Helsinkiläistä hard rock -yhtyettä Santa Cruzia viedään nyt tosissaan maailmalle. – Koti on siellä, mihin illalla pääni lasken, laulaja Archie Cruz sanoo.

Vain yksi esiintyminen ja viisi päivää keikkapaikalla – mutta helsinkiläisyhtye Santa Cruz ei valita. Ryhmä on nimittäin kutsuttu unelmiensa keikkamatkalle Karibian-risteilylle Floridan Miamista Bahamasaarille.

Kyseessä on legendaarisen Motörhead-bändin isännöimä Motörboat-risteily 28.9.–2.10. Samalla rockristeilyllä esiintyvät Motörheadin ja Santa Cruzin lisäksi Anthraz, Suicidal Tendencies sekä Slayer.

– Älytöntä! Santa Cruzin laulaja Archie Cruz eli Arttu Kuosmanen kuvailee tunnelmiaan Karibian-keikan varmistuttua.

– Paitsi että pääsemme esiintymään vanhojen lempibändiemme kanssa, ehdimme myös ottaa lungisti keskellä Karibianmerta.

Mahdollisuus keikkamatkalle aukesi Santa Cruzin Amerikan-agentin kautta: sama agentti edustaa myös Motörheadia.

– Kyllä tämä on yksi niitä dream come true -tilanteita, Arttu sanoo.

Itseluottamusta, seikkailunhalua ja ikuinen nälkä

Suomalaisyhtyeen tiukka keikkakunto on pantu merkille maailmalla. Neljän soittajan ryhmää on viety muun muassa Iso-Britanniaan, Keski-Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin.

– Olemme treenanneet tätä varten vuodesta 2007. Alamme kai nyt olla riittävän hyvä ja omaperäisiä, että työmme huomataan. Meillä on sopivasti itseluottamusta, seikkailunhalua ja tarpeeksi kova nälkä nähdä maailmaa, Arttu pohtii.

Cruzailusta on tullut kokopäivätyö kaikille sen jäsenille.

– Arjesta on tullut jonkinmoista mustalaiselämää, mutta diggaamme kiertämisestä ja teemme sitä hyvällä fiiliksellä. Koti on siellä, mihin illalla pääni lasken. Kaikki koettu ja saadut mahdollisuudet ovat rikastuttaneet elämää mielettömästi.

Karibian-kruisailusta tulee takuulla mieliinpainuva kokemus, mutta on sellaisia jo kertynytkin.

– Omia highlightejani ovat olleet Saksan-keikat viime kesänä Skid Row’n kanssa sekä esiintyminen AC/DC:n kanssa Suomessa tänä kesänä. Samoin Yhdysvaltain kiertue Amaranthen kanssa tänä keväänä oli loistava kokemus, Arttu listaa.

– On ollut mielettömän innostavaa päästä esiintymään niiden tyyppien kanssa, joita olen lapsesta asti kuunnellut ja ihaillut. Kyllä niistä hetkistä on imenyt valtavasti vaikutteita ja inspiraatiota. Rock´n´roll onkin elämän kestävä koulu.

Vessan kautta!

Santa Cruz on parhaillaan Suomen-kiertueella 25.9. asti. Arttu vakuuttaa bändin olevan yhtä motivoitunut, nousee se lavalle sitten Jyväskylän Lutakossa tai Karibianmerellä.

– Keikka on aina keikka, vain puitteet sen ympärillä vaihtuvat. Lavalle mennään silti joka kerta asenteella, että mitä vain voi tapahtua. Joskus innostun kiipeämään kattoon, joskus kitarat hajoavat, laulaja sanoo.

– Oikeastaan vain yksi rutiini toistuu ennen jokaista keikkaa. Ennen lavalle menoa on syytä käydä vessassa!

Koko vuosi tien päällä

Santa Cruz keikkailee 29.8. Kouvolassa, 4.9. Porissa ja 5.9. Helsingin Tavastialla. Bändi esiintyy Radio Rock -risteilyllä 19.9., Motörboat-risteilyllä 28.9. ja aloittaa Pohjoismaiden-kiertueensa 30.10.  

Santa Cruzia kuullaan myös Robinin uudella Yö kuuluu meille -sinkulla, joka julkaistaan 4.9.

Kahden omakustanne-EP:n lisäksi yhtye on julkaissut kaksi studioalbumia. Niistä tuorein Santa Cruz ilmestyi 6.3.2015.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.