Miia Liu toivoo, että musiikista tulee hänen leipätyönsä. Kuva: Miikka Pirinen
Miia Liu toivoo, että musiikista tulee hänen leipätyönsä. Kuva: Miikka Pirinen

Seksuaalivähemmistöjen vuosi huipentuu eilen alkaneeseen viikon mittaiseen Helsinki Prideen. Miia Liu, 31, teki tänä vuonna tapahtuman teemakappaleen.

Mistä vuoden 2015 Pridebiisi I'd go gay for you kertoo?

Olin juhlissa ja naispuolinen ystäväni iski silmänsä yhteen tyttöön. He juttelivat illan, ja ystäväni kysyi jossain vaiheessa minulta, uskoinko tytön olevan kiinnostunut hänestä. Sanoin, etten tiedä, mutta rohkaistu ja käy kysymässä, että onko hän kiinnostunut tytöistä. Hän oli kertonut olevansa umpihetero. Tutkamme pettivät ihan täysin!

Seuraavana aamuna tajusin, että haluan tehdä kappaleen, jossa käy toisin. Tämä tapahtui vuoden 2013 syksyllä. Biisinkirjoitusprosessi on ollut siis käynnissä jo pitkään. Syksyllä minulta ilmestyy vihdoin sitten ensimmäinen oma albumi, jolta myös tämä kappale löytyy. Levyn teemana on rakkaus ja rakkauden etsiminen, mutta myös homoseksuaalisuus. En kuitenkaan ole tekemässä mitään levyä lesbolta lesboille! Jokainen voi samastua siihen.

Mitä Helsinki Pride merkitsee sinulle?

Muutama vuosi sitten, kun olin Kaisaniemessä puistojuhlassa Priden aikaan, tajusin, että täällä on naisia ja miehiä, jotka ovat homoja ja lesboja, jotkut varmasti biseksuaaleja. Mietin, että tältä varmasti tuntuu olla hetero. Voi lähteä kotoa aamulla ja olettaa, että suurin osa miehistä tai naisista on heteroita. Heillä on kaikkialla Pride-bileet! Voi mennä juttelemaan ja kysymään, että lähdetkö kahville. Lesbona ihmissuhteet ovat monimutkaisempia. Sen lisäksi, että pitää miettiä, onko tyyppi kiinnostava, pitää miettiä, onko hän edes kiinnostunut samasta sukupuolesta. Se on monimutkainen prosessi!

Olet Keravalta kotoisin, mutta muutit Helsinkiin. Miksi?

Lukion jälkeen huomasin, etten olekaan samanlainen kuin muut. Halusin pois Keravalta, mutta en sen takia, että ilmapiiri olisi ollut hirveä. Paikkakunta oli vain suht pieni ja halusin jonnekin, missä saisi olla oma itsensä. Muutin Helsinkiin, jossa kukaan ei tuntenut minua.

Rekisteröit juuri parisuhteesi. Onneksi olkoon! 

Itse haluan sanoa, että olen niin naimisissa kuin laki tällä hetkellä salli. Tahdon-projekti oli ihana, suuri ja tärkeä, mutta seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksissa on vielä paljon parannettavaa. On rakenteellista syrjintää, ja translaki pitäisi uudistaa mahdollisimman pian.

Esiinnyit eilen Helsinki Priden avajaisissa ja avajaisklubilla. Jännittikö?

Kamalasti! Oksetti ja mietin, että perun kaiken. Olen luonteeltani hirveän avoin, mutta kova jännittämään. Kun lopulta pääsen lavalle, on luottavainen olo. Kun tekee jotain sellaista, mihin vuodattaa sydänverensä, on tietenkin haavoittuvainen. Kappaleisiini on laitettu sieluni, ja jos ne eivät kiinnosta ihmisiä, se kertoo varmasti jotain minusta kappaleentekijänä.

 

Helsinki Pride 2015 -tapahtuma 28.6. asti. Ohjelma tapahtuman sivuilla: helsinkipride.fi.

Kuuntele Miia Liun Pridebiisi alla.

 

Miia Liu

Miia Liu eli Miia Liukkonen on 31-vuotias säveltäjä ja sanoittaja Keravalta. Tehnyt muun muassa Johanna Kurkelan Karhuveljeni-kappaleen.

Ensimmäinen levy julkaistaan syksyllä 2015. Se on tehty yhdessä Jurekin kanssa, joka tuotti esimerkiksi Antti Tuiskun uuden En kommentoi -levyn.

Tekee töitä myös henkilökohtaisena avustajana.

Rekisteröidyssä parisuhteessa. Asuu Helsingissä.

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...