Vink vink, tytöt! Lenny etsii elämänsä naista. Kuva: Shutterstock
Vink vink, tytöt! Lenny etsii elämänsä naista. Kuva: Shutterstock

Lenny Kravitz on 50-vuotiaana elämänsä vedossa. Hyvinvoinnin takana on tiukka itsekuri. – Treenaan paljon, lähes päivittäin. Lisäksi syön puhdasta ruokaa, lähinnä luomua, Helsingissä sunnuntaina konsertoiva tähti kertoo.

Harva muusikko yltää samaan, mihin Lenny Kravitz. Mies on myynyt yli 40 miljoonaa levyä, ja viime vuosina hänet on nähty myös suurissa elokuvissa, kuten Nälkäpeli.

– On erikoista ajatella, että osa nuorista tuntee minut ainoastaan elokuvien kautta ja heille tulee jopa uutena asiana se, että olen myös muusikko. Siinä on minulle aivan uusi kuuntelijakunta, Kravitz pohtii uuden levynsä julkistamisen alla antamassaan haastattelussa.

Paljon treeniä ja luomuruokaa

Kravitz täytti toukokuussa 50 vuotta. Ikä ei miestä paina, eikä hän muutenkaan koe ikää merkitykselliseksi. Hyvinvoinnin takana ovat terveelliset elämäntavat. 

– En tunne oloani kotoisaksi jos ulkonäköäni kehutaan tai saadessani suuren määrän kohteliaisuuksia. Yritän kuitenkin elää mahdollisimman normaalia elämää ja olla ajattelematta sitä, että olen lehdissä ja eri medioissa, Kravitz miettii.

Harva 50-vuotias mies on siinä kunnossa kuin Kravitz on. Myös hänen pukeutumistyylinsä on aina varmaa ja persoonallista. Maailman muotiviikoilla Kravitz on haluttu vieras.

– Olen tarkka siitä, miltä näytän, ja minulla on mahdollisuus pukeutua vaatteisiin, joista oikeasti pidän. Siinä suhteessa olen etuoikeutettu. Muutoin kyse on itsekurista. Treenaan paljon, miltei joka päivä, ja pyrin syömään mahdollisimman puhdasta luomuruokaa. Ja toki, olenhan perinyt hyvät geenit.

Romantikko etsii rakkautta

Vaikka työasiat kukoistavat, elämänsä rakkautta Kravitz ei ole vielä löytänyt. Hän paljastaakin olevasa sille valmis. 

– Haluaisin löytää rakkauden. Musiikistani kuulee, kuinka toivoton romantikko olen ja odotan vain, että se oikea tulee vastaan, mies toteaa.

Kravitzin elämän tärkein nainen on 25-vuotias tytär Zoë. Tytär ei ole seurannut isänsä jalanjälkiä vaan hän on panostanut näyttelijän uraansa. Vasta viime aikoina hän on laajentanut musiikin puolelle. 

– Vanhemmuus on jotain sellaista, jota ei osaa selittää. Se on etuoikeus,  paras asia elämässäni. En oikein osaa kertoa, kuinka ylpeä hänestä olen. Vietämme paljon aikaa yhdessä ja luotamme toisiimme täydellisesti. Se on ihmeellistä. Teen kaiken tyttäreni eteen. Hän on paras ystäväni.

Tunteelliselta vaikuttava Kravitz ei ole koskaan puhunut naissuhteistaan avoimesti. Hänet tunnetaan myös eläinten ystävänä. 

– Olen tunteellinen ihminen. Työstän isoja tunteita sisälläni pitkään. Eläimet ovat minulle myös hyvin tärkeitä, puhun mielelläni rakkaudestani niitä kohtaan. En ymmärrä ihmisiä, jotka vahingoittavat eläimiä. Olen surrut elämästäni poistuneita lemmikeitäni todella paljon.  

Musiikki syntyy yöllä

New Yorkissa ja Los Angelesissa lapsuutensa viettänyt Kravitz julkaisi debyyttilevynsä vuonna 1989. Kymmenes albumi Strut ilmestyi syyskuussa. Hän on myös tehnyt lukuisia kappaleita muille artisteille, kuten Madonnalle.

Eräs tapahtuma on jäänyt Kravitzin mieleen erityisesti. Hän oli noin kuusivuotias, kun Jackson 5 -yhtye esiintyi New Yorkissa.

– Kokemus oli huikea. Bändillä oli päällään kaikkea todella erikoista ja värikästä, he esiintyivät paremmin kuin kukaan aiemmin näkemäni. Silloin kaikki muuttui, tiesin, mitä haluan tehdä elämälläni. Äitini oli näyttelijä ja isäni tv-tuottaja, joten olin tottunut näkemään yhtä sun toista, mutta en mitään tämänkaltaista.

 Inspiraationsa musiikkiin tähti ammentaa ympäristöstään.

– Inspiroidun elämästä yleensä. Se kuulostaa hyvin tavalliselta, mutta on yksinkertaista. Pidän silmäni auki ja yritän osata tarttua hetkeen. Luotan intuitiooni: en pysty pakottamaan itseäni tekemään musiikkia, vaan tunteen ja palon on oltava aitoja. Sitä tunnetta kun pystyy pitämään yllä, iällä tai paikalla ei ole merkitystä.

Uusin levy Strut syntyi Nälkäpeli: Vihan Liekit -elokuvan kuvausten aikana.

– Ne biisit tavallaan vain tulivat luokseni. Päivisin tein elokuvaa ja öisin musiikkia. Niin musiikkini yleisesti ottaen syntyy. Alan kuulla biisit päässäni, ja ne on tehtävä silloin mahdollisimman nopeasti.

Studiossa Lenny haluaa tehdä paljon itse. Hän on siellä absoluuttinen kapellimestari, aivan kuten kiertueellakin. Vuodet ovat kuitenkin opettaneet paljon.

– Olen oppinut luottamaan ihmisiin ympärilläni ja yritän hallita haluani kontrolloida asioita. 

Sivubisneksenä sisustaminen

Kravitz on laajentanut bisneksiään myös sisustamisen alalle. Oman suunnittelutoimiston Kravitz Designin hän perusti vuonna 2003.

– Kravitz Design ei ole harrastukseni, teen sitä aivan tosissani. Rakastan kauniita asioita, ja sisustaminen on lähellä sydäntäni. Se on erilaista luovuutta, jonka voin kohdistaa johonkin konkreettiseen, Kravitz kertoo.

Elokuussa Las Vegasissa aukaistiin SLS-hotelli, jonka sviiteistä osa on Kravitzin käsialaa. Legendaarinen Delano-hotelli Miamissa ja moni muu julkkiksia vilisevä paikka on tilannut erikoistilojen suunnittelua Kravitzilta.

– Minulla on ollut myös onnea matkassa. Olen aina suunnitellut kotieni sisustuksen, ja kun Philippe Starck vieraili ensimmäisen kerran luonani, hän sanoi haluavansa työskennellä kanssani. Siitä kaikki alkoi. Se oli kunnia, ja Philippe on auttanut minua todella paljon.

Lenny Kravitz Hartwall Areenalla 26.10. Uusi levy Strut nyt kaupoissa. 

Mitä tekemistä Lennyllä on ollut laulaja, Johnny Depp -exä Vanessa Paradis'n kanssa? Lue täältä:

Eikä! Ne erosivat sitten kuitenkin! Lue Vanessan ja Johnnyn tarina ja masennu.

Näyttelijä Samuli Vauramo tekee uraa Los Angelesissa, kaupungissa, jossa kilpailu rooleista on huippukovaa. Sopeutumisessa on auttanut puoliso Brittnie. – Brittnien asenne on riisunut laput silmiltäni.

Askeettisessa aamupalassa tiivistyy koko Samuli Vauramon, 36, elämäntilanne. Näyttelijä napsii vuoroin kuivattuja kotimaisia luomumustikoita, vuoroin amerikkalaista kuivalihaa, beef jerkyä suoraan pussista. Mustikat ovat Samulin synnyinmaasta, liha nykyisestä asuinmaasta. Molemmat rasvattomia ja täynnä energiaa, uudelleensuljettavissa pakkauksissaan aina valmiina lähtöön eri puolille maailmaa.

Samuli asuu muoti- ja designalalla työskentelevän kihlattunsa Brittnie Jonesin kanssa Los Angelesissa, mutta työt palauttavat miehen säännöllisesti Suomeen.

– Olo on yhtä kotoisa haistan sitten pakkasen tai aavikkotuulen. Menen sinne, missä työt ovat, mutta koti on siellä, missä läheiseni asuvat. Olen niin tottunut kulkemiseen, että yhteen paikkaan asettuminen tuntuisi vieraalta.

Samuli on jo sinut Los Angelesin kanssa, vaikka kotiutuminen sinne ei sujunut kivuitta. Kaupunki on upea, mutta siellä voi myös tuntea olonsa todella yksinäiseksi.

– Los Angeles ottaa nopeasti luulot pois.

Siksi moni siellä onneaan kokeillut palaa kotiin tai jatkaa muualle. Väkeä on paljon, ruuhkat tarkoittavat päivittäistä kaaosta, metropolin melu on taukoamaton ja eläminen maksaa. Kaupunki on niin laaja, että sitä on melkein mahdoton hahmottaa.

– Minulla kesti pitkään löytää kulmat, joilla viihdyn. Välillä asuin alueilla, joilla ei voinut kulkea iltaisin. Kodittomuus ja rikollisuus ovat jatkuvasti näkyvillä.

Samulikin on joutunut tekemisiin poliisin kanssa. Hänet on pysäytetty kadulla, koska yksinään kävelemistä pidettiin epäilyttävänä: kuka hullu kävelisi mihinkään ilman että olisi pahat mielessä. Pari kertaa Samuli on joutunut poliisihelikopterin valokeilaan.

– Sikäläinen reagoisi juoksemalla pois. Minä jähmetyin aloilleni ja vilkutin varovasti ylöspäin.

Samuli Vauramo ja Brittnie Jones menivät viime keväänä kihloihin. He aikovat pitää häät molempien kotimaissa.
Samuli Vauramo ja Brittnie Jones menivät viime keväänä kihloihin. He aikovat pitää häät molempien kotimaissa.

Alussa Losiin tutustumisessa auttoi näyttelijäkaveri Peter Franzén, joka teki tuolloin uraa Yhdysvalloissa. Peter löi Samulin syliin tiiliskiven paksuisen Thomas Guide -karttakirjan, rengasti tussilla sen sivuille kätevimmät kauppa-alueet, tärkeimmät koekuvausosoitteet sekä punaisella värillä turvattomimmat alueet, joita oli syytä välttää.

– Olen kiitollinen, ettei siihen aikaan käytetty gps:iä vaan jouduin suunnistamaan kartan kanssa ja opettelemaan katujen nimet, Samuli sanoo.

– Kaupungin mittasuhteet valkenivat vasta arjessa. Kun joku Venice Beachilla ehdotti siirtymistä jatkoille Hollywoodiin, kaikki olivat että jees, lähdetään. Matka on sama kuin lähtisi Lahdesta jatkoille Stadiin.

Nyt Samuli osaa jo auttaa uusia tulijoita. Useimmat hän vie lempipaikalleen Griffith Parkin rinteeseen.

”Asumme paikassa, josta voi iltaisin katsella auringonlaskua kaupungin yli.”

– Kun pääsee ylös katutasolta, Losin voi nähdä kokonaisuutena. Minua näkymä auttoi hahmottamaan Losin paremmin. Joskus olen kiivennyt kukkuloille vain nähdäkseni tornitalon, jossa Brittnie oli töissä, Samuli kertoo.

– Asumme nytkin paikassa, josta voi iltaisin katsella auringonlaskua kaupungin yli. Se on lähes meditatiivinen hetki.

Katse pois itsestä

Samuli matkusti ensi kerran töiden perässä Yhdysvaltoihin vuonna 2007. Agentti oli varoittanut, että uran rakentamisesta tulisi pitkä juoksu, kuin täysimittainen maraton. Nyt 11 vuotta myöhemmin alun hiertymät ovat helpottaneet ja juoksu sujuu jo letkeämmin. Samuli on saavuttanut hyviä väliaikoja, mutta maaliin eli suureen läpimurtoon on vielä matkaa.

– Olen kasvanut pitkän tähtäimen tyypiksi ja mukautunut siihen kaaokseen, etten koskaan tiedä, mistä tai milloin seuraava työ tulee. Jos ailahtelua ei kestä, tämä olisi hurja tapa elää. Tulee huippuja ja tulee pohjia, mutta kumpaankaan ei saa kiinnittyä.

”Minulle on tehnyt hyvää olla suhteessa ihmisen kanssa, joka katsoo elokuvateollisuutta huvittuneena.”

Siinä onnistuakseen Samuli on omaksunut erilaisia näkökulmia ammattiinsa. Yhden niistä hän oppi Brittnieltä.

– Minulle on tehnyt hyvää olla suhteessa ihmisen kanssa, joka katsoo elokuvateollisuutta huvittuneena ja toteaa, että no, onhan tuokin duuni. Brittnien asenne on karistanut minusta totisuutta ja riisunut laput silmiltäni. Se on tämän parisuhteen antia, Samuli kuvailee.

– Työni on yhä tärkeää, mutta niin on kaupassa käyntikin ja se, että pyykit on pesty.

Toinen oivallus on ollut kääntää näkökulma pois itsestä. Sen Samuli on tehnyt konkreettisesti. Hän ei ole katsonut omia töitään enää vuosiin, ei sen jälkeen, kun tarttui opettajansa Judith Westonin heittämään sivulauseeseen vuonna 2008. Samuli suoritti silloin elokuvanäyttelemisen jatko-opintojaan Yhdysvalloissa. Kurssikaveri halusi tehdä erään harjoituksen uudestaan, koska omasta mielestään näytteli sen huonosti. Muista se oli mahtava.

– Opettaja heitti, että olisi mielenkiintoista nähdä, miten käy näyttelijälle, joka ei katsoisi valmiita töitään vaan keskittyisi olemaan läsnä tehdessään. Välttyisikö silloin tutulta ansalta: toistamasta jotain aiempaa onnistumista vain, koska se toimi silloin?

Tuohon aikaan Samuli oli juuri kuvannut Uutishuonetta ja nähnyt siitä neljä jaksoa.

– Mietin, että mitäpä, jos en katsokaan enempää.

Linja on pitänyt siitä lähtien.

– Pystyn keskittymään tarinan kertomiseen sen sijaan, että kelailisin omaa suoritustani. En mieti, olenko minä hyvä, vaan miten tarinasta tehdään hyvä, hän sanoo.

– Aika on nyt muutenkin sellainen, että näemme koko ajan kuvaa itsestämme. Minua ei kiinnosta olla objektina tai ihailtavana tai tuijotella omaa naamaani. Positiivinen sisäänpäin kääntyminen on avannut luovan työn tekemistäni.

Sitä paitsi Samulin työtapa on energiatehokas. Kun kohtaus on näytelty, elokuvan teossa seuraa liuta vaiheita, joihin näyttelijä itse ei voi vaikuttaa. Miksi murehtia niistä?

– En ole leikkauspöydällä valitsemassa, mikä otto valitaan. Miksi siis käyttäisin energiaani harmitteluun, että jaa, valitsivat sitten tuon. En jätä elokuviani katsomatta, koska pidän itseäni loistavana, vaan koska en voi vaikuttaa lopputulokseen enää sen jälkeen, kun kohtaukset on näytelty. Se on jonkun muun käsissä.

Siksi Samuli ei siis ole nähnyt miljoonayleisön tavoittanutta uutta Tuntematonta sotilasta, ei tuoretta ensi-iltaelokuvaansa Kääntöpiste eikä kohtauksiaan George Clooneyn kanssa The Americanissa.

– Alkuun piti tietysti voittaa uteliaisuus, mutta tämä on toiminut minulle. Nykyään kiehtovinta on, millaisen vaikutuksen leffa on tehnyt yleisöönsä.

Feikkaa kunnes breikkaat

Samuli on syntynyt Vantaalla, Brittnie taas on kotoisin Ventura Countystä, Losin läheltä. Molemmat ovat matkustelleet paljon ja nähneet, miten eri tavoin maailmassa eletään.

– Kokemus selittää sen, ettei yhteisessä arjessamme ole tullut kulttuurisokkeja tai -törmäyksiä. Ennemminkin tuntuu rikkaudelta löytää toisen kautta uusi ikkuna hänen kulttuuriinsa.

”Brittnie on saanut minut enemmän liikkeelle.”

Huomattavin ero näkyy sosiaalisuudessa ja verkostoitumisessa, joita Samuli on saanut opetella myös työssä pärjätäkseen.

– Brittnie on saanut minut enemmän liikkeelle. Small talk, huolettomuus ja jatkuva hymy eivät tule minulta yhtä luontevasti, mutta olen kehittynyt siinä. Teatterikoulussa ei tosiaankaan opetettu minglaamaan, mutta ymmärrän, että sekin on nyt osa ammattiani, Samuli miettii.

– Tosin yhä monesti käy niin, että kun minä jo haluaisin lähteä kotiin, Brittnie huomauttaa, etten ole vielä kätellyt viittäkään ihmistä.

Suomalaisen totisuuden tilalle Samulin on pitänyt omaksua amerikkalaisten kepeää positiivisuutta.

– Meillä ajatellaan, että näytöt puhuvat. Jenkeillä taas on sanonta: Fake it till you make it. Olemalla hauska ja persoonallinen voit jäädä paremmin mieleen, vaikka olisit vasta aloittelija, Samuli muotoilee.

– Kun alkuaikoina tutustuin päättävässä asemassa olevaan ihmiseen, menin helposti kipsiin, kun mietin, miten tässä nyt pitää olla ja mitä merkittävää osaisin sanoa. Brittnien avulla olen oppinut siitä eroon.

Sitten on toinenkin sanonta, jonka Samuli mieluusti istuttaisi suomalaisten ajatteluun. Rising tide lifts all boats – nousuvesi kohottaa kaikkia veneitä. Hän itse auttaa muita tulokkaita ja aloittelijoita aina kun pystyy.

– En ole siinä asemassa, että voisin avata ovia, mutta voin yhyttää ihmisiä ja neuvoa käytännön asioissa. Losin suomalaiset verkostoituvat jo enemmän, mutta olemme jäljessä vaikkapa muista Pohjoismaista. Meillä on yhä voimissaan ajattelu, että jokainen hoitaa oman torppansa.

Samuli vainuaa, että suomalaisuudesta ollaan maailmalla kiinnostuneita, mutta koomikko Ismo Leikolan kaltaisia läpimurtoja tarvittaisiin enemmän. Kollegat Peter Franzén ja Jasper Pääkkönen ovat siinä hilkulla: Viikingit-sarjan menestys poikii merkittävää näkyvyyttä. Samuli uppoutuu Suomi-puheeseen sellaisella energialla, joka maabrändityöryhmien kannattaisi valjastaa käyttöönsä.

– Eihän me osata hyödyntää vahvuuksiamme täysillä. Kuuraiset talvimaisemat, neljä vuodenaikaa tai liikenteen sujuminen pyryssäkin ovat meille itsestäänselvyyksiä, mutta ihme vaikkapa Kaliforniasta tulevalle, Samuli miettii.

– Brittnie kuvaili maagiseksi hetkeä, kun makasi mökillämme rantakalliolla meren liplatellessa vieressä. Itse reagoin, että no tossahan sitä kalliota riittää. Rehellisellä tavalla ylpeä suomalainen on harvinainen suomalainen.

Kun suurkaupungin häly ahdistaa, Samuli kiipeää Griffith Parkiin. ”Kalifornian luonto on mieletön. Saman päivän aikana voi lasketella ja vaeltaa aavikolla.”
Kun suurkaupungin häly ahdistaa, Samuli kiipeää Griffith Parkiin. ”Kalifornian luonto on mieletön. Saman päivän aikana voi lasketella ja vaeltaa aavikolla.”

Kuu taivaalta

Kaliforniassa Samulia pitelee paitsi parisuhde myös aurinko, monipuolinen luonto, rento ilmapiiri, loputon tekemisen tarjonta sekä ne tuhannet roolit, joita näyttelijöille on tarjolla vuosittain. Saman unelman perässä ovat tulleet muutkin, ja kilpailu töistä on hurjaa. Yhteen rooliin voi pyrkiä yhtä monta hakijaa kuin koko Suomessa on näyttelijöitä.

Silloin kun Samuli ei näyttele, hänen työtään on hakea töitä. Ennen juostiin koekuvauksissa, nykyään kuvataan itse näytevideo, ladataan se nettiin ja lähetetään roolittajalle. Tämän alkuvuoden aikana Samuli on tehnyt 4–5 self tapea, hurjimpana vuotena yli 30.

– Niistä yksi rooli toteutui.

Samulin vahvuuksia ovat kielitaito, pohjoisen pojan olemus sekä fyysisyys: Vauramo pyrkii tekemään kaikki stunttinsa itse. Lukioiässä sixpack hiveli itsetuntoa, nykyään kova kunto on valttia työtilanteissa.

” Jos lannistuisin ohimenneistä töistä, olisin väärällä alalla.”

– Pysymällä fitissä varmistan toimintakykyni. Se, että voin tehdä kaiken itse, tekee tarinasta todellisemman. Iän mukana palautuminen tosin kestää pidempään.

Samuli ei ajattele ohimenneitä rooleja hylkäämisinä. Koekuvaukset ovat yksi työvaihe, homma siinä missä saadut roolitkin.

– Ei se ole sen kummempaa. Jos lannistuisin ohimenneistä töistä, olisin väärällä alalla. Saatan tehdä koenauhan rooliin, johon tiedän olevani väärä tyyppi, mutta video menee roolittajalle, joka voi keksiä minut toiseen produktioon.

Silloin Samulia kirpaisi, kun hän oli sadoista hakijoista valikoitunut kahden kärkeen, mutta olikin rahoittajan mielestä liian tuntematon nimi.

– Silloin olin valmis pakkaamaan kamani ja lopettamaan. Los Angeles tuntui yksinäiseltä paikalta. Ajattelin, ettei näin voi elää.

Neljä päivää myöhemmin Samuli oli jo matkalla Itävaltaan kuvaamaan roolia, josta hänet oli juuri tyrmätty. Joskus käännökset ovat arvaamattomia.

Oikeasti Samuli joutuu puntaroimaan paluuta Suomeen sitten, kun perheen perustaminen tulee ajankohtaiseksi. Suomalainen päivähoito, koulutus ja terveydenhuolto pesevät mennen tullen kalifornialaisen keskivertopäiväkodin, jonka ikkunoissa on kalterit ja lapset leikkivät verkkoaidatulla asvalttikentällä.

– Eri asiat painavat eri elämäntilanteissa. Amerikassa on vapaus tavoitella kuuta taivaalta. Aina jostakusta voi tulla vaikkapa miljardööri. Suomessa taas on vapaus olla pelkäämättä, että vastoinkäymisissä menettäisi kaiken. Meillä on turvaverkko, amerikkalaisilla rajattomat unelmat.

Samuli Vauramo

  • Näyttelijä syntyi Vantaalla 22.10.1981. Asuu Los Angelesissa muoti- ja design­alalla toimivan kihlattunsa Brittnie Jonesin kanssa.
  • Pääosa Simo Halisen ohjaamassa ja käsikirjoittamassa elokuvassa Kääntöpiste, ensi-ilta 2.3.
  • Oli vuonna 2009 yksi Shooting Stars -näyttelijöistä.
  • Leffaura alkoi Tyttö sinä olet tähti -filmistä 2005.

Näissä tyypeissä on rutosti asennetta ja voimaa. Kuka heistä muistuttaa eniten sinua?

Tämä testi on julkaistu Me Naisissa ensimmäisen kerran 2.12.2017. Suuren suosionsa vuoksi julkaisemme sen uudelleen Minna Canthin päivän kunniaksi.