Me Naiset
|
Iida Riekko

Laitilan murteella runoileva Heli Laaksonen osaa myös viroa. Sen suosikkisana on Purskeallikas.

Antaisitko haastattelun tämän kerran yleiskielellä?
Mää olen kakskiäline. Sopii mainiosti vastailla suomeksikin.

Mikä Laitilan murteessa on niin hienoa, että sillä on
pitänyt tehdä runokokoelmia, kolumneja ja äänikirjoja?

Mikä suomen kielessä on niin hienoa, että sillä pitää kirjoittaa
tuhansia kirjoja joka vuosi? Olen kasvanut lounaisen murteen keskellä, se on äidinkieleni ja sujuvin ilmaisutapani. Minulla ei ole syytä olla käyttämättä murrettani – etenkin kun lukijat vallan hyvin ymmärtävät sitä.

Julkaisit juuri näytelmän. Miten se poikkesi runoilusta?
Ei see ainaka helpomppa ol! Runot ovat usein yksittäisiä ryöpsähdyksiä, näytelmässä täytyy muistaa kokonaisuus ja tarinan kaari. Runoissa kerrotaan sanoilla, näytelmässä myös eleet, ilmeet, äänet, valot, lavasteet ja puvut ovat ilmaisuvälineitä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös yhteistyö vaati totuttelua: ohjaajalla, dramaturgilla ja näyttelijöillä on omat näkemyksensä. Runoilija jolkottaa tavallisesti yksinään kuin kettu jäällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mistä näytelmä kertoo?
Keskenään erilaiset veljekset saavat kännykän kytkykaupassa
sekatavarakaupan. Kauppaan kuuluu myös kaksi asiakasta ja jätehuolto. Veljesten ja asiakkaiden suhteista, pyrkimyksestä hyvään, joutumisesta pahaan ja iltapäivälehtien lööpeistä kutoutuu tositapahtumiin perustumaton tarina. Näytelmä on luonteeltaan hapankomedia – on niin iloa kuin itkuakin.

Mitä yrityksesi Sanatoimisto Hulimaa tekee?
Tarjoan kirjoittamiskoulutusta ja esiintymiskurssitusta, tosin suurin osa ajasta menee omaan kirjoitustyöhön ja esiintymisiin.

Olet Suomen suosituin runoilija. Mikä siinä on parasta
ja mikä pahinta?

Olenkmää? Parasta on, kun saa niin paljon joulukortteja.Pahinta on siitä syntyvä syyllisyydentunto: haluaisin vastata jokaiselle minua muistaneelle.

Olet opiskellut Virossa ja suomentanut sikäläistä lyriikkaa ja proosaa. Mikä on viron kielen kaunein sana?
Virossa on paljon valovoimaisia, värikkäitä sanoja. Purskeallikas
on lumoava ainakin, suihkulähde siis.

Asut 1910-luvun talossa ilman tv:tä. Miten aika kuluu?
Olen lyhytjännitteinen puuhaihminen. Vapaalankahuovutan, värkkäilen muovailuvahahahmoja ja opettelen piirtämään linnunpönttöä mittakaavassa. Kuuntelen radiota, luen ja uin netissä. Harvoin on hetkeä, että ei aika kulu.

Mitenkäs ne miesasiat?
Mitenkäs itselläsi?

Heli Laaksonen

  • Syntynyt 28.9.1972 Turussa. Asuu Laitilassa.
  • Kirjoittaa lounaismurteella. Julkaissut runokokoelmat Pulu uis (2000), Maapuupäiv (2000), Raparperisyrän (2002) ja Sulavoi (2006), kolumnikokoelman Sekaherelmäpuu (2004) sekä äänikirjat Jänes pussis (2003) ja Ratio Sulavoi (2007).
  • Esikoisnäytelmä Lukkosulaa ja lumpeenkukkia saa ensi-iltansa 10.1. Sitä esitetään vuoroviikoin Tampereen Työväen Teatterissa ja Tampereen Teatterissa. Tapio Parkkisen ohjaamassa näytelmässä esiintyvät Esko Roine, Ilmari Saarelainen, Eila Roine ja Tuija Ernamo.
  • Lukkosulaa ja lumpeenkukkia ilmestyy tammikuussa myös Otavan kustantamana kirjana.
Sisältö jatkuu mainoksen alla