Laitilan murteella runoileva Heli Laaksonen osaa myös viroa. Sen suosikkisana on Purskeallikas.

Antaisitko haastattelun tämän kerran yleiskielellä?
Mää olen kakskiäline. Sopii mainiosti vastailla suomeksikin.

Mikä Laitilan murteessa on niin hienoa, että sillä on
pitänyt tehdä runokokoelmia, kolumneja ja äänikirjoja?

Mikä suomen kielessä on niin hienoa, että sillä pitää kirjoittaa
tuhansia kirjoja joka vuosi? Olen kasvanut lounaisen murteen keskellä, se on äidinkieleni ja sujuvin ilmaisutapani. Minulla ei ole syytä olla käyttämättä murrettani – etenkin kun lukijat vallan hyvin ymmärtävät sitä.

Julkaisit juuri näytelmän. Miten se poikkesi runoilusta?
Ei see ainaka helpomppa ol! Runot ovat usein yksittäisiä ryöpsähdyksiä, näytelmässä täytyy muistaa kokonaisuus ja tarinan kaari. Runoissa kerrotaan sanoilla, näytelmässä myös eleet, ilmeet, äänet, valot, lavasteet ja puvut ovat ilmaisuvälineitä. 

Myös yhteistyö vaati totuttelua: ohjaajalla, dramaturgilla ja näyttelijöillä on omat näkemyksensä. Runoilija jolkottaa tavallisesti yksinään kuin kettu jäällä.

Mistä näytelmä kertoo?
Keskenään erilaiset veljekset saavat kännykän kytkykaupassa
sekatavarakaupan. Kauppaan kuuluu myös kaksi asiakasta ja jätehuolto. Veljesten ja asiakkaiden suhteista, pyrkimyksestä hyvään, joutumisesta pahaan ja iltapäivälehtien lööpeistä kutoutuu tositapahtumiin perustumaton tarina. Näytelmä on luonteeltaan hapankomedia – on niin iloa kuin itkuakin.

Mitä yrityksesi Sanatoimisto Hulimaa tekee?
Tarjoan kirjoittamiskoulutusta ja esiintymiskurssitusta, tosin suurin osa ajasta menee omaan kirjoitustyöhön ja esiintymisiin.

Olet Suomen suosituin runoilija. Mikä siinä on parasta
ja mikä pahinta?

Olenkmää? Parasta on, kun saa niin paljon joulukortteja.Pahinta on siitä syntyvä syyllisyydentunto: haluaisin vastata jokaiselle minua muistaneelle.

Olet opiskellut Virossa ja suomentanut sikäläistä lyriikkaa ja proosaa. Mikä on viron kielen kaunein sana?
Virossa on paljon valovoimaisia, värikkäitä sanoja. Purskeallikas
on lumoava ainakin, suihkulähde siis.

Asut 1910-luvun talossa ilman tv:tä. Miten aika kuluu?
Olen lyhytjännitteinen puuhaihminen. Vapaalankahuovutan, värkkäilen muovailuvahahahmoja ja opettelen piirtämään linnunpönttöä mittakaavassa. Kuuntelen radiota, luen ja uin netissä. Harvoin on hetkeä, että ei aika kulu.

Mitenkäs ne miesasiat?
Mitenkäs itselläsi?

Heli Laaksonen

  • Syntynyt 28.9.1972 Turussa. Asuu Laitilassa.
  • Kirjoittaa lounaismurteella. Julkaissut runokokoelmat Pulu uis (2000), Maapuupäiv (2000), Raparperisyrän (2002) ja Sulavoi (2006), kolumnikokoelman Sekaherelmäpuu (2004) sekä äänikirjat Jänes pussis (2003) ja Ratio Sulavoi (2007).
  • Esikoisnäytelmä Lukkosulaa ja lumpeenkukkia saa ensi-iltansa 10.1. Sitä esitetään vuoroviikoin Tampereen Työväen Teatterissa ja Tampereen Teatterissa. Tapio Parkkisen ohjaamassa näytelmässä esiintyvät Esko Roine, Ilmari Saarelainen, Eila Roine ja Tuija Ernamo.
  • Lukkosulaa ja lumpeenkukkia ilmestyy tammikuussa myös Otavan kustantamana kirjana.
– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Jo riittää!

IS: Maria Veitola kommentoi Tomi Metsäkedon jäämistä pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta: ”Varmaan hänellekin parasta”

Todisteet Metsäketoa vastaan ovat niin laajat ja vakuuttavat, että puolustelijat eivät joko tiedä keissistä mitään, tai eivät yksinkertaisesti halua tasa-arvoa tähän maailmaan. Sikailu naisia (ja ketä tahansa kohtaan) on kuvottavaa! Hyssyttely ja toisaalle katsominen taas on sikailun mahdollistamista. Moinen käytös tulee tuomita ja teilata niin monta kertaa, että se loppuu. Kiitos, Maria, rohkeudestasi!
Lue kommentti