Esikoislevyn tehnyt Heli Kajo törsäili telkkarissa ja etsi rakkautta. – Ensimmäistä kertaa uskalsin olla muuta kuin se ikuinen ilopilleri.

Kuva Jouni Harala

Moni euroviisufani muistaa Heli Kajon, 28, parin vuoden takaisesta euroviisukarsinnasta. Tänä keväänä Heli on tullut uudelleen suuren yleisön tietoisuuteen koko kevään pyörineestä Iholla-televisiosarjasta. Siinä kuusi suomalaisnaista sai käteensä kameran ja ohjeeksi kuljettaa sitä mukana töihin, kotiin, vapaa-ajalle ja jopa makuuhuoneisiin.

– Sain ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä itseni sellaisena kuin muut näkevät. En ollut tajunnut, että olen niin sekava ja lopetan lauseet kesken, koska päätän ne hiljaa mielessäni. Ensimmäistä kertaa uskalsin myös olla muuta kuin se ikuinen ilopilleri, josta oli jo tullut minulle jonkinlainen rooli.

Vaikka Heli levyllään julistaa rakkaudesta – tai rakkaudettomuudesta – elää hän tällä hetkellä sinkkuna. Sarjan jaksoissa nähtiinkin välillä rakkautta etsivä ja surullinen nuori nainen, joka ei millään tuntunut löytävän sitä oikeaa. Heli epäileekin joskus, että hän pelottaa kiinnostavat miehet luotaan

– Ehkä annan itsestäni liian voimakkaan kuvan, kun olen itsenäinen ja minulla on selkeitä mielipiteitä. Oikeasti olen ihan pikkutyttö.

Ei mikään rikas tyttörukka

Heli ei kadu, että lähti mukaan ohjelmaan, mutta enää hän ei kuvaisi shoppailuaan. Ostospätkät oli ohjelmassa ängetty yhteen jaksoon, ja niistä sai sellaisen käsityksen, että kolmikymppinen nainen elää edelleen vanhempiensa rahoilla ja ostelee 700 euron kenkiä aina, kun sille päälle sattuu. Netin keskustelupalstoilla häntä haukuttiin rikkaan perheen hemmotelluksi tyttäreksi ja hienohelmaksi.

– Mutta jos on paska päivä, ja saan uuden ihanan kaulahuivin, niin kyllä minä tulen siitä onnelliseksi. Ei se mun huolia poista, mutta ainakin viideksi minuutiksi se voi tehdä minut onnellisemmaksi. Ei se tee minusta idioottia eikä vähennä älyäni. Viime aikoina olen tosin kiertänyt kaupat kaukaa, sillä tiedän, että jos näen jotakin ihanaa, mun on saatava se heti. Eikä se nyt ole mahdollista, koska levynteon takia en ole käynyt töissä.

– Todellisuudessa shoppailen tosi harvoin. Mutta jos ostan yhdet kengät vuodessa, niin kyllä mä mieluummin maksan niistä enemmän ja kuljen hyvässä lestissä, Heli sanoo ja pitää koko rahakeskustelua täysin epäolennaisena musiikin tekoon verrattuna.

Helin äiti, optikkoliikettä pyörittävä Sirpa Kajo keikkuu vuodesta toiseen Suomen rikkaimpien listalla ja isä, liikemies Juha Kajo on tunnettu taustanimi keskustapolitiikassa. Varakkaiden vanhempien tytär kertoo kuitenkin olleensa aina kova paiskimaan töitä.

– Pääsin heti oman alani hommiin eli sijaistamaan musiikkitunnille Helsingin Suomalaiseen Yhteiskouluun ja Helsingin ranskalais-suomalaiseen kouluun. Jossain vaiheessa minulla oli kolme opiskelupaikkaa ja kolme työpaikkaa ja olen vain juossut menemään. Olisinko uskottavampi, jos olisin työskennellyt puhelinmyyjänä tai kaupan kassalla? Heli ihmettelee.

– Tietenkin olen kauhean onnekas, koska mulla on aina ollut rakastavat vanhemmat. Mutta pitäisikö siitä tuntea huonoa omaatuntoa niin kuin siitäkin, että olemme syntyneet Suomeen turvalliseen yhteiskuntaan emmekä jonnekin nälänhätään tai sodan keskelle?

Helistä on tullut tyyli-ikoni. Lue haastattelu naisen hörhelöisestä tyylistä. Tästä juttuun.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla

Näyttelijä Elisabeth Moss on television uuden kultakauden ykkösnainen. – Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin tv-sarjoja lopun elämääni.

Kun Elisabeth Mossin, 35, tähdittämää The Handmaid’s Tale -sarjaa käsikirjoitettiin, Donald Trumpin tie presidentiksi näytti vielä melkein mahdottomalta. Mutta sitten lähes koko maailman yllätykseksi Trump valittiin Yhdysvaltain johtoon ja The Handmaid’s Talesta tuli äkkiä pelottavan ajankohtainen.

– Me halusimme vain tehdä mahdollisimman hienon sarjan. Tapa, jolla The Handmaid’s Tale koskettaa nyt katsojia, tuntuu karmaisevalta, näyttelijä Elisabeth Moss kertoo cannesilaisen hotellin patiolla.

Moss esittää tulevaisuuteen sijoittuvassa sarjassa Offred-nimistä naista, joka on pakotettu synnytyskoneeksi. Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin perustuva tarina on lähes kauhuelokuvamainen. Kun Trumpin valtaantulon jälkeen Yhdysvaltain hallinto ryhtyi ajamaan naisten oikeuksien rajoittamiseen tähtääviä lakeja, dystopia ei enää näyttänytkään etäiseltä.

Elisabeth Moss on sarjassa mukana myös tuottajana.

– Joskus taiteessa saavutetaan osin tiedostamattakin jotain olennaista tästä ajasta, hän sanoo.

Kahdeksan kuukauden avioliitto

Syyskuussa Moss valittiin arvostetussa New York Magazinessa television uuden kultakauden kuningattareksi. Mossin ansiolistalla ovat myös The Handmaid’s Talea edeltäneet Mad Men ja Top of the Lake, joiden naissankarit ovat monella tapaa edelläkävijöitä. Mad Menin Peggy Olsonin roolista Moss sai vuosien varrella peräti kuusi Emmy-palkintoa.

– Urallani ei ole ollut vaihetta, jolloin olisin joutunut todella taistelemaan ja torjumaan epätoivoa, Moss myöntää menestyksensä.

Mad Menin alkutaipaleella Moss näytti talkshow-esiintymisissään usein hieman hermostuneelta. Kiitosten ja palkintojen kertyessä varautuneisuus on kuitenkin vaihtunut lennokkuudeksi.

”Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut.”

Nytkin Moss hymähtelee usein haastattelun lomassa. Hän nauraa kertoessaan, kuinka vaikeaa on saada ylle Cannesin punaiselle matolle tarkoitettu iltapuku.

– Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut, Moss sanoo.

Top of the Lake -sarjan ohjannut Jane Campion on kuvaillut Mossia Mona Lisaa muistuttavaksi hahmoksi.

– Roolihahmoni Robin on ehkä monalisamainen. Hän kätkee tunteensa ja motivaationsa. Mutta en kai ole sellainen tosielämässä, Moss arvelee.

Yksityiselämästään Moss on ollut joka tapauksessa vähäsanainen. Viime vuonna hänen huhuttiin seurustelevan brittinäyttelijä Tom Hiddlestonin kanssa, mutta sitten Hiddleston alkoi tapailla laulaja Taylor Swiftiä. Syyskuussa Moss saapui Emmy-gaalaan seuralaisenaan oma äitinsä Linda.

Se tiedetään, että Moss meni vuonna 2010 naimisiin koomikko Fred Armisenin kanssa. Liitto kesti kahdeksan kuukautta. Myöhemmin Moss on kuvaillut suhdetta traumatisoivaksi ja itseään 15 vuotta vanhempaa Armisenia epänormaaliksi.

Mutta on Mosskin ristiriitainen hahmo. Hän kertoo olevansa feministi ja tekee hyväntekeväisyystyötä naisasia- ja perhesuunnittelujärjestöjen puolesta. Toisaalta hän kuuluu skientologiakirkkoon. Vaikka näyttelijä ei yleensä avaudu yksityisasioistaan, elokuussa hän yllättäen puolusti skientologiaa julkisesti. Taustalla oli Instagram-kommentissa esitetty kritiikki: miten autoritaarisesta maailmasta varoittavan The Handmaid’s Talen tähti voi kuulua lahkoon, joka kohtelee jäseniään kuin sarjan painajaismaailman hallinto? Moss vastasi lyhyesti ilmoittamalla, että uskonnonvapaus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo ovat hänelle tärkeitä.

Kylpytakissa töllön ääressä

Suomessa odotetaan yhä Top of the Laken toista tuotantokautta, joka valmistui melkein vuosi sitten. Ensimmäinen kausi esitettiin Ylellä, mutta toista kautta ei ole ostettu siitä yksinkertaisesta syystä, että se on niin kallis. Mossin nimestä voi nyt pyytää isoja rahoja.

Aikoinaan elokuvanäyttelijät olivat tähtiä, ja jos joku siirtyi televisioon, kyseessä oli askel alaspäin ja pysyvä arvonalennus. Moss on kiistatta tähti, mutta ei tee silti Hollywoodissa elokuvia oikeastaan lainkaan.

– Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin sarjoja lopun elämääni, hän kommentoi.

Mossilla on kuitenkin uusi työkenttä eurooppalaisissa elokuvissa. Näyteltyään parissa brittielokuvassa hän otti vastaan roolin ruotsalaisessa satiirissa. Ruben Östlundin ohjaama The Square voitti tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun.

”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.
”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.

Moss nauraa muistellessaan, millaista oli lukea käsikirjoitus ensimmäisen kerran.

– Se oli aivan hullu! Yhdysvalloissa elokuvat ovat yleensä sellaisia, että ne on mahdollisimman helppo selittää. Perusidean pitää olla näppärä, jotta leffa ylipäänsä rahoitetaan. Media selittääkin ne sitten puhki.

Mossin roolihahmoja yhdistää eräs seikka: he pistävät luun kurkkuun turhantärkeille miehille.

– Minua kiinnostaa kaksinaismoraalisuuden paljastaminen huumorin keinoin. Saarnaamisella tavoitat vain samanmieliset. Ajattelutapojen muuttamiseen sen sijaan tarvitaan oivalluksia ja uusia näkökulmia.

Vapaa-ajan puutettaan Moss pahoittelee vasta päästessään mehustelemaan, miten hän sen käyttäisi.

– Luksusta on se, että saan olla vähän aikaa yksin. Joskus en halua nähdä ketään. Olen kylpytakissa ilman meikkiä ja katson televisiota. Sellainen on lomaa.

Näyttelijä syntyi 24.7.1982 Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Tunnetaan mm. rooleistaan tv-sarjoissa Mad Men, Top of the Lake ja The Handmaid’s Tale.

Saanut mm. parhaan naispääosan Golden Globen ja peräti kuusi Emmyä Mad Men -sarjan Peggy Olsonina.