Heidi Veräjäntausta vieraili syyskuussa Roomassa Barbie the Icon -näyttelyssä. Kuvat: Shutterstock ja Heidin kotialbumi
Heidi Veräjäntausta vieraili syyskuussa Roomassa Barbie the Icon -näyttelyssä. Kuvat: Shutterstock ja Heidin kotialbumi

Heidi Veräjäntaustan keräilyharrastus alkoi sattumalta, kun hän näki nostalgisen Barbien kirpputorilla.

Barbie-nuket kuljettavat lahtelaista Heidi Veräjäntaustaa ympäri Eurooppaa.

– Olen parhaillaan Roomassa ja ajattelin käydä katsomassa Barbie the Icon -näyttelyn, vastaa Heidi puhelimeen.

Näyttelyssä on esillä yli 700 nukkea, joista muutama kuuluu Heidin tutuille italialaisille keräilijöille. Heihin hän sanoo tutustuneensa nukkekeräilijöiden konferensseissa, joita järjestetään vuosittain eri puolilla maailmaa.

– Olen käynyt kahtena vuonna Saksassa ja kahtena Italiassa Barbie Convention -tapahtumassa eli messuilla, joissa on myyjäisiä ja muotiesityksiä. Siellä näkee eläviäkin Barbie-nukkeja. 

Vuosi sitten Heidi toteutti yhden pitkäaikaisen haaveensa: hän pukeutui itsekin Barbieksi ja osallistui muotinäytökseen catwalkilla muiden fanien kanssa Milanossa.

– Olen 39-vuotias ja ikuinen Barbie-tyttö!

– Leikin edelleen barbeilla. Teininä luovuin nukeista, mutta nyt aikuisena olen hankkinut Barbie-nukkeja enemmän kuin lapsuusaikoina, Heidi sanoo. Kuva: Heidin kotialbumi
– Leikin edelleen barbeilla. Teininä luovuin nukeista, mutta nyt aikuisena olen hankkinut Barbie-nukkeja enemmän kuin lapsuusaikoina, Heidi sanoo. Kuva: Heidin kotialbumi

Excel-taulukko apuna laskuissa

Barbie-harrastajan kiinnostavimmat ostospaikat ovat Suomessa Heidin mukaan kirpputorit, nettihuutokaupat ja muiden keräilijöiden kokoelmat. Myös matkoillaan Heidi hyödyntää ostosmahdollisuudet.

– Parhaat ostospaikat ovat nyttemmin ulkomailla. Ulkomailla kaupoissa ja niiden leluosastoilla on nukkeja, joita ei Suomesta saa. Pari ihanaa nukkea olen saanut myös muistolahjoiksi Italian konferenssista.

Kotona Heidillä on reilut 300 barbia. Tarkkaa lukumäärää hän ei muista.

– Pidin jonkin aikaa Excel-taulukkoa barbeistani, mutta en tee sitä enää.

Heidi myöntää, että joskus hän ostanut vahingossa sellaisenkin barbin, joka hänellä jo on. Sen jälkeen hän on pannut nopeasti toisen samanlaisen nukkensa myyntiin.

– Myyn aina jossain puuskassa tai kun tarvitsen rahaa.

Heidin kotona Barbieille on omistettu monta hyllyä. Tässä yksi leikkihuoneen asetelmista. Kuva: Heidin kotialbumi
Heidin kotona Barbieille on omistettu monta hyllyä. Tässä yksi leikkihuoneen asetelmista. Kuva: Heidin kotialbumi

Omat kaupat, kampaamot ja moottorikelkka

Miten keräilijä nauttii itse Barbie-nukeistaan parhaiten?

– Puen, kampaan ja asettelen nukkejani, kertoo Heidi.

Kotona Heidin Barbie-nukeilla on oma huoneensa. Niitä on esillä vitriineissä ja avohyllyissä sekä parissa nukketalossa.

Nukkekokoelman lisäksi Heidillä on iso määrä Barbien autoja, lemmikkejä sekä kauppoja. Myös moottorikelkka, laiva ja kampaamo löytyvät hänen Barbie-huoneestaan. Kaikki on hankittu aikuisiällä.

”Puen, kampaan ja asettelen nukkejani.”

Heidi sanoo katuvansa yhä kovasti sitä, kun hän teini-iän kynnyksellä luopui silloisista Barbie-nukeistaan.

– Barbeilla oli noloa leikkiä teininä, mutta vuonna 2002 näin kirppiksellä lapsuudesta tutun Barbien. Nostalgian puuskassa ostin sen, ja siitä se sitten lähti, Heidi kuvailee harrastustaan.

Kotona tutut lapset saavat leikkiä aikuisen naisen nukeilla. Mutta ei niillä hienoimmilla, Heidi lisää. Hänen vanhin Barbiensa on Swirl Ponytail -tyyliä, 1960-luvun alusta. Arvokkaimpia nukkeja ovat puolestaan Silkstone Barbiet, jotka on tehty vintage-Barbien kasvomuoteilla. Niiden hinnat liikkuvat sadasta eurosta ylöspäin.

– Haaveilen vielä ainakin Marie Antoinette Barbiesta, mutta sen hinta on yli tuhat euroa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ei omena kauas puusta putoa – vai miten se nyt meni?

Monilla Putous-näyttelijöillä on kuuluisat vanhemmat. Ja on useilla entisillä Putous-näyttelijöillä myös taiteilijapuoliso.

Pihla Penttinen – isä Pertti Sveholm

Pertti ja Pihla vuonna 2015. Kuva: Mikko Hannula
Pertti ja Pihla vuonna 2015. Kuva: Mikko Hannula

Pihla Penttinen, 39, on kokenut näyttelijä, mutta Putouksesta hänet nähdään tällä kaudella ensimmäistä kertaa. Pihlan isä on näyttelijä Pertti Sveholm. Pertti on ollut mukana yli sadassa televisiosarjassa ja elokuvassa, ja hänet on palkittu Jussi-patsaalla kahdesti.


 

Kiti Kokkonen – isä Ere Kokkonen ja äiti Titta Jokinen

Kiti ja Titta vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuukka Ylönen
Kiti ja Titta vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuukka Ylönen

Myös Kiti Kokkonen, 43, on mukana Putouksessa ensimmäistä kertaa. Hänen isänsä on vuonna 2008 kuollut ohjaaja Ere Kokkonen, jonka luona Kiti myös vietti lapsuutensa. Kitin äiti on näyttelijä Titta Jokinen.

 

Roope Salminen – isä Eppu Salminen, äidit Minna Turunen, Riitta Havukainen

Roope Salmisen, 28, isä on näyttelijä Eppu Salminen ja biologinen äiti näyttelijä Minna Turunen. Roope vietti lapsuutensa isänsä Eppu Salmisen ja tämän silloisen puolison, näyttelijä Riitta Havukaisen kanssa. Uusperheeseen kuuluivat Riitan aiemmassa suhteessa syntynyt tytär Katariina Havukainen sekä Epun ja Riitan yhteinen lapsi, Santtu.

 

Myös joidenkin vanhojen Putous-näyttelijöiden isä tai äiti on taiteilija. Lisäksi monella ohjelmassa nähdyllä näyttelijällä on taiteilijapuoliso.

Iina ja Minka Kuustonen – isä Mikko Kuustonen

Mikko ja Iina Kuustonen vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto
Mikko ja Iina Kuustonen vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto

Sekä Iina että Minka Kuustonen ovat molemmat vanhoja Putous-näyttelijöitä. Heidän isänsä on muusikko, tv-kasvo Mikko Kuustonen. Iinan ja Minkan serkku on stand up -koomikko Sami Hedberg.

 

Näillä vanhoilla Putous-näyttelijöillä on näyttelijä- tai ohjaajapuolisot:

Pirjo Lonka (1. kausi) on naimisissa näyttelijä-ohjaaja Jani Volasen kanssa. Jani on Putouksen entinen pääkäsikirjoittaja ja ohjaaja. Jani on ollut naimisissa myös Mari Perankosken kanssa. Mari oli mukana Putouksessa 

Elina Knihtilä (1. kausi) on naimisissa näyttelijä Tommi Korpelan kanssa.

Krista Kososen (1., 2., 3. ja 4. kausi) avopuoliso on ohjaaja Antti Jokinen.

Joanna Haartti (2. kausi) seurustelee näyttelijä Minna Haapkylän kanssa.

Ville Tiihosen kumppani on näyttelijä Kreeta Salminen. Kreetan isä on puolestaan Esko Salminen.

Kaisa Hela (o.s. Mattila) (8. kausi) aviopuoliso on muusikko-näyttelijä Heikki Hela.

Minka Kuustosen (8. kausi) avopuoliso on näyttelijä Aku Sipola.

Essi Hellén (6. kausi) aviopuoliso on näyttelijä Mikko Virtanen.

 

 

Ewan McGregorin huhutaan jättäneen vaimonsa kanssanäyttelijä Mary Elizabeth Winsteadin vuoksi. 

Skottinäyttelijä Ewan McGregor on yhysvaltalaisen viihdesivusto TMZ:n mukaan jättänyt avioerohakemuksen. McGregor on ollut vaimonsa Eve Mavrakisin kanssa naimisissa vuodesta 1996.

Avioerohakemus ei ole suoranainen yllätys, sillä McGregor ja Mavrakis ilmoittivat jo viime vuoden lokakuussa eronneensa. Avioerohakemuksessa on TMZ:n mukaan vielä sitäkin aikaisempi eropäivämäärä, 28.5.2017. 

Lokakuun 2017 eroilmoituksen aikoihin McGregorin ja näyttelijä Mary Elizabeth Winsteadin nähtiin suutelevan toisiaan lontoolaisessa kahvilassa ja poistuvan sen jälkeen McGregorin moottoripyörällä. Winstead, 33, ja McGregor, 46, näyttelevät yhdessä Fargo-sarjassa.

Winstead on eronnut entisestä aviomiehestään toukokuussa 2017, siis samaan aikaan kuin Ewan McGregor ja Eve Mavrakis, 51, ovat avioerohakemuksen mukaan tehneet eropäätöksen.

Rikosdraama Fargon näyttelijät Carrie Coon, Olivia Sandoval, Ewan McGregor ja Mary Elizabeth Winstead poseeraavat viime toukokuussa otetussa kuvassa yhdessä. 

Vaikuttaa siltä, että McGregorin ja Winsteadin suhde ei jäänyt vain lokakuiseen suuteloon Lontoossa. People-lehden mukaan pariskunta nähtiin kävelemässä käsi kädessä Los Angelesissa marraskuussa. 

Golden Globe -gaalan palkintopuheessaan McGregor kiitti sekä vaimoaan että Winsteadia – tosin hän jakoi kiitosta myös muille kanssanäyttelijöilleen. 

Ewan McGregorilla ja Eve Mavrakisilla on neljä yhteistä lasta, joista yksi on jo aikuinen. TMZ:n mukaan McGregor on hakenut yhteishuoltajuutta, ja Mavrakis puolestaan toivoo saavansa lapset itselleen niin, että McGregorilla säilyisi tapaamisoikeus.