Heidi omaksui ystävänsä moton: Only dead fish go with the flow. –Vaikka uskon kohtaloon, en heittäydy tahdottomasti sen vietäväksi. Asennoidun elämään nyt avoimin ja uteliain mielin.
Heidi omaksui ystävänsä moton: Only dead fish go with the flow. –Vaikka uskon kohtaloon, en heittäydy tahdottomasti sen vietäväksi. Asennoidun elämään nyt avoimin ja uteliain mielin.

Keskenmeno ja ero suistivat Heidi Suomen kriisiin, jonka jälkeen tuli peiliin katsomisen paikka. – Kyllä siinä veemäisyys karisee, kun elämä potkii päähän, Heidi sanoo.

Kun Heidi Suomi oli parikymppinen olympiatason urheilija, eräässä haastattelussa kysyttiin hänen unelmaansa.

–Sillä varmaan tarkoitettiin toiveitani urheilu-uralla. Minä kuitenkin vastasin unelmoivani perheestä ja siitä, että saisin jokin päivä olla hyvä äiti.

Sellainen Heidistä olisi varmasti tullutkin, jos elämä olisi noudattanut Heidin käsikirjoitusta eikä päättänyt ohjata sitä toisin.

”Suurin pelkoni oli, että jään yksin tähän maailmaan. ”

35-vuotiaana pitkän yrittämisen jälkeen Heidi oli vihdoin raskaana, mutta odotus päättyi keskenmenoon. Pari vuotta sen jälkeen pitkä parisuhde päättyi eroon.

– Eron jälkeen suurin pelkoni oli, että jään täysin yksin tähän maailmaan. Havahduin siihen, ettei elämässäni olisi ketään, jolla olisi velvollisuus huolehtia minusta. Minulla ei ollut puolisoa, lapsia, eikä sisaruksia, ja kun vanhemmista aika jättäisi, ei heitäkään, Heidi sanoo.

Ystävästä siskoksi

Heidi kokee, että kriisit avasivat hänelle tilaisuuden katsoa peiliin.

–Kyllä siinä vittumaisuus karisee, kun elämä potkii päähän, Heidi sanoo.

–Olen parempi ystävä, kun ymmärrän ystävien arvon. Olen myös empaattisempi nyt, kun tiedän, miltä suru tuntuu.

Kriisit myös vahvistivat ystävyyssuhteita. Yksi niistä on erityinen ja vahvasti nykyaikaa: Heidi on otettu siskoksi ystävän sisarussarjaan – osaksi perhettä, johon hän ei alun perin syntynyt.

–Vaikka olen iältäni vanhin, minusta puhutaan siskokolmikon keskimmäisenä, Heidi kuvailee.

–Olemme sopineet, ettemme koskaan katoa toistemme elämästä.

Mitkä asiat olivat Heidille uusia kriisin jälkeen? Miten hän pääsee yli yksinäisyydentunteistaan? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 7/2016.

Minttu Murphy-Kaulanen kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan, ettei Rianna-tyttären neuvolakäynti sujunut toivotusti.

Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen, 37, kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan siitä, miten suuri huoli voi lapsesta olla. Minttu huolestui, kun kävi tällä viikolla neuvolassa hänen ja tv:stä tutun kauppias Sampo Kaulasen, 38, Rianna-tyttären kanssa.

– Mun 4-vuotiaalla kuului sydämestä sivuääni. Ilmeisesti tavanomaista leikki-ikäisillä, mutta tutkia täytyy. Se mahan pohjasta kouriva tunne joka kerta, kun ajattelen asiaa saa mut voimaan fyysisesti niin pahoin. Tiedän järjellä, että olisi meillä kaiketi muitakin oireita, jos vakavasta sydänoireesta olisi kyse, mutta ei se minun tunnetta paranna,  Minttu kirjoittaa blogissaan.

”Rakastan lapsiani enemmän kuin elämää.”

Minttu kertoo kirjoituksessaan pohtineensa myös rokotuksia. Lisäksi hän miettii, että huoli lapsista helpottaa tuskin koskaan. Mintulla on kolme tytärtä ja yksi bonuslapsi, joka on Sampon edellisestä avioliitosta.

– Mä rakastan lapsiani enemmän kuin elämää. On kyse flunssaisesta 12-vuotiaasta tai vauvarokon kourissa olevasta pienestä tai 17-vuotiaasta, jolta poistetaan nielurisat, tämä mun huoli ja tunne lapsista on yhtälainen. 

Kokemusta kahdesta keskenmenosta

Tänä syksynä Minttu ja Sampo kertoivat Me Naisten haastattelussa, ettei yhteisen lapsen saaminen ollut itsestäänselvää. Ennen yhteisen Rianna-tyttären syntymää Minttu koki kaksi keskenmenoa. Molemmat olivat niin sanottuja tuulimunaraskauksia.

”Pohdin, haluanko tätä todella.”

– Pettymys ja suru oli suuri. Erityisesti siksi, että tiesin Sampon toivovan lasta kiihkeästi. Halusin suoda sen hänelle. Aloin väkisinkin miettiä, olenko jo liian vanha koko touhuun. Pohdin, haluanko tätä todella, Minttu kertoi haastattelussa tänä syksynä.

 

Raskaus oli yllätys lapsettomuudesta kärsineille Satu Taiveaholle ja Antti Kaikkoselle.

Suvanto ry:n toiminnanjohtaja Satu Taiveaho, 41, kertoo Ilta-Sanomissa, että tuli syksyllä yllättäen raskaaksi. Satu oli ihmetellyt erikoisia oireitaan ja mietti ensin, ovatko vaihdevuodet alkamassa. Raskaus oli yllätys, sillä Satu ja hänen kansanedustajapuolisonsa Antti Kaikkonen, 43, ovat kärsineet lapsettomuudesta vuosia. Syksyllä raskaus päättyi kuitenkin keskenmenoon jo aikaisessa vaiheessa. 

”Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia.”

– Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia. Ja totta kai myös surullinen. Olen kuitenkin yrittänyt kääntää asian mielessäni iloiseksi ja ajatellut, että olen ainakin kerran elämässäni ollut vähän aikaa raskaana, Satu kertoo IS:ssa.

Satu ja Antti ovat puhuneet lapsettomuudesta avoimesti julkisuudessa ja kertoneet, ettei hedelmöityshoidoistakaan ole ollut apua. Syytä lapsettomuuteen ei ole löytynyt. Myös adoptioprosessi kariutui aivan viime metreillä syksyllä 2011 Antin vaalirahakohun takia.

”Ehkä on pientä toiveekkuuttakin.”

– Meidän kohdalla asia (keskenmeno) ei varmasti ollut kauhean iso suru sen takia, että emme ole osanneet tai edes uskaltaneet ajatella asiaa. Sen jälkeen asia on kuitenkin pyörähdellyt mielessä. Ehkä on pientä toiveekkuuttakin, Satu kertoo IS:ssa.

Tällä hetkellä Satu ja Antti ovat kahden pienen lapsen sijaisvanhempia. Syksyllä 2014 heistä tuli pienen pojan sijaisvanhempia ja vuonna 2015 perheeseen saapui kolmevuotias tyttö.

Sadun ja Antin tie vanhemmiksi on ollut pitkä ja raskas. Lue parin yhteishaastattelu parin vuoden takaa: