Heidi Sohlberg jätti karkit ja aloittaa aamunsa zumbaamalla lastensa kanssa. Vähän aikaa sitten vaatekoko oli 44, nyt 38.

Missikautensa jälkeen Heidi Sohlberg, 29, on nähty mallina sekä juontajana tapahtumissa ja tv-ohjelmissa. Ennen perheen perustamista hän valmistui optiikkahiojaksi.

– Seurattuani optiikka-alaa läheltä tunsin, ettei se ehkä sittenkään ollut ominta minulle ja että työtilanne siellä tuskin paranee. Kokonaan uuteen heittäytyminen on riski, mutta ainakin nautin siitä täysillä.

Sisustamisen kurssit Vantaan AJK-instituutissa ovat enää viimeistä tenttiä ja lopputyötä vailla, sen jälkeen Heidillä on valmiudet aloittaa työt sisustussuunnittelijana.

Juontamista Heidi ei aio jättää, sillä hän viihtyy hyvin ihmisten parissa ja nauttii työtilanteiden vaihtelevuudesta. Perusteellisen elämäntaparemontin jälkeen yleisön eteen astuu kaikin puolin paremmin voiva kolmekymppinen.

Ulos teltasta

Voittaessaan Miss Suomi -kisat vuonna 2001 Heidi painoi 59 kiloa ja pujahti koon 36 vaatteisiin. Kaikki löysä oli nipistetty kropasta liikkumalla ja niukalla dieetillä. Voiton jälkeen liikunnalle ei enää löytynyt aikaa, kurinalainen ruokavalio vaihtui kiireessä napattuihin välipaloihin ja paino alkoi jojoilla.
Raskauksien myötä kilot karkasivat käsistä. Josefinaa odottaessaan Heidi lihoi 23 kiloa, Sofiankin kanssa 19 kiloa.

– Muistan kuulleeni, että imetys kyllä kuluttaisi raskauskilot, joten luotin siihen ja mätin ruokaa hyvällä mielellä koko odotusajan. Minulta imetys ei kuitenkaan vienyt grammaakaan.

Imetysaikana Heidi ei halunnut laihduttaa.

– Vaatekokoni oli 44. Minulla oli paksut posket ja muhkeat käsivarret, en näyttänyt itseltäni enkä viihtynyt kropassani. Piti ottaa itseä niskasta kiinni. Tiesin, että osallistumme taas ystäväporukan itsenäisyyspäiväbileisiin ja päätin, että enää en juhlisi pukeutuneena telttaan.

Syyskuussa Heidi asetti itselleen tavoitteen: jos hän saisi joulukuuhun tiputettua 10 kiloa, hän hankkisi juhliin uuden iltapuvun.

– Ensimmäiseksi soitin tutulle personal trainerille, Mikko Nummenmaalle, ja sanoin, että nyt tarvitaan apua. Mikko teki minulle kunto-ohjelman ja esimerkkiruokavalion ja siitä se sitten lähti.

Marraskuussa Heidi aloitti myös elämänsä ensimmäisen karkkilakon. Irtokarkkipuputuksen mestarilta se oli iso veto.

– Kun sitten ilmoitin alkavani karkkilakkoon, Nikke kysyi, onko mulla kuumetta, Heidi nauraa.

Myös liikunnan lisääminen on ollut tärkeä osa elämäntaparemonttia. Heidi aloittaa aamunsa zumbaamalla ja tekee puolen tunnin kahvakuulatreenin jopa viitenä päivänä viikossa.

– Liikunnasta on tullut henkireikä. Ilman sitä olen vetämätön ja väsyksissä. Aamuisin laitamme tyttöjen kanssa dvd:n kotitelkkariin, käännämme volyymit kaakkoon ja zumbaamme ihan täpöllä. On puppua väittää, etteikö lasten kanssa löytyisi aikaa liikkumiseen.

Terve esimerkki

Heidi on nyt tiputtanut 11 kiloa eikä pahastu, jos vielä pari kiloa lähtisi. Enää hän ei kuitenkaan koe laihduttavansa, loppu on parempien elämäntapojen ja heränneen aineenvaihdunnan ansiota.

– En usko jääväni koukkuun laihduttamiseen. Nautin ruuasta ja minun on oltava terve esimerkki tytöilleni.

Heidi sanoo onnistuneensa elämäntaparemontissa läheistensä tuella ja tiukalla itsekurilla. Heidi ei ole missimitoissaan mutta on tyytyväinen.

– Aloin laihduttaa, koska halusin eroon läskeistä, mutta nyt treenamiseen ja oikein syömiseen motivoi se mieletön hyvä olo, jonka olen löytänyt. Jos missiaikoina laihdutin muita varten, nyt tein sen itseni vuoksi. Kun minä voin paremmin, se heijastuu koko perheeseen.

Heidi Sohlberg

  • 17.5.1981 syntynyt juontaja ja viittä vaille valmis sisustussuunnittelija, os. Willman. Vuoden 2001 Miss Suomi ja Miss Baltic Sea.
  • Naimisissa Nordean pääomamarkkinapuolella työskentelevän Niklas Sohlbergin kanssa, kaksi tytärtä: 2007 syntynyt Helena Josefina sekä 2009 syntynyt Inga Sofia.
  • Sohlbergit ovat tunnettua yrittäjäsukua. Myös Willmanit ovat yrittäjiä, vanhemmat pitivät pitopalvelua Heidin äidin kuolemaan asti. Nykyään Juha-isällä on ravintola Espanjassa. Heidillä on oma toiminimi.
Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony
Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony

Ylöjärveläinen Anna-Julia Kontio sanoo, että hän on opetellut suodattamaan ikävät asiat.

Esteratsastaja Anna-Julia Kontio on juuri lopettanut aamupalaansa ja siirtymässä autoon, kun hän vastaa puhelimeen Belgiassa.

– Odota, kerron autonkuljettajalle osoitteen, niin jatketaan sitten, hän huikkaa melkein heti.

Autonkuljettaja vie Anna-Julian kohti kisapaikkaa Belgian Bonheidenissa. Tällaista on hänen elämänsä sen jälkeen, kun Jordanian prinsessa Haya Bint al-Hussein halusi Anna-Julian töihin Team Harmony -talliinsa. Työtarjous tuntui Anna-Juliasta hetkittäin epätodelliselta.

– Se oli todellinen yllätys, huima tilaisuus, josta en voinut kieltäytyä. Tämä on palkinto kovasta työstäni ja huomattava kunnianosoitus, hän kertoo.

Anna-Julia on työskennellyt uudessa tallissa nyt neljä kuukautta. Lukuisat kilpailut rytmittävät arkea: ensi viikolla hän käy nopeasti piipahtamassa Suomessa ja sen jälkeen kisailee Oslossa.

Eron jälkeen huippuhommiin

Vielä pari vuotta sitten Anna-Julia kävi läpi epävarmaa ja raskasta vaihetta elämässään. Syksyllä 2016 Anna-Julia erosi silloisesta miesystävästään, sveitsiläisestä Martin Fuchsista. Hetkessä hän menetti myös työnsä Fuchsien tallilla, muut hevoset ja kotinsa. Sen jälkeen hän ilmoitti lopettavansa kilparatsastamisen ja muutti hetkeksi Ylöjärvelle, mistä hän oli lähtenyt edellisen kerran vuonna 2011.

Nyt tilanne on täysin toinen: Team Harmony -sopimus vei Anna-Julian tämän vuoden kesällä Englantiin. Siellä 27-vuotiaan ammattiratsastajan taustalla toimii noin 20 henkilön tiimi,  ja hänellä on seitsemän hevosta. Niistä tärkein on 17-vuotias Fardon.

– Fardon on elämäni opettaja ja tärkeä tekijä urallani. Se on vielä erinomaisessa kilpailukunnossa, Anna-Julia kertoo.

 

Vaitonainen varakkaasta tiimistä

Tällä hetkellä kilpailut vievät Anna-Juliaa ympäri Eurooppaa. Kun Anna-Julia ehtii viettää aikaansa Englannin-kodissaan Suffolkin Newmarketissa, hän nauttii muun muassa kokkailemisesta ja suomalaisista televisio-ohjelmista. Siellä hän ajaa omalla autollaan. Mutta kisapäivien tapaan esteratsastajan aikataulut ovat säännöllisen tarkkoja kotonakin: 

– Herään siinä viiden–kuuden maissa, ja teen kotona ensimmäiseksi lihaskuntotreenit.  Tallille menen seitsemän maissa ja alan heti ratsastaa. Usein ratsastan yhteen putkeen iltapäivään saakka enkä pidä mitään taukoja. Nukkumaan menen kotona yleensä melko aikaisin, yhdeksältä illalla. 

”Raha ei näy tallissa mitenkään erityisemmin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa ja vaatii paljon myös henkistä treenaamista.”

Niin kilpailuissa kuin Suffolkin talleilla Anna-Julia sanoo tapaavansa usein Jordanian prinsessa Hayan, jota hän kuvailee mukavaksi. Jordanian prinsessa Haya on yksi edesmenneen Jordanian kuningas Husseinin tyttäristä ja muun muassa entinen olympiatason kilparatsastaja.

– Raha ei näy tässä tallissa oikeastaan mitenkään erityisemmin. Kaikki toimii, niin kuin kilpaurheilussa pitääkin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa.

Toinen Team Harmonyn tallissa kilpaileva esteratsastaja on irlantilainen Peter Moloney. Tällä hetkellä Anna-Julian valmentajana toimii Markus Fuchs, joka on hänen ex-miesystävänsä sukulainen. Markuksen veli, Thomas Fuchs, oli aikoinaan 4,5 vuotta Anna-Julian työnantaja.

– Thomas on ollut urallani isoin vaikuttaja, ja hänen opeistaan saan olla ikuisesti kiitollinen, Anna-Julia kertoo.

 

Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony
Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony

 

Jatkuvaa itsensä likoon laittamista

Kun Anna-Julia pääsi ensimmäisen kerran hevosen selkään ja oppi puhumaan, hänellä oli mielessä vain yksi asia:

– Tiesin jo lapsena, että minusta tulee joskus kilparatsastaja. Siitä asti olen elänyt tätä unelmaani ja elän sitä yhä, mutta usein unohdetaan, että tämä on kovaa työtä ja urheilua. Tämä on jatkuvaa itsensä kehittämistä ja itsensä likoon laittamista. Olen elänyt rankkoja aikoja. Edelleenkin joskus jotkut asiat ärsyttävät, mutta tiedän, että en voi vaikuttaa kaikkeen. Siksi olen opetellut suodattamaan ikävät asiat, ottamaan niistä tarvittavan opin ja keskittymään hyviin asioihin.

Ylöjärvi esiintyy Anna-Julian puheessa usein. Se on paikka, jossa hän näkee rakkaitaan ja pääsee nollaamaan rankkojen kisojen välissä. Perheenjäsenet kulkevat välillä myös Anna-Julian mukana kisoissa ja ovat hänen mukaansa valmiita matkustamaan minne tahansa.

– En sinänsä ikävöi Suomea eikä minulla ole varsinaista koti-ikävää. Siskoni lapsia kaipaan tosin joka päivä. Monia ihmisiä olisi kiva nähdä useammin, mutta en harmittele sitä. Olen hyväksynyt, että jos haluan työskennellä huipulla, minun täytyy asua muualla.
 

Anna-Julia ”Juuli” Kontio x 3

  1. Vuonna 1991 syntynyt  kilparatsastaja Ylöjärveltä.
  2. Äiti Tuula Kontio on menestynyt esteratsastaja, joka pitää tallia Ylöjärvellä. Isä Jorma Kontio tunnetaan yli 10 000 voittoa saavuttaneena raviohjastajana, asuu Ruotsissa. Vanhemmat erosivat, kun Juuli oli kaksivuotias.
  3. Juulin uraa voi seurata muun muassa Facebookissa ja Instagramissa.

Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto
Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto

 

Kiira Korven taitoluistelu-uraan mahtui useita romahduksia, jotka olivat raskaita niin henkisesti kuin fyysisestikin. – Pahimpina hetkinä tuntui siltä, että huippu-urheilu teki minut hulluksi, hän kertoo elämäkerrassaan.

Syksyllä 2015 Kiira Korpi puhkesi itkuun kertoessaan, että hänen kilpauransa taitoluistelijana on ohi. Motivaatiota jatkaa ei enää ollut.

– Nämä ovat ilon kyyneleitä, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

Takana oli kuitenkin vuosikausia raskaita vaiheita ja synkkä romahdus vuonna 2015. Kiira kertoo avoimesti uransa vaikeimmista hetkistä syyskuussa ilmestyvässä elämäkerrassaan Kiira – ehjäksi särkynyt (Otava).

Lopettamista edelsivät penkin alle menneet Shanghain MM-kisat, joita Kiira kuvailee kirjassa katastrofiksi. Sen jälkeen hänen olonsa oli kuin loppuun puristetulla pesusienellä. Hän huomasi uupumisensa ja pahoinvointinsa vasta jälkikäteen.

”Shanghain epäonnistuminen sinkosi minut kuukausia kestäneeseen pyörteeseen, jossa jouduin sukeltamaan syvälle minuuteeni. MM-katastrofia seuranneet kuukaudet olivat aikaa, jolloin koin kuolevani ja toisaalta herääväni henkiin. Kyse ei ollut ainoastaan siitä, jatkanko uraani vai en”, Kiira kertoo Jere Nurmisen kirjoittamassa kirjassa.

”Jouduin sukeltamaan syvälle minuuteeni.”

Jo ennen Shanghaita Kiira oli ollut romahtamispisteessä, mikä näkyi muun muassa niin, että hän purskahteli usein itkuun ilman mitään syytä. Taustalla oli raskaaksi muuttunut valmennussuhde ja useita loukkaantumisia, pahimpana akillesjännevamma, jonka kanssa Kiira kamppaili peräti pari vuotta.


Laihduttaminen kostautui

Kiira kertoo kirjassa, että taipumus suorittamiseen johti myös rankkaan laihduttamiseen, jonka Kiira aloitti keväällä 2007. Lihomisen pelossa hän söi jatkuvasti liian vähän, mutta ajatteli sen kuuluvan huippu-urheilijan terveelliseen elämään. Elimistö meni säästöliekille, ja Kiira alkoi kärsiä vatsavaivoista sekä palautumisongelmista. 

Nyt hän ajattelee, että laihduttaminen oli harjoittelun kannalta kohtalokasta, koska se romahdutti ponnistusvoiman.

”Surullisinta oli se, että testitulokset eivät enää koskaan palautuneet täysin samalle tasolle kuin esimerkiksi Torinossa 2006. Maksoin laihduttamisesta kovan hinnan”, Kiira toteaa.

”Maksoin laihduttamisesta kovan hinnan.”

Kiira arvelee kirjassa, että on lopettamispäätöksensä jälkeen muuttunut koko ajan myötätuntoisemmaksi itseään ja muita kohtaan.

”Voi olla, että nykyisellä elämänkokemuksellani en kokisi kilpailemista niin ahdistavaksi, mutta pahimpina hetkinä tuntui siltä, että huippu-urheilu teki minut hulluksi. Olen kuitenkin sitä mieltä, että ei huippu-urheilu itsessään ole synkkää, vaan synkkyys oli pääni sisällä.”

Tänä syksynä Kiira aloitti psykologian opinnot The New School -yliopistossa New Yorkissa. Sitä ennen Kiira asui miesystävänsä Arthur Borgesin kanssa Milanossa. Pari meni naimisiin tänä keväänä, ja Kiirasta tuli Kiira Korpi-Borges.

Kiira ja Arthur avioituivat Italiassa Como-järvellä.

– New Yorkissa on koko ajan tekemistä ja siellä tulee olo, että voi saavuttaa mitä vain. Välillä vain istun puiston penkillä ja seuraan haltioituneena ihmisiä. Välillä on kiva päästä poiskin siitä hektisyydestä, Kiira kertoi Yhdysvaltoihin asettumisestaan joulukuussa 2016.

Uransa lopettamisen jälkeen Kiira on tehnyt myös taitoluistelunäytöksiä sekä ollut Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomarina. Häntä on kuultu Ylellä urheilun asiantuntijana ja nähty TV5:n talviolympialaislähetyksissä.