Heidi kokee, että urheiluharrastus on auttanut ymmärtämään, miten tärkeää oma aika on. ”Kun toinen haluaa mennä treeneihinsä, toinen huolehtii tytöt koulukyytiin. Kumpikin saa toteuttaa omaa juttuaan.”
Heidi kokee, että urheiluharrastus on auttanut ymmärtämään, miten tärkeää oma aika on. ”Kun toinen haluaa mennä treeneihinsä, toinen huolehtii tytöt koulukyytiin. Kumpikin saa toteuttaa omaa juttuaan.”

Juontaja Heidi Sohlberg hoitaa nyt parisuhdettaan uusin opein. Kriisistä selviytynyt aviopari valmistautuu kymmenvuotishääpäiväänsä. – Luotan tulevaisuuteen, Heidi sanoo.

Taustalla soi verkkainen aamupäiväjazz, vaikka tunnelmaan sopisi paremmin Eppu Normaalin Urheiluhullu. Juontaja Heidi Sohlbergin, 34, on pakko venytellä selkäänsä ja oikoa jalkojaan, jotka vielä toipuvat muutaman päivän takaisesta pyöräilylenkistä. Silloin Heidi osallistui Espoon ympäriajoon ja fillaroi Felt-pyörällään 111 kilometriä. Heidi polki hyväntekeväisyysjoukkueessa, joka keräsi varoja syöpälasten hyväksi.

Lenkin jäljiltä selän lihakset ovat kireinä. Penikkataudin takia fysioterapeutti oli jo komentanut Heidin juoksukieltoon, mutta pyöräilystä ei ollut mitään puhetta.

– Kudokset ja nivelet ja mitä siellä nyt onkaan, ovat vähän jumissa, Heidi sanoo vähätellen ja tökkii pohkeitaan kuin kokeillakseen, miten sieltä vastataan.

Heidin yllytyshulluus sai nytkin fillarin selkään. Se näkyy myös sporttiohjelma Elixirin juontajan roolissa, jossa Heidi tarttuu hikisiin, hengästyttäviin ja hulluihin haasteisiin. Myöhemmin kesällä yllytyshulluus punnitaan uudestaan, kun Heidi osallistuu ystävänsä haastamana elämänsä ensimmäiseen sprintti-triathlon-kilpailuun. Siinä hän juoksee viisi kilometriä, pyöräilee kaksikymmentä ja ui 750 metriä Turun Aurajoessa.

– Ensiksi kauhistuin kutsua: en varmana osallistuisi, minähän hukkuisin sinne! En ole koskaan osannut kroolata ja olen pienesti vesipelkoinen, Heidi kertoo.

– Nyt yritän lohduttautua sillä, että pyöräilyosuus tuntuu enää kärpäsen kakalta Espoon-lenkkiin verrattuna.

Haasteissaan Heidi laittaa koetukselle kehonsa ja sisukkuutensa. Härkämäisen luonteen tapoihin ei kuulu jättää leikkiä kesken.

– Minähän en luovuta. En ole koskaan ollut sitä tyyppiä, joka ajattelee, että en mä nyt.

Silloinkin, kun Heidi fillarillaan oli hyytyä Espoon ylämäissä, polviin sattui ja selkä huuti hoosiannaa, hän ajatteli, että eihän tämä ole mitään verrattuna synnytyskipuihin.

– Ajattelin, että jumankauta, enhän mä nyt tähänkään voi jäädä.

Sama periksiantamattomuus yhdistää Heidiä ja hänen aviomiestään Niklas Sohlbergia, 35. Se piirre auttoi paria myös korjaamaan avioliittonsa kaksi vuotta sitten.

– Kaikissa pitkissä parisuhteissa tulee ylämäkiä. Niissä sitten punnitaan, jaksetaanko paiskia hommia vai ei.

Sano se ääneen

Sohlbergit olivat olleet naimisissa seitsemän vuotta, kun vaikeat ajat löivät päälle. Heidi etsi paikkaansa työmaailmassa, tuskaili synnytysten muokkaamaa kehoaan ja mietti, miten entinen reissuelämä oli vaihtunut lapsiperhearjeksi kotona.

– Parikymppisenä olin haaveillut, että kolmikymppisenä minulla olisi mies, kaksi lasta ja omakotitalo. Yhtäkkiä elin keskellä sitä unelmaa ja mietin, että tässäkö se nyt oli.

Heidi halusi nähdä, olisiko muualla paremmin. Hän lähti liitosta ja muutti omilleen.

– Erossa oli selvästi kyse minun omasta kriisistäni. Moni nuoresta asti seurustellut sanoo tarvitsevansa omaa tutkiskeluhetkeä. Tunnistan sen täysin.

Heidi ja Niklas jättivät avioerohakemuksen kesällä 2012. Eron virallistavaa vahvistusta he eivät kuitenkaan koskaan allekirjoittaneet. Kun hakemuksen harkinta-aika talvella päättyi, Sohlbergit olivat jo aloittaneet yhteisen urakan liittonsa korjaamiseksi.

Puolentoista vuoden jälkeen Heidi palasi kotiin.

– Molemmilla oli jyskyttänyt takaraivossa ajatus, ettei tämä ole vielä tässä. Kun aloimme puhua yhteenpaluusta, oli heti selvää, että kumpikin oli siinä täysillä mukana.

Sohlbergit palasivat yhteen, koska rakastivat yhä toisiaan.

– Se oli yhteinen hihat ylös ja hommiin -päätös. Emme tehneet sitä lasten tai kenenkään muun takia. Päätimme, että tekisimme töitä niin paljon ja niin kauan kuin tarvittaisiin.

Pariskunta aloitti terapian, jossa he kävivät sekä yhdessä että itsekseen. Kokemansa perusteella Heidi puhuu ulkopuolisen avun puolesta.

– Terapeutti opetti meille paljon puhumisen tärkeydestä. Minulla on siinä vieläkin opeteltavaa, mutta ainakin saan jo suuni auki enkä pidä ihan kaikkea sisälläni, hän sanoo.

Heidi näet on niitä, jotka ketutuksen hetkellä luontaisesti valitsisi vain purra hammasta ja vaieta. Kun toinen sitten kysyy, onko kaikki ok, Heidin on välillä vaikea muistaa, ettei tämä tee sitä ärsyttääkseen. Että hän tarkoittaakin hyvää.

– Tuntuu hassulta, että puhuminen kaikkein rakkaimmalle on joskus niin pirun vaikeaa. Välillä itseä pitää oikein muistuttaa, ettei ole asiaa, mitä puolisolle ei voisi sanoa.

Puhuminen ja avoimuus ovat nyt Sohlbergien arjessa tietoinen valinta. Sanotaan ääneen, kun pännii, mutta muistetaan myös kiittää kivasta. Siihen Heidi on kannustanut kavereitaankin.

– Ei tarvitse puhjeta ylistyslauluun, jos toinen on levittänyt pyykit, mutta voi sanoa, että kiva kun teit homman puolestani. Tarvitsen itsekin paljon kannustusta, ja nyt muistan paremmin antaa sitä läheisilleni.


Heidi arvostaa, että läheiset eivät puuttuneet Sohlbergien ongelmiin kriisiaikana. ”Vanhempamme antoivat meidän tehdä omat ratkaisumme, vaikka nyt koenkin, että minun olisi ehkä kannattanut kuunnella heitä. Kokemus kuitenkin lähensi välejämme, Heidi kuvailee.


Ei mikään alistuva lapanen

Heidi sanoo, että eniten kasvua ja muutosta on tarvittu nimenomaan häneltä.

– Minulla tässä on ollut enemmän peiliin katsottavaa. Vasta terapiassa aloin nähdä, miten itsekäs olen ollut. Vaikka Nikke ei missään vaiheessa ollut tossun alla, meillä toimittiin kuitenkin monissa asioissa niin kuin minä tahdoin. Usein tuppasin ajattelemaan, että vain minä näen asiat parhain päin.

Eikä sillä, että Heidistä olisi nyt tullut kaikkeen alistuva lapanen. Ei muiden huomioon ottaminen sitä tarkoita.

– Ei ole pelkoa, että minun luonteellani jäisin tallotuksi. Pikemminkin olen yrittänyt löytää hyvän keskitien itsekkyydessäni. En ollut nalkuttaja, mutta kiinnitin huomiota joutaviin pikkuseikkoihin. Nyt annan rakkaitteni olla sellaisia kuin ovat, Heidi kuvailee.

– Kun nyt katson Nikkeä, en yritä muuttaa häntä vaan arvostan häntä sellaisena kuin hän on.

Se tarkoittaa miehen arvostamista myös lastensa Josefinan, 7, ja Sofian, 5, edessä. Nikke on pariskunnasta jämptimpi kasvattaja, ja Heidi on helpommin antanut periksi tyttöjen pyynnöille.

– Minun on pitänyt skarpata siinäkin. Jos annan periksi asiassa, jonka Nikke on kieltänyt, tallon hänen varpailleen.

Vitsit, mikä mies

Kun Sohlbergit virittelivät paluuta yhteen, Heidi tunsi rakastuvansa mieheensä uudelleen.

– Vaikka vastassa oli niin tuttu ihminen, välillämme oli ihanaa ensirakastumisen tuntua, Heidi hymyilee.

– Muistan selvästi, miten havahduin ajattelemaan, että vitsit toi on ihana ihminen. Olinpa ollut sokea. Mutta uskon, että näin oli tarkoitettu: minun piti katsoa kauempaa nähdäkseni lähelle. Ilman irtiottoa meillä menisi nyt ehkä huonommin.

Nykyään Sohlbergit hoitavat parisuhdettaan pienillä arkisilla teoilla. Jos työt vievät samoille kulmille, he poikkeavat yhdessä lounaalle, tai sitten toisen päivää piristetään tekstiviestillä.

– Pienet hellyydenosoitukset pitävät virettä yllä. Ei aina tarvitse ostaa kalliita koruja kertoakseen, että rakastaa, Heidi sanoo.

Heidi ja Nikke huolehtivat myös, että arjesta löytyy kahdenkeskistä aikaa. Silloin mennään uimaan, pyörälenkille tai minilomalle.

– Kun on raskaimman kautta kokenut parisuhteen ongelmat, yhteistä aikaa osaa todella arvostaa. Vaikka emme koko aika kyhnäisi kylki kyljessä kuin tuoreet rakastavaiset, jo se, että teemme yhdessä, antaa energiaa ja pontta.

Urheilu on tärkeä henkireikä kummallekin. Heidi sanoo, että kriisin aikana se auttoi hänet ylös kuopasta. Liikkuessa myös mieli vahvistuu ja ajatus pysyy kirkkaana.

Yhteisten harrastusten lisäksi Heidi ja Nikke pitävät kiinni omista menoistaan. Heidillä on tyttöjen iltansa ja käynnit kauneushoitolassa, Nikke taas liikkuu luonnossa, hoitaa perunamaata ja rakensi hiljattain perheelleen kasvihuoneen.

– Minä olen meistä räväkämpi, äänekkäämpi ja kovempi menemään, mutta enää se ei aiheuta ristiriitoja. Ymmärrämme nykyään toistemme tarpeita paremmin.

Viime vuonna aviopari sopi uudesta perinteestä: vastedes he lähtisivät kaksin ulkomaille joka kevät Heidin toukokuisten synttäreiden aikaan. Viime keväänä Nikke vei Heidin romanttiseen Pariisiin, tänä keväänä rakastavaisten Roomaan.

– Kun pääsee irti arjesta, kyllä siinä on honeymoon-meininkiä. Silloin osaa olla toisellekin täysin läsnä, kun ei tarvitse miettiä, mikä kotihomma pitäisi seuraavaksi hoitaa.Asumuseron jälkeen juhlitaan

Sohlbergit viettävät elokuussa kymmenvuotishääpäiväänsä, ja silloin juhlitaan isosti. Espoon-koti täyttyy ystävistä, sukulaisista ja tarjoiluista. Nyt jos koskaan on syytä juhlaan, ajattelee Heidi.

– Kun miettii, millaisista vaikeuksista kahlasimme läpi, on aivan huikeaa, että saamme nähdä tämänkin päivän. Olemme vahvasti yhdessä ja niin onnellisia, että pääsimme tähän etappiin.

Heidi asennoituu yhteiseen tulevaisuuteen levollisin ja rauhallisin mielin.

– Minä luotan huomiseen. Ajattelen, että jos liittomme kesti välirikon, se kestää mitä vain. Olen myös eri tavalla sitoutunut hoitamaan sitä, Heidi miettii.

– Tuntuu ihanalta voida vain nauttia tästä hetkestä ilman huolta siitä, missä olemme vuoden päästä.

Onnen hyrinänsä keskellä Heidi ymmärtää, että toimiakseen suhde vaatii huolenpitoa jatkossakin. Nyt hän vain tuntee olevansa siihen valmiimpi ja vahvempi.

– Terapia opetti minulle eniten itsestäni. Olen sujut ikäni ja ulkonäköni kanssa, olen rennompi ja lakannut miettimästä, miltä minun kuuluisi näyttää ulospäin, Heidi listaa.

– Kriisini aikaan moni ystävä piti minua outona ja sanoi jälkeenpäin, etten ollut oma itseni. Nyt he sanovat, että aito ja onnellinen Heidi on palannut takaisin. Tunnen sen itsekin.

Vaikeille ajoille Sohlbergit ovat jo kääntäneet selkänsä. Kumpikin on sitoutunut siihen, ettei vanhoja virheitä kaivella. Heidi on myös päivittänyt kodin sisustusta ja karsinut sieltä asioita, jotka liikaa muistuttivat menneestä.

– Vanhoja tapahtumia ei saa elämättömiksi, mutta emme töki niillä toisiamme. Suhteellemme on elintärkeää, että keskitymme tulevaan ja menemme eteenpäin.

Lue lisää:

Heidi Sohlbergin uusi avio-onni: "Nyt kaikki on hyvin"

Heidi Sohlberg kuntokuuristaan: ”Kuudessa viikossa lähti kuusi kiloa”

Heidi Sohlberg

Juontaja, sisustussuunnittelija syntyi Jyväskylässä 17.5.1981. Asuu Espoossa aviomiehensä Niklas Sohlbergin ja lastensa Sofian ja Josefinan kanssa. Sohlbergit avioituivat vuonna 2005.Voitti vuoden 2001 Miss Suomi- sekä Miss Baltic Sea -kilpailut, silloin tyttönimellään Willman.Urheiluohjelma Elixirin sporttikasvo ja juontaja. Vetää omaa H in the House -yritystään.

Muusikko ja tutkija Linda Urbanskin isä lähti, kun Linda ja hänen kehitysvammainen sisarensa Sandra olivat pieniä. Siitä saakka Linda on miettinyt, missä menevät rakkauden ja anteeksiannon rajat.

Tutkija ja muusikko Linda Urbanski, 32, viettää tänäkin vuonna joulun kuten aina – äitinsä, tätinsä, isäpuolensa ja pikkusiskonsa Sandran kanssa.

Sandralla on Downin syndrooma. Siskosten välit ovat läheiset.

– Olisin sydämestäni toivonut, että Sandra olisi saanut olla terve. Toisaalta olen kiitollinen siitä, että hän on elämässäni juuri sellaisena kuin on. Hän on opettanut minulle suvaitsevaisuutta, armollisuutta ja hetkistä nauttimista, Linda kertoo.

Sandran Downin syndrooma todettiin heti synnytyslaitoksella. Vuosi Sandran syntymän jälkeen Lindan isä jätti perheensä. Tuli avioero, isä aloitti tahollaan uuden elämän.

– Isäni ei kestänyt erityislapsen syntymää. Isä oli minulle tosi rakas. Yhtäkkiä häntä ei enää näkynyt. Kaipasin isää hirveästi koko lapsuuteni ajan, Linda sanoo.

”On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään.”

Vuosia myöhemmin, kun Lindan isä oli vakavasti sairas, hän pahoitteli esikoistyttärelleen tapahtunutta.

– Perheen hylkääminen on äärimmäisen julma teko, mutta annoin sen isälle anteeksi. Halusin antaa hänelle rauhan. Mikä oli tapahtunut, oli tapahtunut, Linda Urbanski sanoo.

– Maailma ei ole mustavalkoinen. On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään. Anteeksianto on valtavan tärkeää.

Linda Urbanski kertoo, millainen hänen suhteensa pikkusiskoonsa on, millaista oli yhdistää tutkijan ammatti muusikon työhön ja miten Sandra auttaa häntä rentoutumaan Me Naisten uudessa numerossa 50–51. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.