Heidi Pakarinen yrittää selvitä eron keskellä. Kuva: Sakari Majantie
Heidi Pakarinen yrittää selvitä eron keskellä. Kuva: Sakari Majantie

Laulaja Heidi Pakarinen ei halua syytellä eron keskellä ketään ja toivoo, että puheyhteys Mika Pohjoseen vielä löytyy.

Seinäjoen Tangomarkkinat tulivat vuoden 2013 tangokuningattarelle Heidi Pakariselle hyvään saumaan.

– Orkesteri soi ihanasti ja pojat lauloivat upeasti hienoja lauluja. Paikoin kuuntelin tippalinssissä. Mutta tangolla kuuluukin olla se vaikutus, että se koskettaa. Olen saanut sanatontakin tukea vanhoilta ja uusilta tuttavilta.

Heidi päätyi tällä viikolla kovaan pyöritykseen, kun hänen ja oopperalaulajamies Mika Pohjosen eropäätös tuli julkisuuteen. Pariskunnalla on takana avioliitto ja 19 yhteistä vuotta. Mika kommentoi eroa näkyvästi Facebook-statuksessaan, ja Heidi on kertonut julkisuudessa, että välit ovat nyt viileät. Kyyneleet kohoavat silmiin, kun hän kertoo Me Naisille, että suhde voi ”aika huonosti aika pitkään”.

– Meiltä puuttui keskinäinen kemia ja läsnäolo. Oli vallalla sellainen etäisyys. Sitten tuli vastaan pari sellaista juttua, joihin minulla oli niin vähän aikaa reagoida, että ne tukivat eropäätöstä. Minulta odotettiin niin paljon niin lyhyessä ajassa. Jos elämän prioriteetit muuttuvat ihan erilaisiksi, kuin mitä ne ovat olleet, on vaikeaa jatkaa.

Toiveissa puheyhteys

Nyt Heidi ja Mika eivät ole puheväleissä, mutta Heidi uskoo ja toivoo, että puheyhteys löytyy vielä.

– Olen antanut Mikalle rauhan tehdä Savonlinnan oopperaproggista. Savonlinnan lavalla oleminen on ollut hänelle unelma, joten annoin hänelle työrauhan, niin kuin olen aina antanut.

Hän pohtii, ettei ulkopuolisille voi millään selittää koko tunnevyyhtiä, joka tilanteeseen liittyy. Heidi ei halua kommentoida ex-rakkaansa välejä oopperalaulaja-lauluopettaja Ulla Bürgeriin. Kaksikon läheisyyttä on spekuloitu viime päivinä mediassa.

– Tietenkin ulkopuoliset valitsevat oman puolensa, eikä siihen voi vaikuttaa. Minä en voi enkä haluakaan lähteä syyttämäään ketään tässä tilanteessa. Välillä voi kyllä hämmästellä asioita. 

Ironia auttaa jaksamaan

Heidi kertoo, ettei tunteissa vellomista jaksa koko aikaa. Hän on löytänyt itsestään myös uudenlaista ironiaa, joka auttaa käsittelemään eroa. Välillä tulee mieleen sellaisia ajatuksia, että Heidi miettii, miten hän edes keksii niin ronskeja vitsejä vaikeasta tilanteesta.

Rakastuin sinuun liian helposti -kappaleessa esimerkiksi lauletaan, että ”ostin lehden, siitä luin”. Siihenkin olen miettinyt, että ”ostin lehdet, niistä luin”. 

Yksityiselämän koukerot seuraavat tangolaulajaa väistämättä myös lavoille. Heidi kertoo, että tuntuu melkein hassulta, miten tuttuihin kappaleisiin tulee oman elämän leima. 

– Esimerkiksi Olavi Virran kaunis laulu Rakkauden muisto tuntuu nyt henkilökohtaiselta. Uudet tunteet voivat kuulua vaikka jossain yksittäisessä niekussa kappaleessa.

Herkkä Heidi joutuu aina tsemppaamaan hääkeikoilla, jotteivät tunteet ottaisi vallan kesken laulun. Oman kriisin keskellä häissä esiintyminen vaatii nyt erityisen paljon itsekontrollia.

– Samaan aikaan on onnellinen hääparin puolesta ja muistaa omat hyvät ja huonot hetket. Voi olla tosi lähellä, että saan kyyneleet pidettyä poissa. Keikan jälkeen mietin, että vitsi mikä hetki, ja toistelen, että ”huh huh, huh huh”, Heidi kertoo.

Miesten viestit ällöttävät

Kauniille Heidille on alkanut heti sadella iskuviestejä miehiltä. 

– Tulee sellaisia, että ”terve, minä olen yh-isä ja minulla on tällaiset lapset”. Suoraan sanottuna ne melkein oksettavat minua. 

Heidi poistaa viestit heti. Laulaja on viimeksi ollut sinkkuna parikymppisenä nuorena tyttönä. Vaikka ajatus uudesta suhteesta tuntuu vielä omituiselta, Heidi uskoo yhä rakkauteen.

– Kyllä tämä voi jossain kohtaa olla ihan hauskaakin, Heidi nauraa sinkkuudelleen.

Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin lapset olivat pieniä juuri silloin, kun ura Yhdysvalloissa olisi saattanut aueta. 

Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff viettävät perinteisesti tammikuun matkaillen, mutta nyt he ovat poikkeuksellisesti Suomessa Mad Cook Show'nsa toisen tuotantokauden kuvauksissa.

– Olen viidestätoista tammikuusta viettänyt vain yhden Suomessa, koska silloin kolmas lapseni syntyi, Riku kertoo.

Mad Cook Show'n lisäksi Riku ja Tunna ovat tehneet yhdessä esimerkiksi  palkittua Madventures-matkailuohjelmaa ja Ylen Docventures-dokumenttisarjaa. He omistavat myös Gimme Ya Wallet -tuotantoyhtiön.

”Olemme molemmat familymaneja¨.”

Miehet kertovat, että Madventures-ohjelman menestys poiki aikanaan isojakin työtarjouksia.

– Emme lähteneet kansainväliselle tielle, koska saimme juuri silloin skidejä. Amerikan tuotannot ovat niin paljon kovempia ja järjettömän työläitä. Sinne olisi pitänyt jalkautua, eikä se ollut siinä vaiheessa mahdollista. Katsotaan sitten, kun lapset kasvavat. Me ei haluta olla niitä faijoja, jotka laittoivat uran lasten edelle. Olemme molemmat familymaneja, Tunna sanoo.

Perhelomailua

Mad Cook Show'n kuvausten jälkeen molemmilla miehillä on reissusuunnitelmia yhdessä perheen kanssa. Tunna lähtee  yhdistetylle työ- ja lomareissulle Intiaan Goaan perheensä kanssa.

– Talvehdin siellä. Menin suoraan lukiosta vuonna 1994 ensimmäistä kertaa puoleksi vuodeksi Intiaan. Seuraavana vuonna menin taas puoleksi vuodeksi – ja olen edelleen samalla tiellä. Goasta tuli kuin toinen koti, ja siellä myös Madventures-ohjelma sai alkunsa, Tunna kertoo.

Tunnan perhe vuokraa Goalta talon normaalisti kahdeksi kuukaudeksi kerran vuodessa.

– Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa. Ideoita tulee myös silloin, kun on suihkussa, juuri nukahtamassa tai muuten rentoutunut. Sen takia meille on ehdoton edellytys, että olemme joka vuosi reissaamassa, Tunna kertoo.

– Teemme siellä asioita, joita ei täällä kiireisessä elämässä ehdi tehdä: luemme, kirjoitamme uusia ideoita ylös, syömme hyvää ruokaa, uimme ja keskitymme läsnäoloon.

”Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa.”

Riku lähtee kuvausten jälkeen perheensä kanssa Meksikoon Puerto Vallartaan.

– Eniten kiinnostaa meksikolainen sapuska. Duunimielessä haluaisin päästä käymään pohjoisessa, koska emme ole pyörineet siellä niin paljoa.

Telkkarista tutut

Riku ja Tunna tunnistetaan toisinaan myös maailmalla, sillä Madventuresista tehtiin yksi kansainvälinen tuotantokausi, joka myytiin National Geographicille. Ohjelma pyöri yli 200:ssa maassa, ja ohjelman dvd:tä myytiin yli 200 000:ta kappaletta.

– Ohjelma pyöri Naurusaarista lähtien kaikkialla. Olin kerran jossain mitättömän pienessä pikkukylässä, jossa yhtäkkiä baarin telkkarista alkoi pyöriä Madventures. Reissureiden keskuudessa ohjelmalla on kulttimaine, ja dvd:t saattavat pyöriä guesthouseissa, Tunna kertoo.

Silti kumpikaan ei koe olevansa maailmalla iso julkkis.

–On huvittavaa, että bangkokilaisessa ostoskeskuksessa jengi tuli ottamaan selfieitä. Sri Lankassa pienessä maalaiskaupungissa yksi riksakuskeista osoitti minua, ja jengi ryntäsi luokseni juttelemaan ja ottamaan selfieitä. Totta kai tuntuu mahtavalta, että oma työ menestyy, Riku sanoo.

Terveellinen startti vuodelle

Tv-ohjelmien tekemisen vastapainoksi Riku ja Tunna elävät kiireistä lapsiperheen arkea. Rikulla on kolme poikaa puolisonsa Saija Rantalan
kanssa ja Tunnalla kaksi lasta vaimonsa Jenni Milonoffin kanssa.

”Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin.”

Riku kertoo, että hän on myös alkanut syödä terveellisemmin ja liikkua enemmän.

– Olin aika väsynyt ja housut alkoivat kiristää vyötäröstä. Nyt kilot ovat karisseet. Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin ja monipuolisemmin aiempaa pienempiä annoskokoja. Olen myös lisännyt liikuntaa. Harrastan joogaa, jumppailen ja fillaroin. Talvikeleillä luistelen lasten kanssa, ja toivottavasti pääsen hiihtämään, Riku kertoo.

Ulkonäköä tärkeämpää on hyvä fiilis.

– On huvittavaa, että olen kirjoittanut kirjoja ja tehnyt televisio-ohjelmia näistä asioista, mutta vasta nyt aloin lukea omia kirjojamme ja kuunnella, mitä Mad Cook Show'ssamme puhutaan. Tavoittelen hyvää fiilistä ja välttelen kakkostyypin diabetesta.
 

– Idiootit ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, sanoo Italiassa asuva Ella Kanninen.

Helsingin Sanomat kertoi tammikuun alussa , että seksuaalista ahdistelua vastustava #metoo-kampanja sai Italiassa aikaan raivoisan vastareaktion (HS 1.1.). Artikkelin mukaan saapasmaassa ei ole tavatonta, että miehet kouraisevat tavatessa tuttavallisesti naispuolisia kavereitaan takapuolesta.

Italiassa viisitoista vuotta asunut juontaja Ella Kanninen, 43, ei tunnista nykyistä kotimaataan kuvauksesta.

"En näe tässä asiassa kulttuurieroja."

– Huono käytös, kuten toiseen ihmiseen käsiksi käyminen, on yhtä huonoa niin Italiassa kuin kaikkialla muuallakin. Seksuaalinen ahdistelu on vallankäyttöä ja kiusaamista, joka on kaikissa muodoissaan tuomittavaa. En näe tässä asiassa kulttuurieroja, Ella sanoo.

Italialainen kulttuuri on toki suomalaista kehollisempaa. Lämmin ilmasto mahdollistaa kevyen vaatetuksen, hyvältä näyttäminen ja pikku flirtti ovat tärkeää.

Ellasta ne eivät täytä ahdistelun määritelmää. 

– Ystäväpiirini Italiassa on laaja, tunnen naisia leipomotyöntekijöistä tv-toimittajiin. Olemme keskustelleet tästä aiheesta paljon. Yhdelläkään meistä ei ole miespuolisia tuttuja, jotka tervehtisivät käymällä luvatta kiinni. Se olisi yhtä tökeröä Italiassa kuin Suomessakin, Ella toteaa. 

– Poskisuudelmat sen sijaan kuuluvat asiaan niin miesten kuin naistenkin välillä. Samoin toisen ulkonäöstä heitetyt kohteliaisuudet tai viheltely kadulla, kun viehättävä nainen kulkee ohi. Ne ovat kuitenkin eri asioita kuin vallankäyttö ja törkeä ahdistelu, juontaja korostaa.

"Hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni."

Käsi polvella

Italiassa tv-alan töitä monta vuotta tehnyt Ella muistaa omalta uraltaan vain yhden arveluttavan tapahtuman.

– Kymmenisen vuotta sitten olin lounaalla miespuolisen tv-pomon kanssa. Lounaan lopuksi hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni. Tartuin siihen, siirsin sen hänen omalle polvelleen ja totesin, että minulla on poikaystävä. Asiaan ei palattu, eikä torjuminen vaikuttanut töihini millään lailla, Ella kertoo.

– Tämä olisi voinut sattua missä tahansa muuallakin. Idiootit, jotka eivät kunnioita toisten ihmisten koskemattomuutta tai reviiriä, ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, Ella toteaa.

"Aloimme ystäväni kanssa karjua niin, että heppu säikähti."

Reippaalla otteella

Lisäksi Ellalle on eri puolilla Eurooppaa metrossa ja busseissa sattunut tilanteita, joissa joku on hivuttautunut ruuhkan varjolla vaivihkaa selvästi liian lähelle aivan takapuolen taakse ”hinkuttamaan”.

– Paras suhtautumistapa on kääntyä ympäri, katsoa tyyppiä silmiin ja kysyä napakasti: Mitä luulet tekeväsi? Se yleensä auttaa, oltiinpa missä tahansa. Varpaille tallominen on myös hyvä keino, Ella nauraa.

– Joskus on käynyt niinkin, että kyseessä on todella ollut viaton kanssamatkustaja, joka pelästyy silminnähden reaktiotani. Silloin ei auta kuin pahoitella. 

Italiassa viettämiensä vuosien aikana Ella on huomannut, että tasa-arvo etenee koko ajan. Naisen asemasta ja esimerkiksi perheväkivallasta puhutaan paljon, samoin miesten ja naisten palkkaeroista.

– Suomea ja Pohjoismaita pidetään Italiassa tasa-arvon mallimaina, Ella Kanninen sanoo.