Heidi Köngäs oli adoptiolapsi ja siirtolainen Ruotsissa. Kokemukset tekivät hänestä kirjailijan ja elokuva-ohjaajan. – Opin varhain, etteivät asiat ole aina sitä, miltä ne näyttävät.

Kuva Panu Pälviä

Heidi Köngäs, 57, on nainen, jolla on kolme lasta ja kaksi uraa: kirjailijana ja elokuvaohjaajana. Niistä ajankohtaisempi on nyt kirjailijan työ, sillä elokuussa julkaistiin hänen viides romaaninsa Dora, Dora.

Kirja sai alkunsa, kun Heidi törmäsi berliiniläisessä kirjakaupassa vanhaan, mustavalkoiseen valokuvaan. Siinä Hitlerin uskottu, natsiministeri Albert Speer seisoo Lapissa lumen keskellä vuonna 1943. Speer on kuin maansa myynyt. Edessään hänellä on rakovalkea ja nokikahvipannu, vieressään lapinmies neljäntuulenlakki päässään.

Heidin oli selvitettävä, mitä oli tapahtunut. Syntyi Dora, Dora, fiktiivinen kertomus Speerin ja hänen seurueensa matkasta kylmään pohjoiseen.

Ohjaaja-Heidin töistä tunnetuin on tv-elokuva Liian paksu perhoseksi, jossa Kaarina Hazard näyttelee tanakkaa Kaisua. Kaisu on "suomalainen mollamaija, joka kantaa milloin sikaa, milloin anoppiaan ja milloin miestään", kuten Heidi itse kuvaa.

Elokuvan ensiesitys houkutteli television ääreen 1,5 miljoonaa suomalaista vuonna 1998. Palautetta tihkuu edelleen. Heidi kertoo kuulleensa mainostoimistosta, jossa päätettiin elokuvan innoittamana laajentaa naiskuvaa, kirjaimellisesti.

– Liian paksu perhoseksi on terapeuttinen elokuva suomalaisille naisille, koska se sanoo, että ihminen saa olla minkä kokoinen tahansa. Sitä tehdessäni ajattelin, että vaikka kaikki muut ovat pienen ihmisen puolella, niin minä puolustan kerrankin isoa ihmistä.

Tehtaan varjosta

"Olen aina asunut tehtaan varjossa – pienillä paikkakunnilla, joilla on suuri tehdas. 60-luvun muuttovirrassa perheemme lähti Mäntästä Ruotsin Oxelösundiin. Turvallinen yhteisö vaihtui maahan, jonka kieltä kukaan perheessämme ei osannut.

Olin kuusivuotias ja tein kaikkeni tullakseni ruotsalaiseksi. Silti olin koulussa reunimmaisten joukossa. Olisin halunnut viitata ja istua letit ojossa, mutta en yksinkertaisesti ymmärtänyt sanoja.

Vaikka elämä Ruotsissa oli aika ajoin ahdistavaa, huumori pelasti. Suomalaiset osasivat nauraa jatkuville väärinkäsityksille. Pelasimme marjapussia, ja mandoliinit soi. Jouduin kantamaan vastuuta, koska olin perheeni ainut ruotsintaitoinen.

Kun muutimme Raaheen, Rautaruukki oli vasta tullut sinne. Olin toisella luokalla, ja suomeksi kirjoittaminen ja lukeminen oli minulle hyvin vaikeaa, mutta opettajani Elisa Penttilä pelasti minut. Hän sai minut rakastumaan Raaheen kertomalla tarinoita kaupungin historiasta: Kun puutalokaupunki oli palanut, kadunkulmiin asetetut vartijat huusivat tasatunnein: 'Kello on kymmenen ja kaikki on hyvin!'

Olen adoptiolapsi, mikä vaikutti siihen, että minusta tuli taiteilija. Opin varhain, etteivät asiat ole aina sitä, miltä ne näyttävät. Biologinen äitini oli kasvattiäitini sisko. Adoptiota ei koskaan peitelty, sillä vanhemmilleni olin odotettu ja tärkeä.

En koskaan tuntenut tulleeni hylätyksi. Sen sijaan koin biologisen äitini vierailut uhaksi turvallisuudelleni, koska pelkäsin, että hän vaatisi minua itselleen. Minä halusin pysyä vanhempieni kanssa.

Biologinen äitini asui lopulta Yhdysvalloissa. Kun hän kuoli, syntyi kirja Jokin sinusta. Aihe oli pyörinyt mielessäni kauan, mutta oli hyvä, että kirjoitin kirjan vasta tuolloin. Osasin olla armollinen kummallekin sisarelle.

Uskon, että hyvä suhde vanhempiin kantaa elämässä pisimmälle, huono suhde voi haavoittaa eniten. Minulla oli läheiset välit etenkin äitiini. Olen elänyt äitini rakkauden varassa, ja elän edelleenkin, vaikka hän on jo poissa."

Sydän vasemmalla

"Olin Ateenassa pari vuotta sitten, kun ensimmäiset suuret talouskuria vastustavat mielenosoitukset alkoivat. Silloin oikein piristyin. Tajusin, että Suomessa uskotaan sokeasti kaikki, mitä EU sanoo. Siellä ei uskottu. Uutisten mukaan Kreikassa kukaan ei tee töitä, mutta näin itse, kuinka naiset silittivät pesuloissaan vaatteita vielä iltayhdeksältäkin.

Nuorena olin hyvin radikaali ja lukioikäisenä kuuluin Teiniliittoonkin. Mieltäni painoivat isot kysymykset Vietnamin sodasta, imperialismista ja kehitysmaiden riistämisestä. Aloitin opinnot Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa.
Tämä on jälkiviisautta, mutta Suomen kehityksen kannalta oli traagista, että radikalismimme kanavoitui Neuvostoliittoa myötäilevään kommunismiin. Sen jälkiseurauksena yhteiskunnassa ei ollut minkäänlaista oppositiota, ennen kuin vihreät tulivat kuvaan.

Muistan, kun istuin 90-luvun taitteessa ystäväni Taina Westin kanssa auton takapenkillä ja totesimme sosialistisen maailmanjärjestelmän romahtaneeksi. Aloimme nauraa hysteerisesti, sillä siinä vaiheessa katsoin tietenkin maailmaa jo eri tavalla. Emme olisi nuorina lukiolaisina osanneet kuvitella, että niin voi käydä. Aiheesta syntyi Kalliolle, kukkulalle -elokuva vuonna 1993.

En edelleenkään ymmärrä, miksi meidän pitäisi hyväksyä epätasa-arvo tai ihmisten hyväksikäyttö ja riisto. Monissa asioissa menin nuorena päin männikköä, mutta monissa asioissa olin erittäin oikeassa. Ranskan vallankumouksen teesit – vapaus, veljeys ja tasa-arvo – ovat edelleen kestäviä, mikään ei ole pystynyt syrjäyttämään niitä. 

Sydämeni sykkii vasemmalla puolella, eikä sen asian pidäkään muuttua. Konservatiivinen elämänasenne ei kiinnosta minua pätkääkään, en elä tässä maailmassa kuluttaakseni tai hankkiakseni uutta tavaraa."

Kiintoisat naiset

"Opiskelin toimittajaksi, koska halusin muuttaa maailmaa. Sanomien toimittajakoulun jälkeen työskentelin Helsingin Sanomissa ja tein Kuukausiliitettä. Niihin aikoihin tutustuin naisliikkeeseen ja feminismiin.

Vuonna 1984 lähdin Ylelle televisioon ja ryhdyin ohjaajaksi. Journalistinen totuudellisuus ei riittänyt minulle, sillä olen tarinankertoja. Se on arvatenkin perua lapsuudenkodistani, jossa vitsailtiin ja puhuttiin paljon. Äitini oli kotiompelija, joten kasvoin alushameissaan pyörivien naisten keskellä. Isäni kertoi usein Lapin sodasta, jossa hän menetti nuorukaisena kuulonsa.

Olen onnekas, koska olen saanut toteuttaa itseäni. Silti jokaisen elokuvan kanssa seison edelleen kynnyksellä, ja portinvartijat kertovat, saanko tulla sisään.

Liian paksu perhoseksi oli kuitenkin kuin myötäkarvaan silittämistä. Se tuntui hyvältä. Viime syksynä elokuva esitettiin Berliinissä Prix Europa -elokuvafestivaalin 25-vuotisjuhlassa, ja se herätti edelleen keskustelua naiseudesta.

Mietin paljon, minkälaisia naisia tuon esille. Viimeiset mitalit -elokuvani kertoi kahdesta yli 90-vuotiaasta naisesta, joita näyttelivät Birgitta Ulfsson ja Seela Sella. Monien mielestä ei ollut soveliasta tehdä elokuvaa niin vanhoista ihmisistä, mutta minusta mikä tahansa maailma on kiinnostava, kun se avautuu ihmisten kautta. En aio stressata ikääntymisestä, ennen kuin tulee se yhdeksänkympin kriisi."

Paljastava työ

"Romaanien kirjoittaminen on minulle hyvin haastavaa ja luonnollista. Kaikki kirjani kertovat myös minusta itsestäni, sillä kirjoittamalla paljastaa sen, minkälaisena näkee maailman.

Julkaisin ensimmäisen romaanini vasta 46-vuotiaana. Minulla on päässäni valmiina aiheita, joiden kirjoittamista oikein odotan. Muutamia aiheita siirrän ja siirrän, koska tunnen, etten ole vielä valmis.

Dora, Dora oli raskain työ, jonka olen tehnyt. Kun tein taustatutkimusta, opin valtavasti sodan julmuudesta. Lapissa saksalaiset kävelyttivät vankikolonnoja satoja kilometrejä. Jos ei jaksanut, ammuttiin. Ruumiit jäivät usein suomalaisten haudattaviksi.

Kun näin valokuvan Speeristä, minun oli saatava tietää, miksi hänen kasvojensa ilme oli niin sulkeutunut. Historiantutkijoiden mukaan Hitlerin ja Speerin välillä oli eroottinen jännite. Valokuvissa Hitler oli kuin koiranpentu, kun Speer on paikalla. Lapin-matkalla Speer oli kuitenkin joutunut ensimmäistä kertaa epäsuosioon.

Aihe kinnasi minua vielä kirjan mentyä painoon. Heinäkuussa lähdin vielä kerran Jäämerelle, kirjani tapahtumapaikalle. Kesälläkin siellä oli vain kuusi astetta lämpöä ja vastatuuleen sai kävellä kyyryssä. Nautin siitä. Mikään Jäämeren rannoilla ei ole pikkumaista, eivät ihmiset eivätkä olosuhteet.

Luulin kasvaneeni karun meren rannalla, mutta Perämerihän on aivan sisävesi Jäämereen verrattuna. Ehkä vielä muutan Jäämerelle, katselin taloja sillä silmällä. Voisin ulvoa siellä tuuleen."

Ex-missi Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen saivat kolmannen lapsensa lauantaina.

Lauantaina synnyttänyt Essi Pöysti, 30, on julkaissut ensimmäisestä kuvan hänen ja puolisonsa Ville Mäkäläisen, 32, kolmannesta lapsesta.

– Täydellinen pikkuveli täydensi meidän perheen tänään, Essi on kirjoittanut kuvan yhteyteen. Hän on käyttänyt muun muassa hashtägiä suurirakkaus.

Ville Mäkäläinen kertoi lauantaina Facebook-sivuillaan, että synnytys meni hyvin.

 

Raskaus ei ollut Essille helppo, sillä hän kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko varjosti odotusta aikaisempien keskenmenojen takia.

”Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi enkelivauvaa.”

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Hänellä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle vuonna 2015.

Kilpaurheilu-uransa päätyttyä Minna Kauppi ihmetteli, mitä tekisi tulevaisuudellaan. Nyt hän miettii, miten urheilu olikin joskus maailman tärkeintä. – Saavutin jo kaiken, minkä halusin.

Entisen MM-suunnistajan Minna Kaupin ja Apulanta-rumpali Simo ”Sipe” Santapukin Ukko-poika konttaa kotonaan Lahdessa vikkelästi olohuoneesta keittiöön ja nousee äitinsä polvea vasten seisomaan. Ensiaskeleet on kymmenkuisena jo otettu, mutta konttaamalla pääsee vielä kovempaa.

– Ukko on sekoitus minua ja Simoa. Hän näyttää ihan isältään, mutta on yhtä vilkas kuin minä, Minna, 35, kuvailee.

Minna lepertelee Ukolle, ja Ukko vastaa äidilleen leveällä hymyllä. Sitten Sipe nappaa pojan syliin ja vie tämän viereiseen huoneeseen soittamaan pianoa. Varmaotteinen koskettimien paukuttelu kaikuu ympäri asuntoa.

– Simo on todella herkkä isä. Aina, kun hän on Ukon kanssa, hän on sitä sataprosenttisesti. Heidän yhteiselonsa on todella täyttä. Koska itse olen pojan kanssa ympärivuorokautisesti, en ihan joka hetki pysty samaan, Minna sanoo.

Suunnistuksen yhdeksänkertainen MM-kultamitalisti on tätä nykyä täyspäiväinen kotiäiti. Mullistus on ollut suuri, mutta ihana.

”Kaikki sanoivat, että et sinä kauaa jaksa kotona olla, mutta toisin on käynyt.”

– Kaikki sanoivat, että et sinä kauaa jaksa kotona olla, mutta toisin on käynyt. Viihdyn Ukon kanssa kotona oikein hyvin. En luonut äitiydestä etukäteen itselleni odotuksia, joten en myöskään pettynyt.

"En ole osannut mennä ilman Ukkoa minnekään", Minna sanoo.
"En ole osannut mennä ilman Ukkoa minnekään", Minna sanoo.

Hetken aikaa hukassa

Kaksi vuotta sitten, suunnistusuran lopettamispäätöksen jälkeen, Minna myöntää olleensa ymmällään. Entä nyt? Hän tiesi haluavansa lapsen, mutta mietti, pitäisikö työpaikka kuitenkin hankkia ensin. Hän oli yli kolmekymppinen eikä ollut elämänsä aikana allekirjoittanut vielä yhtään oikeaa työsopimusta.

– Hetken aikaa olin hukassa. Puoli vuotta haahuilin ja mietin, että mitähän tästä tulee. Olin ahdistunut, kun en tiennyt, pitäisikö tehdä lapsi vai löytää työpaikka.

”Puoli vuotta haahuilin ja mietin, että mitähän tästä tulee.”

Asiat loksahtivat kohdalleen, kun Minnalle tarjottiin markkinointipäällikön paikkaa. Minna ehti tehdä työtä vuoden ennen äitiyslomaansa.

– Halu hankkia lapsi oli yksi syy, miksi lopetin urheilu-urani. En kuitenkaan halunnut, että lapsi on korvike urheilulle, joten oli ihanaa saada työpaikka ennen lasta. Sen avulla sopeutuminen tavalliseen arkeen urheilu-uran jälkeen meni luonnostaan.

Se sama kunnianhimoinen Minna, joka voitti mitaleita toisensa perään, on kuitenkin edelleen olemassa.

– Nykyään suuntaan kunnianhimoni lapsen kanssa olemiseen. Haluan tehdä tämän asian mahdollisimman hyvin, haluan olla hyvä äiti. Tiedän, että kunnianhimoni tulee vielä tulevaisuudessa näkymään työelämässäkin, mutta juuri nyt haluan keskittyä vauvaan. Enää en tosin laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani.

Yhtä asiaa huippu-urheiluajaltaan Minna edelleen kaipaa: todella kovaa fyysistä kuntoa. Peruskunto Minnalla on vieläkin hyvä. Hän urheilee päivittäin käymällä joko vaunulenkeillä tai silloin tällöin suunnistamassa. Muutamiin suunnistuskisoihinkin hän osallistui kesän aikana.

– Kun on tosi hyvässä kunnossa, askel on niin kevyt, että tuntuu kuin lentäisi. Se on äärimmäisen hieno fiilis. Mutta sitä varten pitäisi tehdä todella paljon töitä, eikä minulla ole siihen mitään syytä. Liikun mieluummin siksi, että se on kivaa.

"Enää en laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani."
"Enää en laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani."

Arki ennen ja nyt

Huippu-urheiluaikana Minnan arki pyöri täysin suunnistuksen ehdoilla. Urheilijana hän meni heti herättyään puolen tunnin aamulenkille, teki puolen päivän aikaan päätreenin ja urheili vielä illallakin. Matkalaukku oli aina pakattuna, treenileirejä ja kilpailuita kun oli jatkuvasti eri puolilla maailmaa.

– Silloin kuvittelin, että minulla oli muutakin elämää, mutta jälkikäteen ajateltuna urheilu kyllä meni kaiken edelle. Jos olin menossa ystävälleni kylään, tein ennen sitä treenin, koska sitä ei vain voinut jättää väliin.

Äitiysloma-arjessa päivän aikataulun puolestaan sanelee lapsenhoito. Minna ja Ukko heräilevät aamuseitsemältä, sitten syödään puurot ja leikitään lattianrajassa. Ukko nukkuu kahdet päiväunet, joiden aikana Minna joko ulkoilee vaunuja työnnellen tai rentoutuu kotona.

”On välillä outoa olla niin paljon kotona.”

Nykyisessä arjessa on urheilu-uraa helpompaa tavata ystäviä kahvilassa, käydä koko perheen kesken lounaalla tai ylipäätään viettää perinteistä kotiarkea.

– On välillä outoa olla niin paljon kotona, sekä minä että Simo olemme niin tottuneet jatkuvaan matkustamiseen. Mutta Simollakin on nykyään kova kiire keikalta kotiin.

Nykyistä Minnaa jopa vähän ihmetyttää se, miten hurjalla sykkeellä hän on aikanaan urheillut.

– Miten urheilu olikin silloin maailman tärkeintä? Lapsen avulla olen päässyt uran ikävöinnistä aika hyvin eroon. Saavutin jo kaiken, minkä halusin. Urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli helpotus, Minna miettii.

– Toisaalta huippu-urheilu oli mahtavaa aikaa. Tunsin joka päivä olevani etuoikeutettu, kun sain tehdä sitä työkseni. Jos Ukko joskus löytää intohimonsa urheilusta, minulla ei ole mitään syytä estellä häntä.

Kultaakin kalliimpi

Vaikka Minna on urheilu-urallaan tottunut äärimmäisiin tunteisiin, on oma lapsi silti tuonut tunne-elämään uuden ulottuvuuden: täydellisen rakkauden.

– Lapsi on meille hienointa elämässä. Olemme saavuttaneet valtavan suuria asioita – Simo Suomen ykkösbändissä ja minä maailman ykkösenä omalla alallani – mutta Ukko on suurempi kulta kuin mikään mitaleistani. Jos hän tekee jotain herttaista, minulla nousevat kyyneleet silmiin.

”Ukko on suurempi kulta kuin mikään mitaleistani.”

Positiivisten tunteiden lisäksi äitiys on tuonut mukanaan myös uudenlaisia murheita. Siinä missä Minna aiemmin harmitteli huonoa suoritusta kilpailussa, nyt hän hämmentyy, jos ei saa Ukon itkua heti hiljenemään.

– Meistä taitaa näkyä, että olemme esikoisen vanhempia. Olemme aika epävarmoja ja huolissamme kaikesta, emme osaa ottaa rennosti. Tämä on vielä tällaista opettelua. Onneksi lähipiirissäni on useita äitejä, saan heiltä paljon tietoa.

Minna myöntää olleensa ehdottomampi kasvatusasioissa ennen lapsen syntymää. Hän oli päättänyt, ettei Ukolle näytetä yhtään lastenohjelmia ja ajatellut, että vauvankin voi jättää hoitoon lyhyiksi ajoiksi. Toisin kävi.

– Kummasti ne Teletapit helpottavat elämää. Ja mummu laittoi lapsen nukkumaan ensimmäisen kerran vasta viikko sitten, kun juhlin kavereiden kanssa synttäreitäni. En ole osannut lähteä ilman Ukkoa mihinkään.

"Urheilu-urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli lopulta helpotus."
"Urheilu-urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli lopulta helpotus."

Ei liikaa hemmottelua

Minna ja Sipe ovat kasvaneet ihan tavallisissa perheissä, toinen Asikkalassa ja toinen Heinolassa. Minna toivoo, että he voivat antaa Ukolle samanlaisen rennon lapsuuden, mutta hän tiedostaa, että asetelma on toinen.

– Pakko myöntää, että Ukolla on isompi kultalusikka suussaan kuin meillä. Olemme kuitenkin tarkkoja siitä, ettemme hemmottele häntä liikaa. Emme esimerkiksi aio ostaa hänelle yhtään joululahjoja, niitä tulee läheisiltä muutenkin jo ihan tarpeeksi, Minna pohtii.

”Pakko myöntää, että Ukolla on isompi kultalusikka suussaan kuin meillä.”

– Puen Ukon enimmäkseen äitiyspakkauksen vaatteisiin tai tutuilta saatuihin, käytettyihin asuihin. Lasten merkkivaatteet ovat ihania, mutta ne eivät ole rakkautta.

Minna itse on 90-luvun laman lapsi. Hänellä on kaksi sisarusta, eikä perheellä ollut lama-aikana liikaa rahaa. Lapsuuden niukkuus näkyy hänen elämässään vieläkin.

– Vaikka tililläni on rahaa, juoksen edelleen alennusten perässä. Jos näen ruokakaupan hyllyllä punaisen ale-lapun, ryntään sinne heti. Toivonkin, että rahan sijaan voin kannustaa Ukkoa ahkeruuteen. Haluan opettaa hänet nauttimaan tekemisestä.

Lapsena Minna oli innokas touhuaja. Hän harrasti kaikkea mahdollista tenniksestä telinevoimisteluun. Minnalle on tärkeää, että myös Ukko saa liikkua ja testata erilaisia harrastuksia.

– Kasvatuksemme peruspilari on touhuta niin paljon kuin mahdollista. Lapsella pitää olla paljon harrastuksia. Hänen pitää saada juosta ja kuluttaa energiansa. Sellainen minä olin lapsena ja olen edelleenkin.

Samaan aikaan Minna on kuitenkin huolissaan lasten harrastusten ammattimaistumisesta. Harrastamisen kuuluu hänen mielestään olla ennen kaikkea kivaa.

– Tuntuu, että jotkut nuoret noudattavat treeniohjelmiaan niin tiukasti, etteivät he ikinä edes käy missään. Osaavatko he enää rentoutua vai onko koko elämä harrastusten sanelemaa? Jos vetää täysillä vain yhteen ääripäähän, ei enää elä, Minna pohtii.

– Kyllä minä opiskeluaikoina kävin bileissä ja osasin pitää hauskaa treenileireillä, vaikka samaan aikaan otin urheilun tosissani. Se, että osaa levätä arjessa, tuo rentoutta myös omaan urheilusuoritukseen.

"Simo on hyvä edustusvaimo", Minna nauraa.
"Simo on hyvä edustusvaimo", Minna nauraa.

Viides kerta Linnassa

Ukon syntymän jälkeen Minna ja Sipe eivät ole juurikaan päässeet viettämään kahdenkeskistä aikaa. Tilanteeseen tuli muutos itsenäisyyspäivänä, kun Minna sai kutsun Linnan juhliin.

– Onneksi Simo on hyvä edustusvaimo, Minna nauraa.

Minna on ollut itsenäisyyspäivän vastaanotolla aiemmin neljästi, Sipe kerran. Tuolloin Minnakin oli saanut kutsun, mutta jätti juhlat väliin. Pari oli alkanut tapailla vain muutamaa viikkoa aiemmin, eivätkä he halunneet vielä silloin paljastaa suhdettaan muille.

Minna ja Sipe ehtivät tavata toisiaan kolme kuukautta julkisuudelta salassa, kunnes ensimmäinen yhteinen elokuvailta leffateatterissa paljasti parin.

”Ensitreffimme olivat New Yorkissa.”

– Ensitreffimme olivat New Yorkissa. Menimme sinne samalla lennolla, mutta istuimme eri penkkiriveillä. Leffaan menimme myöhemmin yhdessä, koska hävisin Simolle yhden vedon. Hän ei enää halunnut elää kaapissa, Minna muistelee.

– Nykyään saamme onneksi kulkea Lahden kaduilla ihan rauhassa. Pyörimme vauvauinneissa ja ruokakaupoissa ihan kuten kuka tahansa lapsiperhe.

Suomen menestynein suunnistaja syntyi Asikkalassa 25.11.1982.

Asuu Lahdessa avopuolisonsa, Apulanta-muusikko Sipe Santapukin ja lapsensa Ukon, 10 kk, kanssa.

Opiskeli Jyväskylän yliopistossa kieliä, kasvatustieteitä, journalistiikkaa ja taloustieteitä.

Perhevapaalla Novasol-yrityksen markkinointipäällikön töistä.