Heidi ja Niina Herala ovat ylpeitä kuuluessaan Heraloiden taiteilijasukuun.
Heidi ja Niina Herala ovat ylpeitä kuuluessaan Heraloiden taiteilijasukuun.

Taiteilijaperheen kasvatit Heidi, 49, ja Niina, 26, Herala varttuivat teatterin käytävillä. Nykyään tätiä ja veljentytärtä yhdistää myös samanikäisten lasten äitiys.

Näyttelijä Heidi Herala porhaltaa sisään ovesta mukanaan tuulahdus kirpeää syysaamua.

– No mitäs meidän Ninnu? Ei ollakaan tavattu vähään aikaan, Heidi halaa veljentytärtään ja hamuaa toisella kädellä kahvikuppia.

– Taisi olla peräti pari kuukautta sitten. Aika menee kamalan nopeasti, kun arki lasten ja työn kanssa vie niin paljon, malli-juontaja Niina Herala, 26, harmittelee.

Naisten välit ovat lämpimät, ja juttu kulkee heti. Ensin vaihdetaan omat ja lasten kuulumiset, sitten muiden läheisten. Heidin isä ja Niinan isoisä, näyttelijä Helge Herala, täytti juuri 87 vuotta.

– Isä ja äiti voivat hyvin, kävin palvelutalossa onnittelemassa päivänsankaria, Heidi kertoo. Hän poikkeaa vanhempiensa luona muutaman kerran viikossa ja soittelee heille päivittäin.

Heralan suku on pieni mutta tiivis. Legendaarisen näyttelijäpariskunnan Helge Heralan ja Marja Korhosen jälkikasvu pitää yhtä.

Mitä vanhemmaksi tulee, sitä tärkeämpää naisten mielestä on säilyttää kontakti, vaikka aika olisikin kortilla. Läheiset suhteet antavat voimaa.

Yhdessä äideiksi

Heidi ja Niina puhelevat arkisista asioista ja tukevat toisiaan äitiydessä ja työssä.

– Ensisijaisesti suhteeni Heidiin on kuitenkin sukulaisuussuhde, ei niinkään kahden ystävättären. Heidillä on niin paljon enemmän elämänkokemusta kuin minulla, Niina sanoo.

– Meillä on yhteiset juuret ja historia. Olen tuntenut Ninan hänen syntymästään asti. Vaikka kohtelenkin häntä nyt aikuisena, minusta on ihanaa kirjoittaa Niinalle tekstariin allekirjoitukseksi Heidi-täti, Heidi kertoo.

Heidin elämässä ensikosketus Niinaan oli käänteentekevä. Tuoreiden isovanhempien Helgen ja Marjan luona kitissyt käärö herätti Heidissä uudenlaisia tunteita.

– Niina oli ensimmäinen vauva, jota koskaan pidin sylissäni. Se oli ihmeellistä ja hämmentävää. Kun ajoimme kotiin mieheni Sepon kanssa, sanoin kyyneleet silmissä, että ’minä haluan oman’. Esikoiseni Laurin maailmaantulo on siis Niinan ansiota, Heidi hymyilee.

Parikymmentä vuotta myöhemmin naiset saivat jakaa suuren kokemuksen, kun he molemmat olivat raskaana samoihin aikoihin. Ensin Heidi alkoi odottaa iltatähteään ja muutamaa kuukautta myöhemmin Niina esikoistaan.

Lopputuloksilla, nyt kuusivuotiaalla Eerolla ja viisivuotiaalla Pepillä, oli jopa sama kätilö.

Julkisesta suvusta

Heralan suvussa on paljon julkista työtä tekeviä ihmisiä. Monet näyttelijäsukujen vesat kärsivät loputtomasta vertailusta, niin Heidi ja Niinakin. Kumpikaan ei ole halunnut ratsastaa sukunimellään vaan saavuttaa asemansa omilla avuillaan. Arvostelu on silti joskus hyvinkin loukkaavaa.

Vaikka Niina tietää persoonansa jakavan mielipiteitä, joskus kommentit sattuvat.

– Eräs vanhempi miesnäyttelijä sanoi, että isovanhempasi olivat hienoja taiteilijoita mutta sinusta ei koskaan tule mitään. Kerran bussipysäkillä yksi ihminen latasi, ettei pitänyt ulkonäöstäni. Tilanteet tulevat niin äkkiä, että niissä jää sanattomaksi, Niina pohtii.

Heidillä on samansuuntaisia kokemuksia.

– Jotkut kokevat, että heillä on oikeus sanoa ihan mitä tahansa, koska naama on tuttu julkisuudesta. Minulle yksi nainen totesi lakonisesti, että hän oli aina pitänyt minua hirveän rumana näyttelijänä. Tai että ’äitis se sitten oli kaunis ihminen’. Mitäs siihen sitten on lisäämistä, Heidi toteaa.

Toisaalta suvun vahvuus ja ammatti-identiteetti ovat myös ilon lähteitä. Niina on ylpeä nimestään.

– Minusta on hienoa olla Herala. Suvun hoivissa vietetty lapsuus on ehdottoman tärkeä voimavara.

Heidille taas on merkinnyt paljon se huumori, jota perheessä viljellään.

– Se on monen herkän ihmisen pelastus kiperissä paikoissa.

Heidi Herala

- Helsingissä 10.1.1960 syntynyt näyttelijä. Vanhemmat Helge Herala ja Marja Korhonen.

- Naimisissa näyttelijä Seppo Maijalan kanssa. Lapset Lauri, 23, Juhani, 19, Inka, 13, ja Eero, 6.

- Opiskeli Teatterikorkeakoulussa vuosina 1979–1983. Viime aikoina nähty tv:ssä muun muassa Salatuissa elämissä ja draamasarjassa Helppo elämä.

Niina Herala

- Vantaalla 10.6.1983 syntynyt malli ja juontaja. Vanhemmat Eija ja Turo
Herala
, isovanhemmat Helge Herala ja Marja Korhonen.

- Avopuoliso näyttelijä–juontaja Lorenz Backman. Kaksi tytärtä: Peppi, 5, sekä Lilian, 1.

- Tuttu muun muassa tv-sarjasta Huuma. Nähdään keväällä Nelosen ohjelmassa Meidän isä on parempi kuin teidän isä.

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?

 

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.