Juha Willmanilla ja Heidi Sohlbergilla on suorasukainen ja läheinen isä-tytär -suhde. Kuva: Jouni Harala
Juha Willmanilla ja Heidi Sohlbergilla on suorasukainen ja läheinen isä-tytär -suhde. Kuva: Jouni Harala

Juha Willman menetti vaimonsa rintasyövälle 30 vuotta sitten. Hän luottaa, että hänen samaa geenivirhettä kantaville lapsilleen Heidille ja Jounille ei käy niin. – En ole enää paniikissa lasteni puolesta.

Kun Heidi Sohlberg, 35, sai kuulla sairastuneensa rintasyöpään, hän kertoi asiasta ensin puolisolleen ja heti sen jälkeen isälleen Juha Willmanille, 62. Juha oli aavistellut tietoa kolmekymmentä vuotta, aina siitä asti, kun hänen vaimollaan Helenalla – Heidin ja hänen veljensä Jounin äidillä – oli todettu rintasyöpä.

– Olin täysin paniikissa. Puhelimessa kannustin Heidiä, mutta luurin laskettuani hajosin täysin. Menin metsään, potkin puita ja huusin. Johonkin se tuska piti purkaa, Juha sanoo.

Isä ja tytär eivät vieläkään ole kertoneet toisilleen synkimmistä pelonhetkistään.

– Enhän minä hajoile lasteni nähden. Kuka vanhempi tekisi niin?

Juha puhuu lapsistaan monikossa: myös Heidin isoveljellä Jounilla on todettu sama BRCA2-geenivirhe. Miehillä se tarkoittaa kohonnutta riskiä sairastua rinta- tai eturauhassyöpään.

Heidin avoimuudessa on ollut nieltävää

Jounin geenilöydös ja Heidin sairastuminen palauttivat elävästi Juhan mieleen vaimonsa syöpätaistelun.  Helenan diagnoosi vuonna 1986 tuli pommina keskelle ruuhkavuosia: rintasyöpä oli levinnyt laajalle.

– Helenalle oli tärkeää, ettei sairaudesta kerrottu lapsille eikä perheen ulkopuolelle. Sitä oli raastavaa seurata vierellä, Juha sanoo.

Heidi on käsitellyt omaa sairauttaan toisin. Avoimuus on ollut hänen tapansa sairastaa ja toipua.

– On siinä ollut nieltävää. Olen muistuttanut Heidiä, että reippaudella ei saa rehvastella, Juha sanoo.

Miten äidin sairautta käsiteltiin Heidin lapsuudessa? Miten sairaus on vaikuttanut isän ja tyttären suhteeseen? Miten Juha selvisi jäätyään leskeksi? Millaisia ohjeita hän nyt antaa Heidille? Lue koskettava haastattelu Me Naisten pääsiäistuplasta 15–16/2017! Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Juha Willman

  • 62-vuotias yrittäjä Asuu nykyään Jyväskylässä, jonne palasi hiljattain vietettyään monta vuotta Espanjan Fuengirolassa.
  • Lapset Jouni Willman, 38, ja Heidi Sohlberg, 35.
  • Isännöi Sun Toive -ravintolaa yhdessä kumppaninsa Esa Sääskilahden ja Eija Koriseva-Ruohomäen kanssa.

 

Heidi Sohlberg

 

  • 35-vuotias Jyväskylässä syntynyt juontaja, malli ja sisustussuunnittelija. Perheeseen kuuluvat puoliso Niklas Sohlberg ja kaksi tytärtä. Asuvat Espoon Nuuksiossa.
  • Esiintyy Elixir- ohjelmassa sekä Huomenta Suomen Duunikunto-sarjassa. ”Uusia töitä on vireillä, ja kevät on täynnä hyvää energiaa.”
Vaikene jo Heidi

Heidi Sohlbergin Juha-isä salasi huolensa tyttärensä syövästä: ”Menin metsään, potkin puita ja huusin”

LOPETTAKAA jo kirjoittaminen tapaus Heidi Sohlbergista! Tätä asiaa on puitu julkisesti alkaen ensimmäisestä sairaalakäynnistä nyt tähän isä juttuun saakka. Kukaan, ei kukaan ole tyrkyttänyt itseään aiheesta enempää kuin hän. Totuushan on se, ettei hänellä mitään syöpää edes ollut vain geenimuutos. Sapettaa koko hölötys, kas kun kokemusta ko. sairaudesta on useamman kerran. Iso pyyntö vaikene Heidi, olet ottanut aiheesta kaiken jo irti.
Lue kommentti
Vierailija

Heidi Sohlbergin Juha-isä salasi huolensa tyttärensä syövästä: ”Menin metsään, potkin puita ja huusin”

Kannattaa lukea juttu ja muutama muukin tarkemmin, eipä ollut pelkkä geenivirhelöydös vaan ihan oikea rintasyöpä. Joka onneksi löytyi ajoissa. On erittäin hyvä että syövästä puhutaan ajoissa, näin ihmisten tietoisuus lisääntyy, osataan tutkia oma keho ja hakeutua toivottavasti ajoissa lääkäriin jos jotain poikkeavaa löytyy. Heidin kaltaisia esimerkkejä tämä maa tarvitsee. Ikävä jos sinä pahoitit mielesi kun hän on ollut avoin, mutta se avoimuus ei ole sinulta pois.
Lue kommentti

Vuoristotaudista kärsineet morsian ja sulhanen vaihtoivat häätamineisiin jäisen kiven takana kymmenen asteen pakkasessa. 

Moni naimisiinmenoa suunnitteleva haaveilee destination weddingistä eli häiden järjestämisestä jossakin ihanassa, usein lämpimässä ja eksoottisessa paikassa. 

Myös Australiassa asuvalla suomalaisella Heidi Turusella, 32, oli tällainen haave. Hänen ja australialaisen Tom-puolison, 31, häistä tulikin melkoinen reissu – voisi sanoa destination wedding 2.0. 

Heidi ja Tomi tapasivat vuonna 2013 Australian Queenslandissa. Heidi oli lähtenyt yliopistosta valmistumisen jälkeen reppureissaamaan, päätynyt Aasian-vuosien jälkeen Australiaan ja havitteli uutta viisumia pidentääkseen oleskeluaan Australiassa. 

– Siitä asti olemme olleet yhdessä kuin paita ja peppu, Heidi kertoo sähköpostitse Australiasta. 

Pari alkoi seurustella pian ensitapaamisensa jälkeen, ja vuonna 2015 Tomi kosi Heidiä, kun he olivat viettämässä joulua Suomessa. 

Suunnitelmat käyntiin

Häiden suunnittelu sai sysäyksen helmikuussa 2017, kun Heidin päähän pälkähti idea Mount Everestin -reissusta. 

– Laitoin Tomille viestiä, että kiinnostaako lähteä Everestille tänä vuonna. Tunnin päästä siitä varasin meille lentoliput, ja aloimme innolla suunnitella reissua. 

”Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella,”

Pariskunnalta oli jo pitkään udeltu, missä häät pidettäisiin, sillä Tomin perhe asuu Australiassa ja Heidin Suomessa. 

– Idea pitaa häät Everestilla lähti aluksi vitsistä. Sen jälkeen aloimme miettiä, että niistä tulisi kyllä mahtavat häät. Voiko olla hienompaa paikkaa menna naimisiin kun maailman huipulla! Heidi muistelee.

Selvää oli, että kummankaan perhe tai muut läheiset eivät lähtisi hääparin mukaan vuorelle juhlimaan häitä, joten Everestin-reissun jatkoksi päätettiin järjestää pienimuotoinen hääillallinen Koh Samuilla Thaimaassa. 

– Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella, Heidi kertoo. 

Häitä ryhdyttiin suunnittelemaan samalle kesälle. Thaimaan hääillalliselle varattiin kaikenlaista valokuvaajasta kukka-asetelmiin, mutta Mount Everestin seremonian suunnitteleminen oli vaikeampaa, sillä vuorella vallitsevia olosuhteita ei voinut tietää varmaksi.

Heidi oli käynyt vuosia sitten Nepalissa Annapurna-vuoriston perusleirissä. Tomilla ei ollut lainkaan kokemusta vuorikiipeilustä. Pariskunta alkoi harjoitella tulevaa koitosta varten Australiassa, mutta siellä heillä ei ollut mahdollisuutta treenata 700 metriä korkeammalla. Happivaje ja siitä johtuva vuoristotauti eivät siis tulleet tutuiksi – vielä. 

Tomi ja Heidi halusivat kiivetä häävarusteineen itsenäisesti, ilman ulkopuolista kantoapua. Heidin avoselkäinen pitsimekko, pitkä huntu ja muu hääasu matkustivat Tomin 25-kiloisessa rinkassa, ja Heidin oma rinkka painoi noin 12 kiloa. 

Vuoristotautinen morsian

Heidin ja Tomin tavoite oli pitää häät Mount Everestin perusleirissä, joka on noin 5 380 metriä merenpinnan yläpuolella.

Parin päivän kiipeämisen jälkeen, kun pariskunta oli saavuttanut 4 000 metrin korkeuden, kumpikin sai vuoristotaudin oireita, kuten päänsärkyä. Erityisesti Heidin olo oli tukala.

– Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti. Päätimme aikaistaa häitä päivällä ja kiirehtiä ylös, jotta voisimme aloittaa matkan takaisin. En ollut valmis luopumaan haaveestani mennä naimisiin huipulla, Heidi kertoo.

Lopullisen päätöksen hän ja Tom tekivät Gorak Shepin kylässä muutama sata metriä perusleirin alapuolella. 

– Lounaan jälkeen päätimme, että this is it, tänään mennään naimisiin. Jätimme kaikki muut varusteemme Gorak Shepiin, pakkasimme hääpukumme ja aloitimme patikoinnin Everestin perusleiriin lumisateessa. 

Heidin olo helpottui yllättäen korkeammalle noustessa. 

– Olin kai niin motivoitunut häistä.

”Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa.”

Kiven takana hääasuun

Ylhäällä odotti yllätys: perusleirissä yli 5 000 metrin korkeudessa oli kyllä muitakin kiipeilijöitä, mutta kukaan heistä ei ollut pystyttänyt paikalle telttaa.

– Meidän ei auttanut muu kuin vaihtaa hääasusteisiin ison jäisen kiven takana. Tom suojasi minua takillaan, kun vaihdoin mekon päälle. Lämpötila oli noin -10 astetta, ja satoi lunta. 

Tom ja Heidi olivat kertoneet muille paikalla olleille menevänsä naimisiin. Kun he ilmestyivät häätamineissaan kiven takaa, lähelle oli kerääntynyt hymyilevä ja häämarssia hyräilevä yleisö. 

Heidi ja Tom lausuivat toisilleen kirjoittamansa häävalat ja vaihtoivat sormukset. 

Yleisö hurrasi, ja sitten otettiin kuvia. 

– Emme kumpikaan kuulu kirkkoon tai ole kovin uskonnollisia, joten seremonia maailman huipulla vuoristossa oli juuri meidän näköisemme juhla, Heidi toteaa. 

Kuvien jälkeen oli aika laittaa retkeilyvaatteet takaisin päälle ja aloittaa patikka alaspäin, takaisin majapaikkaan. 

Seuraavana aamuna Heidi ja Tom nousivat vielä hieman perusleiriä korkeammalle, runsaassa 5 600 metrissä olevalle Kala Pattharin huipulle ottamaan valokuvia. Sää oli niin kylmä, että rinkat jäätyivät, mutta maisemat olivat Heidin mukaan mielettömät. 

Seuraava huippu kiikarissa

Nepalin vuoristoisista maisemista tuore aviopari lensi Koh Samuille Thaimaahan. Siellä molempien perheet olivat mukana hääjuhlassa, ja Heidin isä saattoi saattaa Heidin alttarille – tai siis rantaan, jossa seremonia järjestettiin – kuten Heidi oli toivonut. 

Heidi oli alun perin ajatellut laittavansa meikin ja kampauksen myös Everestin-seremoniaa varten, mutta vuoristotaudin takia se jäi tekemättä. Thaimaassa aviopari pääsi nauttimaan spa-hoidoista ja laittautuminenkin onnistui paremmin. 

Kuva: Cherry May Ward Photography
Kuva: Cherry May Ward Photography

Reissuhäiden jälkeen Heidi ja Tom eivät lähteneet erilliselle häämatkalle. 

– Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa, Heidi sanoo patikoinnista Everestille. 

– Yövyimme erittäin vaatimattomissa paikoissa matkan varrella ja nautimme joka hetkestä ilman puhelimia ja sosiaalista mediaa. 

Häiden jälkeen pariskunta palasi arkeen Australiassa. 

– Vuorilla patikointi haasteineen toi meitä entistäkin lähemmäs toisiamme ja synnytti varsinaisen vuoristokuumeen. Suunnittelemme jo seuraavaa reissua Nepaliin ja kartoitamme seuraavaa valloitettavaa huippua, Heidi kertoo. 

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.