Heidi Sohlbergilla oli yllään ystävänsä Janina Fryn suunnittelema asu. ”Sairauttani ei olisi löytynyt ilman geenitutkimuksia, siksi tämä hyväntekeväisyystilaisuus on myös itselleni erittäin tärkeä.” Kuva: Sakari Majantie
Heidi Sohlbergilla oli yllään ystävänsä Janina Fryn suunnittelema asu. ”Sairauttani ei olisi löytynyt ilman geenitutkimuksia, siksi tämä hyväntekeväisyystilaisuus on myös itselleni erittäin tärkeä.” Kuva: Sakari Majantie

Juontaja saa viimeisen sytostaattihoitonsa itsenäisyyspäivän alla.

Rintasyöpää sairastava juontaja Heidi Sohlberg, 35, on käynyt kesäkuusta lähtien rankoissa syöpähoidoissa. Nyt hoidoissa on kuitenkin luvassa helpotusta, sillä Heidi saa tällä erää viimeisen sytostaattiannoksen joulukuun alussa.

– Voin tällä hetkellä olosuhteisiin nähden ihan hyvin, hän kertoi tiistaina Syöpäsäätiön perinteisessä Kello viiden tee -hyväntekeväisyysillassa. 

”Jos tämä sairaus pitää sairastaa, niin onneksi sen saa tehdä Suomessa.”

Lapset, perhe ja ystävät ovat olleet korvaamaton tuki Heidille. Kannustusta on tullut myös tuiki tuntemattomilta ihmisiltä.

– Haluan kiittää kaikista viesteistä, niistä on ollut itselleni valtavasti apua ja lohtua, Heidi herkistyi.

Hän suitsuttaa myös suomalaista terveydenhuoltoa.

– Jos tämä sairaus pitää sairastaa, niin onneksi sen saa tehdä Suomessa. Täällä on huippuosaamista ja ihanaa ja tsemppaavaa hoitohenkilöstöä.

Joulu Keski-Suomessa

Heidi on yrittänyt elää mahdollisimman normaalia elämää sairaudestaan huolimatta. Hänet tunnetaan kovana kuntoilijana ja television Elixir-liikuntaohjelman juontajana, mutta nyt hoitojen vuoksi liikunta on kuitenkin minimissä. Tavallinen kävelylenkkikin nostaa sykkeen korkealle.

”Olen luvannut itselleni, että ensi vuodesta tulee kaikkien aikojen vuosi.”

– Voinnin mukaan tässä mennään. Kroppa on ihmeissään, kun nestettä kertyy, eikä jaksa tietenkään samaan malliin kuin ennen. Mutta ajattelen, että ihan sama, kunhan saan sairauden kukistettua.

Heidi aikoo viettää joulun Keski-Suomessa läheistensä kanssa rauhassa pyhien tunnelmasta nauttien. 

– Olen luvannut itselleni, että ensi vuodesta tulee kaikkien aikojen vuosi. Olen jo sanonut kaikille yhteistyökumppaneillekin, että ensi vuonna vedetään täysillä!

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Kun Antti Holma sairastui melanoomaan, Armi Toivaselta lähti heti viesti, joka päättyi sanoihin: Jos haluat puhua, täällä olen.

Näyttelijä Antti Holma kertoi viime keväänä Instagramissa sairastuneensa melanoomaan. Muiden suomalaisten tapaan Antin ystävä, näyttelijä Armi Toivanen, kuuli asiasta somen välityksellä. Antille lähti heti yksinkertainen mutta lämmin viesti, joka päättyi sanoihin: Jos haluat puhua, täällä olen.

– Armin viestistä välittynyt mutkaton asenne helpotti oloani syövän aiheuttaman myllerryksen keskellä, Antti muistaa.

Siihen, ettei hän kertonut diagnoosista yhdellekään ystävälleen henkilökohtaisesti, oli tietty syy.

– Ennen somepostausta diagnoosista tiesivät vain vanhempani ja neljä pikkusiskoani. He järkyttyivät niin, ettei minulla ollut enää voimia soittaa kavereille ja käydä taas läpi samoja tunnekuohuja, Antti selittää.

Vasta kesällä hän pääsi puhumaan sairaudesta kasvokkain Armin kanssa. Ystävän rauhallisesta, koruttomasta suhtautumisesta oli apua.

– Armille sanoin suoraan, ettei syöpä ahdistanut eikä pelottanut, vaan otti raskaasti päähän. Hänelle myönsin, etten ensimmäisenä miettinyt kuolemaa, vaan sitä, miten ihmeessä tungen syöpäleikkauksen täpötäyteen kalenteriini, Antti kertoo.

"Kovassa paikassa tärkeintä on läsnäolo. Se, ettei jätä kolauksen kokenutta yksin."

– Armi ymmärsi hyvin myös sen, että vakavan sairauden edessä voi iskeä sellainenkin asia kuin turhamaisuus. Eniten harmitti se, etten leikkauksen jälkeen päässyt salille pariin viikkoon.

– Omat menetykseni ovat opettaneet, että kovassa paikassa tärkeintä on läsnäolo. Se, ettei jätä kolauksen kokenutta yksin, Armi sanoo.

– Kunnioitus toista kohtaan on sitä, ettei vaikeissakaan tilanteissa lässytetä eikä säälitellä.

Armi Toivanen ja Antti Holma kertovat, miten he tutustuivat, ystävystyivät ja mitä he tuumivat toistensa ihmissuhdekuvioista. Entä millaista on tehdä yhdessä töitä? Lue Me Naisten uudessa numerossa 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.