”En tiennyt, mitä ajatella asiasta. Syytin itseäni. Se muutti koko elämäni, vartaloni ja ajatukseni”, Lady Gaga on kommentoinut reilu kymmenen vuotta sitten tapahtunutta raiskausta. Kuvat: Reuters
”En tiennyt, mitä ajatella asiasta. Syytin itseäni. Se muutti koko elämäni, vartaloni ja ajatukseni”, Lady Gaga on kommentoinut reilu kymmenen vuotta sitten tapahtunutta raiskausta. Kuvat: Reuters

Lady Gagan Oscar-esitys nosti seksuaalisen väkivallan taas puheenaiheeksi. Tällaisia kokemuksia lavalle nousseilla naisilla ja miehillä on.

Lady Gaga esitti Oscar-gaalassa kappaleensa Til It Happens to You, jonka taustalla on laulajan oma kokemus raiskauksesta. Kappale on mukana The Hunting Ground -dokumenttielokuvassa, joka käsittelee yhdysvaltalaisten collegejen kampuksilla tapahtuvaa seksuaalista väkivaltaa.

Laulajan juonsi lavalle Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden, sillä Valkoinen talo luotsaa It's On Us -kampanjaa, joka vastustaa korkeakoulujen seksuaalista väkivaltaa.

Ympäri maailmaa puhuttanut esitys nostatti yleisön tunteet pintaan varsinkin lopullaan, jolloin lavalle marssi viisikymmentä seksuaalisen väkivallan uhria. Heidän käsissään luki esimerkiksi ”ei sinun vikasi”.

Lady Gaga kiitteli heitä eilen Instagramissa:

Huffington Postin mukaan osa lavan miehistä ja naisista on käynyt eliittiyliopiston, kuten Harvardin, ja osa on julkisista kouluista.

Oscareiden takahuoneessa joukko jutteli pitkään Joe Bidenin kanssa, ja näyttelijä Brie Larson halasi jokaista yksitellen.

Esiintyjinä olivat esimerkiksi Annie Clark, Andrea Pino ja Sofie Krasek, jotka pyörittävät kampusraiskauksia vastustavaa End Rape on Campus -kampanjaa. Heidän kampanjaansa kuvataan The Hunting Ground -dokumentissa.

– Moni katsoja on kokenut saman kuin me. Toivomme, että he ovat nyt entistä vapaampia näyttämään haavoittuvaisuutensa, Pino kommentoi People-lehdelle.

Kalifornialaisyliopistossa raiskatuksi tullutta Ari Mostovia kohdeltiin törkeästi, kun hän kertoi tapauksesta kampuspoliisille. Poliisi kommentoi, ettei kyseessä ollut raiskaus, koska tekijä ei saanut orgasmia.

Newyorkilainen toimittaja ja feministiaktivisti Wagatwe Wanjuki on kommentoinut Washington Postin kolumnia, jossa kirjoitettiin, että raiskauksen uhrit valehtelevat tulleensa raiskatuiksi. Kolumnisti George Will väitti, että raiskauksen uhrin asemasta on tullut haluttu.

– On käsittämätöntä, että joku voi luulla, että ulostulolla saavuttaa jotakin, Wanjuki kommentoi Huffington Postille.

Kun Wanjuki ilmoitti vuonna 2009 silloisen seurustelukumppaninsa raiskanneen hänet useaan otteeseen, hän ei saanut minkäänlaista tukea oppilaitokseltaan. Hänen arvosanansa alkoivat tippua raiskausten aiheuttaminen traumojen ja koulun kovan kohtelun vuoksi, ja hän sai lopulta lähtöpassit koulusta. Se oli kova kolaus Wanjukille, joka oli aina pitänyt itseään hyvänä oppilaana.

Lavalla oli myös useita miehiä. Moni on pitänyt sitä tärkeänä, koska miehiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta on jossain määrin enemmän tabu kuin naisten kokema.

”On aika kuulla myös miespuolisten selviytyjien ääni.”

Yksi heistä oli Andrew Brown, jonka kimppuun tuntematon opiskelijamies kävi opiskelija-asuntolan vessassa Brownin yliopistossa. Myöhemmin kävi ilmi, että sama tekijä oli ahdistellut muitakin opiskelijoita.

Nyt Brown haluaa tukea muita seksuaalisen väkivallan uhreja.

– On aika kuulla myös miespuolisten selviytyjien ääni, Brown sanoo.

Lavalla nähtiin myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajia. Näihin vähemmistöihin kuuluvat kokevatkin yhdysvaltalaisissa collegeissa todennäköisemmin seksuaalista väkivaltaa kuin muut opiskelijat.

Seksuaalivähemmistöjä edustivat muun muassa Nastassja Schmiedt ja Lea Roth, jotka kokivat seksuaalista väkivaltaa Darthmouthin collegessa. Nykyään he ovat pariskunta.

 

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja työkerhon omistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos

Toni Wirtanen kertoo tällä viikolla tv:ssä syyttävänsä vaimonsa masennuksesta musabisnestä. ”Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi.”

Apulanta-yhtyeen keulakuva Toni Wirtanen, 42, ja hänen muusikkovaimonsa Jannika B, 32, nähdään tämän viikon torstaina Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Jaksossa Maria Veitola vierailee Tonin ja Jannikan kesämökillä Lahden kupeessa, Hollolassa. Pariskunta keskustelee Marian kanssa rakkaudestaan, perhe-elämästään ja kamppailuistaan mielenterveyden kanssa. Kumpikin pariskunnasta on puhunut avoimesti sairastaneensa masennusta.

Toni kertoo Marialle elämänsä vaikeimmaksi paikaksi sen, kun vuonna 2003 alkoi kärsiä paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta.

– Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha. Siinä oli elämässä vähän kaikenlaista ja sitten tuli paniikkihäiriöshow’t ja ahdistuskysymys siihen perään, Toni sanoo.

– Se veti todella synkkyyteen. Se oli pahinta.

Tonin mukaan mielenterveyden kanssa painiskelu on musiikkialalla yleistä.

”Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha.”

– Meidän alalla ei ole ketään, joka vetäisi ilman nappeja ja terapiaa, mikä on hyvin hämmentävää.

Myöhemmin Marian yökyläilyn aikana pariskunta kertoo myös Jannikan uupumuksesta ja masennuksesta, johon hän sairastui pari vuotta sitten. Jannikan mukaan hänen tilanteensa johtui monesta tekijästä. Yksi syistä oli se, että hän on painanut töitä 15-vuotiaasta saakka ilman kesälomia: kiireinen elämä ajoi siihen, ettei Jannika ehtinyt käsitellä vaikeuksiaan.

Toni toteaa, että hänen mielestään yksi syy Jannikan sairastumiseen löytyy musabisneksestä:

– Mä syytän tätä hiton musabisnestä. Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi. Jannika on tehnyt aina helvetisti töitä ja uskonut siihen, että mitä enemmän tekee, niin se myös palkitaan. Mutta musa-ala ei toimi niin.

Rakkaus otti aikansa

Jannika ja Toni tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun Jannika lähestyi Tonia saadakseen apua artistinuralleen. Jannikan mukaan heidän ensimmäinen tapaaminen ei ollut erityisen innostava.

– Täytyy sanoa, etten ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä. Toni sanoi, että älä jätä työtäsi, älä tule alalle, tämä on perseala, Jannika kertoo.

Rakkaus ei syttynyt Jannikan mukaan todellakaan ensisilmäyksellä. Pariskunta tapasi kuitenkin uudelleen ja uudelleen yhteisten tuttujen kautta, ja lopulta se oli menoa.

”En ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä kuin Toni.”

– En tiedä miten, mutta tässä sitä ollaan. Olen sanonut kaikille, ettei koskaan kannata ensimmäisen hetken perusteella tehdä päätelmää ihmisestä. Rakastan tuota miestä joka päivä enemmän, Jannika kertoo.

Haastattelimme Jannikaa viime kesänä, kun hän oli toipumisprosessinsa alussa. Lue juttu tästä: