Isän menehtyminen on muokannut Harri Syrjäsen elämänkatsomusta. "On turha kerätä asioita tulevaisuutta varten, jota ei ehkä koskaan tule. Elämästä pitää nauttia nyt ja joka päivä." Kuva Jouni Harala
Isän menehtyminen on muokannut Harri Syrjäsen elämänkatsomusta. "On turha kerätä asioita tulevaisuutta varten, jota ei ehkä koskaan tule. Elämästä pitää nauttia nyt ja joka päivä." Kuva Jouni Harala

Isän aikainen kuolema opetti tv-kokki ja tanssikisayllättäjä Harri Syrjäsen elämään tässä hetkessä eikä satsaaman vain uraan ja mammonaan. – Minua ei kiehdo olla rikkain mies hautausmaalla.

Kotiraati oli vähintäänkin hämillään, kun tv-kokki Harri Syrjänen, 43, kertoi osallistuvansa television tanssikisaan. Vaimo Tuuli ihmetteli, miltä pohjalta mies oikein ponnistaisi parketille. Pariskunnan häissäkin pari vuotta sitten häävalssi vedettiin kouluhitaiden tyyliin.

Nyt, kuusi treeniviikkoa, monta mustelmaa ja pari isoa revähdystä myöhemmin Harri kuuluu Tanssii tähtien kanssa -ohjelman yllättäjiin. Tanssiopettajansa Jutta Heleniuksen kanssa heistä on tullut kisan suosikkipareja.

Totisen ilmeen mies on saanut yleisöltä palautetta hymystään, jota hän on harvoin väläytellyt kokkiohjelmissaan.

– Olen vähän sellainen, että pidän innostuksen usein sisälläni. Reaktioni eivät paista täysillä ulospäin, Harri sanoo aamukahvin äärellä.

– Vaimoni makustelee vieläkin tilanteella, joka sattui seurustelumme alkuaikoina. Hänen ystävänsä kertoi porukalle vitsin, vieläpä oikein hyvän vitsin. Muut räjähtivät nauramaan vedet silmissä, ja minä sanoin ’hauskaa’. Jälkeenpäin vaimoni kysyi, eikö juttu ollut mielestäni huvittava. Yritin selittää, että vitsi oli todella hyvä, ja lakoninen ’hauskaa’ oli se minun suuri reaktioni. Vaimon mielestä tapaus kuvaa hyvin huumorintajuani.

Elämän pitää antaa jotain joka päivä

Harri on yrittäjäperheen lapsi ja ryhtyi itsekin yrittäjäksi vuonna 1997. Harrin isä Simo Syrjänen teki uransa ja omaisuutensa ruokateollisuuden johtotehtävissä ja omistajana, perheen Lihel Oy myytiin aikoinaan Pauligille. Nuorena Harrikin paiskoi Lihelissä kesätöitä ja keräsi siellä kassaa harrastuksiinsa.

– Sain kotoa hyvän esimerkin, joten homma ei pelottanut mutta ei siihen patistettukaan. Ymmärrän hyvin niitä, jotka eivät kaipaa työltä sisältöä elämäänsä ja jotka haluavat voida unohtaa työn, kun painavat konttorin oven kiinni. Se voi olla paljon vapauttavampaa ja aivan yhtä arvostettavaa kuin pohtia bisneksiään yötä päivää.

Urallaan Harri on pyrkinyt löytämään välimuodon yrittäjänvastuusta ja duunarinvapaudesta.

– En ole tähdännyt maksimaaliseen voittoon tai lähtenyt laajentamaan uusille alueille. Tyydyn siihen, minkä osaan hyvin. Vaikka olen yrittäjä, pyrin unohtamaan työni niin usein kuin mahdollista.

Hänen lapsuudessaan isä oli paljon poissa työmatkoillaan, mutta äidin oli mahdollista jäädä kotiin poikien kanssa. Harrin vaimolla kokemus on vähän toinen: yrittäjäisän työ salli olla enemmän kotona ja ottaa vastuuta arjesta.

Siitä aviopari on kuitenkin yhtä mieltä, että tärkeintä on löytää sopiva tasapainoa perhe-elämän, harrastusten ja työn välillä.

– Näemme maailman samalla tavalla: perhe ja hyvä elämä voittavat menestyksen. Ura ja mammona eivät ole kaikki kaikessa. Elämän pitää antaa jotain joka päivä eikä sitä pidä kuluttaa keräten omaisuutta vain tulevaan, jota ei ehkä ole olemassa. Minua ei kiehdo olla rikkain mies hautausmaalla.

Harrin elämänkatsomukseen on vaikuttanut vahvasti isän menehtyminen juuri eläkeiän kynnyksellä. Syöpäsairaus selätti Simon 1990-luvun lopulla.

– Olimme puhuneet paljon isän suurista suunnitelmista, joita hänellä oli odottamiaan eläkevuosia varten. Niitä vuosia ei koskaan tullut. Minut se ainakin herätti ymmärtämään, että elämä pitää elää nyt eikä sitten joskus.

Yksinkertainen elämä. Se on Harrin tavoite ja ohjenuora niin yksityiselämässä kuin uralla. Ettei tavoitella suuruuksia elämänlaadun kustannuksella.

– Minulle riittää, kun perusasiat ovat kunnossa. Olen aika vähään tyytyväinen mies. Usein sohvalla makoilu on parasta rentoutumista, en tarvitse siihen etelänmatkaa enkä kauheasti leluja.

Nuuka sijoittaja

Oman firman pyörittämisen lisäksi Harri harrastaa sijoittamista eli on omistajaosakkaana muun muassa useassa tietotekniikkaan liittyvissä yrityksissä.

– Sijoittaminen on kiinnostava harrastus, johon pääsee mukaan pienelläkin panoksella. Sellaista bisnesenkeliä ei olekaan, joka ei lähtisi mukaan tavoitellakseen voittoa, mutta mistään äkkirikkauksista en haaveile. Sijoittajana olen siihen liian nuuka kaveri.

On niitäkin tilaisuuksia ollut tarjolla. Pari kertaa Harri on neuvotellut pankin kanssa isommasta lainasta, jonka hän olisi sijoittanut osakesalkkuun mahdollisuutenaan triplata panoksensa parissa vuodessa.

– Kummallakaan kerralla en uskaltanut lähteä siihen. Jälkeenpäin katsottuna sijoitus olisi kannattanut rikastumismielessä, mutta samalla olen tyytyväinen, että arastelin. Sellainen sijoitus olisi vain lisännyt stressiä ja siten heikentänyt elämänlaatuani. Minulla voisi nyt olla todella paljon enemmän rahaa, mutta hermoilu ja menetetyt yöunet eivät voi olla sen väärti.

Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 41/2013. Voit ostaa lehden myös iPadillesi täältä.

Muusikko ja tutkija Linda Urbanskin isä lähti, kun Linda ja hänen kehitysvammainen sisarensa Sandra olivat pieniä. Siitä saakka Linda on miettinyt, missä menevät rakkauden ja anteeksiannon rajat.

Tutkija ja muusikko Linda Urbanski, 32, viettää tänäkin vuonna joulun kuten aina – äitinsä, tätinsä, isäpuolensa ja pikkusiskonsa Sandran kanssa.

Sandralla on Downin syndrooma. Siskosten välit ovat läheiset.

– Olisin sydämestäni toivonut, että Sandra olisi saanut olla terve. Toisaalta olen kiitollinen siitä, että hän on elämässäni juuri sellaisena kuin on. Hän on opettanut minulle suvaitsevaisuutta, armollisuutta ja hetkistä nauttimista, Linda kertoo.

Sandran Downin syndrooma todettiin heti synnytyslaitoksella. Vuosi Sandran syntymän jälkeen Lindan isä jätti perheensä. Tuli avioero, isä aloitti tahollaan uuden elämän.

– Isäni ei kestänyt erityislapsen syntymää. Isä oli minulle tosi rakas. Yhtäkkiä häntä ei enää näkynyt. Kaipasin isää hirveästi koko lapsuuteni ajan, Linda sanoo.

”On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään.”

Vuosia myöhemmin, kun Lindan isä oli vakavasti sairas, hän pahoitteli esikoistyttärelleen tapahtunutta.

– Perheen hylkääminen on äärimmäisen julma teko, mutta annoin sen isälle anteeksi. Halusin antaa hänelle rauhan. Mikä oli tapahtunut, oli tapahtunut, Linda Urbanski sanoo.

– Maailma ei ole mustavalkoinen. On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään. Anteeksianto on valtavan tärkeää.

Linda Urbanski kertoo, millainen hänen suhteensa pikkusiskoonsa on, millaista oli yhdistää tutkijan ammatti muusikon työhön ja miten Sandra auttaa häntä rentoutumaan Me Naisten uudessa numerossa 50–51. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.