Aki Tykki tunsi suurta ylpeyttä, kun hänen pieni poikansa oppi seisomaan tukea vasten. Kuva: Sanoma-arkisto/Julia Weckman
Aki Tykki tunsi suurta ylpeyttä, kun hänen pieni poikansa oppi seisomaan tukea vasten. Kuva: Sanoma-arkisto/Julia Weckman

Muusikko Aki Tykki nauroi viikolla vedet silmissä pienen poikansa touhuille ja vietti porukalla Vain elämää -hetken.

Viikon kohokohta? Happoradion seitsemäs levy julkaistiin perjantaina 13. päivä. Ajattelimme sen olevan päivämäärä, joka jää mieleen. Emme ole taikauskoisia ainakaan negatiivisessa mielessä, mutta uuden levyn julkaisemisessa on aina oma jännityksensä.

Mistä liikutuit? Järjestimme kotikaupungissani Joensuussa koekuuntelutilaisuuden levystä salilliselle ihmisiä, jotka niiskuttivat sen kuullessaan. Kun muut liikuttuivat minun työstäni, minäkin liikutuin. Se oli kuin isolle porukalle järjestetty Vain elämää -hetki. Ohjelmaan minua ei ole vielä pyydetty, mutta saattaisin mennäkin.

Parhaat naurut? Kahdeksankuukautinen Leevi-poikani on hulvaton persoona ja rajattoman hauska. Saan päivittäin nauraa hänelle vedet silmissä ja temmeltää hänen kanssaan sydämeni kyllyydestä. Tunsin myös suurta ylpeyttä, kun hän oppi seisomaan tukea vasten.

Mikä hävetti? Yhtenä iltana tuli juhlittua vähän turhan railakkaasti. Olen huono käsittelemään jännitystiloja, mitä tuli juhliessa turrutettua. Aamulla heräsin hotellista kaverini kanssa ja mietin kohmeloisena, että mitäs nyt. Kävimme pitsalla selvittelemässä päitämme ennen kotimatkaa.

Mistä ärsyynnyit? Ostin viime kesänä tuliterän pyörän ja päätin käydä moikkaamassa sitä pyöräkatoksessa, mutta se olikin viety. Sain kyllä vakuutuksesta kunnon korvaukset, mutta ärsytti se silti. Vaimoni vanha Tunturi-pyörä on tallessa edelleen.

Mistä tunsit ääretöntä onnea? Vanhemmuus on samaan aikaan ääretöntä onnea ja ääretöntä pelkoa tuon onnen menettämisestä. Onneksi pystyn olemaan poikani kanssa paljon arkena, sillä keikkailemme viikonloppuisin. Keikoilla minulla on aina vähän koti-ikävä, lapsen myötä ikävä on muuttunut fyysiseksi.

Aki Tykki

Happoradion laulaja, säveltäjä ja sanoittaja syntyi 18.9.1975 Joensuussa.

Asuu vaimonsa ja 8-kuukautisen poikansa kanssa Helsingissä.

Yhtye tunnetaan hiteistään Tavikset, Che Guevara ja Puhu äänellä, jonka kuulen.

Opiskeli musiikkitiedettä Helsingin yliopistossa.

Yhtyeen uusi levy Kauniin kääntöpiiri ilmestyi juuri.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.