Hans Välimäki ja vaimo Maria von Graevenitz-Välimäki.
Hans Välimäki ja vaimo Maria von Graevenitz-Välimäki.

Työpaikallaan Hans Välimäki on selvästi pomo, myös siellä työskentelevälle vaimolleen Maria von Graevenitz-Välimäelle. Muualla asetelma voi pyörähtää toisin päin.

Miten tapasitte?
Hans: Perinteisesti baarissa Helsingissä. Oli vuosi 2003, olin juuri eronnut ja silmät vilkkuen liikkeellä. Pitkä, tumma, kaunis nainen kiinnitti huomioni.
Maria: Olin viettämässä tyttöjen iltaa Mother-baarissa. Hansin porukassa oli yhteisiä ystäviä, ja ajauduimme juttusille. Aina sanotaan, ettei baarissa voi oikeasti tavata ketään, mutta meille kävi klassisesti.

Mitä arvostat puolisossasi?
Maria: Yhdessäolo tuntui alusta asti oikealta, eikä välillemme syntynyt epämukavia hiljaisia hetkiä. Hans on energinen ja avoin ja otti minut mukaan kaikkeen. En ole tuntenut olevani erillään hänen muusta elämästään.
Hans: Voin kuulostaa kornilta, mutta olemme toistemme parhaat kaverit. Ystävyys on suhteessa tärkeä juttu.

Millaiset asiat yhdistävät teitä?
Hans: Arvostamme hyvää ruokaa. Mariakin ahdistuu, jos ei säännöllisesti pääse syömään huippuravintoloissa. Meitä ei kiinnosta lomailla rantakohteessa, josta ei löydy kunnon ruokaa. Myös lapsistani on tullut kermaperseitä.
Maria: Lähdemme mieluummin syömään kuin baariin. Matkustamme ulkomaillekin ruokakohteisiin. Tykkäämme myös urheilla. Mutta on meissä erojakin: Hans on äkkipikaisempi kuin minä. Tasapainotamme toisiamme hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä teillä syödään?
Hans: Kotiruokamme on tavallista, mutta se laitetaan itse. Meiltä ei löydy eineksiä eikä maustesekoituksia. Kotona on suutarin lapsella ei ole kenkiä -tyyli: astiastomme on eriparisatsia ja lasit vähän sieltä täältä. Herkuttelemme menemällä ravintolaan. Ei se tunnu hemmottelulta, kun ruuan on tehnyt itse.
Maria: Arkisin syömme perusruokaa. Hans kokkaa, minä peesaan. Jouluna teimme blinejä ja kävimme lounaalla Savoyssa. Meillä on samanlainen maku.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Millaista arkenne on?
Hans: Lähden töihin aamukasin aikaan ja teen helposti 15 tunnin päiviä. Tahtini on itsekäs, eikä arki ole aina hauskaa kotiväelle, mutta Marian kanssa siitä ei tarvitse vääntää. Työlle omistautuminen merkitsee uhrausta. Jos ravintolani joskus saa kolmannen tähden, se antaisi hyvän syyn jäädä eläkkeelle fine dining -maailmasta.
Maria: Hans on paljon töissä, mutta koska meillä on yhteinen työpaikka, näemme sielläkin. Nyt äitiyslomalla arki jää paljon vastuulleni, mutta ei Hans kotona lösähdä sohvalle vaan osallistuu kaikkeen. Arjessa on parasta, että teemme paljon yhdessä.

Mikä on yhteinen unelmanne?
Hans: Se kolmas tähti, jonka myötä voisi jäädä eläkkeelle. Lähivuosina on katsottava peiliin ja mietittävä, mitä seuraavaksi. Olisi kiva ehtiä viettää pidempiä aikoja jossain Rivieran seudulla.
Maria: Työsaralla haaveilemme kolmannesta tähdestä ravintolallemme. Muuten toivon, että pysymme yhdessä, jaksamme toisiamme ja lapset menestyvät elämässään. Niin, ja talvikoti Ranskassa olisi kiva juttu.

Hans Välimäki

  • 1970 syntynyt ravintoloitsija ja keittiömestari. Omistaa Helsingissä kahdella Michelin-tähdellä palkitun Chez Dominiquen.
  • Tuli julkisuuteen Kokkisota-ohjelmassa. Esiintyy tuomarina Top Chef Suomi -ohjelmassa 26.1. alkaen Subilla.

Maria von Graevenitz-Välimäki

  • 1978 syntynyt restonomi, jonka jatko-opinnot Svenska handelshögskolanin yrittäjyyslinjalla ovat tauolla. ”Lapsuuden­kodissani olin sunnuntaikokki ja testasin reseptejä vanhemmillani. Hansin myötä sellainen testailu on jäänyt.”
  • Naimisissa Hans Välimäen kanssa vuodesta 2005. Perheeseen kuuluvat Morris, 4, ja kolmikuinen Fanny sekä Vilma, 11, ja Aku, 9, Hansin edellisestä liitosta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla