Hans Välimäki ja vaimo Maria von Graevenitz-Välimäki.
Hans Välimäki ja vaimo Maria von Graevenitz-Välimäki.

Työpaikallaan Hans Välimäki on selvästi pomo, myös siellä työskentelevälle vaimolleen Maria von Graevenitz-Välimäelle. Muualla asetelma voi pyörähtää toisin päin.

Miten tapasitte?
Hans: Perinteisesti baarissa Helsingissä. Oli vuosi 2003, olin juuri eronnut ja silmät vilkkuen liikkeellä. Pitkä, tumma, kaunis nainen kiinnitti huomioni.
Maria: Olin viettämässä tyttöjen iltaa Mother-baarissa. Hansin porukassa oli yhteisiä ystäviä, ja ajauduimme juttusille. Aina sanotaan, ettei baarissa voi oikeasti tavata ketään, mutta meille kävi klassisesti.

Mitä arvostat puolisossasi?
Maria: Yhdessäolo tuntui alusta asti oikealta, eikä välillemme syntynyt epämukavia hiljaisia hetkiä. Hans on energinen ja avoin ja otti minut mukaan kaikkeen. En ole tuntenut olevani erillään hänen muusta elämästään.
Hans: Voin kuulostaa kornilta, mutta olemme toistemme parhaat kaverit. Ystävyys on suhteessa tärkeä juttu.

Millaiset asiat yhdistävät teitä?
Hans: Arvostamme hyvää ruokaa. Mariakin ahdistuu, jos ei säännöllisesti pääse syömään huippuravintoloissa. Meitä ei kiinnosta lomailla rantakohteessa, josta ei löydy kunnon ruokaa. Myös lapsistani on tullut kermaperseitä.
Maria: Lähdemme mieluummin syömään kuin baariin. Matkustamme ulkomaillekin ruokakohteisiin. Tykkäämme myös urheilla. Mutta on meissä erojakin: Hans on äkkipikaisempi kuin minä. Tasapainotamme toisiamme hyvin.

Mitä teillä syödään?
Hans: Kotiruokamme on tavallista, mutta se laitetaan itse. Meiltä ei löydy eineksiä eikä maustesekoituksia. Kotona on suutarin lapsella ei ole kenkiä -tyyli: astiastomme on eriparisatsia ja lasit vähän sieltä täältä. Herkuttelemme menemällä ravintolaan. Ei se tunnu hemmottelulta, kun ruuan on tehnyt itse.
Maria: Arkisin syömme perusruokaa. Hans kokkaa, minä peesaan. Jouluna teimme blinejä ja kävimme lounaalla Savoyssa. Meillä on samanlainen maku.

Millaista arkenne on?
Hans: Lähden töihin aamukasin aikaan ja teen helposti 15 tunnin päiviä. Tahtini on itsekäs, eikä arki ole aina hauskaa kotiväelle, mutta Marian kanssa siitä ei tarvitse vääntää. Työlle omistautuminen merkitsee uhrausta. Jos ravintolani joskus saa kolmannen tähden, se antaisi hyvän syyn jäädä eläkkeelle fine dining -maailmasta.
Maria: Hans on paljon töissä, mutta koska meillä on yhteinen työpaikka, näemme sielläkin. Nyt äitiyslomalla arki jää paljon vastuulleni, mutta ei Hans kotona lösähdä sohvalle vaan osallistuu kaikkeen. Arjessa on parasta, että teemme paljon yhdessä.

Mikä on yhteinen unelmanne?
Hans: Se kolmas tähti, jonka myötä voisi jäädä eläkkeelle. Lähivuosina on katsottava peiliin ja mietittävä, mitä seuraavaksi. Olisi kiva ehtiä viettää pidempiä aikoja jossain Rivieran seudulla.
Maria: Työsaralla haaveilemme kolmannesta tähdestä ravintolallemme. Muuten toivon, että pysymme yhdessä, jaksamme toisiamme ja lapset menestyvät elämässään. Niin, ja talvikoti Ranskassa olisi kiva juttu.

Hans Välimäki

  • 1970 syntynyt ravintoloitsija ja keittiömestari. Omistaa Helsingissä kahdella Michelin-tähdellä palkitun Chez Dominiquen.
  • Tuli julkisuuteen Kokkisota-ohjelmassa. Esiintyy tuomarina Top Chef Suomi -ohjelmassa 26.1. alkaen Subilla.

Maria von Graevenitz-Välimäki

  • 1978 syntynyt restonomi, jonka jatko-opinnot Svenska handelshögskolanin yrittäjyyslinjalla ovat tauolla. ”Lapsuuden­kodissani olin sunnuntaikokki ja testasin reseptejä vanhemmillani. Hansin myötä sellainen testailu on jäänyt.”
  • Naimisissa Hans Välimäen kanssa vuodesta 2005. Perheeseen kuuluvat Morris, 4, ja kolmikuinen Fanny sekä Vilma, 11, ja Aku, 9, Hansin edellisestä liitosta.

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Minka Kuustonen ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon dokumentilla.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.