Näyttelijä Hannele Lauri, 59, haaveilee keskustakämpästä ja siitä, että pudotetut kilot myös pysyvät poissa.

Kuva Panu Pälviä

Elokuvassa Varasto näyttelet posketonta pubimuijaa. Leffassa esiintyy myös poikasi Tomi. Kumpi on kovempi antamaan neuvoja toiselle?
Yhteistyö Tomin kanssa on kivaa ja helppoa, meillä on hyvä suhde. Teatterissa pyydän aina ennen ensi-iltaa Tomin katsomaan harjoituksia ja teen aina niin kuin hän kehottaa. Tomi on todella tarkka yksityiskohdista.

Muutit Nurmijärven Lepsämästä Espooseen. Mikä maalaiselämässä alkoi risoa?
Lähdin maalle, koska halusin omakotitalon, jonka pihassa kaksi koiraani saisivat juosta vapaasti. Maksoin itseni kipeäksi ison tontin aitauksesta. Matkaa kaupunkiin oli kuitenkin hirveästi. Huomasin, etten enää viitsinyt käydä missään. Elin sosiaalisessa tyhjiössä: puhuin puhelimessa ja näin ihmisiä vain töissä. Olen viihtynyt Pohjois-Tapiolassa hyvin, mutta jostain syystä kaihoilen takaisin Helsingin Töölöön.


Viime aikoina huomio on kiinnittynyt hoikistuneeseen olemukseesi. Tippuiko paino röökaamalla vai muilla keinoin?

Minulla oli tallessa Tiina Jylhän miehen Tapen kuntokoulusta saamani ohjeet, joiden avulla olin aiemmin yrittänyt laihduttaa. Nyt päätin, etten noudata proteiinipitoista dieettiä grammalleen ja kirjaimellisesti, vaan pyrin syömään kolmen tunnin välein ja yritän suosia kasviksia. Neljässä kuukaudessa tippui yhdeksän kiloa. Toivottavasti ne myös pysyvät poissa.

Poseeraat pikaruokaketjun puumakalenterissa. Kiikaroitko sinäkin nuoria kolleja?
Kuulin kalenterin nimestä vasta jälkeenpäin. Kaikki ihmiset ovat eroottisesti viehättäviä, kunhan ovat sinut itsensä kanssa. Puumatrendi ei minua kuitenkaan koske. En juoksentele tuolla miesten perässä, enkä voisi kuvitella seurustelevani itseäni reilusti nuoremman kanssa – elämänasenteet eivät kohtaa, eikä minulle riittäisi pelkkä seksuaalisuus.

Et kuitenkaan ole nyt parisuhteessa. Millainen mies sitten kelpaisi?
Yksin oleminen on vapauttavaa. Saan elää omilla ehdoillani. Mutta eihän elämästä koskaan tiedä. Haluan, että parisuhteessa on yhteisiä juttuja ja että tahdomme samoja asioita. Miehessä saa myös olla särmää.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla