Ennen laulaja Hanna Pakarisen lempiravintola oli sellainen, jonka lautasilla ei kasviksia näkynyt. Nyt hän kokkaa sujuvasti kukkakaalimuusia ja joogaa vaikka omassa kylppärissä.

Hanna Pakarinen, 32, seisoo ekokaupassa puisen hyllyn edessä ja puhuu. Paljon.

– Mulpereita! Näitä mie otan ison pussillisen. Teen niistä kaalilaatikkoa. Siihen tulee kaalia, mantelijauhetta, hunajaa, Hanna luettelee ja pyörittelee käsissään mulperimarjapussia.

Keltaruskeat marjat näyttävät pieniltä toukilta, mutta maistuvat makeilta. Siksi laulaja syö niitä välillä sellaisenaankin.

– Hei, psylliumia! Tämä on tosi hyvää leivonnassa. Mantelijauheesta, psylliumista, kananmunasta ja creme fraichesta tulee hyviä sämpylöitä.

Viimeksi Hanna kokkasi kukkakaalimuusia ja lappeenrantalaista lihamureketta, jonka erikoisuus ovat murekkeen sisään piilotetut kypsät kananmunat. Mutta että kukkakaalimuusia! Anteeksi mitä?

Kauas on tultu siitä Idols-Hannasta, joka ilmoitti lempiruuakseen lihapullat ja perunamuusin ja joka ei voinut sietää kasviksia.

– Kun lihapullien ja perunamuusin kanssa ei lautasella ollut muita vihanneksia kuin punajuuria, niin mie tiesin, et se on hyvä paikka, kertoi vastavalittu Idols-voittaja lempiravintolastaan Imagen haastattelussa keväällä 2004.

Nyt lausunto naurattaa.

– Ruokavalioni on todellakin muuttunut, heittänyt ihan häränpyllyä.

– Tänä päivänä puhutaan paljon karppauksesta, blaa blaa, mutta mie oon huomannut, että minun on pakko vältellä viljoja ja sokeria. Vatsa ei kestä, ja voin paljon paremmin ilman niitä. Niin olen löytänyt kasvikset, esimerkiksi kukka- ja parsakaalin ja kaalit yleensäkin.

Viljojen välttely alkoi kaverin esimerkin houkuttelemana kolmisen vuotta sitten. Se kannatti: vatsavaivat hävisivät. Painonpudotus ei ollut ykkössyy ruokavalion muutokseen, vaikka Hanna sanookin laihduttaneensa koko ikänsä.

Kuurit pannaan

Viime syksynä Hanna seisoi huoltoaseman tiskillä. Häntä ärsytti. Valittavana oli vain pizzoja, hampurilaisia ja leipiä, eli pelkkää hiilarihöttöä. Mikä pahinta, juuri leipää hän himoitsi.

Lopulta tilaus oli lyhyt: yksi teevesi, kiitos. Mukiin Hanna upotti oman teepussinsa. Niitä hän pitää aina mukana keikkabussissa: inkivääriä, kaneli-lak­ritsia ja detox-teetä. Joskus kun nälkä oikein kurnii eikä huoltoasemalta löydy mitään kelvollista, laulaja valitsee suklaapatukan.

Hanna ei tykkää puhua laihduttamisesta, sillä hän inhoaa jo pelkkää sanaakin. Silti elämä on sitä, joka päivä,jos haluaa pitää painonsa kurissa.

– Suklaaseen minulle ei tule sellaista himoa kuin monilla naisilla. Minä
himoitsen rasvaista hiilihydraattipitoista ruokaa, mikä on terveydellekin pahinta ja lihottavinta. En usko, että kukaan lihoo pelkästään suklaata syömällä, jos ei samalla syö rasvaista hiilariruokaa.

Hannan paheita ovat sipsit ja juustonaksut. Tosin enää retkahduksia ei juuri tule. Viimeksi käsi kävi naksupussilla kuukausi sitten.

– Syön naksuja nykyään niin harvoin, että syöminen on tietoinen päätös. Silloin siitä ei tule morkkista. Ajattelen, että kaikkea saa syödä, mutta kohtuullisesti.

Hanna ei haluaisi puhua laihduttamisesta, sillä hän inhoaa koko sanaa. Silti siitä on kyse, joka päivä.

– Laihdutus on hirveää, mutta se on kuitenkin läsnä koko ajan, juttelet
kenen kanssa tahansa.

Hannalle laihdutus on elämänmittainen harrastus.

– Sillä tavoin syömisessä pysyy tolkku. Välillä voi juoda viiniä tai syödä suklaata ja leipääkin, kunhan ei tee sitä koko ajan. Nyt yli kolmekymppisenä olen huomannut, mitä vatsa kestää ja mitä se ei kestä.

Hanna ei kuitenkaan syynää kilojaan. Hän ei ole käynyt vaa’ alla vuosiin, vaikka kapine kylppäristä löytyykin. Vaa’an käyttö loppui, koska touhu muuttui helposti maaniseksi. Itseä tuli punnittua pari kertaa päivässä.

– Yksikin kilo ylöspäin masensi. Minulla on paljon terveempi olo, kun en mittaa koko ajan itseäni.

Vaikka Hanna sanoo olevansa ikuinen laihduttaja, hän hylännyt erilaiset dieetit ja laihdutusprojektit.

– Ne ovat hirveän raskaita. Olen käynyt kaikenlaisia käsittämättömän
typeriä kuureja läpi. On kamalaa, että ihmisille syötetään, että pitäisi olla niin ja niin laiha ja näyttää siltä ja siltä, että olisi hyväksytty. Totta kai minäkin tavallisena suomalaisena naisena pohdin, miksi miun perse on näin iso. Se on kauheaa. 

Jyrkkä ei itsensä toljottamiselle

Kevätpäivä oli jotenkin vähän tylsä ja masentava. Hanna nappasi itsestään kuvan kameralla ja ajatteli päivittää sen Facebookiin. Sitten hän katsoi
kuvaa. Hyi! Kylläpä hän näytti kauhealta. Kuva jäi lataamatta nettiin.

Parin päivän päästä hän pläräsi hyväntuulisena kännykkäänsä ja törmäsi sattumalta myös aiemmin ottamaansa kuvaan. Hei jee! Kuvahan oli hyvä ja nainen siinä nätti.

Kun Hanna tajusi, että kyseessä oli sama kuva jota hän hetki sitten oli
inhonnut, oli pakko soittaa serkulleen ja ihmetellä.

– Tajusin, miten suhtautuminen ulkonäköön on omasta mielestä kiinni.

Hanna toteaa, että jos ihminen on sinut itsensä kanssa, hän näyttää ihan jumalattoman kauniilta oli kilo sinne tai toinen tänne. Ulkonäkökeskeisellä alalla ei ole kuitenkaan kovin helppoa olla sinut oman vartalonsa kanssa.

– Haluaisin olla vain tällainen ihan tavallinen 32-vuotias suomalainen nainen, joka esiintyy. Niin toki olenkin, mutta pelkään silti koko ajan, että jossain lehdessä kirjoitetaan että se Hanna Pakarinen on lihava.

Ajatukset omasta ulkonäöstä ovat vaihdelleet iän mukana.

– Teininä piilotin itseni isoihin vaatteisiin. En pitänyt itseäni kauniina, ja poikienkin kanssa pyrin olemaan ennemmin kaveri kuin heidän ihailemansa kaunotar. Ehkä se oli minun keinoni selvitä hengissä yläasteen läpi, laulaja pohtii.

Idols-aikana oli pakko kiinnostua ulkonäöstä ja vaatteista. Ensimmäiset pari vuotta nuori taiteilija keikkaili lenkkareissa, mutta sitten naisellisempi tyyli alkoi innostaa.

– Opettelin kävelemään ja esiintymään korkokengillä. Kävin aikamoista pohdintaa siitä, menenkö trikoissa Euroviisuihin, mutta sitten menin, Hanna nauraa.

Omia esiintymisiään Hanna ei katso ikinä. Hän ei ole nähnyt edes Euroviisu-esitystään. Ja kun telkkarissa pyöri hänen tähdittämänsä mainos, kanava vaihtuu heti ensitahdeista.

Loppu sauhuttelulle

Viime elokuussa Hanna seisoi valkoisen kivitalon edessä Helsingin keskustasta ja kaivoi käsilaukustaan tupakka-askin. Hän sytytti tupakan sytkärillä, kuten hän oli tehnyt yläasteiästä lähtien. Seurassa oli keski-ikäinen mies, suggestoterapeutti.

Hanna veti henkoset, toiset ja kolmannet. Pian tupakka oli poltettu, Hanna stumppasi sen ja astui sisään rakennukseen. Tämän jälkeen hän ei polttaisi enää ikinä.

Hannan ajatukset omasta ulkonäöstä ovat vaihdelleet iän myötä.

Näinköhän? laulajaa epäilytti. Mutta hyvä ystävä oli onnistunut pääsemään tupakoinnista eroon hypnoosilla, joten Hannakin tahtoi kokeilla.

– Minua nolotti polttaa. Olin röökimuijien röökimuija, aina keikkamatkoillakin tupakalla, kun auto pysähtyi.

Aiemmat lopetusyritykset olivat kariutuneet kireään oloon. Hanna keksimällä keksi syitä, miksi olisi aivan pakko polttaa.

Suggestoterapeutin luona Hanna istuutui tuoliin, ja he kävivät läpi rentoutus- ja mielikuvaharjoituksia. Terapeutti puhui tupakanpoltosta, syömisestä, kaikesta.

– Tajusin koko ajan mitä tapahtui, se ei ollut lainkaan pelottavaa. En vajonnut sillä lailla hypnoosiin, että pim, nyt olet hereillä.

Mutta jotenkin se toimi. Kun Hanna käveli terapian jälkeen portaita alas, häntä vain nauratti. Voisiko tämä olla näin helppoa?

No, ei se ihan hekotellen sujunut.

Seuraavan kuukauden yöt olivat vaikeita. Hanna heräsi kahden tunnin
välein, vaikka normaalisti nukkuu kuin tukki. Hikoilutti. Sydän hakkasi. Iho kukki.

Tupakanhimo iski silti vain harvoin, esimerkiksi silloin, kun tiedossa olivat jännittävät kuvaukset. Silloin piti keskittyä.

– Kävin mielessäni läpi tilanteen: Kävisin tupakalla, koska jännittää. Mutta kun tumppaisin tupakan, minua jännittäisi edelleen. Polttaminen ei helpottaisi oloa, ei yhtään.

Näillä konsteilla Hanna onnistui, eikä hän ole polttanut elokuun jälkeen enää yhtään tupakkaa. Yhteensä hän tapasi terapeutin kolme kertaa, ja
rahaa paloi liki 200 euroa. Toisaalta saman verran säästi jo parissa kuukaudessa, kun ei polttanut.

Ei korvikkeita

– Ennen ajattelin, että en voi lopettaa tupakanpolttoa, koska lihon. Mutta suggestioterapian ansiosta minua ei ruvennut syötättämään. Terapeutti vain sanoi: "Et korvaa tupakkaa millään, sinulla ei ole tarvetta siihen. Sinun ei vain tee mieli tupakkaa." Kummallista, Hanna pohtii.

– Ja mitä siitä. jos tulisikin pari kiloa lisää? Ne saa pois, kun laihduttaa hetken.

Kotijoogaa kuivausrummulla

Oli syyskuinen päivä, kun Hannalla välähti. Aina ei tarvitsisi jaksaa vääntäytyä joogastudiolle, jotta voisi joogata.

Hanna kasteli nipun puhtaita pyyhkeitä ja laittoi ne kuivausrumpuun pyörimään. Hän napsautti kylpyhuoneen lattialämmityksen päälle ja levitti lattialle liilan joogamattonsa. Se mahtui juuri ja juuri kuivausrummun ja lavuaarin väliin. Kun kuivausrummusta levisi ihana lämpö kylppäriin, hän laittoi tabletista pyörimään joogavideon.

– Köyhän naisen hot joogaa! Olin ihan fiiliksissä, kun keksin sen, Hanna nauraa.

Tietenkin oikealla joogasalilla olisi kivempaa, mutta kotijooga toimii
hyvänä hätävarana. Hanna on yllättänyt itsensäkin sillä, että on oikeasti saanut itsensä liikkeelle kylppärissä. Vaikka kotijumppien teho voi monesti olla vähän niin ja näin, nämä joogat ovat välillä tuntuneet seuraavana päivänä lihaksissa.

Se on hyvä saavutus, sillä Hanna ei ole mikään himoliikkuja.

– Olen kateellinen niille, jotka sanovat että on pakko lähteä joka aamu lenkille. Minäkin haluaisin sellaiseksi. Saatan innostua jostain lajista niin,
että hetken kaikki menee sen ympärillä, mutta sitten se taas unohtuu.

Laulaja on kokenut sauvakävely- ja pacekauden, ja syksyllä hän innostui taas lenkkeilemään joksikin aikaa.

Peruskunnosta pitävät huolen esiintymislavoilla riehuminen ja Siiri-mopsi. Mopsia Hanna tai avopuoliso ulkoiluttavat kolme, neljä kertaa päivässä.

– Koiran käyttämisestä on tullut ihana rutiini. Siellä minä tänäänkin seisoin aamulla sateessa, että tee jo se pissi.

Keikkamatkoilla Hanna ei kuntoile, koska ei ehdi. Hän haluaa liikkua kaikessa rauhassa ja nauttia liikunnan jälkeisestä ihanasta olosta.

– En halua huhkia varttia ja juosta sitten naama punaisena seuraavaan hommaan. Urheiluhan on ankeaa, ja paras olo tulee sitten jälkeen päin. Homma menee ihan munille, jos siitä ei saa rauhassa nauttia.

Elämänlaatu on valintoja

Hanna istui viime vuonna keikkabussissa kohti Joensuuta. Uusi Olipa kerran elämä -levy oli saanut bändin jälleen kerran tien päälle.

Lokakuinen Suomi oli synkeä, tummat metsät reunustivat ajomatkaa. Ajatus pitkästä bussimatkasta yöllä keikan jälkeen takaisin Helsinkiin ahdisti. Mitä jos ottaisikin hotellihuoneen? Hanna laittoi luurit päähän, tuijotti ulos ikkunasta ja mietti. Bussi ei maksaisi Hannalle
mitään, mutta hotellihuone ja juna kotiin seuraavana päivänä maksaisivat toistasataa euroa.

– Päätin ottaa hotellihuoneen. Bussissa olisin nukkunut huonosti ja
pelännyt hirviä pimeällä tiellä. Nyt heräsin virkeänä ja olin junalla vain kaksi tuntia myöhemmin kotona kuin muut bussilla.

– Siinä mielessä olen tosi itsekäs, että haluan panostaa elämänlaatuun ja siihen, mistä minulle tulee hyvä olo.

3 x Hanna hyvän olon lähteet

1. Laulaminen yksin
”Hätistin tuottajan hetkeksi pois studiosta, kun halusin laulaa rauhassa yksin. Hupsis. Hetkessä kuluikin 50 minuuttia, kun vain istuin ja lauloin Bruce Dickinsonia, Alphavillea ja Bon Jovia.”

2. Punaviini ja ystävät
”Rakastan yli kaiken ystävien kanssa puhumista viinilasin äärellä. Näen parasta ystävääni, serkkuani, tosi harvoin. Viimeksi kävimme viinilasillisella viisi kuukautta sitten, kun kävimme katsomassa Bon Jovia.”

3. Vartin haaveiluhetki
”Haaveilen joka päivä hetken. Jos en muuten saa varttiani, sanon vaikka käyväni soittamassa puhelun. Sitten istun nurkan takana ja tuijotan hetken seinää.”

Suomalaiset julkimot muusikoista urheilijoihin ovat mukana jos jonkinmoisessa yritystoiminnassa. Ai missä muka? No ainakin näissä.

Maailman maineeseen noussut saunakokonaisuus

Näyttelijä Jasper Pääkkönen omistaa suositun Löyly-saunakompleksin yhdessä kansanedustaja Antero Vartian kanssa. Helsingin Hernesaaressa sijaitseva Löyly pitää sisällään kolme puulämmitteistä yleistä saunaa sekä ravintolan. Time-lehti listasi vastikään Löylyn yhdeksi maailman sadasta parhaasta nähtävyydestä tällä hetkellä.

Timen top 100 -listaukset ovat melkoinen käsite maailmanlaajuisesti, joten Löyly ja suomalainen saunakulttuuri saavat tätä kautta huomattavaa näkyvyyttä ympäri maailman, Pääkkönen kommentoi.

Perinteikäs hotelli

Pääkkönen ei ole ainoa matkailualalle lähtenyt julkkis. Kansainvälistä mallinuraa luonut Saimi Hoyer lähti silloisen aviomiehensä Thomas Hoyerin kanssa yrittäjäksi Punkaharjun Valtionhotelliin, nykyiseen Hotelli Punkaharjuun, alkuvuodesta 2016. Hän kertoi tuolloin Me Naisille aikovansa osallistua aktiivisesti hotellin toimintaan.

– Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin. Keittiöhommiin en kykene. Sienet ja marjat voin kyllä kerätä.

”Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin.”

Hoyerit hakivat tammikuussa eroa, mutta jatkavat siitä huolimatta hotelliyrityksen pyörittämistä yhdessä.

Kulttuurilla höystetty kartano

Myös Aikakoneesta tuttu Sani eli Saija Aartela häärää matkailun parissa. Pitkäaikainen haave majatalon pitämisestä muuttui todeksi, kun hän lähti viime vuoden lopulla luotsaamaan Nakkilassa sijaitsevaa Villilän kartanoa. Sanin myötä paikka sai nimekseen Villilän Kartano ja Kulttuurikeskus, ja sen varalle on suuria suunnitelmia.

– Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille. Myös teatteriesityksien pitäminen kiinnostaa, Sani kertoi Me Naisille helmikuussa.

”Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille.”

Lisää voimavaroja verkon välityksellä

Muillakin laulajilla tuntuu riittävän villejä visioita. Lauri Tähkä perusti kolme vuotta sitten Mielen Melodiat -yrityksen yhdessä fysioterapeutti Mari Ravattisen kanssa. Mielen Melodiat tarjoaa hyvinvointiin liittyviä verkkovalmennuksia sekä yksityishenkilöille että työyhteisöille. Ravattinen on kertonut Parempi bisnes -verkkomediassa, että yhteistyö sai alkunsa, kun Tähkä oli asiakkaana hänen liikuntakeskuksessaan. Valmennusmateriaalina on myös Tähkän itsensä lukemia äänitteitä.

Liikuntapäiväkoti luomuruualla

Jääkiekkoilijana uransa tehnyt Jere Karalahti ja tämän fitnessmallina tutuksi tullut Nanna-puoliso lähtivät alkuvuodesta mukaan yksityisen Aito-päiväkodin perustamiseen. Liikunnalla on olennainen rooli myös Aito-päiväkodissa. Tämän lisäksi päiväkoti panostaa ravintoon: oma kokki valmistaa ruuat luomutuottajien ja yhteistyökumppaneiden raaka-aineista, ja tarjolla on kokkikouluja.

Karalahdet lähtivät päiväkodin taustavaikuttajiksi, koska kokivat sen arvot omikseen. Se tuntui sopivalta paikalta pariskunnan 2-vuotiaalle Jax-pojallekin.

”Mietin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa.”

– Kun tulin vajaa kaksi vuotta sitten äidiksi, aloin kiinnittää enemmän huomiota kavereiden kertomuksiin päiväkotien ruuasta. Mietin jo tuolloin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa, laittaisin Jaxin sinne, Nanna kertoi Me Naisille alkuvuodesta.

Talojen piirtelyä

Kun televisiossa viime vuonna pyöri Laurin talot -sarja, nousi Lauri Ylösen innostus arkkitehtuuriin koko kansan tietoisuuteen. Ylösen perustama Alvardag-suunnittelu- ja kiinteistökehitysfirma vastasi ohjelmassa nähtyjen talojen toteuttamisesta. The Rasmus -yhtyeen laulajana maailman maineeseen noussut Ylönen avasi tv-sarjan tiedotteessa aluevaltauksensa taustoja:

– Talojen piirtely on ollut mulle harrastus ja tapa rentoutua musahommien lomassa. Mun kiinnostus arkkitehtuuriin heräsi varsinaisesti 2003, kun rakennutin ensimmäisen oman taloni Helsinkiin.

Koska Ylösellä ei ole arkkitehdin koulutusta hän on saanut osakseen myös kritiikkiä.

– Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni. Olen yrityksen luova johtaja, mutta meillä on paljon eri alojen osaamista. -- Minä ainoastaan johdan tätä laivaa enkä ole tituleerannut itseäni arkkitehdiksi kertaakaan, Ylönen kuvaili rooliaan Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni.”

Kansainvälinen kosmetiikkasarja

Entinen malli ja viime vuosina pääasiassa tv:stä tuttu Anne Kukkohovi perusti kosmetiikkayritys Supermoodin vuonna 2013.

– Minulta puuttui se oikea ura. Tein monia asioita ja energiani hajosi. Tv-tuotannot ovat väliaikaisia, halusin jotain pysyvämpää, kauneudesta ja hyvinvoinnista kiinnostunut Kukkohovi on kertonut Iltalehdelle.

Luonnonkosmetiikkaan keskittyvä Supermood teki jo pari vuotta sitten suomalaisen ihonhoidon historiaa, kun Space NK -ketju otti Kukkohovin tuotteet myyntiin. Nyt meneillään on Amerikan valloitus. Viime vuonna eronnut Kukkohovi pyörittää yritystä edelleen ex-miehensä Joni Kukkohovin kanssa.

”Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa.”

– Lähdemme kesällä kolmestaan messuille Las Vegasiin tapaamaan asiakkaita ja agentteja. Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa, Anne sanoi toukokuussa viitaten Joniin ja heidän yhteiseen poikaansa Miskaan.

Sielun ja ruumiin ravintoa

Parhaillaan Vain elämää -ohjelmassa nähtävä iskelmätähti Anne Mattila harrastaa intohimoisesti maalaamista. Hän ehti haaveilla kuusi vuotta paikasta, jossa esitellä öljyvärimaalauksiaan, kunnes avasi oman taidekahvilansa kotipaikkakunnallaan Karviassa vuonna 2014.

Mattila kertoo käsintehtyjä herkkuja ja taide-elämyksiä tarjoavasta yrityksestään myös Vain elämää -päivänään.

– Soitin äidilleni -- tästä tulee pikkujuttu vaan, pannulla keität sitä kahvia. Ensimmäisenä kesänä ihmiset löysivät sinne, ja äiti hiki hatussa keitti kahvia sillä pannulla. Muistaakseni siellä kävi muutama tuhat asiakasta ekana vuonna. Siellä kävi viime vuonna 33 000. Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut, hän kertaa ohjelmassa.

”Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut.”

Mattilan lisäksi nyrkkeilijä Eva Wahlström on hurahtanut maalaamiseen. Lapsuuden harrastuksensa uudelleen löytänyt Wahlström kertoo Helsingin Uutisten jutussa, että taiteen tekeminen on hänelle vastapainoa urheilulle, joka on ”niin saakelin kovaa, kylmää ja vaativaa”.

Viime keväänä taiteen kandidaatiksi valmistunut Wahlström myy teoksensa. Ensimmäisen näyttely Sielunpintoja on parhaillaan käynnissä Galleria Loopissa, Helsingissä.

Marco Bjurströmillä puolestaan on lusikkansa sopassa ruumiin ravinnon puolella. Hän on osakkaana veljensä Janekin ja tämän vaimon Laura Apukan Pompier-ravintoloissa. Bjurström kertoi kesällä Me Naisille roolinsa ravintoloissa olevan varsin pieni.

– Käyn ravintolassa lähinnä syömässä. Olen toki osakkaana ja suunnittelen uutta, mutta minun mielipiteilläni ei ole siellä hirveästi merkitystä.

”Käyn ravintolassa lähinnä syömässä.”

Treeniä sotureille

Toisenlaista kunnonkohotusta tarjoaa Elastinen. Räppäri on ollut mukana tuomassa Training For Warriors (TFW) -treenimetodia Suomeen. Ensimmäinen periaatetta noudattava kuntosali Suomessa avattiin 2014 ja nykyisin saleja on kaikkiaan kymmenen. Kotimaan TFW-treeneissä viljellään Elastisen samannimisestä hitistä lainattua “hallussa!”-tsemppihuutoa. Elastinen on osakkaana ja hallituksen puheenjohtajana kolme kuntosalia kattavassa TFW Helsingissä.

Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg
Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg

Youtube-tähti ja laulaja Tuure Boelius muutti 16-vuotiaana kotoa ja on jo pitkään elättänyt itse itsensä. Tanssii tähtien kanssa -treenejä vaikeuttavat ADHD ja balettimaneerit.

Tubettaja ja laulaja Tuure Boelius, 17, on Suomen Tanssii tähtien kanssa -historian nuorin kisaaja. Tuuren CV ei silti välttämättä ole juurikaan lyhyempi kuin kanssakilpailijoilla. 

Tuure keräsi YouTubessa suuren seuraajakunnan nopeasti alettuaan julkaista videoita vuonna 2015. Laulajanuran hän aloitti vuosi sitten kappaleella Eikö sua hävetä. Sitäkin isompi hitti tuli jääkiekon MM-kisojen alla julkaistusta Lätkäjätkä-Villestä, jonka lyriikoissa jääkiekkoilijapoika pussaa toista poikaa. 

Tuure Boelius, mistä saat kaiken energiasi?

– Vaikka olen nuori, tiedostan, että elämme täällä vain kerran. Kai energia tulee siitä, että teen vain sellaisia asioita, joista oikeasti tykkään. Siivoamisesta en kyllä tykkää yhtään, mutta Youtubesta, musiikista ja TTK:sta nautin. 

Siivoaminen Tuuren on silti hoidettava itse, sillä hän muutti jo 16-vuotiaana lapsuudenkodistaan Porista Helsinkiin.

– Koen, että olen kasvanut sen myötä aika paljon. Jos en pese pyykkiä tai tee ruokaa, ei äiti ole sitä tekemässä. Yksin asuminen on tuntunut helpolta, mutta välillä tulee kotiin aika iso ikävä.

”Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa.”

Tuure kertoo tapaavansa perhettään vähintään kahden viikon välein, mutta ehtivänsä hyvin harvoin itse Poriin.

– Välillä ikävöin vanhaa elämääni Porissa, mutta pystyn ehdottomasti paremmin toteuttamaan itseäni pääkaupunkiseudulla.

Pitkä tanssitausta

Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Tanssii tähtien kanssa -kisassa Tuurelle voisi povata jopa ennakkosuosikin asemaa. Nuori tubettaja on tottunut ja rohkea esiintyjä, ja lisäksi hänellä on takana kahdeksan vuotta aktiivista tanssiharjoittelua.

Tuure kuitenkin epäilee, että jazztanssi- ja balettitaustasta on hyödyn lisäksi myös paljon haittaa. Balettimaneerien riisumisen lisäksi keskittyminen tuottaa hänelle vaikeuksia tansseja treenatessa.

– Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa tietyissä tilanteissa. Jos joku asia tuntuu vaikealta, voi alkaa turhauttaa, hän sanoo.

Itsevarma vuoden homo

Moni muistaa Tuuren kohusta, joka syntyi, kun hänet valittiin Vuoden homoksi helmikuussa 2017. Tunnustus oli seurausta edellisenä vuonna julkaistusta Youtube-videosta, jolla Tuure kertoi homoudestaan. 

Tuolloin 16-vuotiaan Tuuren valinta Vuoden homoksi sai tuntemattomat ihmiset tekemään hänestä lastensuojeluilmoituksia ja perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkaisen ottamaan yhteyttä lapsiasiavaltuutettuun. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kommentoi asiaa Facebookissa kirjoittamalla, että lapsilla on täysi oikeus ilmaista itseään, ja heitä tulee siihen kannustaa.

”Olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä.”

Tuuren itsevarmuutta tapaus ei nujertanut, päin vastoin. Irtoaisiko YouTube-tähdeltä itsetuntovinkki meille vähemmän rohkeille?

– Usko itseesi ja luota siihen, mitä teet. Aika klisee, mutta ainakin omalla kohdalla se on toiminut, hän kannustaa. 

– Jokainen löytää kokeilemalla ja tekemällä ne asiat, jotka tuntuvat omalta. 

Toinen välivuosi

Laulajan- ja tubettajanuran lähdettyä hyvin käyntiin Tuure ei ole aloittanut toisen asteen koulutusta. Nyt menossa on toinen välivuosi peruskoulun jälkeen. 

– Siitä olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä. Tällä hetkellä tuntuu tosi vieraalta, että lähtisin opiskelemaan mitään, tai varsinkaan mitään sellaista, mitä en jo tee, Tuure sanoo. 

Ilman koulutustakin hän on elättänyt itse itsensä jo pidemmän aikaa. Hiljattain hän kertoi Helsingin Sanomille tienaavansa pian enemmän kuin toimitusjohtajaisänsä.

– Saan isältä aika paljon apua ja tukea raha-asioihin. Mietimme yhdessä, minkä verran laitetaan säästöön.

Tuure säästää omaan asuntoon. 

– Se ei ole tämän vuoden juttu, ehkä ensi vuoden, hän sanoo toiveikkaana. 

Tanssii tähtien kanssa sunnuntaisin MTV:llä klo 19.30.