Hanna Pakarinen ei ole ihan varma, onko hänellä kolmenkympin kriisi.

Olet nyt ensimmäistä kertaa itse sanoittanut kappaleesi. Samalla vaihdoit kielen suomeen. Miksi?

Olin aina ajatellut, että alan laulaa suomeksi vasta, kun kappaleet ovat omiani.

Viime syksynä päätin, että nyt mie sen oman levyn teen. En tiennyt miten, mutta jotakin oli tehtävä, koska miulle oli tullut pakottava tarve sanoa asioita. Ja halusin sanoa niitä nimenomaan naisille. Tästä tuli naisten levy. Otin yhteyttä tuottaja Markus Koskiseen, ja hän kädestä pitäen opetti, miten biisejä tehdään.

Olet siis toteuttanut yhden haaveistasi. Mitä vielä on jäljellä?

Pelkään, että haaveet eivät toteudu, jos niitä puhuu ääneen! Lapsena haaveilin ravintolaruuasta, koska perheemme ei ikinä syönyt ulkona. Päätin, että isona olen ammatissa, jossa voin käydä yksin lounaalla ravintolassa. Vasta nyt voin sanoa tämän ääneen, koska toive on toteutunut.

Olet ollut vaitonainen yksityiselämästäsi, mutta nyt biisisi käsittelevät rakkautta ja parisuhdetta. Kertovatko ne omasta elämästäsi?

Eh, ääh, hmm, mitähän tuohon nyt sanoisi. Eivät ne kaikki suoraan omasta elämästäni ole, mutta onhan tässä tullut jo elettyä aika pitkään ja kaikenlaista olen ehtinyt kokea. En lähtisi laulamaan asioista, joista en tiedä mitään. Mutta en mie edelleenkään halua avautua yksityiselämästäni. Levy-yhtiössä kommentoitiin sanoituksiani, että ootpas sie rohkea! Miusta ei kyllä tunnu tällä hetkellä yhtään siltä.

Täytät ensi vuonna 30. Pukkaako kriisiä? Tikittääkö biologinen kello?

Mie en vielä tiedä. Ehkä. Ehkä tämä levykin on jotain kriisiterapiaa. Tekstit ovat ikäiseni naisen näköisiä. En odota vanhenemista mutta kasvamista. Olen aina nähnyt itseni äitinä, mutta toistaiseksi miulla on ollut vasta mopsikuume.

Hanna Pakarinen
* Vuonna 1981 syntynyt laulaja. Kotoisin Lappeenrannasta, asuu nykyään Helsingin Töölössä.
* Suomen ensimmäinen Idols-voittaja vuodelta 2004. Työskenteli aiemmin trukkikuskina.
* Edusti Suomea ­euroviisuissa Helsingissä 2007.

Laulaja Nina Tapio erosi Ada Forsbergin isästä tyttären ollessa yhdeksänvuotias. – Olemme aina pyrkineet puhumaan asioista lasten kanssa suoraan sillä tasolla, minkä he ymmärtävät, Nina sanoo.

Sekä Nina Tapio, 45, että tytär Ada Forsberg, 20, ovat parhaillaan unelma-ammateissaan: Nina laulajana, Ada sirkustaiteilijana. Ada kiertää Sirkus Finlandian ilma-akrobaattina ympäri Suomea. Nina laulaa Jean S. -yhtyeen toisena solistina ja valmistautuu ensi keväänä esitettävään Mamma Mia! -musikaaliin.

– Kun on kasvanut taiteilijaelämää seuraten, sitä pitää ihan tavallisena, toisen polven taiteilija Ada kertoo.

Myös hänen isoäitinsä Irma Tapio on laulaja.

Peittely on pahinta

Adan ja kolme vuotta nuoremman Elsan isä on Martti Forsberg. Nina ja Martti tutustuivat jo kymmenvuotiaina luokkakavereina ja alkoivat seurustella parikymppisinä. Suhde ei kuitenkaan kestänyt. He erosivat Adan ollessa yhdeksänvuotias.

– Kyllä minä lapsena tajusin vanhempieni välisen kitkan. Ennen eroa muistan kysyneeni äidiltä, onko kaikki hyvin? Olin jo sen ikäinen, että ymmärsin eron olleen vanhemmilleni paras ratkaisu, Ada miettii.

”Kyllä minä lapsena tajusin vanhempieni välisen kitkan.”

Nina huomauttaa, että lapset näkevät väkisinkin, mitä vanhempien välillä on meneillään.

– Peittely on pahinta, mitä heille voi tehdä. Olemme aina pyrkineet puhumaan asioista lasten kanssa suoraan sillä tasolla, minkä he ymmärtävät, Nina huomauttaa.

Sittemmin Nina avioitui pastori Reijo ”Reka” Kontion kanssa. Viisi vuotta sitten Ada sai velipuolen, Vilhon. Sisaruksilla on 15 vuotta ikäeroa.

– Kun kuulin saavani pikkuveljen, aloin itkeä ilosta. Suhde Vilhon kanssa on aina toiminut, ja olen pystynyt auttamaan äitiä lastenhoidossa. Olen vahtinut Vilhoa iltaisin ja välillä öisinkin, Ada kertoo.

Lue Ninan ja Adan koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Näyttelijä Sanna Stellanin puoleentoista vuoteen on mahtunut vauva, pako hometalosta, avioero ja uusi mies. – Kaiken kokemani jälkeen en ole kyynistynyt, vaan uskallan olla onnellinen, hän sanoo.

Kesän lopussa eronnut näyttelijä Sanna Stellan, 43, on löytänyt uuden rakkauden.

– Juuri nyt olen tosi onnellinen, sillä olen tavannut uuden miehen ja olen rakastunut, hän kertoo.

Kuluneen puolentoista vuoden aikana Sannan elämässä on tapahtunut paljon: Sanna sai kolmannen lapsensa, ja samoihin aikoihin kotitalosta löytyi hometta, joka ajoi perheen pitkään evakkoon. Elokuun lopussa Sanna ilmoitti Facebookissa pitkän avioliittonsa päättyneen.

– Kaiken kokemani jälkeen en ole kyynistynyt, vaan uskallan olla onnellinen. Ikuisena romantikkona uskon rakkauteen. Ajattelen, ettei kaikkea elämässä voi selittää tieteellä, eikä varsinkaan sitä, miksi jotkut ihmiset saatetaan yhteen, hän kertoo.

Harkittu ero

Sannan ja hänen entisen miehensä avioeroon ei päädytty helposti.

– Eropäätöstä tehtiin pitkään. Teimme paljon töitä suhteemme pelastamiseksi muun muassa pariterapiassa. En missään nimessä koe epäonnistuneeni, vaikka erosin, Sanna kertoo.  

Vanhempien ero tuntuu rankalta ratkaisulta, kun nuorin lapsi on vasta vauvaikäinen. Sanna kuitenkin ajattelee, että lapset tulevat maailmaan silloin, kun niiden kuuluu.

– Vauvoja on putkahdellut maailmaan ihan kaikissa olosuhteissa. Se ei vaadi täydellistä elämäntilannetta. Meidänkin kuopus oli ehdottomasti haluttu lapsi, Sanna sanoo.

Mitä Sanna kertoo eronsa syistä? Mitä kaikkea äitiys on Sannalle opettanut? Mikä Siskonpedin hahmoista on Sannan suosikki? Lue lisää Me Naisten numerosta 42/2017.