Terveys on tärkein, mutta on kiva näyttää myös hyvältä. ”Tykkään nykyään varsinkin hyvästä ryhdistäni ja rinnoistani. Ja siitä, että minulla on paljon lihasta”, Hanna sanoo.
Terveys on tärkein, mutta on kiva näyttää myös hyvältä. ”Tykkään nykyään varsinkin hyvästä ryhdistäni ja rinnoistani. Ja siitä, että minulla on paljon lihasta”, Hanna sanoo.

Hanna Kaske laihtui kolmessa vuodessa 75 kiloa. Samalla muuttui moni muukin asia, ja Hanna karisti miellyttämisen tarpeen. Vielä yhteen muutokseen hänet sysäsi syöpä.

Usein ihmiset uneksivat lentämisestä, mutta Hanna Kaske näki vuosien ajan unia, joissa hän juoksi.

Unissa aurinko lämmitti selkää, ja Hanna oli vapaa, voimakas ja kevyt. Askeleet uhmasivat painovoimaa. Niistä unista hän heräsi haikeana.

Vihdoin neljä vuotta sitten Hanna juoksi, ensimmäistä kertaa sitten varhaisteinivuosien. Leveä metsäpolku myötäili kimaltavan Saimaan rantaa, juoksuaskelia otti umpionnellinen nainen.

– Vapaudentunne oli ihan uskomaton. Juokseminen tuntui mielettömän ihanalta, 37-vuotias Hanna sanoo. Hän ei ollut juossut kahteenkymmeneen vuoteen.

Vasta viikkoja aikaisemmin Hanna oli tuulettanut spinningtunnilla, kun otsalle kihosivat ensimmäiset hikipisarat vuosiin. Samoihin aikoihin hän huomasi olevansa riittävän nopea, että pystyi aloittamaan uudelleen nuoruudenrakkautensa nyrkkeilyn.

”Vasta kun paino alkoi pudota, tajusin, miten paljon se oli rajoittanut elämääni.”

Pitkään nämä kaikki olivat olleet mahdottomuuksia, sillä Hanna painoi 140 kiloa. Hän pelkäsi työpaikan virkistyspäiviä, mietti, jaksaisiko nousta portaita, ja murehti, joutuisiko pyytämään lisäturvavyötä lentokoneessa. Kun kotikaupunki Mikkeliin tuli tivoli, ei sinne ollut järkeä mennä. Hanna ei mahtuisi laitteisiin.

– Vasta kun paino alkoi pudota, tajusin, miten paljon se oli rajoittanut elämääni.

Syy muutokseen löytyy

Minä painan 140 kiloa. Miksei kukaan sano mitään?

Se ajatus välähti kolmikymppisen Hannan mielessä monta kertaa.

Hanna oli ollut pienestä asti pyöreä, kunnes 18-vuotiaana kilot alkoivat tosissaan kertyä. Hän sai ajokortin, mikä pikkukaupungissa merkitsi uudenlaista vapaudentunnetta. Hyötyliikunta vaihtui punaiseen volkkariin, jolla Hanna hurautti työpaikalleen pikaruokaravintolaan.

140 kiloon Hannan paino nousi kolmikymppisenä. Peiliin katsominen ei tuntunut pahalta.

– Olen aina nähnyt itseni kutakuinkin samannäköisenä kuin olen nyt. Se harmitti, että istuvia, muodikkaita vaatteita oli vaikea löytää.

Ja jotta niitä löytäisi paremmin, Hanna monesti päätti muuttaa ulkonäköään mahdollisimman nopeasti. Hän kokeili kuuria toisensa perään: pussikeittodieettiä, kaalikeittodieettiä, Painonvartijoiden pisteitä, kasvissyöntiä. Kun kuuri päättyi, kilot palasivat.

”Minua ei koskaan syrjitty painoni takia. Elämässä ei ollut mitään vikaa.”

Mutta koska elämä oli hyvää, syytä isoon muutokseen ei ollut. Hanna teki pitkiä päiviä markkinointityössään it-yrityksessä ja nautti niistä valtavasti. Hannalla oli todettu kilpirauhasen vajaatoiminta, mutta siihen oli lääkitys ja satunnaisilla lääkärikäynneillä veriarvot olivat aina hyvät.

– Minulla oli mielettömän kiinnostava työ, hyviä kavereita, poikaystäviä. Minua ei koskaan syrjitty painoni takia. Elämässä ei ollut mitään vikaa.

Muutos käynnistyi, kun ympärillä alkoi rytistä. Vuonna 2011 parisuhde päättyi, ja vesivahinko ajoi Hannan kotoaan evakkoon vanhempiensa luo. Isoisä joutui sairaalaan, jossa hän kuoli viikkoa myöhemmin.

Hanna oli varannut kesän gradun viimeistelyä varten, mutta ohjaaja soittikin ilouutisia: tutkielma oli valmis. Edessä olisi neljän viikon loma vailla velvoitteita. Kotikaupungin satamafestarit olisivat sille täydellinen aloitus. Jääkaapissa jäähtyi viini, ulkona paistoi aurinko.

– Laitoin kulmiani peilin edessä, kun äiti soitti, että iskää elvytetään, tule äkkiä. Isä oli saanut sydänkohtauksen, Hanna kertoo.

– En pystynyt maksamaan taksia: tärisin niin paljon. Puolen tunnin elvytyksen jälkeen isä kuoli.

– Tajusin silloin, että olen ainoa lapsi, kuten äitinikin. Hänen molemmat vanhempansa olivat kuolleet. Olin äidille ainoa läheinen jäljellä. Olisi hirveää, jos minulle tapahtuisi jotakin.

On pysyttävä kunnossa, ettei äiti jäisi yksin. Se on kiltin ihmisen ajatus, sen Hanna tietää itsekin. Mutta se oli riittävän suuri syy muuttaa elintapoja.

 


Nykyisin Hanna työskentelee omalla kuntosalillaan Mikkelissä. "Nautin siitä, että voin auttaa muita.”
Nykyisin Hanna työskentelee omalla kuntosalillaan Mikkelissä. "Nautin siitä, että voin auttaa muita.”

 

Lupaatko, että pärjään?

Elämänmuutos kävi lopulta kevyesti, Hanna sanoo nyt.

– Se oli helppoa, kun löysin oikeanlaisen motivaation ja tajusin, että muutos pitää tehdä pieni askel kerrallaan.

Aluksi Hanna opetteli uuden ruokailurytmin. Tähän asti hän oli malttanut syödä ensimmäisen kerran vasta työpäivän jälkeen. Silloin nälkä oli hirveä ja lautasella jotakin mahdollisimman nopeaa. Illan ruokamaraton vaihtui tiukkaan rytmitykseen: Hanna alkoi syödä kuudesti päivässä.

Hän palkkasi personal trainerin, koska ilman sitä kynnys kuntoiluun oli liian korkea. Hanna halusi tehdä kaiken oikein.

Seuraavaksi Hanna asetti päämääräkseen lapsuudenhaaveensa, Poliisiammattikorkeakoulun pääsykokeet.

– Ajattelin, että minulla täytyy olla tosi tiukka tavoite, että liikunta säilyy, hän perustelee.

– Ensimmäiselle kahvakuulatunnille mennessäni kysyin liikuntakeskuksen respasta monta kertaa, pärjäänkö minä, lupaatko, että pärjään. Ensimmäiset puoli vuotta varmistin aina, pärjäänkö varmasti. Jos näin pienenkin vihjeen, että luvassa olisi liian rankka tunti, nousi pala kurkkuun.

Iso merkitys oli lääkärillä, joka uskalsi kuusinkertaistaa Hannan kilpirauhassairauden lääkityksen. Sen ansiosta kehossa alkoi tapahtua. Hannasta tuntui, että hän näki ja kuuli selvemmin, nukkui paremmin, maistoi tarkemmin ja pysyi virkeänä vielä työpäivän jälkeenkin.

– Tuntui kuin olisin herännyt talviunesta. Tältäkö elämän kuului tuntua?

Kilpirauhasen vajaatoiminta oli saanut kropan jumiin niin, ettei aineenvaihdunta ollut toiminut kunnolla vuosiin. Siksi spinning-tunnilla irronnut ensimmäinen hikipisara tuntui vallankumoukselta.

”Aiemmin vartaloni ei tuntunut vartalolta. Se ei ollut oma.”

Poliisikouluun Hanna ei päässyt, mutta uusi elämäntapa säilyi. Ensimmäinen tavoite oli saada paino kaksinumeroiseksi. Siitä hän jatkoi aina kymmenellä kilolla alaspäin. Kehon muuttuessa Hanna alkoi pikkuhiljaa löytää myös itsensä. Kolmen vuoden aikana hän karisti 75 kiloa.

– Hassuinta oli, että olen nähnyt itseni tämän näköisenä aina.

– Aiemmin vartaloni ei tuntunut vartalolta. Se ei ollut oma, vaan jotakin muuta. Jotakin, joka ei toiminut.

Pää ei pysy mukana

Laihtuminen avasi Hannalle uuden maailman monella tavalla. Isoin muutos oli huomata, miten tuntemattomat ihmiset katsoivat häntä nyt eri tavalla.

– Pahinta oli tajuta, miten katseet muuttuivat.

– En ollut ennen tunnistanut säälivää, ivallista tai välttelevää katsetta. Minua alettiin katsoa niin kuin ihmisiä normaalisti katsotaan. Katseet olivat hyväksyviä ja inhimillisiä.

Töissä hän tajusi, että uudet tuttavuudet odottivat häneltä yhtäkkiä enemmän kuin muut olivat aikaisemmin odottaneet.

– Ikään kuin olisin tullut äkkiä fiksummaksi!

Hannan mieli ei pysynyt muutoksessa mukana. Äkkiä hän pystyi ostamaan vaatteensa samoista kaupoista kuin ystävätkin.

– Se lähti käsistä. Rakastin ja rakastan vaatteita, ja ne ennen piti aina tilata netistä tai ostaa jostain hitsin telttakaupasta – ja sitten voikin mennä merkkiliikkeeseen! Ostin hirveät määrät vaatteita, joita en kaikkia edes ehtinyt käyttää, kun paino jatkoi putoamistaan.

”Tuntemattomien ihmisten huomio alkoi sokaista.”

Myös miesten kanssa teki mieli revitellä. Hanna huomasi, että seuran löytäminen olikin yhtäkkiä helppoa. Hannalla ei ollut koskaan ollut puutetta poikaystävistä, mutta nyt tuntui siltä, että koko maailma näki hänet.

– Tuntemattomien ihmisten huomio alkoi sokaista, Hanna sanoo.

– Olen tosi onnellinen, etten ollut parisuhteessa suurimpien muutosvuosien aikana, sillä olen aika varma, ettei se olisi kestänyt. Oma muutos korvien välissä oli niin iso.

– Minusta tuntuu, että kokoni vaikutti itsetuntooni alitajuisesti. Nyt ajattelen, että en ollut täysin oma itseni isoina vuosina. Silloin minulle oli aina tärkeää hakea hyväksyntää, ja se vaikutti varmasti myös parisuhteisiin.

 


Hannan rintasyöpä löytyi ihonkorjausleikkauksen yhteydessä. ”Näen syövän lahjana, jonka ansiosta pystyin siirtymään eteenpäin.”
Hannan rintasyöpä löytyi ihonkorjausleikkauksen yhteydessä. ”Näen syövän lahjana, jonka ansiosta pystyin siirtymään eteenpäin.”

 

Täydestä vauhdista seinään

Valtava painonpudotus tarkoitti sitä, että kehossa roikkui äkkiä ylimääräistä ihoa. Sitä on poistettu kolmen viime vuoden aikana useissa leikkauksissa julkisessa terveydenhoidossa: Hannan reisiä, vatsaa, käsivarsia ja rintoja on kiristetty. Leikkauksista toipuminen vie viikkoja, ja iholle jäävät muutoksista kertovat pitkät arvet.

Ihon leikkausta kannattaisi yleensä odottaa vielä kaksi vuotta sen jälkeen, kun laihtuminen on pysähtynyt, sillä keho jatkaa muovautumistaan. Hanna ei jaksanut odottaa niin pitkään.

– En jaksanut, en tietenkään. Olin tosi malttamaton, sillä halusin olla valmis.

– Irtonahan kanssa oli myös vaikeaa vetää rajaa siihen, mikä on turhamaisuutta ja mikä pelkästään fiksua.

Samaan aikaan Hanna kävi läpi samaa aikuisuuskriisiä, joka on tuttu lähes kaikille kolmikymppisille. Hän tuskaili, mihin suuntaan lähteä.

Hanna ei tiennyt, että edessä olisi vielä yksi muutos, joka järkyttäisi elämän uuteen asentoon.

Keväällä 2014 edessä oli vatsanahankiristys, jonka yhteydessä kirurgi lupasi korjata edellisessä leikkauksessa epäsymmetriseksi jääneen rinnan. Mikäs siinä, samalla toipumisella se menisi, ajatteli Hanna ja varasi ajan mammografiaan, joka tehdään aina ennen rintaleikkausta.

Tutkimusaika oli tunnin myöhässä. Työpalaveria odottava Hanna käveli hermostuneena sairaalan käytävää edestakaisin ja näpytti kiihkeästi sähköposteja puhelimellaan.

Tutkimuksen jälkeen maailma pysähtyi täydestä vauhdista seinään.

– Henkilökunta alkoi sipistä keskenään, ja tiesin heti, että jokin on vialla.

Rinnasta otettiin heti ohutneulanäytteet, ja muutamaa viikkoa myöhemmin Hanna makasi leikkauspöydällä. Rinta säästyi, mutta hoito jatkui sädehoidoilla viitenä päivänä viikossa viiden viikon ajan.

”Ennen syöpää minulla ei ollut rohkeutta tehdä muutoksia.”

Sairastuminen pelästytti kunnolla. Nopeasti Hanna huomasi, että toipumisaika merkitsi hänelle jälleen uuden elämänvaiheen alkua.

– Ennen syöpää en tiennyt, mitä haluan elämältäni, eikä minulla ollut rohkeutta tehdä muutoksia. Siksi näen syövän lahjana, joka on auttanut minua eteenpäin.

– Kun hoidot alkoivat edistyä, mieli oli valoisa. Oravanpyörä pysähtyi, ja minulla oli todella aikaa miettiä, mitä haluan. Tuollaisella hetkellä purkautuu hirveästi energiaa, jonka halusin kanavoida oikein. Päätin, että ryhtyisin auttamaan muita.

Pois miellyttämisestä

Aurinko puskee sisään ikkunoista, jotka avautuvat takapihalle. Järvenranta on kivenheiton päässä, ja sitä myötäilevää polkua Hanna juoksee kevein askelin.

Elämässä kaikki on toisin. Vuosi sitten Hanna toteutti haaveen, jonka syöpä nosti esille: hän avasi kuntokeskus Otteen Mikkelin keskustan kylkeen kihlattunsa Aapo Nylénin sekä toisen pariskunnan kanssa. Poliisikouluun Hanna ei toisellakaan kerralla päässyt, mutta hän on valmistunut personal traineriksi ja opiskelee nyrkkeily- ja joogaohjaajaksi. Omalla salillaan hän pääsee auttamaan muita.

”Enää en hae hyväksyntää olemalla nöyrä ja sanomalla kaikkeen joojoo.”

Hanna on opetellut katsomaan itseään toisin. Aiemmin hän ajatteli, että kiltteys on osa hänen luonnettaan. Myöhemmin hän on ymmärtänyt, että se oli tarvetta miellyttää.

– Enää en hae hyväksyntää olemalla nöyrä ja sanomalla kaikkeen joojoo. Opettelen kuitenkin edelleen sanomaan ei. Terve itsekkyys on pakko säilyttää, tai on toisten vietävissä.

Kiltin ihmisen ajatuksia Hanna ajattelee yhä.

– Haaveilen siitä, että asiat voisivat jatkua yhtä hyvinä kuin ne ovat nyt. Minulla on ihana perhe ympärilläni, äidillä on hyvä olla, saisin nähdä poikapuoleni kasvavan, aikuistuvan, hankkivan oman perheen. Toivon, että voisin auttaa ihmisiä voimaan hyvin, se on minun kutsumukseni.

Tämänkin aamun Hanna aloitti kahvikupillisella sohvannurkassa. Kaurapuuro ja raejuusto ovat vaihtuneet rahkaan, sillä Hanna toivoo pudottavansa häädieetillään viitisen kiloa. Kirjahyllystä nousee kolme siistiä lehtipinoa: Sport, Fit, Häät.

Kesäkuisiin juhliin Hanna valmistautuu kuten kuka tahansa morsian. Hän aikoo näyttää törkeän hyvältä.

– Hääpäivä on kuin fitnesskisan loppuhuipennus – eihän kukaan näytä siltä loppuelämäänsä, Hanna nauraa.

– Totta kai jatkan kehon muokkaamista kuntosalilla ja tavoittelen kapeampaa vyötäröä, timmimpää peppua ja pyöreämpiä olkapäitä niin kuin varmaan kaikki muutkin naiset.

Makuuhuoneen komeron ovesta roikkuu valkoinen pukupussi, joka kätkee sisälleen Hannan hääpuvun. Hihaton mekko ei peitä Hannan käsivarsia.

– En ole halunnut piilotella arpiani. Ne kertovat minun tarinaani ja tekevät minusta sen, joka olen nyt.

Päivää ennen vihkimistä Hanna on kutsuttu syöpäkontrolliin.

Hän aikoo siirtää ajan myöhempään kesään.

Kun porilaiset tosi-tv-tähdet Aki Manninen ja Rita Niemi-Manninen innostuvat tuhlaamaan, kerralla menee tuhansia euroja.

Se oli 50 000 euron arvoinen puhelu. Italiasta tuotu kuohuviini poreilee Gladiaattoreista tuttujen tosi-tv-tähtien Aki Mannisen, 42, ja Rita Niemi-Mannisen, 38, laseissa. He kippistävät Akin juuri vastaanottamille uutisille: avioparin omistama tontti Leviltä on ostettu pyyntihinnalla.

Pari itse asuu Porissa 140-neliöisessä omakotitalossa. Sen pihalla on neljä autoa: Akin Hummer, juuri myyty Bemari, isoisältä peritty Mersu ja hyvinvointibussi, jota pari vuokraa erilaisiin tilaisuuksiin. Viides auto, Akin Ritalle Italiasta ostama Mini Cooper, on tulossa Suomeen huomenna.

Palkkapussissa Akin ja Ritan vauraus ei kuitenkaan näy. Verotietojen mukaan Akin tulot viime vuodelta olivat 12 363 euroa ja Ritan 6 066 euroa. Kun asiasta kysyy, Aki ja Rita alkavat vitsailla.

– Autotallin taakse ei kannata mennä, siellä on kannabisviljelmä. Ja huumebisnesrahat on tietenkin siirretty Cayman-saarille, Aki sanoo.

Rita on huomannut, että parin ulospäinsuuntautuneisuus herättää kateutta. Porissa pariskunta erottuu katukuvasta niin selvästi, että heidät pysäytetään jatkuvasti. Jokainen tuntuu haluavan vaihtaa Turbon ja Laserin kanssa pari sanaa.

”Olemme kuulemma pissispariskunta, joka ei osaa mitään.”

– Meistä puhutaan kaupungilla käsittämättömän hulluja juttuja. Ihmiset suhtautuvat meihin epäilevästi: olemme kuulemma pissispariskunta, joka ei osaa mitään. Onneksi olemme niin vahvoja persoonia, ettei meitä todellakaan kiinnosta, mitä meistä ajatellaan, Rita näpäyttää.

Mutta mistä Akin ja Ritan rahat sitten tulevat? Ainakin sitä on kiinni useammassa tontissa, Akin käsin rakentamissa moottoripyörissä ja parin Ritaki Oy -yrityksessä. Kesällä Aki myös voitti Maltalla järjestetyissä EuroCasinon EM-kisoissa 15 000 euroa.

– Olen ollut aina aktiivinen tekemään kauppaa. Huono verovuosi ei tarkoita, että rahamme ovat loppu. Olisi ihmeellistä, jos minulla ei tähän ikään mennessä olisi mitään säästössä. Jos rahat uhkaavat loppua, taiomme sitä jostain lisää, Aki nauraa.

Tosi-tv-tähdet Aki ja Rita herättävät huomiota kotikaupungissaan Porissa. ”Aki haki minut ensitreffeille Hummerillaan”, Rita sanoo.
Tosi-tv-tähdet Aki ja Rita herättävät huomiota kotikaupungissaan Porissa. ”Aki haki minut ensitreffeille Hummerillaan”, Rita sanoo.

Maanantai

Ruokakauppa 150 euroa

Ruokaan Akilla ja Ritalla kuluu viikossa noin 300 euroa. Aina heidän rahatilanteensa ei ole ollut yhtä ruusuinen. Vuonna 2015 Akin firma osallistui taloprojektiin, jonka tarkoitus oli rakennuttaa Helsinkiin kahdeksan taloa. Projektia vetävä rakennusfirma meni kuitenkin konkurssiin. Sen seurauksena Aki menetti 500 000 euroa omaa rahaa.

– Kaikki silloiset säästöni menivät. Minut pelasti se, että oma nimeni säilyi puhtaana. Ehdin erota hallituksesta ja myydä ajoissa osuuteni firmasta, Aki kertoo.

Vaikka Akin tili tyhjeni kokonaan, hän sai silti pidettyä talonsa ja autonsa. Yhteiskunnalta hän ei edes yrittänyt saada rahallista apua.

– Luonteeni ei olisi antanut periksi. Sitä paitsi olisi ollut noloa ajaa sossun luukulle Hummerilla. Nehän olisivat sanoneet, että myy se pois. Mutta Hummer oli ollut jo pitkään unelmani, en todellakaan ollut valmis luopumaan siitä.

Aki menetti konkurssin takia myös monta ystävää.

– Ennen sulla oli se rooli, että maksoit aina kaiken, Rita huomauttaa.

”Kun rahaa ei enää ollut, kaikkosivat ystävätkin.”

– En koskaan laskenut kuluja, vaan halusin, että kaikilla oli hauskaa. Kun rahaa ei enää ollut, kaikkosivat ystävätkin. Raadollisuus löi vahvasti nokkaan, Aki muistelee.

Vaikeimpina hetkinä Aki istui hiljaisena autotallin lattialla, joi viskiä ja menetti elämänilonsa. Käänteentekevä hetki oli Ritan neuvo: Akin pitäisi antaa anteeksi ystävälleen, joka oli osasyyllinen konkurssiin.

– Lupasin Akille, että yhdessä hankimme kaikki menetetyt varat moninkertaisena takaisin.

Sopisiko tämä paita minulle, Rita pohtii Porin kauppakeskus Puuvillassa. Pari saa paljon vaatteita myös sponsoreiltaan.
Sopisiko tämä paita minulle, Rita pohtii Porin kauppakeskus Puuvillassa. Pari saa paljon vaatteita myös sponsoreiltaan.

Tiistai

Auto Italiasta 25 000 euroa

Autonrenkaat ja vanteet 1 900 euroa

Akin rahatilanteen pelasti lopulta onnekkaaseen aikaan sattunut julkisuus. Konkurssin aikoihin parista tuli tunnettu Temptation Island -ohjelman kautta. Sen myötä pari on päässyt vetämään muun muassa luentoja, nuorisoiltoja, työhyvinvointipäiviä, messuja, jumppia ja nettivalmennuksia. Yhden laihdutusvalmennuksen hinta on 19,90–49 euroa, ja vuoden aikana niihin on osallistunut tuhansia ihmisiä.

– Jos haluaisimme, voisimme molemmat helposti nostaa kolmen-neljän tonnin kuukausipalkkaa yrityksestämme. Mutta miksi? Keräämme mieluummin sinne varoja.

Rahaa pari tekee myös autokaupoilla, kuten nyt Italiasta ostetulla autolla. Aki käy siellä kerran vuodessa, koska Italiassa on Suomea edullisemmat autoverot.

– Tällä reissulla hankimme poikien kanssa yhteensä kymmenen autoa, mutta vain yksi niistä tuli minulle. Auto menee ensin Ritalle, sitten myymme sen eteenpäin hyvällä voitolla, Aki vinkkaa.

”Auto menee ensin Ritalle, sitten myymme sen eteenpäin hyvällä voitolla.”

Keskiviikko

Meksikon-matka 4 500 euroa

Aki ja Rita ovat olleet yhdessä neljä vuotta, joista kaksi ja puoli naimisissa. Nelivuotispäiväänsä he aikovat viettää pian Meksikossa. Matkaidea tuli ystäväpariskunnalta, joka lähetti linkin all inclusive -hotelliin Nuevo Vallartassa ja suostutteli Akin ja Ritan mukaan.

– Ostimme reissun ex tempore, mutta maksoimme sen heti. Emme elä luotolla, Aki sanoo.

Matka ei ole pelkkää lomailua varten, sillä pari aikoo ottaa siellä yritykselleen uudet promokuvat.

– Emme ole koskaan täysin lomalla, vaan puuhaamme aina jotain pientä työtä siinä ohessa. Lennämme esimerkiksi useita kertoja vuodessa Turkkiin, jossa vedämme tutussa hotellissa jumppia. Yrityksemme ala on esittävät taiteet, mikä taipuu monenlaiseen työhön.

Aki arvioi moottoripyöräverstaansa sisällön noin 100 000 euron arvoiseksi.
Aki arvioi moottoripyöräverstaansa sisällön noin 100 000 euron arvoiseksi.

Torstai

Bensaa Hummeriin 180 euroa

Kun Aki aikanaan osti Hummerinsa, hän maksoi siitä 53 000 euroa. Nyt hän arvioi sen arvoksi 35 000 euroa.

– On se velattomaksi autoksi varsin hyvä. Bensaa se kyllä syö paljon, 20 litraa satasella. Konkurssi tulee silti jostain muusta, Aki miettii.

– Raha ei ole minulle se juttu, vaan se, että olen voinut toteuttaa sen avulla unelmiani. Raha itsessään on menettänyt minulle merkityksensä, sillä ei ole minulle arvoa.

”Raha itsessään on menettänyt minulle merkityksensä.”

Yksi Akin unelma sijaitsee kotipihalla. Se on moottoripyöräverstas, tai pyhättö, kuten hän sitä kutsuu.

Aki arvioi, että verstaan sisältö on noin 100 000 euron arvoinen. Siellä hän esittelee tekeillä olevan pyörän osia: vanteet maksoivat 4 000 euroa, käsityönä tehty putkisto 2 000 euroa ja nahkaistuin 550 euroa. Pyörään on painettu kuva Akin kasvoista.

Yhden moottoripyörän valmistukseen menee vuosi, ja sen myyntihinta on 60 000–80 000 euroa.

– Jokainen pyörä on kuvitettu elämäntarinallani. Ne ovat taideteoksiani. Hiljattain myin Via Dolorosa- eli kärsimysten tie -pyöräni rahoittaakseni Ritaki Oy:n hyvinvointibussin. Se kirpaisi, mutta olen vannonut ostavani kaikki pyöräni takaisin.

Aki ja Rita ovat tehneet sopimuksen, että Aki saa laittaa pyöriinsä rahaa niin paljon kuin haluaa. Vastapainoksi Rita saa ostaa parin yhteiseen kotiin mitä tahansa, eikä kumpikaan marise toisen rahankäytöstä.

Kippis! Rita ja Aki ovat tonttikauppojen ansiosta 50 000 euroa rikkaampia.
Kippis! Rita ja Aki ovat tonttikauppojen ansiosta 50 000 euroa rikkaampia.

Perjantai

Meikkejä 100 euroa

Iso osa Ritan rahoista menee omasta ulkonäöstä huolehtimiseen. Kun Aki yrittää huomauttaa Ritalle naisen olevan kauneimmillaan luonnollisena, Rita purskahtaa nauruun.

– Koko yhdessäoloaikamme minulla on ollut hiuspidennykset, ripsipidennykset ja tekokynnet. Sellainen minä olen, se on luonnollista minua, Rita sanoo ja jatkaa:

– Tykkään satsata kauniisiin asioihin, siksi laitan rahaa itseeni.

”Tykkään satsata kauniisiin asioihin, siksi laitan rahaa itseeni.”

Merkittävä osa Ritan ulkonäköön liittyvistä asioista on kuitenkin saatu sponsoroituna. Rita pystyy tarjoamaan sponsoreilleen näkyvyyttä muun muassa Instagramissa, jossa hänellä on melkein 40 000 seuraajaa.

Akikin sai juuri sponsoriltaan 940 euron arvoisen vaatelähetyksen.

Parin koira Putin vartioi herkeämättä Ritan kokkailuja.
Parin koira Putin vartioi herkeämättä Ritan kokkailuja.

Lauantai

Ruokakauppa 150 euroa

Ruokaostoksilla Aki ja Rita satsaavat puhtaaseen lihaan, kanaan, kalaan ja tuoreisiin vihanneksiin.

Parilla on myös 3-vuotias amerikanbully Putin. Sen hoitoon kuluu joitakin kymppejä viikossa. Pian Putin saa seuraa, kun Aki ja Rita pääsevät kotiuttamaan Putinin biologisen pojan, pienen pentubullyn Bondin.

Lauantaisin pari katsoo televisiosta Gladiaattoreita. Kun he pääsivät ohjelmaan mukaan, alkoi tiukka treenaus. Rita on entinen kilpa-aerobikkaaja, ja hän halusi valmistautua tv-sarjaan yhtä pieteetillä kuin kilpailuihin.

– Koska esiinnyin telkkarissa pienissä bikineissä, halusin, että kroppa on kunnossa, Rita sanoo.

– Minä kyllä otin vähän viiniäkin, sillä olen sinut itseni kanssa. Mutta totta kai sitä haluaa olla kuosissa, kun heiluu televisiossa nelikymppisenä kireissä punaisissa housuissa, Aki jatkaa.

Gladiaattoreista saatu palkka ei parin mukaan ollut kummoinen. Suurempi arvo on ohjelman avulla saadusta julkisuudesta.

– Ei julkkikseksi kannata ryhtyä pelkän julkisuuden takia. Siinä vaiheessa, kun julkisuus ei enää tuota, lopetamme sen, Aki huomauttaa.

Putin saa kohta kaverin omasta pojastaan Bondista.
Putin saa kohta kaverin omasta pojastaan Bondista.

Sunnuntai

Kaksi kirjaa 50 euroa

Sunnuntaina Aki innostui ostamaan kaksi Tommy Hellstenin kirjaa, koska hän lukee vain elämäntaitokirjallisuutta. Akin ja Ritan sohvapöydällä onkin kesken Rhonda Byrnen Salaisuus-kirja. Olkkarin seinällä puolestaan koreilee kaunokirjaimilla kirjoitettu Akin keksimä mietelause eli akismi. Siinä lukee: ”Kaikki on mahdollista. Mahdottoman toteuttaminen vain vie vähän enemmän aikaa.”

”Raha on vain rahaa. Jos se loppuu, sitten myydään vaikka auto.”

– Raha on vain rahaa. Jos se loppuu, sitten myydään vaikka auto. Olen menettänyt aikanani niin paljon, että en enää pelkää. En koskaan stressaa rahasta, Aki vakuuttaa.

Rita ei ole täysin samoilla linjoilla.

– Ovathan niukat ajat olleet ihan perseestä. Olisi minulla muutakin tekemistä kuin miettiä, mitä tehdä, kun talous on notkolla. Raha mahdollistaa sellaisen elämän, jota haluamme elää, joten kyllä raha on meille tärkeää.

Viikon menot yhteensä 32 020 euroa.

Mistä pihistätte?

Aki: ”Emme mistään. Minua ei kiinnosta huominen, elän vain tätä hetkeä.”

Rita: ”Aki on suurten linjojen mies, joka tykkää maalata isolla pensselillä. Mutta miten maalata, jos väriaine on loppu? Minä olenkin meistä raha-asioissa tarkempi.”

Asuntolaina

”Maksamme asuntolainaa 1500 euroa kuussa. Summa sisältää omakotitalomme lisäksi lainanlyhennykset juuri myydystä Levin-tontista ja Raumalla olevasta tontistamme, jonne rakennutamme kolme taloa golf-kentän viereen.”

Työkokemus

Rita: ”Kilpa-aerobicillä ei tienaa, se on intohimolaji. Olisi ennemmin kannattanut alkaa vaikka tennispelaajaksi.”

Aki: ”Olen pyörittänyt AMTY-moottoripyöräyritystäni vaikka miten pitkään. Siitä en luovu.”

Tulevaisuuden haave

Rita: ”Talo meren rannalla.”

Aki: ”Asua talvet lämpimässä.”

Aki ja Rita Manninen

Aki Manninen

42-vuotias, syntyi ja asuu Porissa.

Pari meni naimisiin elokuussa 2015.

Nousi Ritan kanssa julkisuuteen Temptation Island -ohjelmasta vuonna 2014. Pari on tehnyt myös Akin ja Ritan rakkausdieetit -ohjelmaa.

 

Rita Niemi-Manninen

38-vuotias, syntyi ja asuu Porissa.

Voittanut EM-kultaa ja MM-hopeaa kilpa-aerobicissa.

Gladiaattorit Nelosella lauantaisin.

Nanna Karalahti vietti viikonloppuna syntymäpäiviään naamiaisteemalla.

Fitness-tähti Nanna Karalahti juhli viikonloppuna kolmekymppisiään Helsingin hotelli Kämpissä.

Nyt Nannan puoliso, jääkiekkoilija Jere Karalahti, 42, on julkaissut Instagramissaan kuvan itsensä ja Nannasta naamiaisasuissa. Jere poseeraa kuvassa enkelinä. Nanna on sen sijaan pukeutunut paholaiseksi, jonka kasvotkin hohtavat punaisenaan.

 

Enkelin kosketus🙏 #original

A post shared by Jere Karalahti (@jerekaralahti) on

– Voi hyvä jumala, kuvan alla kommentoidaan kaksikon asua.

Myös Martina Aitolehti ja Mari Valosaari ovat tänään julkaisseet lennokkaita kuvia Nannan synttäreiltä. Martina oli pukeutunut juhlaan Kill Bill -henkiseen asuun. Mari oli puolestaan ehostautunut Kleopatraksi. 

 

Onnea @nanna.koo 30v #nannak30 #naamiaiset #synttärit @martinaaitolehtiofficial

A post shared by marivalosaari (@marivalosaari) on