Elämänmuutos toi Hannalle myös uuden ammatin: hän työskentelee nykyisin omalla kuntosalillaan personal trainerina ja liikunnanohjaajana. Kuva: Anna Huovinen
Elämänmuutos toi Hannalle myös uuden ammatin: hän työskentelee nykyisin omalla kuntosalillaan personal trainerina ja liikunnanohjaajana. Kuva: Anna Huovinen

Hanna Kaske laihtui kolmessa vuodessa 75 kiloa. Painonpudotus ei tullut dieeteillä vaan elämänmuutoksen avulla. Siihen tarvittiin kriisi.

Tämä tarina on tuttu: tyttöparka on yksinäinen ja kiusattu, kunnes hän laihtuu ja muuttaa elämänsä.

Hanna Kasken, 37, laihdutustarina ei ole sellainen. Hänellä oli hyvä itsetunto, lämmin kaveripiiri, poikaystäviä, kiinnostava työ – ja painoa 140 kiloa.

– Minua ei koskaan syrjitty painoni takia. Vasta kun paino alkoi pudota, tajusin, miten paljon se oli rajoittanut elämääni, Hanna kertoo.

Mikkeliläinen Hanna oli ollut pienestä asti pyöreä, kunnes 18-vuotiaana kilot alkoivat tosissaan kertyä. 140 kiloon Hannan paino nousi kolmikymppisenä.

– Vain se harmitti, että istuvia, muodikkaita vaatteita oli vaikea löytää. Olen aina nähnyt itseni kutakuinkin samannäköisenä kuin olen nyt.

Muutos käynnistyi, kun ympärillä alkoi rytistä. Vuonna 2011 parisuhde päättyi, ja isoisä joutui sairaalaan, jossa hän kuoli viikkoa myöhemmin. Puoli vuotta myöhemmin kuoli Hannan isä.

– Tajusin silloin, että olin äidille ainoa läheinen jäljellä. Olisi hirveää, jos minullekin tapahtuisi jotakin.

Muuttuneet katseet

Aluksi Hanna opetteli uuden ruokailurytmin, palkkasi personal trainerin ja asetti tavoitteekseen lapsuudenhaaveensa, Poliisiammattikorkeakoulun pääsykokeet.

– Ajattelin, että minulla täytyy olla tosi tiukka tavoite, että liikunta säilyy, hän perustelee.

”Aiemmin vartaloni ei tuntunut vartalolta. Se ei ollut oma.”

Poliisikouluun Hanna ei päässyt, mutta uusi elämäntapa säilyi. Ensimmäinen tavoite oli saada paino kaksinumeroiseksi. Siitä hän jatkoi aina kymmenellä kilolla alaspäin. Kehon muuttuessa Hanna alkoi löytää myös itsensä.

– Aiemmin vartaloni ei tuntunut vartalolta. Se ei ollut oma, vaan jotakin, joka ei toiminut.

Laihtuminen avasi Hannalle uuden maailman monella tavalla. Isoin muutos oli huomata, miten tuntemattomat ihmiset katsoivat häntä nyt eri tavalla.

– En ollut ennen tunnistanut säälivää, ivallista tai välttelevää katsetta. Laihduttuani minua alettiin katsoa niin kuin ihmisiä normaalisti katsotaan. Katseet olivat hyväksyviä ja inhimillisiä.

Miten muut suhtautuivat Hannan muutokseen? Miksi hänestä tuntui, ettei pää pysynyt mukana kropan muutoksessa? Mitä tapahtui, kun Hannalla todettiin myöhemmin rintasyöpä? Lue koko juttu Me Naisten numerosta 15/2016!

nääsnääs

Hanna laihdutti 75 kiloa: ”Tajusin vasta jälkikäteen, miten paljon paino rajoitti elämääni”

Hieno elämäntapamuutos ja muodonmuutos! Monet väittävät, että tällainen muutos vaatii roimasti itsekuria, mutta tosiasiassa se vaatii ennen kaikkea kärsivällisyyttä, pitkäjänteisyyttä ja sitä valmiutta muutokseen. Kilojen taakse kun on niin helppo piiloutua. Se on monelle suoja. Suojan purkaminen vaatii myös paljon työstämista pääkopassa, joten ei tämä niin helppoa ole. Elämäntapamuutos on täällä vasta alussa.
Lue kommentti

Mäkilegenda Toni Niemisen ja Heidi-vaimon elämässä vaikeat ajat ovat vaihtuneet vauva-arkeen uudessa kodissa. – On käytävä pohjalla ennen kuin onnea osaa arvostaa. 

Ex-mäkikotka, yrittäjä Toni Niemisen, 42, ja Heidi-vaimon, 33, elämässä on uusi onnellinen vaihe. Vielä vuosi sitten tunnelma oli toinen. Heidi oli kokenut kipeän keskenmenon, ja raskauden toiveet tuntuivat murenevan yritys yritykseltä.

Vaikeuksia oli muitakin. Tonin talous oli ajautunut lähes konkurssitilaan, ja parin rahat olivat äärimmäisen tiukoilla. Arki oli toistuvaa riitelyä, syyttelyä, selviytymistä ja pettymyksiä.

Pari oli lähellä erota, mutta nyt kaikki on toisin: Tonin ja Heidin uusperheeseen on syntynyt poikavauva ja elämä on asettunut uomiinsa. Parilla on ennestään neljä tytärtä aiemmista liitoista: Heidillä kaksi ja Tonilla kaksi. 

– Ei onnea osaa oikeasti arvostaa ennen kuin käy todella elämän edessä kontallaan, Toni Nieminen sanoo.

– Kriiseistä tulee perspektiiviä, ja kaikella on tarkoituksensa. Kun saimme solmumme auki ja suhteen oikealle uralle, myös lapsi ilmoitti tulostaan. Kunnioitan ja rakastan Heidiä nyt, jos mahdollista, vieläkin enemmän kuin ennen tätä kaikkea.

Pari miettii syitä eron vuoden takaiseen eron uhkaan:

– Vuosi oli kohtuuttoman raskas. Siihen kun lisätään vielä omaa turhautumista ja väsymystä, ollaan äkkiä väärillä raiteilla. Kyllä meillä räiskyy yhä. Olemme molemmat temperamenttisia, mutta enää emme takerru riidoissakaan lillukanvarsiin, Toni sanoo.

Toni ja Heidi Nieminen kertovat uusperheen arjestaan Me Naisten numerossa 50–51. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti