Hanna Karjalainen keskittyy nyt väitöskirjaan ja pian syntyvään esikoiseensa.
Hanna Karjalainen keskittyy nyt väitöskirjaan ja pian syntyvään esikoiseensa.

Salatut elämät jättänyt Hanna Karjalainen keskittyy nyt väitöskirjaan ja alkuvuodesta syntyvään esikoiseensa.

– Tuota vaatetta en mielelläni pukisi päälleni. Se muistuttaa tyyliltään liiaksi Sallaa, ja siihen naiseen haluan nyt ottaa etäisyyttä, sanoo näyttelijä Hanna Karjalainen, 29, arvioidessaan kuvausasuja. Reippaasti pyöristynyt vatsakin asettaa pukeutumiselle rajoituksia – Hannan esikoisvauvan on määrä syntyä helmikuun alussa.

Miljoona katsojaa päivässä tietää, että Sallalla Hanna tarkoittaa täpäkkää roolihahmoaan Salatuissa elämissä. Sitä, joka pitää jöötä puolisolleen Ismolle. Sitä, joka kuoli ravintola Kentaurin räjähdyksessä ja heräsi kuolleista ruumishuoneen pakastekaapissa.

Sitä katsojat eivät vielä tiedä, että Hanna hyvästeli hahmonsa jo toukokuussa, jolloin hän teki sarjan viimeiset kuvaukset. Eivätkä sitä, että Salla poistuu lopullisesti Pihlajakadulta ensi keväänä.

– Oikeastaan minun piti jättää sarja jo aiemmin: olen pohtinut sitä jo parin vuoden ajan. Räjähdyskohtauskin kirjoitettiin vähän sillä silmällä. Mutta kukapa Sallalle mitään mahtaisi. Niin vain hän sallamaiseen tyylinsä heräsi ruumishuoneella kuin Lumikki ja alkoi taas touhuta. Viimeistään siinä vaiheessa katsojienkin olisi pitänyt tajuta, että kyseessä on satu, Hanna sanoo.

Fiktion ja faktan sekoittumisen Hanna on tuntenut omassa elämässään niiden kolmen ja puolen vuoden aikana, joina hän on näytellyt yhtä sarjan keskeisintä hahmoa, jota sekä rakastetaan että vihataan. Hannaa naurattaa, että Salla kulkee nytkin keskustelussa mukana kuin mikäkin sivupersoona.

– Mutta ei se ihme ole. Sallan roolin tekeminen oli minulle niin täyspäiväistä ja intensiivistä, että pahimpina aikoina tunsin olevani vuorokaudessa 90-prosenttisesti Salla ja 10-prosenttisesti oma itseni. Roolista oli vaikea päästää irti kotioloissakin. Kun tulin töistä kotiin, mies kehotti: rauha, rauha, laskepas nyt vähän kierroksia vaikka kuntosalilla.

Esiintymisen ammattilainen

Hanna cv:stä löytyy niin tuore filosofian maisterin tutkinto kuin Haluatko filmitähdeksi -tosi-tv-ohjelman voitto vuodelta 2003. Tuon voiton jälkeen Hanna sai palkinnoksi pienen sivuroolin Levottomat 3 -elokuvassa, ja pari vuotta myöhemmin hänet kutsuttiin Salattuihin elämiin.

Hanna on myös laulanut, juontanut, tehnyt levyn, opettanut tanssia ja työskennellyt toimittajana Ylen uutisten radiotoimituksessa. Tällä hetkellä hän on päätoiminen tohtoriopiskelija Jyväskylän yliopistossa, jossa tekeillä on puheviestinnän väitöskirja.

Päätös jättäytyä pois Salkkareista liittyikin Hannan haluun saada tilaa omalle elämälleen.

– Halusin tarkastella vielä lähemmin, kuka minä oikein olen. Ajattelin, etten kehity, jos en uskalla lähteä kohti uutta. Tuotannon puolesta olisin voinut jatkaa, mutta bileistä on parasta lähteä pois silloin, kun ne ovat hauskimmillaan.

Luopuminen ohjelmanteosta on ollut Hannasta yllättävänkin haikeaa. Hän on löytänyt itsensä kaukosäädin kädessään seuraamassa Salattujen elämien tapahtumia ja tyrmäämässä miehensä yritykset vaihtaa kanavaa.

Nyt kun Hannalla on jo kuukausien etäisyys tv-työhön, hän uskoo saaneensa siltä paljon.

– Olen oppinut sekä näyttelemistä, tv-tuotannon tekemistä, mediasuhteiden hoitamista että projektien hallintaa. Minusta on tullut näiden vuosien aikana esiintymisen ammattilainen.

Palaako Salla?

Tuleva perheenlisäys on Hannalle nyt ykkösasia, mutta hän tekee mielellään elämässään viisivuotissuunnitelmia – se sopii hänen suorittajaluonteeseensa.

– Tutkimus saa väistyä hetkeksi, kun vauva syntyy, sillä äitiys on nyt tärkein ja arvokkain juttu. Mutta väitöskirjan tekeminen on osa suunnitelmaani, johon kuuluu oman yrityksen perustaminen kahden muun naisen kanssa. Päätoimialoina ovat viestintäkoulutus ja konsulttipalvelut.

Esiintymistä Hanna ei kuitenkaan aio jättää. Nytkin hän on menossa esittämään improvisaatioteatteria Saippuakuplat-ryhmän kanssa, johon kuuluvat myös näyttelijät Anu Palevaara, Lorenz Backman ja Piitu Uski.

Eikä Hanna sulje kokonaan pois paluuta Salkkareihinkaan. Onhan Salla jo kerran ennenkin herännyt kuolleista.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla

Näyttelijä Elisabeth Moss on television uuden kultakauden ykkösnainen. – Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin tv-sarjoja lopun elämääni.

Kun Elisabeth Mossin, 35, tähdittämää The Handmaid’s Tale -sarjaa käsikirjoitettiin, Donald Trumpin tie presidentiksi näytti vielä melkein mahdottomalta. Mutta sitten lähes koko maailman yllätykseksi Trump valittiin Yhdysvaltain johtoon ja The Handmaid’s Talesta tuli äkkiä pelottavan ajankohtainen.

– Me halusimme vain tehdä mahdollisimman hienon sarjan. Tapa, jolla The Handmaid’s Tale koskettaa nyt katsojia, tuntuu karmaisevalta, näyttelijä Elisabeth Moss kertoo cannesilaisen hotellin patiolla.

Moss esittää tulevaisuuteen sijoittuvassa sarjassa Offred-nimistä naista, joka on pakotettu synnytyskoneeksi. Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin perustuva tarina on lähes kauhuelokuvamainen. Kun Trumpin valtaantulon jälkeen Yhdysvaltain hallinto ryhtyi ajamaan naisten oikeuksien rajoittamiseen tähtääviä lakeja, dystopia ei enää näyttänytkään etäiseltä.

Elisabeth Moss on sarjassa mukana myös tuottajana.

– Joskus taiteessa saavutetaan osin tiedostamattakin jotain olennaista tästä ajasta, hän sanoo.

Kahdeksan kuukauden avioliitto

Syyskuussa Moss valittiin arvostetussa New York Magazinessa television uuden kultakauden kuningattareksi. Mossin ansiolistalla ovat myös The Handmaid’s Talea edeltäneet Mad Men ja Top of the Lake, joiden naissankarit ovat monella tapaa edelläkävijöitä. Mad Menin Peggy Olsonin roolista Moss sai vuosien varrella peräti kuusi Emmy-palkintoa.

– Urallani ei ole ollut vaihetta, jolloin olisin joutunut todella taistelemaan ja torjumaan epätoivoa, Moss myöntää menestyksensä.

Mad Menin alkutaipaleella Moss näytti talkshow-esiintymisissään usein hieman hermostuneelta. Kiitosten ja palkintojen kertyessä varautuneisuus on kuitenkin vaihtunut lennokkuudeksi.

”Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut.”

Nytkin Moss hymähtelee usein haastattelun lomassa. Hän nauraa kertoessaan, kuinka vaikeaa on saada ylle Cannesin punaiselle matolle tarkoitettu iltapuku.

– Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut, Moss sanoo.

Top of the Lake -sarjan ohjannut Jane Campion on kuvaillut Mossia Mona Lisaa muistuttavaksi hahmoksi.

– Roolihahmoni Robin on ehkä monalisamainen. Hän kätkee tunteensa ja motivaationsa. Mutta en kai ole sellainen tosielämässä, Moss arvelee.

Yksityiselämästään Moss on ollut joka tapauksessa vähäsanainen. Viime vuonna hänen huhuttiin seurustelevan brittinäyttelijä Tom Hiddlestonin kanssa, mutta sitten Hiddleston alkoi tapailla laulaja Taylor Swiftiä. Syyskuussa Moss saapui Emmy-gaalaan seuralaisenaan oma äitinsä Linda.

Se tiedetään, että Moss meni vuonna 2010 naimisiin koomikko Fred Armisenin kanssa. Liitto kesti kahdeksan kuukautta. Myöhemmin Moss on kuvaillut suhdetta traumatisoivaksi ja itseään 15 vuotta vanhempaa Armisenia epänormaaliksi.

Mutta on Mosskin ristiriitainen hahmo. Hän kertoo olevansa feministi ja tekee hyväntekeväisyystyötä naisasia- ja perhesuunnittelujärjestöjen puolesta. Toisaalta hän kuuluu skientologiakirkkoon. Vaikka näyttelijä ei yleensä avaudu yksityisasioistaan, elokuussa hän yllättäen puolusti skientologiaa julkisesti. Taustalla oli Instagram-kommentissa esitetty kritiikki: miten autoritaarisesta maailmasta varoittavan The Handmaid’s Talen tähti voi kuulua lahkoon, joka kohtelee jäseniään kuin sarjan painajaismaailman hallinto? Moss vastasi lyhyesti ilmoittamalla, että uskonnonvapaus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo ovat hänelle tärkeitä.

Kylpytakissa töllön ääressä

Suomessa odotetaan yhä Top of the Laken toista tuotantokautta, joka valmistui melkein vuosi sitten. Ensimmäinen kausi esitettiin Ylellä, mutta toista kautta ei ole ostettu siitä yksinkertaisesta syystä, että se on niin kallis. Mossin nimestä voi nyt pyytää isoja rahoja.

Aikoinaan elokuvanäyttelijät olivat tähtiä, ja jos joku siirtyi televisioon, kyseessä oli askel alaspäin ja pysyvä arvonalennus. Moss on kiistatta tähti, mutta ei tee silti Hollywoodissa elokuvia oikeastaan lainkaan.

– Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin sarjoja lopun elämääni, hän kommentoi.

Mossilla on kuitenkin uusi työkenttä eurooppalaisissa elokuvissa. Näyteltyään parissa brittielokuvassa hän otti vastaan roolin ruotsalaisessa satiirissa. Ruben Östlundin ohjaama The Square voitti tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun.

”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.
”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.

Moss nauraa muistellessaan, millaista oli lukea käsikirjoitus ensimmäisen kerran.

– Se oli aivan hullu! Yhdysvalloissa elokuvat ovat yleensä sellaisia, että ne on mahdollisimman helppo selittää. Perusidean pitää olla näppärä, jotta leffa ylipäänsä rahoitetaan. Media selittääkin ne sitten puhki.

Mossin roolihahmoja yhdistää eräs seikka: he pistävät luun kurkkuun turhantärkeille miehille.

– Minua kiinnostaa kaksinaismoraalisuuden paljastaminen huumorin keinoin. Saarnaamisella tavoitat vain samanmieliset. Ajattelutapojen muuttamiseen sen sijaan tarvitaan oivalluksia ja uusia näkökulmia.

Vapaa-ajan puutettaan Moss pahoittelee vasta päästessään mehustelemaan, miten hän sen käyttäisi.

– Luksusta on se, että saan olla vähän aikaa yksin. Joskus en halua nähdä ketään. Olen kylpytakissa ilman meikkiä ja katson televisiota. Sellainen on lomaa.

Näyttelijä syntyi 24.7.1982 Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Tunnetaan mm. rooleistaan tv-sarjoissa Mad Men, Top of the Lake ja The Handmaid’s Tale.

Saanut mm. parhaan naispääosan Golden Globen ja peräti kuusi Emmyä Mad Men -sarjan Peggy Olsonina.