Amy Schumerin tammikuista gaalatyyliä. Kuva: Reuters
Amy Schumerin tammikuista gaalatyyliä. Kuva: Reuters

Amy taistelee naisten ahtaita kauneusihanteita vastaan.

Koomikko Amy Schumer, 34, suivaantui löydettyään itsensä Glamour-lehden ”Chic At Any Size” eli ”Tyylikäs kaiken kokoisena” -erikoisnumerosta, joka on suunnattu naisille, jotka käyttävät vähintään vaatekokoa 12 (eli eurooppalaista kokoa 42).

Suorapuheinen Schumer on aiemminkin taistellut äänekkäästi naisten vartaloa ja ulkonäköä leimaavia luokitteluja vastaan.

Schumer oli lehden kannessa listattu laulaja Adelen ja näyttelijä Melissa McCarthyn rinnalle "inspiroivaksi naiseksi".

”Pluskokona pidetään Amerikassa kokoa 16. Minä olen kokoa 6–8.”

– Mielestäni pluskokoisena olemisessa ei ole mitään väärää. He ovat kauniita, terveitä naisia. Pluskokona pidetään Amerikassa kokoa 16. Minä olen kokoa 6–8. Glamour-lehti laittoi minut pluskokoisia käsittelevään erikoisnumeroonsa kysymättä tai kertomatta siitä minulle, eikä se tunnu reilulta. Nuoret tytöt näkevät minun vartaloni ja miettivät, että onko tuo pluskokoa, Amy kirjoittaa Instagramiin lataamansa kuvan yhteydessä.

Kokotaulukon mukaan amerikkalainen koko 6–8 vastaa eurooppalaista kokoa 36–38.

Amyn viesti on saanut paljon kannatusta hänen seuraajiltaan.

”Jos naisia ei aina määriteltäisi tai luokiteltaisi sellaisin sanoin kuin pluskokoinen, urheilullinen, malli, omenavartaloinen, päärynävartaloinen, pitkä, pikkuruinen ja niin edelleen, meidän ei edes tarvitsisi käydä tätä keskustelua” kirjoittaa eräs vastaajista.

”Tappaisin saadakseni vartalosi. Näytät upealta”, sanoo toinen.

Daily Mailin mukaan Glamour-lehti on sittemmin välittänyt anteeksipyyntönsä Schumerille. Lehden mukaan he eivät kuvailleet Amya pluskokoiseksi ja ovat pahoillaan, mikäli loukkasivat häntä.

”Ensinnäkin me rakastamme Amya ja niin tekevät lukijammekin – sen tähden hän oli kannessamme viime vuonna.”

Monet muutkin julkisuuden naiset ovat nousseet vastustamaan naisen kokoon viittaavia määritelmiä. Esimerkiksi Sports Illustrated -lehden uimapukumallina toiminut Kate Upton vastustaa pluskoko-käsitettä.

– Kenenkään ei pitäisi joutua luokitelluksi kokonsa takia, Upton sanoo E! Newsin haastattelussa.

Kauneusihanteiden haastaja

Amy Schumer poseeraa lähes alastomana Pirellin tämän vuotisessa kalenterissa, jonka kuvasi legendaarinen valokuvaaja Annie Leibovitz.

Amyn luonnollinen kuva sai innostuneen vastaanoton. Näyttelijää kiitettiin erityisesti hänen rohkeudestaan ja siitä, kuinka hän uskaltaa haastaa ja kyseenalaistaa nykyajan kauneusihanteita.

 

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...