Amy Schumerin tammikuista gaalatyyliä. Kuva: Reuters
Amy Schumerin tammikuista gaalatyyliä. Kuva: Reuters

Amy taistelee naisten ahtaita kauneusihanteita vastaan.

Koomikko Amy Schumer, 34, suivaantui löydettyään itsensä Glamour-lehden ”Chic At Any Size” eli ”Tyylikäs kaiken kokoisena” -erikoisnumerosta, joka on suunnattu naisille, jotka käyttävät vähintään vaatekokoa 12 (eli eurooppalaista kokoa 42).

Suorapuheinen Schumer on aiemminkin taistellut äänekkäästi naisten vartaloa ja ulkonäköä leimaavia luokitteluja vastaan.

Schumer oli lehden kannessa listattu laulaja Adelen ja näyttelijä Melissa McCarthyn rinnalle "inspiroivaksi naiseksi".

”Pluskokona pidetään Amerikassa kokoa 16. Minä olen kokoa 6–8.”

– Mielestäni pluskokoisena olemisessa ei ole mitään väärää. He ovat kauniita, terveitä naisia. Pluskokona pidetään Amerikassa kokoa 16. Minä olen kokoa 6–8. Glamour-lehti laittoi minut pluskokoisia käsittelevään erikoisnumeroonsa kysymättä tai kertomatta siitä minulle, eikä se tunnu reilulta. Nuoret tytöt näkevät minun vartaloni ja miettivät, että onko tuo pluskokoa, Amy kirjoittaa Instagramiin lataamansa kuvan yhteydessä.

Kokotaulukon mukaan amerikkalainen koko 6–8 vastaa eurooppalaista kokoa 36–38.

Amyn viesti on saanut paljon kannatusta hänen seuraajiltaan.

”Jos naisia ei aina määriteltäisi tai luokiteltaisi sellaisin sanoin kuin pluskokoinen, urheilullinen, malli, omenavartaloinen, päärynävartaloinen, pitkä, pikkuruinen ja niin edelleen, meidän ei edes tarvitsisi käydä tätä keskustelua” kirjoittaa eräs vastaajista.

”Tappaisin saadakseni vartalosi. Näytät upealta”, sanoo toinen.

Daily Mailin mukaan Glamour-lehti on sittemmin välittänyt anteeksipyyntönsä Schumerille. Lehden mukaan he eivät kuvailleet Amya pluskokoiseksi ja ovat pahoillaan, mikäli loukkasivat häntä.

”Ensinnäkin me rakastamme Amya ja niin tekevät lukijammekin – sen tähden hän oli kannessamme viime vuonna.”

Monet muutkin julkisuuden naiset ovat nousseet vastustamaan naisen kokoon viittaavia määritelmiä. Esimerkiksi Sports Illustrated -lehden uimapukumallina toiminut Kate Upton vastustaa pluskoko-käsitettä.

– Kenenkään ei pitäisi joutua luokitelluksi kokonsa takia, Upton sanoo E! Newsin haastattelussa.

Kauneusihanteiden haastaja

Amy Schumer poseeraa lähes alastomana Pirellin tämän vuotisessa kalenterissa, jonka kuvasi legendaarinen valokuvaaja Annie Leibovitz.

Amyn luonnollinen kuva sai innostuneen vastaanoton. Näyttelijää kiitettiin erityisesti hänen rohkeudestaan ja siitä, kuinka hän uskaltaa haastaa ja kyseenalaistaa nykyajan kauneusihanteita.