Amy Schumerin tammikuista gaalatyyliä. Kuva: Reuters
Amy Schumerin tammikuista gaalatyyliä. Kuva: Reuters

Amy taistelee naisten ahtaita kauneusihanteita vastaan.

Koomikko Amy Schumer, 34, suivaantui löydettyään itsensä Glamour-lehden ”Chic At Any Size” eli ”Tyylikäs kaiken kokoisena” -erikoisnumerosta, joka on suunnattu naisille, jotka käyttävät vähintään vaatekokoa 12 (eli eurooppalaista kokoa 42).

Suorapuheinen Schumer on aiemminkin taistellut äänekkäästi naisten vartaloa ja ulkonäköä leimaavia luokitteluja vastaan.

Schumer oli lehden kannessa listattu laulaja Adelen ja näyttelijä Melissa McCarthyn rinnalle "inspiroivaksi naiseksi".

”Pluskokona pidetään Amerikassa kokoa 16. Minä olen kokoa 6–8.”

– Mielestäni pluskokoisena olemisessa ei ole mitään väärää. He ovat kauniita, terveitä naisia. Pluskokona pidetään Amerikassa kokoa 16. Minä olen kokoa 6–8. Glamour-lehti laittoi minut pluskokoisia käsittelevään erikoisnumeroonsa kysymättä tai kertomatta siitä minulle, eikä se tunnu reilulta. Nuoret tytöt näkevät minun vartaloni ja miettivät, että onko tuo pluskokoa, Amy kirjoittaa Instagramiin lataamansa kuvan yhteydessä.

Kokotaulukon mukaan amerikkalainen koko 6–8 vastaa eurooppalaista kokoa 36–38.

Amyn viesti on saanut paljon kannatusta hänen seuraajiltaan.

”Jos naisia ei aina määriteltäisi tai luokiteltaisi sellaisin sanoin kuin pluskokoinen, urheilullinen, malli, omenavartaloinen, päärynävartaloinen, pitkä, pikkuruinen ja niin edelleen, meidän ei edes tarvitsisi käydä tätä keskustelua” kirjoittaa eräs vastaajista.

”Tappaisin saadakseni vartalosi. Näytät upealta”, sanoo toinen.

Daily Mailin mukaan Glamour-lehti on sittemmin välittänyt anteeksipyyntönsä Schumerille. Lehden mukaan he eivät kuvailleet Amya pluskokoiseksi ja ovat pahoillaan, mikäli loukkasivat häntä.

”Ensinnäkin me rakastamme Amya ja niin tekevät lukijammekin – sen tähden hän oli kannessamme viime vuonna.”

Monet muutkin julkisuuden naiset ovat nousseet vastustamaan naisen kokoon viittaavia määritelmiä. Esimerkiksi Sports Illustrated -lehden uimapukumallina toiminut Kate Upton vastustaa pluskoko-käsitettä.

– Kenenkään ei pitäisi joutua luokitelluksi kokonsa takia, Upton sanoo E! Newsin haastattelussa.

Kauneusihanteiden haastaja

Amy Schumer poseeraa lähes alastomana Pirellin tämän vuotisessa kalenterissa, jonka kuvasi legendaarinen valokuvaaja Annie Leibovitz.

Amyn luonnollinen kuva sai innostuneen vastaanoton. Näyttelijää kiitettiin erityisesti hänen rohkeudestaan ja siitä, kuinka hän uskaltaa haastaa ja kyseenalaistaa nykyajan kauneusihanteita.

 

Tilaajille
Henkilökohtaiset avustajat Linda Laaksonen (vas.) ja Tiia Dahlqvist lähtevät Jaanan kanssa syyskuussa MM-kisoihin Yhdysvaltoihin. Mukaan lähtee tietenkin myös Legolas-hevonen. Kuva: Jouni Harala
Henkilökohtaiset avustajat Linda Laaksonen (vas.) ja Tiia Dahlqvist lähtevät Jaanan kanssa syyskuussa MM-kisoihin Yhdysvaltoihin. Mukaan lähtee tietenkin myös Legolas-hevonen. Kuva: Jouni Harala

Jaana Kivimäki halvaantui, kun hevoskuljetusauton lastaussilta katkaisi hänen selkärankansa. Ensin Jaana oli katkeroitua, mutta sitten hän päätti selviytyä.

Punaisen omakotitalon oven avaa hymyilevä emäntä. Vaikka kello on vasta yksitoista, Jaana Kivimäki , 44, on ehtinyt jo paljon. Hän on herännyt kuudelta, ruokkinut hevosensa ja ajanut 25 kilometrin päähän ratsastushallille...

Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman ei paljasta parisuhdestatustaan. – Siellä on ollut aika paljon höpö höpö -juttuja, valitettavasti.

Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman, 49, on ollut niin kiireinen, että hän ei ole ehtinyt pitämään edes kesälomaa kahteenkymmeneen vuoteen.

– Tänä kesänä en ottanut ainuttakaan työtarjousta vastaan. Olen ollut Madridissa, mökillä, hoitamassa vanhaa äitiäni ja viettänyt paljon aikaa lasteni kanssa, Hannu-Pekka kertoo Suomen Kansallisteatterin syyskauden avajaisissa.

– Olen tehnyt viime aikoina niin paljon elokuvatöitä, että koin tarvitsevani vapaan kesän. Huomasin, että tänä syksynä tulee neljä elokuvaa, esimerkiksi Tyhjiö ja Ihmisen osa, joissa olen mukana. Ehkä se riittää joksikin aikaa.

Hannu-Pekka aikoo viettää kaksi viimeistä kesälomaviikkoaan Valamon luostarissa uutta kirjaa kirjoittaen.

– Ortodoksina käyn siellä rauhoittumassa. Olin siellä kesäkuussa ristisaatossa. Myös kummisetäni Kalle Holmberg oli ahkera Valamon kävijä, Hannu-Pekka kertoo.

Hannu-Pekan kausi Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professorina päättyi helmikuussa, jolloin hänet kiinnitettiin vakituiseksi näyttelijäksi Suomen Kansallisteatteriin.

Syksyllä hän näyttelee Fjodor Dostojevskin Karamazovin veljeksissä.

– Olo on samanlainen, kun meni nuorena uuteen työpaikkaan. Kun on työyhteisön uusi jäsen, miettii aina, että mitäs täällä tapahtuu. Totta kai olen iloinen, että sain Kansallisteatterista hautakivisopimuksen.

Hannu-Pekka aikoo kuitenkin rauhoittaa työtahtia.

– Päätin, että laitan ajan rahan edelle. Minulla ei ole enää kauheaa pakkoa olla joka jutussa mukana. Tosin viisikymppisille miehille on paljon töitä, ja isoimmat roolit voivat olla vielä edessä.

”Minulla ei ole enää kauheaa pakkoa olla joka jutussa mukana.”

Hannu-Pekka täyttää ensi vuonna 50 vuotta.

– Minulla ei ole mitään villitystä. Tai jos se iskee joku päivä suihkussa, niin tiedän, mikä se on. Ei viisikymppinen vanha ole, mutta ehkä ikä antaa mahdollisuuden rauhoittua.

Hannu-Pekka oli naimisissa näyttelijä Minna Haapkylän kanssa vuoteen 2014 asti, ja heillä on kaksi poikaa. Eron jälkeen Hannu-Pekka on ollut rakkauselämästään vaitonainen.

– En kerro, Hannu-Pekka nauraa, mutta myöntää ainakin tavanneensa uusia tuttavuuksia.

– Siellä on ollut aika paljon höpö höpö -juttuja, valitettavasti.