Auroran perjantaina julkaistava debyyttialbumi Kadotaan kaupunkiin ei ole pelkkää aurinkoista ilottelua. Kuva: Sony Music
Auroran perjantaina julkaistava debyyttialbumi Kadotaan kaupunkiin ei ole pelkkää aurinkoista ilottelua. Kuva: Sony Music

No ei nyt ihan. Perjantaina ensimmäisen albuminsa julkaiseva Aurora on paljon muutakin kuin suomireggaeta.

Kesällä ilmestynyt aurinkoinen Se soi -kappale on soinut kiivaasti radiossa. Se on löytynyt viimeiset kolme kuukautta Suomen 30:n eniten radiossa soitetun kappaleen listalta.

Kappaleen esittäjälle, turkulaiselle Auroralle, 29, on ehditty jo sovittaa naispuolisen Jukka Pojan lippistä, mutta hän on paljon muutakin kuin reggaeartisti. Esimerkiksi kolmen pienen lapsen äiti!

Pop- ja jazz-konservatoriosta vuonna 2009 valmistunut muusikko löi pari vuotta sitten hynttyyt yhteen tuottaja Sakke Aallon kanssa, ja tuloksena syntyi pari vuotta työn alla ollut Kadotaan kaupunkiin -albumi.

– Tuntuu, että olen oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tämän piti tapahtua juuri nyt, ei yhtään aiemmin. Kannatti odottaa, hän hykertelee.

Milloin päätit, että sinusta tulee artisti?

– 16–17-vuotiaana tajusin, että haluan musiikista ammatin. Tein jo ennen sitä kappaleita, soitin ja lauloin, mutta päämäärättömästi. Lukioikäisenä opettajani kysyi, olinko ajatellut säveltäjän uraa. Innostuin siitä niin paljon, että halusin ammattilaiseksi.

– Olin aiemmin pianisti. Treenasin soittamista tosissaan. Pop- ja jazz-konservatorion aikana rupesin löytämään artistiuttani. Silloin minusta alkoi tuntua, että kannattaisikin olla laulaja-lauluntekijä, ja piano jäi sävellystyökaluksi.

Olet kertonut haastatteluissa, että teit ensimmäiset kappaleesi 12-vuotiaana.

– Muistan, että ne olivat silloin todella huonoja! Se oli sellaista leikkiä. En ajatellut, että se olisi vaikeaa, vaan sain vain päähäni, että haluan tehdä biisejä ja rupesin tekemään. Se jäi päälle ja innostuin. Tuolloin kappaleet olivat englanninkielisiä ja käsittelivät esiteini-ikäisen sydänsuruja. Ne olivat aika paatoksellisia, enkä julkaisisi sellaisia enää.

Mistä tuoreet kappaleesi kertovat?

– Niissä on jotain omaa, jotain läheisteni elämästä. Minulla on vilkas mielikuvitus, eikä levyni ole mikään päiväkirja. Olen ottanut sieltä täältä asioita ja yhdistellyt taiteilijan vapaudella. Runopoika-kappaleen kirjoitin omasta pojastani, mutta voi se kertoa monesta muustakin.

Sinua on verrattu monesti naispuoliseksi Jukka Pojaksi. Mitäs siihen sanot?

– Olen kuullut sitä paljon. Se on ok, mutta musiikillisesti olemme hyvin erilaisia. Minulla on aivan erilainen laulutapa. Ihailen kyllä häntä, mutta en halua matkia. Teen omaa juttuani, kuljen omia polkujani. Ihmiset eivät ole vielä kuulleet albumiani, joten ymmärrän, että ensimmäinen ajatus on, että minä olen kuin Jukka Poika. Onhan se hienoa, että meitä verrataan, mutta haluan tehdä hyvää musiikkia, enkä ole ehdollistunut sille, että tekisin vain reggaeta.

Uusi levysi on siis paljon muutakin?

– Se on reggae- ja pop-levy, joka voi yllättää kuulijat. Olen saanut kaikkein eniten vaikutteita aivan muualta kuin reggaesta, esimerkiksi Erykah Badulta, Stevie Wonderilta, Rihannalta, Ellie Gouldingilta ja Emma Salokoskelta. Olen katsonut, millaisia Facebook-ryhmäni fanit ovat, ja heitä on joka lähtöön. Musiikkini on suunnattu sellaisille, jotka haluavat perehtyä siihen rauhassa, eivät kuunnella kertakäyttötavaraa. Musiikissa pitää olla kannustusta. Vaikka levyni on melankolinen, jujun pitää olla se, että kaikki menee lopulta ihan hyvin.

Auroran albumi Kadotaan kaupunkiin ilmestyy perjantaina. Kuuntele alla kappaleet Kulkijan laulu, Runopoika ja Se soi.

Lue myös:

Seuraava sometähti: Vilma Alina

Hän on kotimaisen elokuvan uusi tähti

Muusikko Amadeus Lundberg ja hänen kuvataitelijana työskentelevä vaimonsa Lara Del Mar Sánches haaveilevat muutosta Espanjaan. Kuva: Sakari Majantie
Muusikko Amadeus Lundberg ja hänen kuvataitelijana työskentelevä vaimonsa Lara Del Mar Sánches haaveilevat muutosta Espanjaan. Kuva: Sakari Majantie

Isyys mullisti tangokuningas Amadeus Lundbergin elämän: ”Se teki inhimillisemmäksi, herkemmäksi ja harkitsevammaksi”

Vuoden 2009 tangokuningas Amadeus Lundberg, 29, iloitsee uudesta, viime viikolla julkaistusta Pyyhi tuuli kyyneleet -levystä. Levyllä kuullaan maailmanmusiikkia, mustalaismusiikkia, Amadeuksen itse säveltämiä ja sanoittamia kappaleita sekä hänen isänsä Taisto Lundbergin yhtyeen Hortto Kaalon esittämien kappaleiden covereita.

– Kaikki on oikein hyvin. Olen lomaillut kuukauden ja laulanut vain silloin, kun olen tehnyt ruokaa. Syksyllä lähden taas isoille konserttikiertueille, Amadeus Lundberg kertoo Seinäjoen Tangomarkkinoilla.

Viime vuonna Amadeus teki sata konserttia, mutta uralla on ollut hiljaisempiakin vuosia.

”Joku lehti kirjoitti, että lihomiseni johtui alkoholista, mutta se ei pidä paikkaansa.”

– Vuodet 2012 ja 2013 olivat vaikeampia. Olin silloin kokematon, eikä yhteistyö silloisen ohjelmatoimiston kanssa toiminut kunnolla.

– Musiikkialalla kaikki on epävarmaa, eikä mitään tiedä kuin vuoden päähän. Koko ajan pitää kehittää itseään ja luoda uutta. Uskon kuitenkin oman tekemiseen, enkä aio stressata asiasta sen enempää.

Amadeus kertoo nauttivansa esiintymisestä, mutta välillä lehtiotsikot harmittavat häntä. Viimeksi häntä harmitti uutisointi painon nousemisesta.

– Joku lehti kirjoitti, että lihomiseni johtui alkoholista, mutta se ei pidä paikkaansa. Se johtui muista syistä, mutta en halua kertoa, mistä. Pudotin 12 kiloa painoa ja olen nyt hyvässä kunnossa.

Isyys mullisti elämän

Musiikin tekemisen lisäksi Amadeus Lundberg nauttii perhe-elämästä vaimonsa, kuvataiteilija ja tatuoititaiteilija Lara Del Mar Sánchesin, 40, kanssa. Pariskunta asuu omakotitalossa Järvenpäässä kolme ja puolivuotiaan poikansa Rion ja Laran kahden lapsen kanssa.

– Isäksi tulo mullisti minua mielettömästi. Se teki inhimillisemmäksi, herkemmäksi ja harkitsevammaksi, Amadeus kertoo.

”Veikkaan, että lapsikiintiö on täynnä.”

– Pojan kanssa on kiva nukkua yhdessä päiväunia, potkia jalkapalloa, pyöräillä ja käydä keinumassa. Hän laulaa koko ajan Hämä-hämähäkki -biisiä ja aakkoslaulua. Mikäli hän haluaa joskus musiikkiuralle, aion kannustaa häntä siihen.

Amadeus ja Lara eivät haaveile isommasta perheestä.

– Veikkaan, että lapsikiintiö on täynnä, koska Lara on minua vanhempi ja hänellä on ennestään kaksi lasta.

Haaveissa muutto Espanjaan

Amadeus ja Lara kertovat, että heidän parisuhteessaan on ollut useita kriisejä liittyen uraan, sitoutumiseen, uusperhearkeen ja pariskunnan 11 vuoden ikäeroon.

– Avioero ei ole ollut kaukana. On ollut vaikeita kausia, jolloin olen joutunut pitämään Larasta kiinni kovasti, Amadeus kertoo.

– Vaikeudet johtuivat omasta kokemattomuudesta, hölmöydestä, ikäerosta ja virheistä. Nyt olen vähän kasvanut ja kuronut kokemusta kiinni.

”Normaalissa parisuhteessa on jo paljon haasteita, mutta meillä ne ovat olleet potenssiin viisi.”

Kaikki tekevät virheitä, mutta niistä oppii. En halua päästää irti sellaisesta kuningattaresta kuin Lara on.

Myös Lara myöntää parisuhteen olleen toisinaan haasteellinen.

– Meillä on ollut ylä- ja alamäkiä. Välillä Amppu on dumppaamassa minua ja välillä minä häntä, Lara vitsailee.

– Normaalissa parisuhteessa on jo paljon haasteita, mutta meillä ne ovat olleet potenssiin viisi. Mutta niistä on vahvistuttu ja opittu.

”Fuengirola olisi kiva paikka, koska siellä voi käydä vaikkapa Suomi-baarissa puhumassa suomea.”

Pariskunta on päässyt ongelmista yli.

– Haaveilemme muutosta Espanjaan. Fuengirola olisi kiva paikka, koska siellä voi käydä vaikkapa Suomi-baarissa puhumassa suomea. Lara taas haluaisi Malagaan, Amadeus kertoo.

Espanjasta kotoisin oleva Lara muutti jo nuorena Suomeen. Hänen isänsä on espanjalainen ja äiti suomalainen.

– Olen asunut Espanjassa pienissä pätkissä myöhemminkin. Olisihan se kiva saada jonain päivänä edes yhteinen kakkoskoti Espanjasta, Lara sanoo.

Laulaja Heidi Kyrö tekee kolmea työtä. –Keikkailu on kärsinyt, koska olen ottanut aikaa myös perheelle.

Laulaja Heidi Kyrö, 40, tekee kolmea työtä päällekkäin. Hän keikkailee laulajana, työskentelee laulunopettajana omassa laulukoulussaan ja juontaa Radio Suomen Hämeenlinnan aamulähetystä.

Heidi aloitti julkisen uransa jo 15-vuotiaana, kun hänet valittiin tangoprinsessaksi vuonna 1993. Tänä vuonna Heidi viettää 25-vuotistaiteilijajuhlaansa. Julkisuudessa häntä on nähty yhä harvemmin.

– Olen painottanut viime vuosina yksityisesiintymisiin, joten yleisöstä voi tuntua kuin olisin lopettanut, Heidi kertoi Seinäjoen Tangomarkkinoilla.

”Haluan elää täyttä elämää naisena, äitinä ja vaimona enkä vain paahtaa koko ajan.”

– Päiväni ovat radiotyön takia täynnä, joten olen tehnyt kesällä vain muutaman yksityiskeikan. Keikkailu on kieltämättä vähän kärsinyt, sillä olen ottanut aikaa myös perheelle ja akkujen lataamiseen. Haluan elää täyttä elämää naisena, äitinä ja vaimona enkä vain paahtaa koko ajan.

Heidi ei kuitenkaan suunnittele lopettavansa esiintymistä. Syksylle on jo sovittuna keikkoja, ja uutta musiikkia on tulossa.

– Laulaminen on minulle enemmän kuin työ, se on elämäntapa. Olen kolmevuotiaasta halunnut laulajaksi ja tehnyt kovasti töitä sen eteen.

Heidillä ja hänen aviomiehellään Kimmo Kopralla on kahdeksanvuotias tytär.

– Lisää lapsia ei ole tulossa. Minä ja miehenikin olemme molemmat ainoita lapsia.

Heidi on kotoisin Kemistä, mutta asunut Hämeenlinnassa jo 21 vuotta. Ylioppilaaksi kirjoitettuaan hän halusi asettua etelämmäksi ollakseen lähempänä keikkatöitään.

– Levitin kartan lattialle, laitoin sormen sokkona karttaan ja osuin Hämeenlinnaan. Nyt en voisi kuvitellakaan asuvani muualla.

Raskaus kuuluu

Seinäjoella Heidi nähtiin Tangokuningatar-kilpailun tuomarina. Toiseksi tulleen Virpi Piipon, 51, esityksen jälkeen Heidi kommentoi, että naisen lauluääni voi muuttua paitsi iän mukana, siihen voivat vaikuttaa myös raskaus, synnytys tai vaihdevuodet.

– Se ei tarkoita, että kun ikää tulee lisää, on automaattisesti parempi laulaja. Kotiläksyt pitää silti tehdä, ja ne Virpi on selkeästi tehnyt, Heidi kehui Virpiä esityksen jälkeen.

Heidi halusi nostaa aiheen esiin, koska kokee, että alalla miesten äänenmurroksesta puhutaan enemmän, vaikka naisen ääni on muutoksille herkempi.

– Olemme yksilöitä. Joillakin laulajilla esimerkiksi kuukautiset saattavat vaikuttaa ääneen. Se voi olla pään sisäinen juttu: jos on mieli matalalla, se vaikuttaa ääneen, koska laulaminen on niin henkistä hommaa.

”Täytyi vetää varman päälle ja jättää vaikeimmat laulut ohjelmistosta pois.”

Heidi kävi nuorena läpi äänenmurroksen.

– Ääni muuttui myös raskausaikana, jolloin korkeimmat ja kirkkaimmat äänet eivät olleet aivan yhtä timanttisia. Loppuraskauden aikaan huomasin, että täytyi vetää varman päälle ja jättää vaikeimmat laulut ohjelmistosta pois.

Heidin mukaan ikä ei välttämättä soundia madalla, kunhan äänestä pitää huolta.

– Onhan meillä esimerkiksi kahdeksankymppinen Shirley Bassey, joka vetää Goldfingerin yhtä timanttisesti kuin aina.