Kuvat MVphotos
Kuvat MVphotos
Varjojen kaupunkien pääosan esittäjien Jamien ja Lily Collinsin välinen kemia kehittyi kuvausten tiimellyksessä suhteeksi. Kesän lopulla parin kerrottiin kuitenkin eronneen. Kuvat MVphotos
Varjojen kaupunkien pääosan esittäjien Jamien ja Lily Collinsin välinen kemia kehittyi kuvausten tiimellyksessä suhteeksi. Kesän lopulla parin kerrottiin kuitenkin eronneen. Kuvat MVphotos

Varjojen kaupungit -elokuvan tähti Jamie Campbell Bower ei jätä teinityttöjä kylmäksi. Tapasimme varjometsästäjänä valkokankaalla hurmanneen miehen Oslossa.

Jamie Campbell Bower, 24, retkottaa pitkin pituuttaan oslolaishotellin sohvalla ja haroo vaaleita, pörröisiä hiuksiaan. Brittinuorukainen näyttelee hiljattain ensi-iltaan tulleessa Varjojen kaupungit: Luukaupunki -elokuvassa varjometsästäjä Jace Waylandia. Luukaupunki on ensimmäinen osa Cassandra Claren nuortenkirjasarjaan perustuvassa leffasaagassa.

Varjojen kaupunkeja on verrattu ahkerasti edelliseen teinisuosikkiin, Twilightiin, ja samalla miespääosaa esittävästä Jamiesta on tulossa Robert Pattinsonin manttelinperijä. Suursuosio ei miestä kuitenkaan kauhistuta – eikä häntä pelota, että menestys nousisi hattuun.

– Minulla on ympärilläni perhe ja ystäviä, ja jos alan käyttäytyä kuin idiootti, he kyllä kertovat minulle, että käyttäydyn kuin idiootti, Jamie kertoo.

Nuoret tytöt ovat kovia kirkumaan näyttelemällesi sankarihahmolle, varjometsästäjä Jacelle. Soiko korvissa?
Se on ainoa ääni, jonka kuulen tällä hetkellä. En tosin sanoisi Jacea sankariksi, päinvastoin. Hän on ennemminkin hajalla ja hämmentynyt.

Niin, nuoret naisethan tykkäävät turmeltuneista sankareista. Tiesitkö, että hotellin edessä päivysti pari tyttöä, jotka olivat maalanneet ihoonsa riimuja Varjojen kaupunkien tyyliin?
Oi, se on suloista ja kilttiä heiltä. Madridissa hotellini edessä päivysti faneja jopa neljältä aamuyöllä.

Leffa on täynnä taistelukohtauksia. Jouduitko treenaamaan kovaa?
Treenasin neljä ja puoli kuukautta. Tein kiertoharjoittelua, harjoittelin krav magaa ja potkunyrkkeilyä. Ennen kuin aloimme kuvata elokuvaa, olin Torontossa stunt-miesten kanssa. He tekivät taisteluihin koreografiat ja opettelin heidän kanssaan voltteja ja kaikenlaista hullua. Se oli valtavan hauskaa. Olen sydämeltäni kuin 13-vuotias poika. Kuka sen ikäinen ei haluaisi mennä ja piestä pahista miekalla?

Teillä taisi olla muutenkin hauskaa kuvauksissa?
Olemme kaikki parikymppisiä, joten olemme joka tapauksessa hieman pöljiä. Sitä paitsi mikä tahansa on hauskaa kolmelta aamuyöllä.

Entä mitä puuhailet vapaa-ajallasi?
Rakastan surffausta, skeittaan, musisoin, hengailen ystävieni kanssa, kävelytän koiraani… Ruuanlaitto on viime aikoina jäänyt vähemmälle. Tykkään myös matkustella paljon itsekseni.

Aloitit näyttelijänurasi nuorena, elokuvassa Sweeney Todd: Fleet Streetin paholaisparturi. Onko asioita, joiden väliin jääminen harmittaa sinua?
Olin silloin 17 tai 18 ja kaikki ystäväni olivat vielä koulussa, enkä saanut valmistua heidän kanssaan. Se saattoi tuntua silloin surulliselta, mutta toisaalta, vietin aikaani kuvauksissa Johnny Deppin ja Tim Burtonin kanssa. Elämä on sellaista: kun yksi ovi sulkeutuu, toinen aukeaa.

Mitä tekisit, jos et olisi näyttelijä?
Ykkösvaihtoehtoni oli opiskella näyttelijäksi, mutta ennen sitä halusin meribiologiksi. Olisin päätynyt tutkimaan jotain laakamatoja. Se ei olisi ollut kovin hohdokasta.

Elokuvan traileri:

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla