Ylivoimainen voittaja vuonna 1982. Kuva: Sanoma-arkisto / Heikki Kotilainen
Ylivoimainen voittaja vuonna 1982. Kuva: Sanoma-arkisto / Heikki Kotilainen

Ennen vanhaan valittiin fiksuja ihmisiä presidenteiksi. Mutta kyllä silloinkin tiedettiin, että ei kannata vaikuttaa liian viisaalta.

Moi, Ilja Janitskin ja te muut, jotka harkitsette presidenttiehdokkuutta! Ette varmasti luulleetkaan, että sivistyksellä päästään presidentiksi. Mutta tiesittekö, että jo vuonna 1982 pärjäsi Suomen presidentinvaalissa parhaiten, kun ei ollut liian tietoviisas?

Asia selviää Tellervo Koiviston uudesta elämäkerrasta, jossa kerrotaan Mauno Koiviston vastanneen vaalitenteissä moneen kysymykseen vakavana: ”En minä tiedä.” Kansa arvosti, syntyi rehti vaikutelma. Vastaehdokas Johannes Virolainen on muistellut vaaliväittelyjä kirjassa Suomen seuraava presidentti näin:

”Mie ku meen televisioon ja toimittaja kysyy, mie ylleensä tiiän. Mie tiiän historiankin. Vaan kun Manu menee ja toimittaja kysyy, hää yleensä vastaa, ettei tää asia mul kuulu, en minä tierä, niin katsojat sanovat, että mitä se tyhmä Virolainen tuolla taas selittelee, mutta tuo Koivistohan onkin viisas mies. Mikä siinä oikein vetoaa, sano sie. Silloin sen viel jotenkin ymmärsi, kun häl oli rusetti, mut ennää ei oo sitäkään.”

Seuraava presidentinvaali on jo ensi vuonna! Nyt keräämään kannattajia ja treenaamaan jämäkkää, luotettavan oloista ”En tiedä” -vastausta.

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...