Eva on paitsi nyrkkeilijä, myös äiti, puoliso ja tuleva muotoilija. Kuva: Jouni Harala
Eva on paitsi nyrkkeilijä, myös äiti, puoliso ja tuleva muotoilija. Kuva: Jouni Harala

Kaksikymmentä vuotta nyrkkeillyt Eva Wahlström on oivaltanut, etteivät treenit voi täyttää koko elämää.

Ammattinyrkkeilijä Eva Wahlström, 35, valmistautuu uransa merkittävimpään otteluun. Hän puolustaa maailmanmestaruuttaan 18.3. Metro Arena Fight Night -tapahtumassa. Eva voitti WBC-liiton ylemmän höyhensarjan MM-tittelin huhtikuussa 2015.

Enää Eva ei tavoittele voittoa kuitenkaan hampaat irvessä, kuten uransa alkuaikoina.

– Heikkouteni oli se, että olin niin kova.

Kovuudesta hän on luopunut kovan koulun kautta. Isän kuolema, ihmissuhteet, kivut, voitot ja vammautumiset sekä lopettamispäätökset ja paineet ovat kaikki muovanneet.

Tällä hetkellä Evan elämästä ei puutu mitään. Hänellä on perhe, johon kuuluvat seitsenvuotiaan pojan lisäksi myös ammattinyrkkeilijänä itsensä elättävä Niklas Räsänen, 29, ja tämän nelivuotias poika.

Pari kihlautui viime joulukuussa parin vuoden seurustelun jälkeen.

– En olisi koskaan uskonut, että kukaan mies polvistuisi ja kysyisi jotain. 

Aina ei ole pakko liikkua

Sama ammatti ei saa paria kilpailemaan menestyksestä.

– Meillä ei ole koskaan ollut kilpailuasetelmaa. Päinvastoin, me treenaamme yhdessä ja me olemme tosi vahva tiimi. Kukaan ei voi meille mitään.

Eva ei enää koe paineita menestyksestä. 

– Ennen päässäni oli ääni, joka sätti ja ruoski minua siihen, että pystyisin parempaan. Enää en tunne ahdistusta siitä, jos en liiku. On elämää nyrkkeilyn jälkeenkin. Olen äiti, puoliso, ystävä ja tuleva muotoilija, hän listaa.

– En haaveile nyt mistään muusta kuin siitä, että elämä pysyisi tällaisena. Vaikka seuraavassa ottelussa kävisi miten vain, minulla on jo kaikki, mitä tarvitsen.

Mitä Eva oppi vakavista sairastumisistaan? Miltä tuntui saavuttaa MM-titteli vaikeuksien jälkeen ja miten hän valmistautuu kovaan otteluun? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 11/2016.

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...