Kuva Jouni Harala
Kuva Jouni Harala

Viivi Avellán tyytyi vuosien ajan huonoihin suhteisiin, kun ei tiennyt paremmasta. Uusi rakkaus näytti, millainen parisuhde voi olla. – Olen ensi kertaa tiimi mieheni kanssa. Vihdoin joku pitää minunkin puoliani.

Moneen hommaan jakautuminen on tyypillistä Viivi Avellánille, 35. Kirjoittaessaan tai editoidessaan juttuja golflehti Foren päätoimittajana hän työskentelee mieluiten hiljaisuudessa. Muissa pesteissä Angry Birds -kisailun, kuntoiluohjelma Elixirin sekä veneilyohjelma Navigaren juontajana ja tuottajana tai jääkiekon MM-kisoissa radioreportterina ja vip-emäntänä, päivissä piisaa viipotusta.

– Työt menevät sopivasti limittäin: kun yksi päättyy, uusi alkaa. Mielestäni ehdin hyvin kaiken, vaikka mieheni vinkkelistä en ehdi yhtään mitään, Viivi nauraa niin, että silmät menevät sirrilleen.

Niin se mies!

– Ihana mies, Viivi henkäisee.

Vasemmassa nimettömässä komeilee valkokultainen timanttisormus. Puoliso kosi Viiviä tammikuussa, ja kihlausta juhlistettiin matkalla Thaimaahan.

Viivi oli tiennyt miehen jo vuosien takaa yhteisten tuttujen kautta. Julkisuuteen hän ei kuitenkaan kihlattuaan tuo, sillä kaveri ei ole siellä ennenkään paistatellut. Sen verran tiedetään, että nelikymppinen liikemies harrastaa samoja lajeja kuin Viivi, golfia ja veneilyä. Romanssi syttyi viime kesänä veneilijöiden suosimassa Hangossa.

Häistäänkään Viivi ei vielä paljasta muuta kuin että ne ovat tulossa.

– Pikkutyttönä seurasin Ruotsin prinsessaa Victoriaa, koska olemme samanikäiset. Päätin, että menisin naimisiin ja perustaisin perheen yhtä aikaa hänen kanssaan, mutta Victoria ehti ensin. Olen muutaman vuoden jäljessä mutta kirin nyt kovaa vauhtia. Olen jo laittanut pikavaihteen päälle, Viivi virnistää.

Kaiken pohjana kunnioitus

Viivi on seurustellut suurimman osan aikuiselämästään ja viipynyt sinkkuna kahteen otteeseen vain vuoden päivät. Silti vasta tämä suhde tuntuu siltä oikealta.

– Ensimmäistä kertaa olen tiimi mieheni kanssa. Hänestä on tullut se, jolle soitan ensimmäisenä. Olemme kaikessa toistemme tukena kuin kallio. Aiemmissa suhteissani tunnen olleeni yksin, ainakin henkisesti.

Viivin mukaan toimivassa suhteessa tärkeintä on keskinäinen kunnioitus.

– Olen vahvatahtoinen nainen enkä mikään koristetyttöystävä tai edustusvaimoke. Olen kokeillut kotirouvaelämääkin ja hoidin sen roolini hyvin. Tunnen kuitenkin olevani uranainen ja haluan olla tasaveroinen mieheni kanssa. Hän ei yritä muuttaa minua. Tuntuu mielettömän hyvältä, kun toinen pitää täysillä puoliani, Viivi kuvailee.

– Olen jo sen verran kokenut ja nähnyt, että voin todeta: harvassa ovat ne miehet, jotka osaavat olla kypsässä parisuhteessa vahvan naisen kanssa.

Vaikka Viivi katsoo joitakin menneitä suhteitaan tyytymättömänä, ne ovat olleet myös opiksi. Koska moni suhde ei ollut "kovin kukkainen", voi syystä kysyä, miksi Viivi sitten pysyi niissä.

– En yksinkertaisesti tiennyt paremmasta, Viivi aloittaa ja kertoo muutamasta ikisinkkuystävästään, jotka ovat hyvän suhteen päätyttyä valinneet yksinelon.

– Ennen ihmettelin, eikö heille kelpaa mikään, ja he vastasivat, etteivät tyydy mihinkään muka muka -suhteeseen, kun ovat jo kokeneet jotain niin erityistä. Aiemmin en ymmärtänyt, mistä he puhuvat, mutta nyt oivallan itsekin. Oikeastaan vasta nyt olen ensimmäisessä oikeassa parisuhteessa. Toivon, ettei minun koskaan tarvitsisi luopua siitä.

Painetta vauvahaaveisiin

Päästäkseen kiinni prinsessa Victorian tahtiin, Viivin on pantava töpinäksi myös lastenhankinnassa. Victorian esikoinen täytti juuri vuoden, mutta Viivin perhe on vielä toiveasteella.

– Toisessa suvussa olen polvemme vanhin, toisella puolella serkut ovat jo ehtineet hoitaa lisääntymisen.

Viivi kyllä toivoo omia lapsia mutta ei aio potea perheestä stressiä.

– Jos jonain päivänä tulen raskaaksi, se on onni, jonka Luoja meille suo. Ainoan paineen luo ikäni: meillä naisilla munissamme on parasta ennen -päiväys, joka alkaa lähestyä. Siinä mielessä lisääntymisprojekti pitäisi aloittaa pian, Viivi heittää.

– Minä olisin valmis lastentekoon vaikka heti mutta ajattelen myös, että lapset kuluvat avioliittoon.


Vuodet Sveitsissä olivat Viiville pettymys, mutta opettivat arvostamaan suomalaisia miehiä. Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 21/2013.

Muusikko ja tutkija Linda Urbanskin isä lähti, kun Linda ja hänen kehitysvammainen sisarensa Sandra olivat pieniä. Siitä saakka Linda on miettinyt, missä menevät rakkauden ja anteeksiannon rajat.

Tutkija ja muusikko Linda Urbanski, 32, viettää tänäkin vuonna joulun kuten aina – äitinsä, tätinsä, isäpuolensa ja pikkusiskonsa Sandran kanssa.

Sandralla on Downin syndrooma. Siskosten välit ovat läheiset.

– Olisin sydämestäni toivonut, että Sandra olisi saanut olla terve. Toisaalta olen kiitollinen siitä, että hän on elämässäni juuri sellaisena kuin on. Hän on opettanut minulle suvaitsevaisuutta, armollisuutta ja hetkistä nauttimista, Linda kertoo.

Sandran Downin syndrooma todettiin heti synnytyslaitoksella. Vuosi Sandran syntymän jälkeen Lindan isä jätti perheensä. Tuli avioero, isä aloitti tahollaan uuden elämän.

– Isäni ei kestänyt erityislapsen syntymää. Isä oli minulle tosi rakas. Yhtäkkiä häntä ei enää näkynyt. Kaipasin isää hirveästi koko lapsuuteni ajan, Linda sanoo.

”On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään.”

Vuosia myöhemmin, kun Lindan isä oli vakavasti sairas, hän pahoitteli esikoistyttärelleen tapahtunutta.

– Perheen hylkääminen on äärimmäisen julma teko, mutta annoin sen isälle anteeksi. Halusin antaa hänelle rauhan. Mikä oli tapahtunut, oli tapahtunut, Linda Urbanski sanoo.

– Maailma ei ole mustavalkoinen. On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään. Anteeksianto on valtavan tärkeää.

Linda Urbanski kertoo, millainen hänen suhteensa pikkusiskoonsa on, millaista oli yhdistää tutkijan ammatti muusikon työhön ja miten Sandra auttaa häntä rentoutumaan Me Naisten uudessa numerossa 50–51. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.