Riikka Kämppi halusi kertoa rehellisesti, mitä vihreiden riveissä presidentinvaalien kulisseissa tapahtui.

Kuva Andreas Janett

Tässä hän nyt on, nainen Haavisto-ilmiön takana.
Vielä vuosi sitten Riikka Kämppi, 45, oli suurelle yleisölle tuntematon, ja eduskunnan kuppilassa politiikan toimittajat pitivät häntä sinä "Timo Harakan ex-vaimona, joka on ollut Ylellä Nenäpäivä-järkkärinä". Nyt hänet tunnetaan naisena, jonka vetämä kampanja sai tavalliset ihmiset villiintymään politiikasta.

Hurmoksellisten tukikonserttien ja nettiin ladattujen tee-se-itse-vaalimainosten lisäksi kampanjapäällikkö koki kuitenkin myös vallankäytön nurjan puolen. Riikka sanoo, että vihreiden puoluetoimiston oma väki yritti kampanjan kulisseissa savustaa hänet pois pelistä vielä viime metreillä.

– Tehtävään ryhtyessäni osasin aavistaa, että loanheittoa tulee. Siksi pidin päiväkirjaa koko kampanjan ajan. Kirjoittamalla halusin saada etäisyyttä loukkaaviin asioihin, ja ajattelin jo silloin, että teen tästä kaikesta kirjan.

Riikan ja Jussi Lähteen kirjoittama Sydänten presidentti julkaistiin tällä viikolla.

Selkäänpuukotusta

Kriisi kulminoitui vain yhdeksän vuorokautta ennen vaalien toisen kierroksen äänestyspäivää. Riikan mukaan vihreiden puoluesihteeri Panu Laturi uhkasi katkaista kampanjan rahoituksen, elleivät Riikka ja kampanjasta vastaavan -yhdistyksen puheenjohtaja siirtyisi syrjään tai ryhtyisi ottamaan käskyjä puoluetoimistolta.

Valtataistelu söi arvokasta aikaa juuri niinä päivinä, kun kaikkien olisi pitänyt keskittyä vaalityöhön.

Muutenkin Riikan kertomus antaa eräiden vihreiden puolueaktiivien toiminnasta pikkumaisen ja itsekeskeisen kuvan. Miksi Riikka, joka on itsekin puoluekannaltaan vihreä, halusi tuoda nämä rumat asiat julkisuuteen?

– Halusin tehdä rehellisen kirjan, joka on uskottava omissa silmissäni. En halunnut piilotella mitään. Mielestäni on myös perusteltua kysyä, miten paljon enemmän olisimme ehtineet, ellei noita sisäisiä kiistoja olisi ollut, Riikka vastaa.

Rankinta oli omien kritiikki

Heinäkuun helteillä 2010 Riikka olisi voinut vain maata omakotitalonsa puutarhassa, mutta ajatus lähestyvistä presidentinvaaleista ei jättänyt rauhaan. Hän käytti lomansa lukemalla edellisiä vaaleja koskevia tutkimuksia. Sitten hän laati oman ehdotuksensa Pekka Haaviston kampanjasuunnitelmaksi.

– Ajattelin, että voisin auttaa Pekkaa näkymättömänä takapiruna.

Riikkaa pyydettiinkin vetämään koko kampanja. Hän suostui heti, eikä katunut päätöstä kertaakaan – vaikka se tarkoittikin totaalista vapaa-ajan menetystä moneksi kuukaudeksi.

Rankinta Haavisto-kampanjassa ei kuitenkaan ollut työmäärä vaan henkilökohtainen murskakritiikki. Eniten satuttivat oman puolueen sisältä tulevat haukut, joissa pätevyys kyseenalaistettiin pelkän pärstäkertoimen perusteella.

– Silti huonoinakin hetkinä ajattelin, että näyttäkää minulle se ihminen, joka tekee tämän paremmin, Riikka sanoo.

Lue myös mehukkaimmat sitaatit kirjasta. Tästä juttuun.

Minttu Murphy-Kaulanen kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan, ettei Rianna-tyttären neuvolakäynti sujunut toivotusti.

Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen, 37, kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan siitä, miten suuri huoli voi lapsesta olla. Minttu huolestui, kun kävi tällä viikolla neuvolassa hänen ja tv:stä tutun kauppias Sampo Kaulasen, 38, Rianna-tyttären kanssa.

– Mun 4-vuotiaalla kuului sydämestä sivuääni. Ilmeisesti tavanomaista leikki-ikäisillä, mutta tutkia täytyy. Se mahan pohjasta kouriva tunne joka kerta, kun ajattelen asiaa saa mut voimaan fyysisesti niin pahoin. Tiedän järjellä, että olisi meillä kaiketi muitakin oireita, jos vakavasta sydänoireesta olisi kyse, mutta ei se minun tunnetta paranna,  Minttu kirjoittaa blogissaan.

”Rakastan lapsiani enemmän kuin elämää.”

Minttu kertoo kirjoituksessaan pohtineensa myös rokotuksia. Lisäksi hän miettii, että huoli lapsista helpottaa tuskin koskaan. Mintulla on kolme tytärtä ja yksi bonuslapsi, joka on Sampon edellisestä avioliitosta.

– Mä rakastan lapsiani enemmän kuin elämää. On kyse flunssaisesta 12-vuotiaasta tai vauvarokon kourissa olevasta pienestä tai 17-vuotiaasta, jolta poistetaan nielurisat, tämä mun huoli ja tunne lapsista on yhtälainen. 

Kokemusta kahdesta keskenmenosta

Tänä syksynä Minttu ja Sampo kertoivat Me Naisten haastattelussa, ettei yhteisen lapsen saaminen ollut itsestäänselvää. Ennen yhteisen Rianna-tyttären syntymää Minttu koki kaksi keskenmenoa. Molemmat olivat niin sanottuja tuulimunaraskauksia.

”Pohdin, haluanko tätä todella.”

– Pettymys ja suru oli suuri. Erityisesti siksi, että tiesin Sampon toivovan lasta kiihkeästi. Halusin suoda sen hänelle. Aloin väkisinkin miettiä, olenko jo liian vanha koko touhuun. Pohdin, haluanko tätä todella, Minttu kertoi haastattelussa tänä syksynä.

 

Raskaus oli yllätys lapsettomuudesta kärsineille Satu Taiveaholle ja Antti Kaikkoselle.

Suvanto ry:n toiminnanjohtaja Satu Taiveaho, 41, kertoo Ilta-Sanomissa, että tuli syksyllä yllättäen raskaaksi. Satu oli ihmetellyt erikoisia oireitaan ja mietti ensin, ovatko vaihdevuodet alkamassa. Raskaus oli yllätys, sillä Satu ja hänen kansanedustajapuolisonsa Antti Kaikkonen, 43, ovat kärsineet lapsettomuudesta vuosia. Syksyllä raskaus päättyi kuitenkin keskenmenoon jo aikaisessa vaiheessa. 

”Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia.”

– Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia. Ja totta kai myös surullinen. Olen kuitenkin yrittänyt kääntää asian mielessäni iloiseksi ja ajatellut, että olen ainakin kerran elämässäni ollut vähän aikaa raskaana, Satu kertoo IS:ssa.

Satu ja Antti ovat puhuneet lapsettomuudesta avoimesti julkisuudessa ja kertoneet, ettei hedelmöityshoidoistakaan ole ollut apua. Syytä lapsettomuuteen ei ole löytynyt. Myös adoptioprosessi kariutui aivan viime metreillä syksyllä 2011 Antin vaalirahakohun takia.

”Ehkä on pientä toiveekkuuttakin.”

– Meidän kohdalla asia (keskenmeno) ei varmasti ollut kauhean iso suru sen takia, että emme ole osanneet tai edes uskaltaneet ajatella asiaa. Sen jälkeen asia on kuitenkin pyörähdellyt mielessä. Ehkä on pientä toiveekkuuttakin, Satu kertoo IS:ssa.

Tällä hetkellä Satu ja Antti ovat kahden pienen lapsen sijaisvanhempia. Syksyllä 2014 heistä tuli pienen pojan sijaisvanhempia ja vuonna 2015 perheeseen saapui kolmevuotias tyttö.

Sadun ja Antin tie vanhemmiksi on ollut pitkä ja raskas. Lue parin yhteishaastattelu parin vuoden takaa: