Mo Gawdat on työskennellyt Googlella vuodesta 2007 lähtien. Kuva: All Over Press
Mo Gawdat on työskennellyt Googlella vuodesta 2007 lähtien. Kuva: All Over Press

Menetin hoitovirheen takia Alin silmänräpäyksessä, kertoo Mo Gawdat uudessa kirjassaan.

Miten onnen voi löytää uudestaan, kun elämässä tapahtuu kaikkein pahin?

Tämän kysymyksen eteen joutui Googlen johtajistoon lukeutuva Mo Gawdat, 50, vuonna 2014. Tuolloin Gawdat eli elämänsä onnellisinta aikaa: hän oli päihittänyt masennuksen ja nautti perhe-elämästään sekä urastaan Google X:n liiketoimintajohtajana.

Lue lisää! Google-insinööri väittää löytäneensä onnellisuuden kaavan: 6–7–5

Gawdatin poika Ali, 21, opiskeli Yhdysvalloissa ja sopinut tulevansa käymään kotonaan Dubaissa. Neljän päivää saapumisensa jälkeen Ali alkoi kärsiä äkillisistä vatsakivusta ja joutui sairaalaan. Hän kuoli siellä vakavaan leikkausvirheeseen.

– Leikkauspöydällä hänen vatsaonteloonsa pumpattiin piikillä hiilidioksidia, jotta toimenpiteen tekemiselle olisi tilaa. Neula työnnettiin kuitenkin muutama millimetri liian syvälle niin, että se puhkaisi Alin reisivaltimon – yhden suurimmista valtimoista, jossa veri virtaa sydämestä pois, Gawdat kertoo uudessa kirjassaan.

”Muutamassa tunnissa rakas poikani oli poissa.”

– Sitten kaikki meni vielä pahemmin pieleen. Arvokkaita sekunteja kului, ennen kuin kukaan tajusi virhettä, minkä jälkeen tuli lisää komplikaatioita, jotka johtivat kuolemaan. Muutamassa tunnissa rakas poikani oli poissa.

Monen mielestä lapsen kuolema on pahinta, mitä voi koskaan kokea. Gawdat koki, että lapsensa lisäksi hän menetti parhaan ystävänsä. Kaikki, mitä hän oli aiemmin oppinut onnellisuudesta, joutui kovalle koetukselle.

Pojan kuoleman jälkeen hän alkoi vimmatusti kirjoittaa kirjaansa Solve for Happy: Engineering Your Path to Joy, josta on nyt ilmestynyt suomennettu versio Onnellisuuden yhtälö.

Kirjassaan Gawdat kuvailee, että menetyksen jälkeen kipu oli sietämätöntä. Gawdat ei kuitenkaan katkeroitunut kuolemasta eikä raivonnut tarpeettomista hoitovirheistä, vaan hän päätti olla kiitollinen poikansa elämästä.

– Kun Ali kuoli, minä kuolin hänen mukanaan, ja tarkoitan sitä positiivisimmalla mahdollisella tavalla. Vihdoin elämä on oikeassa mittakaavassa. Tunnen ylivoimaista rauhaa. Enää ei ole mitään menetettävää, enää ei ole mitään pelättävää.

”Tuntui kuin olisin tulossa hulluksi”

Gawdat oli jo vuosia opetellut onnellisuuden hallintaa päänsisäisten tunteiden järjestelemisellä, mutta surussa tunteet voivat tulla ja mennä aaltomaisesti. Hänen tasapainonsakin alkoi pian järkkyä ja ”hullu rauha muuttui pahansuoviksi ja aggressiivisiksi ajatuksiksi”:

– Olin täysin sekaisin. En saanut itkuani loppumaan. Ikävän tuska tuntui sydämeni lävistäneeltä keihäältä. Loputtomien ajatusten meteli tuntui kuurouttavalta. Tuntui kuin olisin ollut ihan oikeastikin tulossa hulluksi.

Hän tiesi, että perheen oli löydettävä se sama rauha, jonka he tunsivat aiemmin teho-osastolla. Huomionsa hän alkoi siirtää Alin menetyksestä siihen, kuka tämä oli ollut. Poika oli elänyt täyden elämän, jokaisen minuutin täysillä ja oli aina ollut onnellinen.

– Ali oli kiltti vieras, joka toi kotiimme aina valoa ja onnea. Vieraat eivät kuitenkaan jää ikuisiksi ajoiksi. Hän ei lähtenyt liian aikaisin.

”En enää tuntenut surua hänen lähdöstään, vaan ennemminkin iloa.”

– En enää tuntenut surua hänen lähdöstään, vaan ennemminkin iloa siitä, että hän ylipäätään tuli luoksemme, Gawdat mainitsee.

Isän vaistoillaan hän tunsi ikään kuin poika olisi tiennyt kuolevansa ennen aikojaan. Kaksi päivää ennen menehtymistään Ali oli pyytänyt perhettään istumaan alas ja alkanut kertoa heille neuvojaan. Hän oli kiittänyt kaikkia ja kertonut asioita, joita hän eniten rakasti vanhemmissaan. Myös muut tuttavat olivat kertoneet samaa.

– Ali kysyi viimeisten viikkojensa aikana lähes kaikilta tapaamiltaan henkilöiltä: ’Mitä meille tapahtuu kuoleman jälkeen?’ Hän ei puhunut juuri mistään muusta. Aivan kuin hän olisi valmistautunut matkaan, jolle tiesi pian lähtevänsä, Gawdat kirjoittaa.

”Minulla oli kaksi vaihtoehtoa”

Kuoleman hyväksyminen lopulta vapautti Gawdatin ja opetti paljon uusia asioita.

– Sinä päivänä, kun ihana poikani menehtyi, kaikki pimeni. Minusta tuntui kuin olisin ansainnut elinikäisen kärsimyksen ja ainoa vaihtoehtoni oli mädätä niille sijoilleni. Todellisuudessa minulla oli kaksi vaihtoehtoa: A, saatoin valita kärsiä elämäni loppuun asti, mikä ei toisi Alia takaisin, ja B, saatoin valita tuntea kivun mutta lakata ajattelemasta surullisia ajatuksia ja tehdä kaikkeni kunnioittaakseni Alin muistoa. Sekään ei toisi Alia takaisin – mutta näin elämästä tulisi hieman siedettävämpää.

”Minusta tuntui kuin olisin ansainnut elinikäisen kärsimyksen ja ainoa vaihtoehtoni oli mädätä niille sijoilleni.”

Menetys sai myös näkemään elämän uudessa mittakaavassa.

– Kun opimme päästämään irti, opimme kuolemaan ennen kuolemaa. Silloin voimme nauttia elämästä kokonaisuudessaan, muttemme pitää mitään itsellämme. Silloin elämä on kirjavaa ja pelotonta. Alamme keskittyä elämään.

Lainaukset kirjasta Onnellisuuden yhtälö, Mo Gawdat (2017, Viisas elämä)

Hilta Tilta

Google-johtajan poika kuoli karmean hoitovirheen vuoksi – kertoo nyt, miten selvisi surusta

Sanotaan, että ilo ja suru kulkevat käsi kädessä. Näin se on , kun menettää oman lapsensa. Alussa se sanoinkuvaamaton suru vie kaiken ilon ja toimintakyvyn, mutta sitten kun aikaa kuluu, mielen valtaa kiitollisuus. Kiitollisuus siitä, että sai olla olla edesmenneen vanhempi ja läheinen, kiitollinen yhteisistä hetkistä ja kokemuksista. Ja usko siihen , että elämä jatkuu vielä kuoleman jälkeen, auttaa myös surutyössä.
Lue kommentti

 Ohjaaja ja käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa kertoo Facebook-sivuillaan, miksi elokuva-alalla tapahtuvasta vallan väärinkäytöstä on niin tärkeää puhua julkisesti.

Hittiohjaaja Johanna Vuoksenmaa kirjoittaa Facebook-sivullaan ajatuksiaan elokuva-alan ongelmista puhumisesta. Tällä viikolla kohua ovat aiheuttaneet useiden naisnäyttelijöiden syytökset ohjaaja Aku Louhimiehen rajuista ohjausmetodeista.

Muun muassa Kumman kaa-, Klikkaa mua- ja Tahdon asia -televisiosarjoissa ohjannut Vuoksenmaa kirjoittaa Facebookissa, että on ainoastaan hyvä asia, kun väkivaltaa ja vääryyttä työssään kohdanneet ihmiset ”tuovat nämä tapahtumat päivänvaloon”.

”Se ei ole huomion hakua, se ei ole noitavainoa, se on välttämättömyys.”

– Elokuva- tai tv-tuotanto on paitsi taiteen tekemistä myös työpaikka. Työpaikka, jossa pitäisi vallita selkeät kaikkia koskevat säännöt ja jossa kaikilla pitäisi olla turvallista. Siksipä onkin tosi hienoa, jos työntekijöiltä löytyy rohkeutta kertoa, mitkä asiat eivät ole ok, Vuoksenmaa sanoo.

– Se ei ole huomion hakua, se ei ole noitavainoa, se on välttämättömyys, jos asioita halutaan kehittää ja muuttaa.

Vuoksenmaa korostaa, että myös hierarkiat ovat tärkeitä esimerkiksi työnjohdollisissa asioissa. Valta tuo mukanaan kuitenkin myös paljon vastuuta.

– Näiden valtarakenteiden takia epäkohtien paljastaminen ei todellakaan ole helppoa, eikä ole ihme, että tarvitaan joukkovoimaa ja aikaa ja monta pontevaa sisäänhengitystä ennenkuin asioista uskalletaan alkaa puhua. Näyttelijöitä on paljon enemmän kuin rooleja, ala on kovasti kilpailtu ja uhka jäädä ilman seuraavaa työtä ja saada hankalan tai kitisijän maine on aito, Vuoksenmaa sanoo.

”Kun rakennetaan todellisen elämän ja oikeiden tunteiden illuusiota, liikutaan ihan älyttömän herkillä ihmisyyden alueilla.”

– Kun fiktiossa rakennetaan todellisen elämän ja oikeiden tunteiden illuusiota, liikutaan ihan älyttömän herkillä ihmisyyden alueilla, käsitellään pelkoja ja haluja, väkivaltaa ja seksuaalisuutta. Minun on ohjaajana tiedettävä ja tunnistettava, miltä tunteiden tulisi kuvassa näyttää ja äänessä kuulostaa, mutta ne keinot, miten tunne rakennetaan, on näyttelijän valittavissa.

– Jos näyttelijä haluaa palella oikeasti tai valvoa oikeasti näyttääkseen väsyneeltä se on hänen valintansa, ei minun.

Vuoksenmaa myös iloitsee siitä, kuinka tämän vuoden Jussi-gaala oli aiheen tiimoilta erityisen valoisa. Gaalassa muun muassa kunnioitettiin #metoo-kampanjaa valkoisten nauhojen avulla ja pukeutumalla mustaan. Myös ohjaaja Aku Louhimies pyysi puheessaan anteeksi niiltä, joita oli työssään loukannut.

– Verhoja on avattu ja valoja on sytytetty, rohkeat ihmiset ovat puhuneet ja madaltaneet muidenkin kynnystä puhua! Rikkinäistä voidaan korjata vasta, kun viat nähdään ja tää korjaaminen on nyt mahdollisempaa kuin koskaan, Vuoksenmaa sanoo.

– Toivon todella, että keskustelu työelämän tasa-arvosta ja viisaasta vallankäytöstä valuisi ihan kaikille aloille, ei haittaisi yhtään. 

Perinteisesti kulttuuriministerin jakaman yleisöpalkinnon luovutti tänä vuonna Jorma Sairanen.

IS kertoo, että kulttuuriministeri Sampo Terho kieltäytyi eilen Jussi-gaalassa luovuttamasta yleisöpalkintoa Aku Louhimiehelle.

Yleisöpalkinnon voittaneen Tuntematon sotilas -elokuvan ohjaaja sai pystin MTV:n entiseltä ohjelmajohtaja Jorma Sairaselta, vaikka perinteisesti kyseisen palkinnon on jakanut kulttuuriministeri.

Terho oli Jussi-gaalassa paikalla, mutta ei halunnut luovuttaa palkintoa Louhimiehelle, jonka kyseenalaiset ohjausmetodit ovat puhuttaneet tällä viikolla. Terho kertoo IS:lle, että syy päätökselle oli itsestään selvä.

– Minun mielestäni tässä tilanteessa ei ole oikein, että kulttuuriministeri jakaa sellaisen viestin, että tämmöinen käyttäytyminen elokuvaohjauksessa on hyväksyttävää.

Kyse on Terhon mukaan periaatekysymyksessä, vaikka Louhimies hänen mukaansa pitikin hyvän puheen juhlassa.

– Elokuva ei tule siitä huonommaksi, mutta kulttuuriministerin tehtävä ei ole hyväksyä tällaista toimintaa, vaan mahdollistaa, että elokuvataide voi hyvin, Terho sanoo IS:lle.

”Mun virheet eivät ole teidän virheitä”

Louhimies nousi viikon alussa alkaneen kohun jälkeen Jussi-gaalan lavalle Tuntemattoman sotilaan saatua yleisön suosikkielokuvan palkinnon. 

Jo tätä ennen monet palkitut ja palkintojen jakajat olivat ottaneet lavalla kantaa viime aikoina puhuttaneisiin alan ongelmakohtiin, epätasa-arvoiseen kohteluun ja ahdisteluun.

– Kiitoksia, että sain tulla tänne, hän aloitti puheensa, ja kiitti ensimmäisenä katsojia sekä elokuvan tekijöitä ja tukijoita.

”Haen apua ja olen sitä saanut.”

– Toivon, että annatte itsellenne luvan juhlia tänään tätä elokuvaa, iloita työstänne ja saavutuksistanne. Minun virheeni eivät ole teidän virheitänne. Tämä viikko on muuttanut meidän kaikkien elämää. Kiitos teille hyvät kollegat, että olette käynnistäneet tämän vaikean prosessin, lähteneet tuulettamaan tätä alaa ja käynnistäneet muutoksen myös minut elämässäni.

Louhimies kuvaili puheessaan vieneensä tilanteita ”kohti äärirajaa ja sen yli”. 

– Haluan pyytää vielä kerran anteeksi kaikilta, joita olen työssäni loukannut. Olen kuvitellut tehneeni yhteistyötä, mutta en ole ollut viisas siinä käyttämässäni vallassa. Ymmärrän, että olen aiheuttanut ahdistusta ja loukannut teitä. Minulla on paljon opittavaa ja korjattavaa, ja asian käsittelyyn varmasti menee aikaa. Haen apua ja olen sitä saanut.

Lopuksi Louhimies kommentoi julkisuudessa esitettyjä väitteitä.

– Yhden niistä haluan vielä korjata, eli uskon, että kaikissa elokuvissani lapset ovat olleet turvassa. Kahden lapseni äiti sanoi aamulla, että muista siinä puheessa vielä lapsiasi, ja mä muistan joka päivä.

Louhimies ei antanut haastatteluja medialle Jussi-gaalassa.

Vierailija

IS: Ministeri Sampo Terho kieltäytyi luovuttamasta yleisö-Jussia Aku Louhimiehelle – ohjaaja pyysi vielä kerran anteeksi kiitospuheessaan: ”...

Ei sekään voi olla oikein, että kaikki nyt kuorossa mollaavat Louhimiestä ja vesittävät hänen ansionsa. Ikään kuin kymmenen vuoden työ Tuntemattoman tekemisessäkin olisi mitätöitynyt. Naiset olisivat voineet paljastaa nämä kärsimänsä asiat vasta Jussi-gaalan jälkeen. Nyt vesittyi koko gaala.
Lue kommentti
Vierailija

IS: Ministeri Sampo Terho kieltäytyi luovuttamasta yleisö-Jussia Aku Louhimiehelle – ohjaaja pyysi vielä kerran anteeksi kiitospuheessaan: ”...

Useampi nainen on on joko jostain syystä valehdellut tai sitten he ovat puhuneet totta kokemuksistaan Louhimiehen käsittelyssä. Itse uskon heidän puhuneen totta, heidät on häpäisty ja toiset vielä pahemmin repäisty palasiksi. Näiden tapahtumien rinnalla on tietysti suorastaan kauheaa, että Gaala meni pilalle Minusta oikea teko Jussien saajien tehdä olisi ollut kuiskata saadus Jussin korvaan sopivan kuuluvalla äänellä jokin Akun mielikommentti hänen työstäessään naista ja heittaa sitten Jussi...
Lue kommentti