UCLA-taideyliopisto on tarjonnut Paula Vesalalle stipendiä, jotta hän voisi jatkaa opintojaan tämän vuoden jälkeenkin. Kuva: Sanoma-arkisto / Tomi Hinkkanen
UCLA-taideyliopisto on tarjonnut Paula Vesalalle stipendiä, jotta hän voisi jatkaa opintojaan tämän vuoden jälkeenkin. Kuva: Sanoma-arkisto / Tomi Hinkkanen

Paula Vesala kertoo Gloriassa, että sekä hänellä että hänen pojallaan oli viime syksynä vaikeaa.

Paula Vesala, 33, muutti miehensä, muusikko Lauri Ylösen, 35, ja Julius-poikansa kanssa viime syksynä Kaliforniaan opiskellakseen UCLA-taideyliopistossa näytelmäkirjailijalinjalla. Paulan koulu sijaitsee Los Angelesissa, mutta koko perhe asuu Santa Monicassa.

Paula kertoo Gloria-lehden haastattelussa Santa Monican valikoituneen perheen asuinpaikaksi sen leveiden jalkakäytävien ja hyvien julkisten koulujen takia.

– Ihanaa, kun Julius voi pyöräillä täällä jalkakäytävillä. Hän on tosin luokkansa ainoa, joka osaa ajaa pyörällä.

Paula nauttii siitä, että saa elää Kaliforniassa kevyttä elämää tavallisena Paulana. Hänen mukaansa myös Kalifornian ilmapiiri on Suomea kevyempi.

– Tein Suomessa niin kauheasti töitä, että olen yrittänyt täällä parantua. Koulu vaatii välillä paljon, mutta se on ainoa asia. Olen kävellyt täällä paljon, nukkunut hyvin ja käynyt joogassa.

Täysin mutkatonta elämä Kaliforniassa ei kuitenkaan ole ollut. Syksyllä sekä Paulalla että hänen pojallaan oli vähän vaikeaa.

– Oli sympaattista, kun me molemmat kamppailimme viime syksynä kielen kanssa ja toivotimme toisillemme aamuisin hyvää koulupäivää. Puhuimme paljon läksyistä ja siitä, että taasko pitää mennä kouluun.

Suomessa Teatterikorkeakoulussa opiskellut Paula sanoo vasta nyt ymmärtäneensä, miten upeissa puitteissa hän on saanut Suomessa opiskella. Hänen mukaansa työskentelyolot Los Angelesissa ovat kotimaahan verrattuna varsin spartalaiset. Näytelmäkirjailijaopiskelijat joutuvat muun muassa siirtelemään omien näytelmiensä lavasteita ja valaisemaan kohtauksiaan itse.

–Amerikkalaisilla räjähtäisi pää, jos he näkisivät, miten me opiskelemme Suomessa.

Koulupäivät ovat pitkiä ja välillä opintoja voi olla viikonloppuisinkin. Päivät kuluvat esseiden kirjoittamiseen, projektitöiden ja näytelmien parissa. Kirjoittamisen lisäksi opintoihin kuuluu myös näyttelemistä ja ohjaamista. Silti Paula sanoo pystyvänsä viettämään nyt enemmän vapaa-aikaa perheensä kanssa kuin ennen.

Lue myös:

Aviopari Paula Vesala ja Lauri Ylönen teki sen taas – tältä yhteistyö kuulostaa!

MTV: Paula Vesala ja Lauri Ylönen tekivät avioehdon

Eeva: Vaikea masennus vei Paula Vesalan sairaalahoitoon

”Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni”, Antti kertoo.

Laulaja Antti Tuisku avaa tuoreessa Apu-lehden numerossa tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Muusikko kertoi marraskuun alussa jäävänsä tauolle kevään 2018 areenakiertueen ja Provinssi Rockin keikan jälkeen. Syystä hän on kuitenkin vaiennut.

Nyt hän paljastaa, että aikoo hankkia tauon aikana hyvinvointivalmentajan pätevyyden.

– Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni. Musiikkia haluan tehdä seuraavan kerran vasta sitten, kun itselläni on oikeanlainen kipinä ja visio siitä, mitä todella haluan tehdä, hän kertoo Apulle.

”Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea.”

Kun Antti marraskuussa ilmoitti tauostaan, hän kertoi tuntevansa ristiriitaisia fiiliksiä.

– Sen jälkeen aloitankin sitten määrittelemättömän pituisen keikkatauon. Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea. Kiertueen päättävän festarivedon jälkeen on aika pistää pillit pussiin ja miettiä elämää muiltakin kanteilta. Ja ladata akkuja tulevaa varten – milloin ikinä sen uuden tulemisen aika sitten onkaan, hän kertoi.

Kesällä Antti kertoi Me Naisten haastattelussa, että haluaa panostaa omaan ja läheistensä hyvinvointiin. Hän rakennutti kotiinsa suolahuoneen, vei äitinsä viime talvena lomalle Los Angelesiin ja siskonsa miehineen Berliiniin Céline Dionin keikalle.

– Olen halunnut satsata siihen, että jaksan tehdä työni mahdollisimman hyvin. Mutta haluan tarjota elämyksiä myös läheisilleni. Hiljattain mökillä yritin sanoa sukulaisille, että kertokaa, jos tarvitsette tänne jotakin, hän kertoi. 

 

Kun näyttelijä Emmi Pesonen alkoi seurustella ohjaaja Paavo Westerbergin kanssa, hän sai kaupan päälle neljä lasta.   

– Useimmat harjoittelevat äitiyttä lapsi kerrallaan, mutta minulle kaikki iät tulivat yhteen syssyyn, Emmi kertoo.

Kun näyttelijä Emmi Pesonen, 40, ensimmäisen kerran vieraili ohjaaja-käsikirjoittaja Paavo Westerbergin, 44, luona, hän katseli lasten kuvia seinällä. 

– Ihmettelin, kun rivistö vain jatkui ja jatkui, ja kaikki ne kuulemma olivat Paavon eri lapsia.

Lapsikatras ei kuitenkaan 27-vuotiasta Emmiä säikäyttänyt, päinvastoin.

– Olin aina ajatellut, että haluan paljon lapsia. Useimmat harjoittelevat äitiyttä lapsi kerrallaan, mutta minulle kaikki iät tulivat yhteen syssyyn, Emmi kertoo. Myöhemmin joukko kasvoi seitsemän hengen suurperheeksi.

– Suurin lahja, joka Emmi on minulle antanut on se, että hän on rakastanut lapsiani, Paavo sanoo.

Vaikeinta aikaa heidän suhteessaan elettiin, kun Paavo ja Emmi teatteritöiden ja arjen pyörittämisen lisäksi remontoivat omakotitaloa.

– Silloin vaatimusten määrä kotona oli niin valtava ja stressitasot niin koholla, että kun pääsi teatterille ja sulki oven takanaan, tuntui päässeensä turvaan ja melkein lomalle, Emmi sanoo. 

– Mutta ainakin elämän tarkoitus oli silloin selvä. Ei ollut aikaa fokusoida itseensä tai kriisiyttää parisuhdetta, kun piti vaan selvitä arjesta, Paavo jatkaa.

Toimiva taiteilijaliitto

Tammikuun alussa ensi-iltansa saa Emmin ja Paavon yhdessä käsikirjoittama ja Paavon ohjaama elokuva Viulisti.

Viulisti on Paavon ensimmäinen leffaohjaus ja Emmin esikoiskäsikirjoitus, jonka tekemiseen hän hyppäsi samalla pelottomalla asenteella kuin suurperheen äidiksi – ilman että ensin olisi vaikkapa kirjoittanut jonkun lyhytelokuvan käsiksen.

Kirjoittaminen oli Emmille monella tapaa avartavaa ja vapauttavaa.

– Näyttelijä on työnsaannin suhteen usein alisteisessa asemassa suhteessa ohjaajaan. Se on välillä tosi kuluttavaa. Kun kirjoitan, saan tehdä ihan mitä haluan, hän sanoo.

Yhdessä pari on työskennellyt aiemminkin.

– Työnteko yhdessä ei ole ikinä ollut meille vaikeaa, sillä työpaikalla roolimme ovat selvät. Eikä Paavo minua ainakaan helpommalla päästa kuin muita.  Siviilielämässä vastuun jakaminen on paljon vaikeampaa, Emmi sanoo.

– Kunnioitamme työtä ja työyhteisöä niin paljon, ettemme siellä rupea riitelemään. Eiväthän muutkaan tuo työpaikalle kotiasioitaan, Paavo jatkaa.

Mihin Emmi Paavossa ihastui? Miten seitsenhenkisen perheen arkea pyöritettiin? Voiko vain taiteilija ymmärtää toista taiteilijaa? Miltä tuntuu, kun lapset muuttavat pois kotoa? Lue lisää Me Naisten numerosta 50-51/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.