Lena Dunham tunnetaan feministinä, joka kritisoi median kapeaa naiskuvaa. Kuva: Reuters
Lena Dunham tunnetaan feministinä, joka kritisoi median kapeaa naiskuvaa. Kuva: Reuters

Lena Dunham on tulistunut ennenkin hänen kuviensa räikeästä muokkaamisesta.

Girls-sarjan näyttelijä ja luoja Lena Dunham, 29, kritisoi eilen Instagramissa espanjalaislehti Tentacionesia kuvansa räikeästä käsittelystä. Dunhamin julkaisu sai nopeasti kymmeniätuhansia tykkäyksiä.

– Vartaloni ei ole koskaan näyttänyt tältä, Dunham kirjoitti.

– Jos pidätte tekemisistäni, miksi ette ole rehellisiä lukijoitanne kohtaan?

Lehti vastasi julkisesti Dunhamille, ja kävi ilmi, että se ei ollut käsitellyt kuvaa. Kuvanmuokkaus oli siis tapahtunut jo aiemmin, ja näyttelijän edustajat olivat hyväksyneet kuvan. Dunham pahoitteli Instagramissa sitä, että oli syyttänyt väärää puuta.

Guardianin mukaan kuva on otettu vuonna 2012 ja julkaistu aiemmin ainakin Entertainment Weekly -lehdessä.

Jälkimmäisessä Instagram-kuvassaan Dunham avautui siitä, miltä tuntuu, kun omia kuvia käsitellään rajusti.

– On outoa katsoa kuvaa ilman, että tietää varmasti, onko siinä enää oma kehosi.

Dunham sanoo, ettei halua osoitella ketään sormella, sillä kyseessä on laaja yhteiskunnallinen ongelma.

– Minulla on pitkä ja monimutkainen historia kuvankäsittelyn kanssa. Haluan elää tässä villissä maailmassa, pelata sen pelejä ja saada näkyvyyttä työlleni. Haluan myös olla rehellinen siitä, kuka olen ja mitkä ovat arvoni.

”Vain se merkitsee, että keho toimii. Ei se, että se on maidonvalkoinen ja laiha.”

Näyttelijä kirjoittaa haluavansa nyt myös ”jotain muuta” ja kiittää lehden kuvaa ja kohua oivalluksestaan. Hän viittaa konkaripoliitikko Hillary Clintoniin, jota tukee Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

– Ehkä se johtuu siitä, että täytän kolmekymmentä. Ehkä siitä, että olen nähnyt, kuinka ehdokastani piinataan enemmän tavallisesta naisen vartalosta kuin politiikastaan. Ehkä siitä, että olen sairastunut ja tajunnut, että vain se merkitsee, että keho toimii. Ei se, että se on maidonvalkoinen ja laiha.

Aiemmin Dunham on puhunut avoimesti mielenterveysongelmistaan.

 

Hey Tentaciones- thank you for sending the uncropped image (note to the confused: not unretouched, uncropped!) and for being so good natured about my request for accuracy. I understand that a whole bunch of people approved this photo before it got to you- and why wouldn't they? I look great. But it's a weird feeling to see a photo and not know if it's your own body anymore (and I'm pretty sure that will never be my thigh width but I honestly can't tell what's been slimmed and what hasn't.) I'm not blaming anyone (y'know, except society at large.) I have a long and complicated history with retouching. I wanna live in this wild world and play the game and get my work seen, and I also want to be honest about who I am and what I stand for. Maybe it's turning 30. Maybe it's seeing my candidate of choice get bashed as much for having a normal woman's body as she is for her policies. Maybe it's getting sick and realizing ALL that matters is that this body work, not that it be milky white and slim. But I want something different now. Thanks for helping me figure that out and sorry to make you the problem, you cool Spanish magazine you. Time to get to the bottom of this in a bigger way. Time to walk the talk. With endless love, Lena PS I'd love the Tentaciones subscription I was offered!

Kuva, jonka Lena Dunham (@lenadunham) julkaisi

Kyseessä ei ole ensimmäinen Dunhamin kuvien Photoshop-kohu. Esimerkiksi vuonna 2014 hänen kuvaansa Vogue-muotilehdessä muokattiin dramaattisesti. Jezebelin jutusta näkee, miten suuri ero alkuperäisellä ja muokatulla kuvalla on.

Kuvankäsittelystä aborttiin

Dunham julkaisi Instagramissa kuvan, jossa lopetti kuvankäsittelykeskustelun omalta osaltaan. Hän viittasi presidentinvaalien keskusteluun ja puolusti naisten oikeutta aborttiin.

– Minun photoshopatuilla säärilläni ei ole väliä, koska nyt on supertiistai ja tämä tapahtuu.

 

But seriously my photoshopped legs don't matter, cuz it's Super Tuesday and this is happening #stopthesham @ppact

Kuva, jonka Lena Dunham (@lenadunham) julkaisi

 

Cheek suunnittelee parhaillaan jäähyväiskiertuettaan, joka päättyy elokuussa Lahteen.

Cheekin eli Jare Tiihosen, 36, elämästä kertova Veljeni vartija -elokuva saa ensi-iltansa ensi viikolla. Tarinassa on vahvasti mukana veljeys ja Antti Holma näyttelee räppärin lisäksi tämän kaksoisveljeä Jereä.

– Jere ei ole vielä nähnyt elokuvaa, eikä äiti. Yleisesti elokuvan vastaanoton tietää, kuten tietää kaiken mikä liittyy muhun. Kriitikoilta pukkaa varmaan yhtä tähteä, mutta toivottavasti yleisö diggaa. Tämä on se kaava, mikä urallani on ollut, Jare naurahti elokuvan ennakkonäytöksessä.


Läheiset ymmärtävät

Jare suunnittelee parhaillaan jäähyväiskiertuettaan, joka päättyy elokuussa Lahteen. Kun Suomen suosituin räppäri kertoi 2014 loppuvuodesta lähipiirilleen lopetusaikeista, he suhtautuivat ajatukseen ymmärtäväisesti.

– Ne, jotka ovat minua lähellä ymmärtävät miksi lopetan. Muille olen sanonut, että ette voi tietää, mitä mä tunnen.  

– Pääpointti lopettamiselle on se, että Cheekinä en keksi mitään uutta. Moni sanoo, että voithan sä tehdä kesäksi biisin tosta tai tosta. Mutta olen tehnyt biisit jo monta kertaa kaikesta Cheekille olennaisesta tematiikasta. Rakkaudesta tietysti voi aina laulaa.

Elokuvassa kuvataan myös Jaren suhdetta mallina työskentelevään yliopisto-opiskelijaan. Suhde kariutuu siihen, että rauhallisempaa kotielämää eläessä Jare ei keksi Cheekille mitään uutta kirjoitettavaa.

”Cheekinä en keksi mitään uutta.”

– Voin ihan hyvin kuvitella, että elän kymmenen vuoden kuluttua rauhallista perhe-elämää. Moni on sanonut, että voihan sulla sitten olla uusia ideoita. Mutta en mä sellaisesta halua edelleenkään tehdä musaa, Jare selventää.

Jare ei vielä tiedä, mitä tekee elokuun jäähyväiskeikkojen jälkeen.

– Ostin kotiin pienen kosketinsoittimen. Ehkä minusta tulee pianisti!

Onnea etsimässä

Cheekin viimeinen albumi kuvasi myös artistin syvempiä tuntoja ja elämää kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa.

– Nyt kuuntelen levyä, että olenpa ollut aika maassa. Tällä hetkellä minun olisi mahdotonta aloittaa noin tummanpuhuvan albumin kirjoittamista.

Mikä Jaren tekee sitten onnelliseksi?

– Sitä mietin yhä. Minulla on aina ollut kaipuu johonkin muuhun ja aika näyttää, mitä se jokin muu tulee olemaan. Mulla on hieno ja laaja kaveripiiri, josta olen onnellinen.

”Minulla on aina ollut kaipuu johonkin muuhun.”

Viime kesänä Jare päätti ostaa vuosien harkinnan jälkeen koiran. Otus on sulattanut myös miehen äidin sydämen.

– Käyn yleensä vähän enemmän Lahdessa moikkaamassa äitiä. Asun kauempana kuin Jere, enkä ole aina siinä vieressä tukemassa, mutta mulla on halu auttaa. Nyt mutsi on käynyt useammin täällä Helsingissä, kun on tuo Otus. Se on hyvä vetonaula!

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja yökerhonomistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos