Lena Dunham on joutunut tuoreen kirjansa kanssa keskelle kohua. Kuva: Reuters
Lena Dunham on joutunut tuoreen kirjansa kanssa keskelle kohua. Kuva: Reuters

Lehti väittää, että Lena Dunham paljastaa kirjassaan käyttäneensä seksuaalisesti hyväksi pikkusiskoaan Gracea. Lenan mielestä väite on ällöttävä, järkyttävä ja halventaa oikeita uhreja.

Girls-sarjan luojan ja näyttelijän Lena Dunhamin, 28, uusi kirja on aiheuttanut kohun Yhdysvalloissa. Osa kirjan lukeneista, muun muassa konservatiivisen National Review -aikakauslehden toimittaja Kevin Williamson, syyttää hänen paljastavan siinä käyttäneensä pikkusiskoaan seksuaalisesti hyväksi.

Seksuaaliseksi hyväksikäytöksi syyttelijät laskevat Lenan maininnan siitä, kuinka hän masturboi nukkuessaan samassa sängyssä siskonsa kanssa, maanitteli tämän suukottelemaan kanssaan ja tutki lapsena pikkusiskonsa sukupuolielimiä.

"Ällöttävä ja järkyttävä väite"

Lena on ottanut poruun kantaa Twitterissä. Hänen väittää vastapuolta sanojensa vääristelystä ja järkyttävistä ja ällöttävistä syytöksistä. Lena muistuttaa, että lasten kiinnostus sukupuolielimiin on normaalia. Myös Lenan pikkusisko Grace Dunham kommentoi Twitterissä toivovansa, että ulkopuoliset antaisivat ihmisten itse päättää, mikä on heille haitallista, mikä ei.

– Väite siitä, että hyväksikäytin siskoani, on todella järkyttävä ja ällöttävä. Jos et koskaan lapsena kurkistanut toisen lapsen vaginaan, onneksi olkoon. Normaalisti en välitä tällaisista väitteistä, mutta älkää halventako oikeita uhreja ja vääristelkö sanojani, Lena kirjoitti.

Lenaa on puolustanut myös Independent-lehden toimittaja Grace Dent, jonka mukaan syyttelijät yrittävät ratsastaa Lenan julkisuudella. Kirjailija-näyttelijä-käsikirjoittajaa on nimitetty oman sukupolvensa ääneksi, ja tällainen asema saa Dentin mukaan sivulliset janoamaan palaa maineesta. Hän muistuttaa, että kohu kertoo ainoastaan siitä, kuinka valtava tabu lasten seksuaalisuus on edelleen.

Muun muassa tämä kirjan kohtaus tulkittiin seksuaaliseksi hyväksikäytöksi:

"Onko meillä kaikilla kohtu?" kysyin äidiltäni seitsenvuotiaana.

"On", hän sanoi. "Jo vastasyntyneillä tyttövauvoilla on kohtu ja kaikki munasolut, mutta ne ovat silloin vielä ihan pieniä. Ja vauvoja niillä voi tehdä vasta vähän isompana." Katsoin pikkusiskoani, joka tuolloin oli hoikka ja jäntevä yksivuotias, ja hänen pikkuista vatsaansa. Kuvittelin munasoluja hänen sisällään, kuin hämähäkin munia Lotta ystäväni -kirjassa, ja sormustimen kokoista kohtua.

"Onko Gracella samannäköinen vagina kuin minulla?"

"On kai", äiti sanoi. ”Paitsi pienempi."

Sitten eräänä päivänä, kun istuin meidän pihatiellämme Long Islandilla leikkimässä palikoilla ja hiekkaämpäreillä, uteliaisuus kävi sietämättömäksi. Grace istui vieressäni, jokelteli ja hymyili, ja minä kumarruin hänen jalkojensa väliin ja levitin varovasti hänen häpyhuulensa auki. Hän ei pannut vastaan. Kun näin sinne sisälle, aloin huutaa.

Äiti tuli juosten. "Äiti, äiti! Gracella on jotain siellä sisällä!"

Äiti ei alkanut kysellä, miksi olin kurkistanut Gracen vaginaan. Se ei ollut minulta mitenkään poikkeuksellinen idea. Hän vain polvistui Gracen eteen ja tarkisti itse. Kävi ilmi, että Grace oli tunkenut sinne kuusi tai seitsemän pikkukiveä. Äiti poisti ne kärsivällisesti Gracen hekotellessa tyytyväisenä menestyksekkäälle pikku jekulleen.

Dunhamin Sellainen tyttö (Otava) ilmestyi suomennettuna lokakuussa. Lue arvostelu täällä: Haluatko saada elämässäsi kaiken? Lue Lena Dunhamin uutuuskirja

Lue myös:

Girls-sarjan luoja Lena Dunham: "Kun olin pulleimmillani, miehiä piisasi"

Tämä on ollut Girls-tähti Lena Dunhamin pitkäaikainen pakkomielle

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Jo riittää!

IS: Maria Veitola kommentoi Tomi Metsäkedon jäämistä pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta: ”Varmaan hänellekin parasta”

Todisteet Metsäketoa vastaan ovat niin laajat ja vakuuttavat, että puolustelijat eivät joko tiedä keissistä mitään, tai eivät yksinkertaisesti halua tasa-arvoa tähän maailmaan. Sikailu naisia (ja ketä tahansa kohtaan) on kuvottavaa! Hyssyttely ja toisaalle katsominen taas on sikailun mahdollistamista. Moinen käytös tulee tuomita ja teilata niin monta kertaa, että se loppuu. Kiitos, Maria, rohkeudestasi!
Lue kommentti