Lena Dunham paukuttelee elämästään taas suoraan. Kuva: MV photos
Lena Dunham paukuttelee elämästään taas suoraan. Kuva: MV photos

Girls-sarjan luoja Lena Dunham neuvoo fanejaan elämän suurissa kysymyksissä – oman elämänsä virheiden kautta.

Miten välttyä huonoilta poikaystäviltä, kalliilta mehupaastoilta tai itsetunto-ongelmilta? Uutuuskirjassa Sellainen tyttö. Nuoren naisen "opetuksia" (Otava) Lena Dunham jakaa elämänsä vähemmän hehkeät hetket estääkseen muita tekemästä samoja virheitä. Girls-sarjan luoja neuvoo fanejaan myös Ask Lena -nettivideosarjassa – muun muassa tällaisissa ongelmissa:

Olenko feministi, jos haluan pukeutua paljastavasti?

– Iso osa feminismistä on sitä, että sallii toisten naisten tehdä ratkaisuja, joita ei itse välttämättä tekisi. Sitä paitsi ostin juuri itsekin läpinäkyvän mekon, vaikka en keksi montakaan paikkaa, jossa voisin sitä pitää.

Olen ylipainoinen. Miten oppisin pitämään itseäni viehättävänä?

– Hyvä itsetunto tarkoittaa minulle sitä, että olen ylpeä tekemisistäni ja ajattelen olevani juuri nyt paras versio itsestäni – en sitten, kun olen laihduttanut 10 kiloa. Olen jojoillut painoni kanssa paljon, mutta ollessani hoikimmillani suhtauduin ruokaan niin pakkomielteisesti, että en tainnut saada seksiä koko aikana. Mutta kun vähän välitin ruokapäiväkirjoista ja painelin Brooklynissä pulleimmillani, miehiä piisasi.

Miksi ihastun aina miehiin, jotka kohtelevat minua huonosti?

– Tiedän mistä puhut. Kiltteihin ihmisiin ihastuu vasta kun on kiltti itsellensä. Niin kauan kuin et pidä itsestäsi, kiinnostut miehistä, jotka heijastelevat omia tunteitasi. Kun alat arvostaa itseäsi, inhottava käytös ei enää viehätä.

Seksielämäni on surkeaa. Miksi päädyn aina harrastamaan huonoa seksiä?

– Taisin olla jotain 25-vuotias, kun ensimmäisen kerran mietin, pidänkö minä edes seksistä. Siihen saakka olin vain huolehtinut seksikumppanini nautinnosta. Ei ole olemassa ihmistä, joka on "hyvä sängyssä", sillä seksi on alkemiaa, joka tapahtuu kahden ihmisen välillä. Sinun täytyy kellistää sellainen, joka haluaa tuottaa sinulle nautintoa.

Tyttöystäväni yrittää kovasti olla hauska, mutta minua ei naurata. Mitä teen?

– Jätä hänet. Huumori on hyvin tärkeää parisuhteessa, lähes yhtä tärkeää kuin se, ettei toinen ole väkivaltainen eikä täysin luotaantyöntävä. Mutta huumorintaju on subjektiivista. Jos tyttöystäväsi jutut eivät naurata sinua, naapurisi saattaa pitää häntä maailman hauskimpana tyyppinä.

Miten oppisin iloitsemaan ystävieni puolesta enkä kadehtimaan heitä?

– Isäni opetti minulle sanonnan "vuorovesi nostaa kaikkia veneitä". Menestys tekee ystävästäsi varmasti vain anteliaan, ja hän haluaa auttaa sinuakin. Aika, jonka tuhlaat kadehtimiseen, on aina poissa omien visioittesi toteuttamisesta. Laadi siis to do -lista ja ala hommiin.

12 Ask Lena -videota on katsottavissa Lenan nettisivuilla. Lena-fanien kannattaa seurata myös naisen Twitter- ja Instagram-tilejä.

Lue myös:

Tämä on ollut Girls-tähti Lena Dunhamin pitkäaikainen pakkomielle

Girls-tähti ihastui suomalaissuunnittelijan vaatteisiin

Ehkäisystä tulossa liian kallista? Tv-tähti puolustaa kaikkien oikeutta e-pillereihin