Jonna julkaisee vuosien tauon jälkeen uuden levyn. Elämä hymyilee laulajalle muutenkin: edessä on muutto Kalifornian aurinkoon aviomiehen luo.

Muistattehan vielä energisen ilopillerin Jonnan?

Jonna (entinen Pirinen, nykyinen Christensen) tuli julkisuuteen Suomen ensimmäisestä kykyjenetsintäohjelmasta, Popstarsista, 2000-luvun alussa. Sen jälkeen hän julkaisi kolme r&b-henkistä levyä, mutta viimeiset vuodet Jonna on elänyt hiljaiseloa.

Tänään Jonna, 32, julkaisee monen vuoden odotuksen jälkeen uuden levyn Sound Mind, joka esittelee ihan uudenlaisen artistin. Kieli on vaihtunut suomesta englanniksi, ja musiikkikin on tyyliltään toisenlaista.

– Mukana on kaikenlaista häröä, säröä ja rumuutta, koska kirjoittamissani teksteissäkin on surua, kipua ja sairautta, Jonna kertoo.

Ei mikään helppo elämä

Jonna jos joku tietää, mistä kirjoittaa.

Laulaja-lauluntekijä varttui Joensuussa. Hänen lapsuuttaan varjosti äidin alkoholismi, ja kun vanhemmat erosivat Jonnan ollessa 12-vuotias, Jonna päätti asua isänsä kanssa. Äidin luona arki olisi ollut epämääräistä, mutta isän luona pystyi lukemaan kokeisiin.

 – Äitini soitti minulle melkein päivittäin humalassa ja toisteli samoja juttuja negatiiviseen sävyyn. Jossain vaiheessa opin sanomaan hänelle, että kuulen hänen olevan humalassa ja laitan siksi luurin kiinni.

 – Minun piti itse vetää rajoja suojellakseni itseäni, Jonna sanoo.

Jonnan äiti ei koskaan päässyt irti alkoholista, vaan juominen vei häneltä hengen.

 – Äitini on ollut minulle varoitusmerkki. Oma alkoholinkäyttö mietitytti aina, koska alkoholismi kulkee meillä selvästi suvussa. Minusta tuli kännissä aina se tyyppi, joka itkee samoja ongelmiaan uudestaan ja uudestaan, Jonna kertoo.

Luterilaisesta mormoniksi

Jonna on ollut kahdesti naimisissa amerikkalaisen mormonimiehen kanssa.

Oikeastaan on ihan sattuma, että tavallisessa tapauskovaisessa luterilaisessa perheessä kasvanut Jonna kääntyi mormoniksi. Siitä voi kiittää Suomeen lähetettyjä mormonilähetyssaarnaajia.

 – Olin parikymppisenä töissä päiväkodissa, jossa lähetyssaarnaajat kävivät laulattamassa lapsia. Koska olin heikkona amerikkalaisiin miehiin, aloin flirttailla heidän kanssaan. Vähitellen tutustuin heidän ajatteluunsa, ja moni asia elämässäni loksahti paikoilleen, Jonna kertoo.

Irtosuhteita harrastanut ja paljon juhlinut nuori nainen huomasi, että elämä olikin paljon kivempaa selvin päin ja ilman seksiä. Moni mormonikirkon oppi toimi hänen kohdallaan hyvin.

 – Muistan, miten juhannuksena juhliminen oli mennyt taas överiksi, ja olin täysin valmis kokeilemaan juomattomuutta. Yllättäen se olikin helppoa. Irtosuhteiden jälkeenkin oli usein paha olo. Ihan kuin olisin antanut hyväksikäyttää itseäni. Tuntui helpolta jättää kaikki esiaviolliset suhteet, Jonna muistelee elämänmuutostaan.

Masennus iskee

Jonna oli vain 21-vuotias solmiessaan ensimmäinen avioliittonsa. Liittoaan hän kuvailee viha-rakkaus-suhteeksi.

 – Olimme molemmat kasvaneet avioeroperheissä, eikä meillä ollut kokemusta pitkästä suhteesta. Riitelimme päivittäin, koska luulimme, että kaikissa suhteissa riidellään. Eihän meillä ollut muuta mallia, Jonna kertoo.

Vuoden avioliiton jälkeen Jonnan aviomies päätti, että heidän on parempi erota. Mies koki, että hän vapauttaa näin Jonnan suhteesta, jossa tämä vain soutaa ja huopaa ja on epävarma.

Suhde oli ollut niin vaikea, että sen aikana Jonna masentui ensimmäisen kerran elämässään. Sittemmin sairaus on uusiutunut useamman kerran. Yleensä masennus on ollut seurausta pettymyksistä. 

 – Kun olen masentunut, tuntuu, että haluan vain luovuttaa, etten jaksa tehdä enää mitään. Voisin katsoa yöpuvussa telkkaria aamusta iltaan, Jonna kuvailee.

Jonna haluaa puhua masennuksesta avoimesti, koska on paljon ihmisiä, jotka eivät ole koskaan joutuneet kokemaan samaa. He eivät Jonnan mielestä ymmärrä, mistä on kyse.

 – Masennus ei ole asennekysymys. Se ei ole niin yksinkertaista, vaan kyse on aivokemiallisesta tilasta.

 – Meillä suomalaisilla tuntuu sitä paitsi olevan luontaisesti itseämme soimaavia ja vähätteleviä ajatuksia.

Valoa kohti

Jonna on käynyt terapiassa vuosia, ja hän haluaisi pöllyttää myös siihen liitettyjä uskomuksia.

 – En olisi selvinnyt ilman terapiaa, jossa olen voinut käsitellä äitini menetystä ja avioeroani. Terapiassa käymistä usein hävetään, koska ajatellaan, että terapiaa tarvitseva on hullu. Minun mielestäni se, joka käy terapiassa, on fiksu, Jonna sanoo.

 – Olen koukussa itseni kehittämiseen, ja siitähän terapiassakin on kyse. Se antaa työkaluja elämään.

Tällä hetkellä elämä hymyilee Jonnalle. Viimein seitsemän vuoden odotuksen jälkeen käsissä on levy, josta hän on todella ylpeä.

Ensimmäinen avioliitto ei jäänyt Jonnan ainoaksi. Mormonikirkon konferenssissa Tanskassa vuonna 2009 hän tapasi nykyisen miehensä, amerikkalaisen Benjamin Christensenin.

 – Benjamin piiritti minua, mutten ollut aluksi kiinnostunut, koska hän tuntui niin smooth talkerilta.  Onneksi tajusin, ettei hän ollut mikään peluri, vaan oikeasti kiinnostunut minusta, Jonna muistelee.

 – Amerikkalaiset miehet tietävät, miten hurmata minut. He ovat sellaisia herrasmiehiä, osaavat kehua oikealla tavalla. Nykyinen mieheni hurmaa kaikki mummotkin kehuillaan, laulaja nauraa.
 
Lokakuun lopussa Jonnalla on edessä muutto aurinkoiseen Kaliforniaan, jonne Piilaaksossa työskentelevä puoliso on jo asettunut.

Kaliforniassa Jonna on asunut aiemminkin, ja hän odottaa innolla vanhojen ystäviensä tapaamista. Jos kaikki menee hyvin, laulaja saa sovittua kiertueen myös uuteen kotimaahansa.

 – Kun tämä vauva, eli levy, on nyt saatu ulos ja kiertue Jenkeissä tehtyä, seuraava suunnitelma on, että yritämme vauvaa oikeasti, Jonna paljastaa.

 – Olemme olleet Benjaminin kanssa naimisissa jo viisi vuotta, ja olen valmis seuraavaan elämänvaiheeseen, jossa kaikki ei pyöri itsekkäästi oman navan ympärillä.

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...