Vuosina 2000–2007 esitetty hittisarja Gilmoren tytöt palaa neljällä uudella jaksolla 25. marraskuuta. Kuva: Yle kuvapalvelu
Vuosina 2000–2007 esitetty hittisarja Gilmoren tytöt palaa neljällä uudella jaksolla 25. marraskuuta. Kuva: Yle kuvapalvelu

Gilmoren tytöt -kaksikko Lauren Graham ja Alexis Bledel tienaavat yhdestä jaksosta noin 670 000 euroa per nokka.

Suosikkisarja Gilmoren tytöt palaa Netflixin ansiosta ruutuun marraskuussa. Sarjan pääosissa eli Lorelaita ja Rorya näyttelevät Lauren Graham ja Alexis Bledel tekevät neljästä uudesta jaksosta kunnon tilin.

Variety-lehden julkaisemien tilastojen mukaan kumpikin näyttelijä tienaa yhdestä jaksosta noin 670 000 euroa. Tilastoissa on tv-sarjojen tähtiä, ja Gilmoren tytöt -kaksikko tienaa draamasarjojen kategoriassa eniten.

Tilastot nostavat esille kolme asiaa: tv-tähdet tienaavat nykyään huikeita summia, pääosien näyttelijät nostavat huomattavasti korkeampaa liksaa kuin muut ja kärkipaikoilla on runsaasti naisia.

Lue lisää Gilmoren tyttöjen paluusta.

Komediasarjojen kategoriassa Grahamia ja Bledeliä suurempia palkkoja nostaa vain Rillit huurussa -sarjan pääkolmikko. Johnny Galecki (Leonard), Jim Parsons (Sheldon) ja Kaley Cuoco (Penny) tienaavat kaikki yhdestä jaksosta vajaat 900 000 euroa per nenä. Muiden komediasarjojen näyttelijöiden tienestit ovat reilusti pienempiä kuin Gilmoren tyttöjen tähtien.

Draamasarjojen parhaiten palkatuista kolmanneksi yltää NCIS Rikostutkijoiden päähenkilöä, agentti Gibbsiä näyttelijä Mark Harmon, joka saa yhdestä jaksosta noin 470 000 euroa.

Jaetulla neljännellä sijalla ovat House of Cards -sarjassa poliitikko Frank Underwoodia esittävä Kevin Spacey ja viisi Game of Thrones -sarjan tähteä, jotka tienaavat kaikki yhdestä jaksosta noin 450 000 euroa. Kovapalkkaiset Game of Thrones -näyttelijät ovat Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke ja Nikolaj Coster-Waldau.

Game of Thrones -sarjan Emilia Clarke on yksi tv-maailman kovapalkkaisista naisista. Kuva: Reuters
Game of Thrones -sarjan Emilia Clarke on yksi tv-maailman kovapalkkaisista naisista. Kuva: Reuters

Draamasarjojen parhaiten palkattujen listan sijalla 13 komeilee pohjoismaalaisvahvistus. Yhdysvalloissa asuva ruotsalaisnäyttelijä Joel Kinnaman tienaa yhdestä Netflixin Altered Carbon -sarjan jaksosta noin 314 000 euroa. Kinnaman nähdään myös House of Cards -sarjan viimeisimmällä kaudella.

Lue lisää ruotsalaistähti Joel Kinnamanista.

Kärkisijoilla eri kategorioissa on myös runsaasti elokuvista tuttuja näyttelijöitä, kuten Emma Stone, Reese WitherspoonDrew Barrymore, Daniel Craig ja Nicole Kidman. Tv-sarjoihin on luultavasti vielä aiempaa helpompaa saada mukaan isoja nimiä, kun niiden palkkiotaso on noussut.

Judge Judy -ohjelman Judy Sheindlinille maksetaan vuodessa noin 43 miljoonaa euroa.

Juontajien ja uutisankkurien kategoriassa eniten saa Judge Judy -ohjelman tuomari Judy Sheindlin, jolle maksetaan vuodessa noin 43 miljoonaa euroa. Toisella sijalla on Today-ajankohtaisohjelman Matt Lauer, joka tienaa vuodessa noin 20–22 miljoonaa euroa. Kolmanneksi yltää nimeään kantavan talk show'n vetäjä Ellen DeGeneres, joka tienaa vuoden aikana noin 18 miljoonaa euroa.

Naisnäyttelijät palkkatasa-arvon asialla

Tv-sarjojen palkkiot ovat puhuttaneet myös aiemmin tänä vuonna – lähinnä siitä näkökulmasta, että naiset tienaavat usein vähemmän kuin miehet. House of Cardsin tähti Robin Wright puhui viime keväänä naisten ja miesten palkkaeroista.

Wright kertoi huomanneensa tilastoista, että hänen hahmonsa Claire Underwood oli tietyn aikaa suositumpi hahmo kuin Kevin Spaceyn esittämä Frank Underwood. Näyttelijä uhkasi nostaa palkka-asian julkisuuteen, ellei hänelle makseta lisää. Wright on myös sarjan tuottaja ja ohjannutkin jaksoja.

House of Cards -sarjan Robin Wright sai tahtonsa läpi ja lisää palkkaa, kun iski faktat tiskiin. Kuva: Reuters
House of Cards -sarjan Robin Wright sai tahtonsa läpi ja lisää palkkaa, kun iski faktat tiskiin. Kuva: Reuters

Kun ysärin suosikkisarja Salaiset kansiot palasi viime talvena ruutuun, monia tyrmistytti, että Dana Scullya esittävälle Gillian Andersonille tarjottiin jaksoista puolet vähemmän palkkaa kuin Fox Mulderia näyttelevälle David Duchovnylle.

– Se oli järkyttävää ottaen huomioon, kuinka paljon olin jo aikoinaan joutunut tekemään työtä saadakseni meille reilut palkat. Se on surullista, Gillian kommentoi tuolloin Daily Beast -lehdelle.

Lopulta Gillian ja David saivat samansuuruiset palkat.

Monissa suosituissa elokuvissa viime vuosina näytellyt Jennifer Lawrence on hänkin puhunut julkisuudessa näyttelijöiden palkkatasa-arvosta. Hän tienasi vuoden 2013 American Hustle -elokuvasta vähemmän kuin mieskollegansa.

Juttua muokattu 10.10. kello 22.55. Korjattu virheellinen tieto tv-juontajien palkoista: ovat vuositasolla, ei jaksoittain.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.