Emilia Clarke. Kuvat: Shutterstock ja HBO
Emilia Clarke. Kuvat: Shutterstock ja HBO

Hollywood on hullaantunut brittinäyttelijä Emilia Clarkesta. Game of Thronesin kovanaamasta paljastuu nyt myös romanttinen herkkis ja armoton pilakeppostelija.

Luojan kiitos näyttelijä Emilia Clarke, 29, näyttää tänään toisenlaiselta kuin hänen uusin roolihahmonsa ensi-iltaelokuvassa Kerro minulle jotain hyvää. Tyyli on toki vapaa, ei siinä mitään, mutta jos Emilia olisi keinahdellut paikalle keltamustissa ampiaissukkahousuissa tai kasarihenkisessä kukonaskeljakkupuvussa, vastapuolella olisi nyt vaikea pitää naama peruslukemilla.

Emilia kuvailee roolihahmonsa muotimakua sanalla röyhkeä.

– Mutta oli hänelläkin yksi asu, jonka olisin voinut ottaa kuvauksista mukaani kotiin. Sellainen meksikolaistyylinen, huopainen jakku… Se oli, noh, cool!

Emilia näyttää vielä erilaisemmalta tunnetuimmassa roolissaan Game of Thrones -fantasiasarjassa. Siinä Ruohotasangon khaleesilla on haikea ilme, lumenvalkoinen tukka ja teräksenkova pokka. Onpa Emilia kohauttanut roolissaan esiintymällä alasti ja kehunut jättäneensä silloin turvautumatta stuntnäyttelijään.

"En kuitenkaan valita istuessani tässä kullatulla jalustalla, olen tosi onnekas."

Emilia on näytellyt fantasiahahmoa vuodesta 2010. Brittinäyttelijä lennätettiin silloin Yhdysvaltoihin koekuvauksiin, ja repliikkien lukemisen jälkeen häntä pyydettiin vetäisemään parit tanssinumerot. Emilia luuli pyyntöä vitsiksi ja tempaisi pätkät tiputanssia sekä robottitanssia. Heittäytyminen palkittiin roolilla, joka teki Emiliasta kertaheitolla supertähden.

– Menestys on muuttanut kaiken, mutta ennen kaikkea se pitää minut kiireisenä. En kuitenkaan valita istuessani tässä kullatulla jalustalla, olen tosi onnekas.

Nuorempi Cameron

Uuden elokuvan päähenkilö on Louisa Clark, vähän höpsö duunariperheen tytär, joka potkut saatuaan ja rahapulassa on valmis tarttumaan mihin työhön tahansa. Niin kuin avustajaksi onnettomuudessa halvaantuneelle miehelle, jonka ainoa toive on kuolla. Louisa yrittää epätoivoisesti saada miehen muuttamaan aikeensa.

– Mutta voiko ketään pakottaa elämään ja sopeutumaan uudenlaiseen elämäntyyliin? käsikirjoittaja, kirjailija Jojo Moyes muotoilee leffan teeman.

Kirjailija poimii ideat romanttisiin romaaneihinsa tosielämän tarinoista. Lehtileikkeestä lähti tämänkertainenkin juoni: Jojo luki halvaantuneesta urheilijasta, joka suostutteli perheensä auttamaan häntä eutanasian saamisessa.

– Oli jotenkin brittiläistä kirjoittaa noin synkästä tarinasta romanttinen komedia, mutta sellaisiahan me britit olemme. Lähestymme vaikeimpia juttuja usein huumorilla, Jojo luonnehtii.

– Myönnän epäröineeni, kun Emiliaa ehdotettiin tähän herkkään rooliin. Näin hänet mielessäni Game of Thronesin hahmona ja mietin, että ööö, todellako?

"Kuusi seitsemän vuotta tässä bisneksessä ei voi olla kasvattamatta ihmistä."

Emilia seuloutui pääosaan 300 koekuvatun joukosta.

– Kun lopulta tapasimme, näin, että ero naisten välillä olikin paperinohut.

Samaan tapaan Emiliakin kokee.

– Tunnistan helposti saman naiiviuden itsessäni, varsinkin nuorempana. Nyt olen muuttunut: kuusi seitsemän vuotta tässä bisneksessä ei voi olla kasvattamatta ihmistä, Emilia pyörittelee silmiään.

– Mutta kyllä minä energioiltani olen samanlainen homssuli edelleen.

Emiliassa on myös roisiutta, joka muistuttaa kollega Cameron Diazista. Kummatkin ovat miesten suosikkeja, joita myös naisten on helppo diggailla.

Tervetullutta vaihtelua

Me Before You tehtiin naisvetoisesti: Emilian ja Jojon lisäksi myös ohjaajaksi valikoitui nainen, kokenut teatteriohjaaja Thea Sharrock. Emilialle naisjengillä työskentely oli tervetullutta vaihtelua.

– Minun ei tarvinnut todistella osaamistani ja yrittää pakottaa muut kuuntelemaan kuten äijien kanssa.

Emilia kasvoi perheessä, jossa äiti antoi esimerkin vahvasta naisesta ja jossa lapset opetettiin tasa-arvoon.

– Aikuisena tyrmistyin, kun huomasin, että minua kohdellaan eri tavoin vain koska minulla on tissit, Emilia on todennut.

A-luokan pilailija

Emiliasta tuli näyttelijä vähän suutarin lapsi -tyyliin. Tyttö roikkui teatterilla äänisuunnittelijana työskentelevän isänsä mukana. Teatterikoulunsa hän kävi Lontoon Drama Centressä.

Opiskelijavuosia rahoittivat erilaiset hanttihommat.

– Olen kaupitellut museolippuja ja sekoillut puhelinvaihteena. Kerran työskentelin Meatloafin konsertissa ja taisin menettää kuuloni silloin.

Lopullinen ammatti oli kuitenkin aina kirkkaana mielessä.

– Olen aina rakastanut tarinoita ja sitä, että minulle luetaan. Nyt saan kertoa niitä työkseni. Halusin näytellä jo lapsena, sehän on kuin leikkimistä. Tuntuukin, että näyttelijänä saan olla iso lapsi.

"Tuntuukin, että näyttelijänä saan olla iso lapsi."

Sitä puoltaan Emilia toteuttaa ahkerasti kuvauspaikoilla. Me Before You -vastanäyttelijä Sam Claflin joutui haisevan tempun kohteeksi, kun Emilia jemmasi lounaalta jäänyttä kalaa miehen sukkiin. Game of Thronesin kuvauksissa hän pyyhki jälkiruokavanukasta näyttelijä Joseph Naufahun käsiin ja huuliin, kun mies veteli päivätirsoja tauolla. Tempusta tehty video päätyi tietysti someen.

Pohjoisnavalta paukuille

Emilia Clarke on nyt sellaisessa nosteessa, ettei hänen kiireisiinsä näy hetkeen helpotusta. Elämäntilanne näkyy kahdella tapaa: Emilia harmittelee, etteivät miehet uskalla lähestyä ja ettei läheisille tahdo löytyä aikaa. Sen jälkeen, kun Emilia erosi koomikko Seth MacFarlanesta vuonna 2013, hän ei ole poikaystäviään esitellyt.

– Teen joka vuosi uuden listan haaveistani. Isot jutut vaihtelevat kävelyretkestä Pohjoisnavalla laskuvarjohyppyyn tai maihin, joissa käydä. Nämä tavoitteet lykkääntyvät helposti, Emilia aloittaa.

– Sitten on liuta arkisempia unelmia. Että ehtisin tavata perhettäni, viettää vaikka viikonlopun heidän kanssaan. Tai että oikeasti onnistuisin käymään paukuilla ystävieni kanssa.

Tsemppiä siihen, Emilia!

Emilia Clarke

Näyttelijä syntyi 23.10.1986 Lontoossa bisnesnaisen ja äänimiehen esikoiseksi.

Valmistui näyttelijäksi vuonna 2009.

Tunnetaan parhaiten roolistaan fantasiasarjassa Game of Thrones. Näytteli Terminator 5:ssä vuonna 2015. Kerro minulle jotain hyvää ensi-illassa 8.7.

Esquire-lehden valinta maailman seksikkäimmäksi naiseksi 2015.

Laulaja Nelli Matula vihaa kiristäviä housuja ja löytää suosikkinsa nopeammin astiahyllystä kuin vaatekaapista.

Tähdet tähdet -ohjelmassa hänet näki puoli miljoonaa suomalaista viikoittain. Ääni on tuttu Robinin Hula hula -hitistä, Kesäkumi-kampanjasta sekä fiittaamasta Cheekin ja Elastisen yhteisessä Profeetat-projektissa. Nelli Matulan omaa Lemmikki-musiikkivideota on katsottu Youtubessa yli 3,4 miljoonaa kertaa, ja nyt hänen nimensä nostettiin Vuoden tulokas -ehdokkaaksi Emma-gaalassa.
Silti laulaja kainosti jännittää torstaina julkaistun uuden kappaleensa, Tää ei oo ohi, vastaanottoa.

– Mä olen niin nobody vielä, kyllä tässä ramppikuumetta pukkaa!

Pöksytön kotihiiri

21-vuotias Nelli on hip hopiin ja R&B-musiikkiin keskittyneen Rähinä Recordsin ainoa naisartisti. Asema äijäporukassa ei silti hätkäytä.

– Vaikka olen vasta aloittelija, minulla on vahva oma visio siitä, mitä olen tekemässä. Seison kaiken tekemisteni takana musiikin kirjoittamisesta videoiden suunnitteluun.

Sama pätee Nellin tyyliinkin: pintaa paljastava look on oma valinta. Beyoncén kaltaisten jenkkidiivaesikuviensa tapaan Nelli poseeraa usein pelkässä bodyssa tai superlyhyissä shortseissa ja hameissa. 

– En todellakaan pukeudu hot pantseihin siksi, että levy-yhtiön sedät olisivat käskeneet niin. Käytän sellaisia vaatteita, jotka koen voimauttaviksi ja joista saan hyvää fiilistä, Nelli sanoo.

– Urbaanimusassa tällainen pukeutuminen on osa kulttuuria ja luontainen osa genreä. Tanssijana olen tottunut ajattelemaan kroppaani työvälineenä. Ei sen esitteleminen ole minusta kohahduttavaa tai erityisesti ilmennä seksikkyyttä tai uhmakkuutta.

Ja vielä: eipä unohdeta housuttomuuden mukavuutta!

– Olen kotihiiri ja parhaiten rentoudun kotona, löhöämällä lattialla meritähtiasennossa, päälläni iso huppari ja pantsit. Housut tuntuvat vain kiristäviltä – housut pois ja boikottiin! Nelli tuulettaa.

Ei Nellikään joka hetki pukeudu ihonmyötäisesti. ”Sellaisena päivänä, kun olen mättänyt kolme burritoa, valitsen mieluusti ison hupparin”, laulaja heittää. Kuva: Viivi Huuska / Rähinä Records
Ei Nellikään joka hetki pukeudu ihonmyötäisesti. ”Sellaisena päivänä, kun olen mättänyt kolme burritoa, valitsen mieluusti ison hupparin”, laulaja heittää. Kuva: Viivi Huuska / Rähinä Records

Muotia enemmän Nelli on kiinnostuneempi sisustuksesta ja sekoaa ennemmin astiahyllyllä kuin vaatekaupassa.

– Ymmärrän, että look on iso osa brändiäni, mutta en suhtaudu vaatteisiin superintohimoisesti. Mieluummin pukeutuisin lautasiin, niistä suosikin valinta sujuu paljon helpommin kuin vaatekaapilla.

Skarppi taiteilija

Musiikkiuran rinnalla Nelli opiskelee liiketaloutta Haaga-Helia -ammattikorkeassa. Liiketaloutta siksi, että olisi artisti-yrittäjänä kartalla myös uransa numeropuolesta.

– En haluaisi olla se taiteilija, jolle pitää tulkata kaikki bisnespuolen asiat. Olen suorittajaluonne, mutta opiskelu ei ole ollut ihan helppoa lievän kirjoitus- ja lukihäiriöni vuoksi.

Kallion ilmaistaidelukiosta kirjoittaneen ylioppilaan kouluvuosiin kuuluu myös vaihto-oppilasvuosi Sveitsin ranskankielisessä osassa.

”Stressitasoni nousivat niin, että oireilin menettämällä puolet hiuksistani.”

– Vanhempani olivat käyneet vaihtareina ja kannustivat lähtemään. Vuosi oli supermagea mutta myös superrankka. Halusin hoitaa kaiken tip top, ja jossain vaiheessa stressitasoni nousivat niin, että oireilin menettämällä puolet hiuksistani. Tukkaa lähti ihan nyrkeittäin, Nelli kertoo.

– Suosittelen vaihtarivuotta silti, se oli ainutlaatuinen kokemus itsenäistymisestä ja aikuistumisesta.

Matulan harvinainen sukunimi on puolalaisen lasinpuhaltaja-esi-isän peruja. Joskus Nelli heittää vitsiä sukunimikaimastaan Josef Matulasta, joka oli saksalaisen Kahden keikka -tv-dekkarin särmikäs etsivä. Sarjaa tehtiin 30 vuotta.

– Harmi vain, ettei moni ikäisistäni kavereista ole nähnyt koko sarjaa. Kun yritän heittää siitä läppää, seuraakin vain vaivautunutta hiljaisuutta, Nelli paljastaa nauraen.

Nelli Matula

  • 18.12.1995 syntynyt espoolainen laulaja.
  • Julkaisi Tää ei oo ohi -sinkun 14.12. (Rähinä Records).
  • Ollut mukana Tähdet tähdet -kisassa, Robinin Hula hula -biisillä sekä Kesäkumi-kampanjassa 2017.
  • Soittaa poikkihuilua.

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?