”Vaikka minulla on tohtorin tutkinto fysiikasta, naiset pysyvät siitäkin huolimatta mysteerinä”, tänään menehtynyt tiedemies Stephen Hawking on sanonut.

Teoreettinen fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking on kuollut. Hän nukkui rauhallisesti pois kotonaan aikaisin keskiviikkoaamuna, kertoo BBC. Tammikuussa 76 vuotta täyttänyt Hawking sairasti liikehermoja rapauttavaa ALS-tautia.

Hawking on erityisen tunnettu avaruuden tutkimisesta sekä monista tietokirjoistaan, joista yksi suosituimmista on Ajan lyhyt historia. Hänen merkittävimpiin tieteellisiin saavutuksiinsa kuuluu sen osoittaminen, että mustat aukot tuottavat säteilyä.

Tunnetun fyysikon viisaus ei rajoittunut kuitenkaan pelkästään tieteeseen: Hawking on puhunut monia kertoja esimerkiksi tasa-arvosta ja naisten oikeuksista.

Hawking on muun muassa kertonut olevansa feministi, ajanut itse naisten oikeuksia sekä arvioinut, että naisilla voisi olla tulevaisuudessa mahdollisuus saavuttaa aiempaa korkeampia virkoja esimerkiksi politiikan ja yhteiskunnan osa-alueilla.

Kokosimme Hawkingin muistoksi hänen parhaat sitaattinsa tasa-arvosta, feminismistä ja naisista:

”Naiset ovat miesten kanssa tasa-arvoisia tai parempia”

Vuonna 2017 Piers Morganin haastateltavana Hawking jakoi ajatuksiaan muun muassa feminismistä ja tasa-arvosta. Hawking ei hätkähtänyt kysymystä siitä, voiko tasa-arvoisuuden osoittaa tieteellisesti, vaan vetosi simppelisti tosiasioiden hyväksymiseen.

”Olen aina tukenut naisten oikeuksia.”

– Tasa-arvoon ei tarvita tieteellisiä todisteita, vaan yleinen hyväksyntä, että naiset ovat miesten kanssa tasa-arvoisia tai parempia. Jos otamme huomioon myös Euroopassa vallassa olevat naiset, kuten Angela Merkelin, vaikuttaisi siltä, että olemme todistamassa seismistä muutosta, jossa naiset nousevat vaikutusvaltaisiin virkoihin politiikassa ja yhteiskunnassa, Hawking sanoi.

Hawking kertoi haastattelussa myös olevansa feministi.

– Olen aina tukenut naisten oikeuksia. Ajoin muun muassa naisten oikeutta päästä Gonville and Caius -collegeen. Tulokset olivat oikein hyviä.

”Naiset pysyvät mysteerinä”

Vaikka Hawking onkin yksi historian merkittävimmistä teoreettisen fysiikan ajattelijoista, jotain hänellekin on jäänyt täydellisen hämärän peittoon. Fyysikolla on elämässään yksi mysteeri, jota hän ei ole voinut omien sanojensa mukaan selvittää mukaansa selvittää – nimittäin naiset.

Telegraph-sivusto kertoo, että vuonna 2012 Hawking vastasi hyvin simppelisti kysymykseen siitä, mitä hän ajattelee suurimman osan päivää.

– Naisia. He ovat täysi mysteeri.

”Tasa-arvoon ei tarvita tieteellisiä todisteita.”

Muutama vuosi myöhemmin Hawking pohti myös sitä, mikä on hänen mielestään kaikkein kiehtovin arvoitus ja miksi. Vastaus oli jälleen naiset.

– Vaikka minulla on tohtorin tutkinto fysiikasta, naiset pysyvät siitäkin huolimatta mysteerinä.

Muut kauhistelevat, mutta ambulanssissa työskentelevä Kiira ja kehitysvammaisten asumispalveluyksikön yöhoitaja Raisa tykkäävät eksoottisista työvuoroista.

Raisa, 56: ”Muutun yö yöltä hiljaisemmaksi”

”Olen tehnyt seitsemän vuotta pelkkää yövuoroa lähihoitajana kehitysvammaisten asumispalveluyksikössä. Tykkäsin yötöistä jo 80-luvulla; olen selvästi yöeläjä ja nukun parempaa unta päivällä kuin yöllä. Yötyö on sopinut minulle perheenkin takia paremmin kuin kaksivuorotyö – olen yksinhuoltaja, ja yötyöläisenä olen joka ilta kotona. Lisäksi seitsemän yön työputken jälkeen on kuusi vapaapäivää, joina voi tehdä lisäkeikkoja. Lähihoitajan palkka kun ei oikein elätä.

Työvuoroni alkaa klo 20–21 ja loppuu klo 7.15. Seitsemän yön putket ovat normaaleja, mutta tällä hetkellä minulla on menossa kolmentoista yön työputki, koska teen vapailla keikkaa. Ennen yöputken alkamista koetan valvoa neljään yöllä ja nukun sitten niin pitkään kunnes nukuttaa. Töistä tullessa olen muutaman tunnin hereillä, käyn nukkumaan ja laitan kellon soimaan viiden jälkeen iltapäivällä.

Tällä hetkellä on menossa kolmentoista yön työputki.

Kun nukun päivällä, huoneen ei tarvitse olla säkkipimeä. Mutta olen tullut riippuvaiseksi Youtubesta löytyvistä luonnonäänikohinoista ja -ropinoista. Laitan läppäristä niitä viereen soimaan hiljaa. Ne lyhentävät nukahtamisaikaa, eikä ympäristön häly häiritse. Olen kyllä aikanani herättänyt kauhua lasten luokkakavereissa, kun meillä on metelöity minun unieni aikana. Ne eivät ole mitkään nokoset, ne ovat minun uneni!

Tiedän, että jotkut koettavat pysyä viimeisen yövuoron jälkeen päivällä hereillä, jotta saisivat vuorokausirytmin vaihdettua. Näin vanhemmiten rytmi ei vain tahdo vaihtua, ja uni maistuu päivällä. Aamuihmistä minusta ei enää tule. Pitemmillä vapaillakin käyn nukkumaan pitkälti puolenyön jälkeen.

Jos päivällä ei saa kunnolla nukuttua, seuraava yö menee vielä hyvin. Väsymys tulee sitä seuraavana yönä. Onneksi minun työpaikkani on rauhaisa ja olen siellä ennen kaikkea yllättävien tilanteiden varalta. Joskus nukun kaksikymmentä minuuttia – se on parempi vaihtoehto kuin että katson kelloa minuutin välein.

Yötyö alkaa nostaa vanhemmiten verenpainetta, vaikka se sopisikin.

Hankalimpia ovat asiat, joita on pakko hoitaa päiväsaikaan. Voin esimerkiksi vääntäytyä iltapäivällä koululle keskustelemaan lapsen kouluasioista, mutta on eri asia, mitä muistan keskustelusta jälkeenpäin. Tietysti yötyö hankaloittaa ystävyyssuhteita ja alkaa vanhemmiten nostaa verenpainetta, vaikka se tuntuisikin itselle sopivan. En ole ollut sairauslomalla vuosikausiin, mutta on minullakin verenpaine koholla. 

Me yötyöläiset elämme itse asiassa hyvin säännöllistä elämää, rytmi on vain erilainen kuin muilla. Nyt ollaan valtakunnallisesti siirtymässä kolmivuorotyöhön, ja pelkän yövuoron teko ei tulevaisuudessa enää onnistu. Se on monen yötyöläisen mielestä huono juttu: on pakko olla raskaampaa, että aamu- ja yövuorot ovat sikin sokin. Aamuvuorot ovat minulle kauhistus, ja minun on silti pakko tehdä jatkossakin lisätöitä, koska tulot romahtavat muuten.

Nyt, kun teen kolmentoista yön putkea, fysiikka kestää kyllä, mutta pää alkaa hiukan levitä. Huomaan, että muutun yö yöltä hiljaisemmaksi. En pahantuulisemmaksi, mutta erakommaksi. Onneksi työvuoron aikana on leppoisuutta – ja onneksi on some! Se pelastaa, siellä on unettomia ja meitä yökköjä.”

Kiira, 30: ”Työnteko ja autolla ajaminen virkistävät”

”Olen ollut kahdeksan vuotta töissä ambulanssissa. Meillä on 12 ja 24 tunnin työvuoroja. Kuulun siihen porukkaan, jotka tykkäävät 24 tunnin vuoroista – toiset saavat niistä rytmihäiriöitä tai huonoa oloa, ja haluavat tehdä vain 12 tuntia. Minulle työaika ei ole toistaiseksi tuottanut ongelmia, mutta voihan tilanne vanhemmiten muuttua. Harvemmin näistä vuoroista jäädään eläkkeelle. Minusta päivätyö maanantaista perjantaihin tuntuu raskaammalta. Näillä erikoisemmilla työvuoroilla on helppo hoitaa asioita arkivapailla, ja kaupassa ja kuntosalilla on hyvin tilaa.

Pitkä työvuoro alkaa aamukahdeksalta ja loppuu seuraavana aamuna kahdeksalta. Edellisenä päivänä koetan ottaa rennosti ja nukkua hyvät yöunet varastoon. Jotkut nukkuvat työvuoroa edeltävän yön huonosti, mutta minä saan yleensä hyvin unta.

Pahinta on, jos ehtii nukkua illalla tai yöllä tunnin.

Työtehtäviä on eniten illalla ja yöllä, joten päivän aikana voi ottaa asemalla päivälevot. Illalla tai yölläkin voi ehtiessään nukkua, mutta pahinta on, jos nukahtaa tunniksi ja joutuu sitten heräämään töihin. Silloin herää syvästä unesta ja joutuu hetken miettimään, missä mennään. Yöllä väsymys painaa eniten silloin, kun on hiljaista ja ehtii juoda kahvia asemalla. Työnteko ja autolla ajaminen virkistävät. Aika menee nopeasti, kun on paljon tehtäviä.

Jos koko 24 tunnin vuoron joutuu valvomaan, olo on turvonnut ja höntti. Seuraavana päivänä tekee mieli syödä kaikkea mahdollista eivätkä voimat riitä urheiluun. Pitkän vuoron jälkeen onkin vähintään kaksi vapaapäivää, ensin nukkumispäivä ja sitten vapaa. Minä nukun maksimissaan neljään asti iltapäivällä ja koetan pysyä ylhäällä ainakin iltakahdeksaan. Muuten valvon seuraavankin yön.”
 


 

Tilaajille
Karoliina ja Niklas Lindgren ovat yhdessä käsikirjoittaneet muun muassa Elisa Viihteen Jättekiva-uutuussarjan, joka naureskelee parisuhteen kulttuurieroille. Kuvat: Juha Salminen
Karoliina ja Niklas Lindgren ovat yhdessä käsikirjoittaneet muun muassa Elisa Viihteen Jättekiva-uutuussarjan, joka naureskelee parisuhteen kulttuurieroille. Kuvat: Juha Salminen

Mitä tapahtuu, kun lappilainen menee naimisiin suomenruotsalaisen kanssa? Ainakin siitä syntyy hyvää komediaa, Niklas ja Karoliina Lindgren todistavat.

Jos ihmisellä on ollut noin onnellinen lapsuus, hän ei voi olla kovin viisas tai empaattinen. Näin Karoliina Lindgren kuvitteli, kun tapasi tulevan miehensä Niklaksen.

– Ajattelin, ettei Niklas ymmärrä elämästä tarpeeksi, koska hän ei ole kohdannut...