”Vaikka minulla on tohtorin tutkinto fysiikasta, naiset pysyvät siitäkin huolimatta mysteerinä”, tänään menehtynyt tiedemies Stephen Hawking on sanonut.

Teoreettinen fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking on kuollut. Hän nukkui rauhallisesti pois kotonaan aikaisin keskiviikkoaamuna, kertoo BBC. Tammikuussa 76 vuotta täyttänyt Hawking sairasti liikehermoja rapauttavaa ALS-tautia.

Hawking on erityisen tunnettu avaruuden tutkimisesta sekä monista tietokirjoistaan, joista yksi suosituimmista on Ajan lyhyt historia. Hänen merkittävimpiin tieteellisiin saavutuksiinsa kuuluu sen osoittaminen, että mustat aukot tuottavat säteilyä.

Tunnetun fyysikon viisaus ei rajoittunut kuitenkaan pelkästään tieteeseen: Hawking on puhunut monia kertoja esimerkiksi tasa-arvosta ja naisten oikeuksista.

Hawking on muun muassa kertonut olevansa feministi, ajanut itse naisten oikeuksia sekä arvioinut, että naisilla voisi olla tulevaisuudessa mahdollisuus saavuttaa aiempaa korkeampia virkoja esimerkiksi politiikan ja yhteiskunnan osa-alueilla.

Kokosimme Hawkingin muistoksi hänen parhaat sitaattinsa tasa-arvosta, feminismistä ja naisista:

”Naiset ovat miesten kanssa tasa-arvoisia tai parempia”

Vuonna 2017 Piers Morganin haastateltavana Hawking jakoi ajatuksiaan muun muassa feminismistä ja tasa-arvosta. Hawking ei hätkähtänyt kysymystä siitä, voiko tasa-arvoisuuden osoittaa tieteellisesti, vaan vetosi simppelisti tosiasioiden hyväksymiseen.

”Olen aina tukenut naisten oikeuksia.”

– Tasa-arvoon ei tarvita tieteellisiä todisteita, vaan yleinen hyväksyntä, että naiset ovat miesten kanssa tasa-arvoisia tai parempia. Jos otamme huomioon myös Euroopassa vallassa olevat naiset, kuten Angela Merkelin, vaikuttaisi siltä, että olemme todistamassa seismistä muutosta, jossa naiset nousevat vaikutusvaltaisiin virkoihin politiikassa ja yhteiskunnassa, Hawking sanoi.

Hawking kertoi haastattelussa myös olevansa feministi.

– Olen aina tukenut naisten oikeuksia. Ajoin muun muassa naisten oikeutta päästä Gonville and Caius -collegeen. Tulokset olivat oikein hyviä.

”Naiset pysyvät mysteerinä”

Vaikka Hawking onkin yksi historian merkittävimmistä teoreettisen fysiikan ajattelijoista, jotain hänellekin on jäänyt täydellisen hämärän peittoon. Fyysikolla on elämässään yksi mysteeri, jota hän ei ole voinut omien sanojensa mukaan selvittää mukaansa selvittää – nimittäin naiset.

Telegraph-sivusto kertoo, että vuonna 2012 Hawking vastasi hyvin simppelisti kysymykseen siitä, mitä hän ajattelee suurimman osan päivää.

– Naisia. He ovat täysi mysteeri.

”Tasa-arvoon ei tarvita tieteellisiä todisteita.”

Muutama vuosi myöhemmin Hawking pohti myös sitä, mikä on hänen mielestään kaikkein kiehtovin arvoitus ja miksi. Vastaus oli jälleen naiset.

– Vaikka minulla on tohtorin tutkinto fysiikasta, naiset pysyvät siitäkin huolimatta mysteerinä.