Lotta Kaihua, 29, on futarina laidassa ja näyttelijänä huomion keskipisteessä.

Karoliina Paatos

Näyttelet elokuvassa Kulman pojat, joka kertoo kiihkeistä futisfaneista. Millainen pallon potkija itse olet?
Olen potkinut jalkapalloa lapsesta ja nyt pelaan oikeaa laitaa kulttuurikaverusten joukkueessa Kampin piiri. Fudis on sopivan äkäinen laji. Esimerkiksi jooga oli liian eteeristä ja pehmeää.
Pelaajana olen nopea mutta hätäinen.

Tykkään fudiksen muotokielestä. Se on kaunis ja puhdas laji ja siinä pelaajan taidot erottuvat. Se on myös iloluontoinen ja yhdistää maailmaa, MM-kisat ovat kuin koko planeetan karnevaali.

Leffan kaveruksille Jari Litmanen on kuin jumala. Ketä itse olet fanittanut?

Yhdeksänvuotiaana näin Madonnan elokuvan In Bed With Madonna ja ihailin häntä hetken. Ehdin kerätä 300 kuvan kokoelmankin kunnes ihastus haihtui.

Nyt ihailen laulaja Tom Waitsia. Kiinnostus alkoi musiikista, mutta hepussa kiehtovat myös halu syrjäytyä yhteiskunnasta ja täysi piittaamattomuus siitä, mitä muut hänestä ajattelevat. Omassa työssäni murehdin sitä ihan liian usein.

Niin, miksi päätit ryhtyä näyttelijäksi?

Olen huono ottamaan vastaan huomiota omana itsenäni. Tekeytymällä joksikin toiseksi voin ilmaista itseäni turvallisesti. Olen näytellyt kahdeksanvuotiaasta. Silloin teatterissa viehättivät vaatteet, leikki ja se, ettei tarvinnut käyttäytyä fiksusti kuten koulussa. Teatterilaisuus on ollut elämäni pisin suhde.

Entä millainen on suhde kotiseutuusi Joensuuhun?
Näyttelijänopinnot toivat sinut Helsinkiin 12 vuotta sitten.
Seutu on yhä rakas, lähdin vaiheessa, jolloin en vielä potenut pakkoa päästä pois. Muuttopäivältä on valokuva, jossa seison kotiportailla kädessäni mankka, toisessa jukkapalmu ja silmissäni orpo katse.

Joensuu on hiljainen pikkukaupunki, joka pamahtaa täyteen elämää yhtenä viikonloppuna vuodessa, Ilosaarirockin aikaan. Mutta pikkukylän tunnelman voi löytää Helsingissäkin, esimerkiksi Kumpulassa. Sielläkin lähikauppaan
voi mennä pyjamanhousuissa.

Seikkailet myös TV2:n matkailusarjassa Sohvasurffaajat. Mikä Mustanmeren rannikkomaista jäi vahvimmin mieleesi?
Ehkä Georgia, köyhässä maassa näki rapistuneita puutaloja, Las Vegasin valoja ja 3D-suihkulähteen. Sarja on vienyt kohteisiin, joihin muuten en olisi lähtenyt – tuskin olisin keksinyt
lomailla jossain Moldovassa.

Sarja on muokannut itsenäisemmäksi matkaajaksi ja lisännyt luottamusta ihmisiin. En ole hevitravelleri vieläkään, mutta vietin sentään juuri kuukauden Indonesiassa. Pidin kesälomani nyt, kun kesällä en ehtinyt.

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbaccaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.