Tytär Saana on Frederikin silmäterä. "Naiset ovat isälle ykkösjuttu, työn ja urheilun jälkeen", Saana nauraa. Kuva Karoliina Paatos
Tytär Saana on Frederikin silmäterä. "Naiset ovat isälle ykkösjuttu, työn ja urheilun jälkeen", Saana nauraa. Kuva Karoliina Paatos

Vaikka Frederik tunnetaan naistenmiehenä ja sovinistisena laukojana, tytär Saana ei ole koskaan hävennyt isäänsä. Mitä nyt joskus joutuu kieltämään tätä tuijottamasta naisten perään liian pitkään.

Frederik, 68, eli Ilkka Sysimetsä tunnetaan niin kotona kuin julkisuudessakin suora­sanaisista kommenteistaan. Niitä kuultiin tiuhaan, kun junttidiskon kuninkaaksi julistautunut laulaja osallistui syksyllä Julkkis Big Brother -ohjelmaan. BB-talossa hän myös arvioi ronskein sanankääntein naisten ulkomuotoa.

Tytär Saana Ingram, 28, ei päässyt todistamaan isänsä lyhyttä tosi-tv-uraa, sillä hän oli lapsineen Yhdysvalloissa aviomiehensä Chad Ingramin luona.

Saana asui Floridassa yli kymmenen vuotta saatuaan 16-vuotiaana urheilustipendin. Nyt Saana on lapsineen asunut Suomessa jo vuoden, ja Chad muuttaa pian perässä.

Frederik ja Saanan äiti Pauliina Lunna erosivat Saanan ollessa seitsemänvuotias. Frederik jäi asumaan naapuriin ja tapasi Saanaa usein. Saana ei muista nuoruudestaan yhtään kertaa, että olisi hävennyt isäänsä.

–  Kavereiden kanssa korkeintaan joskus naurettiin isän jutuille. Olen ylpeä, että isä on päässyt näin pitkälle maailmassa. Hän on legenda jo eläessään.

– Etkö tosiaan ole joutunut kärsimään siitä, että sulla on tällainen faija? Frederik tarkistaa.

Saana puistaa päätään. Ainoastaan koulun alkaessa häntä kiusattiin isänsä oudosta ammatista. Kun Frederik kuuli asiasta, hän marssi koululle.

– Kerroin luokalle ammatistani, laulamisesta ja levyjen tekemisestä. Saanaa ei enää kiusattu minun tekemisistäni.

Frederik sanoo, että Saana on aina ollut hänen silmäteränsä ja myöntää, että tytöstä on joutunut kantamaan aina vähän enemmän huolta kuin Santeri-pojasta.

– Niille kun pitäisi laittaa e-pilleri suuhun jo 15-vuotiaana ja vahtia, ettei kukaan käytä hyväksi. Olen minä pitänyt jöötä ja painanut tukka pitkällä pitkin parkettia hätistelemään miehiä Saanan ympäriltä. Mutta eihän lapsi usko vanhemman varoittelua. Jokaisen on itse tehtävä omat mokansa.

Niin Sysimetsää

”Kumpikin niin Sysimetsiä”, kuvailee Frederik häntä ja Saanaa.

– Olemme kovaäänisiä, impulsiivisia ja joskus äkkipikaisia.

Isä ja tytär ovat sen verran samanlaisia, ettei yhteenotoilta ole vältytty. Kerran Saana kysyi isältään, saisiko hän myydä joitakin tämän esiintymisvaatteita kirpputorilla. Saatuaan luvan tyttö myi isänsä asuista joka ainoan.

– Kaikki 1970-luvun mielettömät hilehaalarit, sinne vain. Olisi se nyt kiva ollut säästää edes ne parhaat vaatteet muistoksi. Silloin minua kyllä harmitti.

– Mitäs et ollut tarkkaan sanonut, mitä ei saa myydä. Oma syysi, tytär napauttaa ja jatkaa.

– Olet sinä ollut joskus vähän liiankin ankara.

– Pyydän nyt sitten jälkeenpäin anteeksi, jos olen ollut sitä, isä myöntyy.

Ruumiillista kuritusta Frederik ei ole koskaan hyväksynyt. Väkivallasta hän sai tarpeekseen lapsuudenkodissaan.

– Isäni joi itsensä hengiltä, kun olin 10-vuotias. Lapsuuteni oli hirveä, ei siitä ole voinut omille lapsille kertoa.

Frederik sanoo joutuneensa kasvattamaan itse itsensä. Hän päätti jo varhain, ettei hänen lastensa tarvitse koskaan pelätä isäänsä eikä nähdä tätä kännissä.

Sovinistin maineessa

Frederik tunnetaan naistenmiehenä, eikä hän omilla puheillaan ole hillinnyt sovinistin mainettakaan. Saana ei ole isänsä sanoja tai tekoja hätkähtänyt.

– Naiset ovat tietysti isälle ykkösjuttu, työn ja urheilun jälkeen, hän nauraa.

–  On vain kiva, että isä on machohahmo julkisuudessa ja että hänellä on ihailijoita. Joskus, jos hän katselee naisia liian pitkään, sanon, että äläs nyt tuijota siinä.

Moni pitää Frederikiä myös varsinaisena valtakunnansovinistina.

– Voi isässä vähän sovinistin vikaa olla. Riippuu, millä päällä hän on ja mistä puhutaan. Mutta en pidä hänen mieli­piteitään mitenkään erityisen sovinistisina, ja monista asioista olen samaa mieltä. Me kunnioitamme perinteisiä arvoja. Ja arvostan isän kasvatusperiaatteita edelleen, Saana sanoo.

Frederik vastustelee sovinistin leimaa.

–  Minä en alista naista koskaan. Kii­peän vaikka perse edellä puuhun naisen tähden tai lakkaan polvillani naisen varpaankynnet. Mutta sanon kaiken suoraan, ja sitä suomalaiset eivät kestä. Ja ehkä joskus lauon liikaakin.

Miten Saana on suhtautunut isänsä kumppaneihin? Entä mitä mieltä isä ja tytär ovat siitä, kenen vastuulle kotityöt kuuluvat? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 45/2013. Voit myös ostaa digilehden iPadillesi täältä.

Lue myös:

Frederikin lapsenlapsilla erikoiset nimet

Ilkka ­”Frederik” Sysimetsä

■ Laulaja on syntynyt 2.2.1945 Helsingissä ja asuu nykyisin Espoossa.
■ Saana ja Santeri ovat lapsia avioliitosta ex-vaimo Pauliina Lunnan kanssa.
■ Aloitti uransa 1960-luvulla ja teki läpimurtonsa Syksyn sävel -laulukilpailussa 1970. Tunnetuimpia kappaleita Tsingis Khan, Titanic ja Volga. Uusi levy Neiti Casino ilmestyy alkuvuodesta.
■ Oli perussuomalaisten ehdokkaana vuoden 2007 eduskuntavaaleissa.
■ Osallistui syksyllä Julkkis Big Brotheriin.

 

Saana ­Ingram

■ Tenniksenopettaja ja personal trainer on syntynyt 23.2.1985 Helsingissä.
■ Muutti Yhdysvaltoihin 16-vuotiaana. Suoritti urheilumarkkinoinnin
tutkinnon Webber International Universityssä.
■ Naimisissa Chad Ingramin kanssa, lapset kaksivuotias Zoey ja kolmikuukautinen Peyton. Perhe asui Floridassa ennen Suomeen muuttoaan.

Muusikko ja tutkija Linda Urbanskin isä lähti, kun Linda ja hänen kehitysvammainen sisarensa Sandra olivat pieniä. Siitä saakka Linda on miettinyt, missä menevät rakkauden ja anteeksiannon rajat.

Tutkija ja muusikko Linda Urbanski, 32, viettää tänäkin vuonna joulun kuten aina – äitinsä, tätinsä, isäpuolensa ja pikkusiskonsa Sandran kanssa.

Sandralla on Downin syndrooma. Siskosten välit ovat läheiset.

– Olisin sydämestäni toivonut, että Sandra olisi saanut olla terve. Toisaalta olen kiitollinen siitä, että hän on elämässäni juuri sellaisena kuin on. Hän on opettanut minulle suvaitsevaisuutta, armollisuutta ja hetkistä nauttimista, Linda kertoo.

Sandran Downin syndrooma todettiin heti synnytyslaitoksella. Vuosi Sandran syntymän jälkeen Lindan isä jätti perheensä. Tuli avioero, isä aloitti tahollaan uuden elämän.

– Isäni ei kestänyt erityislapsen syntymää. Isä oli minulle tosi rakas. Yhtäkkiä häntä ei enää näkynyt. Kaipasin isää hirveästi koko lapsuuteni ajan, Linda sanoo.

”On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään.”

Vuosia myöhemmin, kun Lindan isä oli vakavasti sairas, hän pahoitteli esikoistyttärelleen tapahtunutta.

– Perheen hylkääminen on äärimmäisen julma teko, mutta annoin sen isälle anteeksi. Halusin antaa hänelle rauhan. Mikä oli tapahtunut, oli tapahtunut, Linda Urbanski sanoo.

– Maailma ei ole mustavalkoinen. On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään. Anteeksianto on valtavan tärkeää.

Linda Urbanski kertoo, millainen hänen suhteensa pikkusiskoonsa on, millaista oli yhdistää tutkijan ammatti muusikon työhön ja miten Sandra auttaa häntä rentoutumaan Me Naisten uudessa numerossa 50–51. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.