Tytär Saana on Frederikin silmäterä. "Naiset ovat isälle ykkösjuttu, työn ja urheilun jälkeen", Saana nauraa. Kuva Karoliina Paatos
Tytär Saana on Frederikin silmäterä. "Naiset ovat isälle ykkösjuttu, työn ja urheilun jälkeen", Saana nauraa. Kuva Karoliina Paatos

Vaikka Frederik tunnetaan naistenmiehenä ja sovinistisena laukojana, tytär Saana ei ole koskaan hävennyt isäänsä. Mitä nyt joskus joutuu kieltämään tätä tuijottamasta naisten perään liian pitkään.

Frederik, 68, eli Ilkka Sysimetsä tunnetaan niin kotona kuin julkisuudessakin suora­sanaisista kommenteistaan. Niitä kuultiin tiuhaan, kun junttidiskon kuninkaaksi julistautunut laulaja osallistui syksyllä Julkkis Big Brother -ohjelmaan. BB-talossa hän myös arvioi ronskein sanankääntein naisten ulkomuotoa.

Tytär Saana Ingram, 28, ei päässyt todistamaan isänsä lyhyttä tosi-tv-uraa, sillä hän oli lapsineen Yhdysvalloissa aviomiehensä Chad Ingramin luona.

Saana asui Floridassa yli kymmenen vuotta saatuaan 16-vuotiaana urheilustipendin. Nyt Saana on lapsineen asunut Suomessa jo vuoden, ja Chad muuttaa pian perässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Frederik ja Saanan äiti Pauliina Lunna erosivat Saanan ollessa seitsemänvuotias. Frederik jäi asumaan naapuriin ja tapasi Saanaa usein. Saana ei muista nuoruudestaan yhtään kertaa, että olisi hävennyt isäänsä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

–  Kavereiden kanssa korkeintaan joskus naurettiin isän jutuille. Olen ylpeä, että isä on päässyt näin pitkälle maailmassa. Hän on legenda jo eläessään.

– Etkö tosiaan ole joutunut kärsimään siitä, että sulla on tällainen faija? Frederik tarkistaa.

Saana puistaa päätään. Ainoastaan koulun alkaessa häntä kiusattiin isänsä oudosta ammatista. Kun Frederik kuuli asiasta, hän marssi koululle.

– Kerroin luokalle ammatistani, laulamisesta ja levyjen tekemisestä. Saanaa ei enää kiusattu minun tekemisistäni.

Frederik sanoo, että Saana on aina ollut hänen silmäteränsä ja myöntää, että tytöstä on joutunut kantamaan aina vähän enemmän huolta kuin Santeri-pojasta.

– Niille kun pitäisi laittaa e-pilleri suuhun jo 15-vuotiaana ja vahtia, ettei kukaan käytä hyväksi. Olen minä pitänyt jöötä ja painanut tukka pitkällä pitkin parkettia hätistelemään miehiä Saanan ympäriltä. Mutta eihän lapsi usko vanhemman varoittelua. Jokaisen on itse tehtävä omat mokansa.

Niin Sysimetsää

”Kumpikin niin Sysimetsiä”, kuvailee Frederik häntä ja Saanaa.

– Olemme kovaäänisiä, impulsiivisia ja joskus äkkipikaisia.

Isä ja tytär ovat sen verran samanlaisia, ettei yhteenotoilta ole vältytty. Kerran Saana kysyi isältään, saisiko hän myydä joitakin tämän esiintymisvaatteita kirpputorilla. Saatuaan luvan tyttö myi isänsä asuista joka ainoan.

– Kaikki 1970-luvun mielettömät hilehaalarit, sinne vain. Olisi se nyt kiva ollut säästää edes ne parhaat vaatteet muistoksi. Silloin minua kyllä harmitti.

– Mitäs et ollut tarkkaan sanonut, mitä ei saa myydä. Oma syysi, tytär napauttaa ja jatkaa.

– Olet sinä ollut joskus vähän liiankin ankara.

– Pyydän nyt sitten jälkeenpäin anteeksi, jos olen ollut sitä, isä myöntyy.

Ruumiillista kuritusta Frederik ei ole koskaan hyväksynyt. Väkivallasta hän sai tarpeekseen lapsuudenkodissaan.

– Isäni joi itsensä hengiltä, kun olin 10-vuotias. Lapsuuteni oli hirveä, ei siitä ole voinut omille lapsille kertoa.

Frederik sanoo joutuneensa kasvattamaan itse itsensä. Hän päätti jo varhain, ettei hänen lastensa tarvitse koskaan pelätä isäänsä eikä nähdä tätä kännissä.

Sovinistin maineessa

Frederik tunnetaan naistenmiehenä, eikä hän omilla puheillaan ole hillinnyt sovinistin mainettakaan. Saana ei ole isänsä sanoja tai tekoja hätkähtänyt.

– Naiset ovat tietysti isälle ykkösjuttu, työn ja urheilun jälkeen, hän nauraa.

–  On vain kiva, että isä on machohahmo julkisuudessa ja että hänellä on ihailijoita. Joskus, jos hän katselee naisia liian pitkään, sanon, että äläs nyt tuijota siinä.

Moni pitää Frederikiä myös varsinaisena valtakunnansovinistina.

– Voi isässä vähän sovinistin vikaa olla. Riippuu, millä päällä hän on ja mistä puhutaan. Mutta en pidä hänen mieli­piteitään mitenkään erityisen sovinistisina, ja monista asioista olen samaa mieltä. Me kunnioitamme perinteisiä arvoja. Ja arvostan isän kasvatusperiaatteita edelleen, Saana sanoo.

Frederik vastustelee sovinistin leimaa.

–  Minä en alista naista koskaan. Kii­peän vaikka perse edellä puuhun naisen tähden tai lakkaan polvillani naisen varpaankynnet. Mutta sanon kaiken suoraan, ja sitä suomalaiset eivät kestä. Ja ehkä joskus lauon liikaakin.

Miten Saana on suhtautunut isänsä kumppaneihin? Entä mitä mieltä isä ja tytär ovat siitä, kenen vastuulle kotityöt kuuluvat? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 45/2013. Voit myös ostaa digilehden iPadillesi täältä.

Lue myös:

Frederikin lapsenlapsilla erikoiset nimet

Ilkka ­”Frederik” Sysimetsä

■ Laulaja on syntynyt 2.2.1945 Helsingissä ja asuu nykyisin Espoossa.
■ Saana ja Santeri ovat lapsia avioliitosta ex-vaimo Pauliina Lunnan kanssa.
■ Aloitti uransa 1960-luvulla ja teki läpimurtonsa Syksyn sävel -laulukilpailussa 1970. Tunnetuimpia kappaleita Tsingis Khan, Titanic ja Volga. Uusi levy Neiti Casino ilmestyy alkuvuodesta.
■ Oli perussuomalaisten ehdokkaana vuoden 2007 eduskuntavaaleissa.
■ Osallistui syksyllä Julkkis Big Brotheriin.

 

Saana ­Ingram

■ Tenniksenopettaja ja personal trainer on syntynyt 23.2.1985 Helsingissä.
■ Muutti Yhdysvaltoihin 16-vuotiaana. Suoritti urheilumarkkinoinnin
tutkinnon Webber International Universityssä.
■ Naimisissa Chad Ingramin kanssa, lapset kaksivuotias Zoey ja kolmikuukautinen Peyton. Perhe asui Floridassa ennen Suomeen muuttoaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla