Saara Aalto uskoo kilpakumppaninsa Matt Terryn keräävän viikosta toiseen ääniä Britannian X Factorissa. ”Hän on komea ja lahjakas.” Kuva: Sanoma-arkisto / Jouni Harala
Saara Aalto uskoo kilpakumppaninsa Matt Terryn keräävän viikosta toiseen ääniä Britannian X Factorissa. ”Hän on komea ja lahjakas.” Kuva: Sanoma-arkisto / Jouni Harala

Brittiäänestäjiin Saara Aallon seuraava esitys saattaa kuitenkin upota.

Britannian X Factorissa on jäljellä enää kahdeksan finalistia, ja Saara Aalto, 29, on yksi heistä. Lauantain suoran lähetyksen teemana on tyttöbändit vastaan poikabändit. Saara esittää Girls Aloud -yhtyeen kappaleen Sound of The Underground.

Sen lisäksi, että kappale oli Saaralle ennestään tuntematon, vaikeuksia on aiheuttanut myös flunssa, joka on vienyt äänestä sen parhaan terän. Tauti on kuitenkin jo parempaan päin, ja äänikin palautunut päivä päivältä.

– Sovitus on itse asiassa aika haastava, enkä ole vielä pystynyt laulamaan kappaletta kunnolla, Saara kertoi puhelimessa ennen perjantai-illan lavaharjoituksia.

Saaralla on ollut kappalevalinnasta hieman epävarma olo viikon aikana, vaikka hän luottaakin esityksen menevän hyvin, kunhan vain saa äänensä kuntoon.

– Se ei ole mielestäni maailman paras kappale, mutta britit rakastavat sitä ihan hirveästi. Ihmiset ovat hehkuttaneet sitä sosiaalisessa mediassa, Saara kertoi.

”Britit rakastavat kappaletta ihan hirveästi.”

Jaksamisen äärirajoilla

Hector valitteli hiljattain Ilta-Sanomille, että Vain elämää -ohjelman kuvaukset olivat rankka kokemus. Hänen mukaansa siellä oltiin vain suorittamassa.

Saara on ollut X Factor -pyörityksessä mukana nyt kuutisen viikkoa ja kertoo samastuneensa Hectorin kokemukseen.

– On ollut rankempaa kuin ajattelin tai pystyn edes mitenkään kuvailemaan. On ihan sillä rajalla, että jaksaa ja pää pysyy kasassa. Välillä on sellainen olo, että tekee mieli vain lähteä karkuun, että en jaksa, Saara kuvaili.

”Välillä on sellainen olo, että tekee mieli vain lähteä karkuun.”

Saaralla oli torstaina ensimmäinen vapaapäivä viikkoihin. Hän kävi kävelyllä ja sai muun muassa nähdä kihlattuaan Meri Sopasta, jota hän hehkutti Instagram-kuvassaan.

Kilpailijat asuvat yhdessä ja ohjelman tuotanto vastaa heidän tiukasta aikataulustaan. Yöunet jäävät Saaran mukaan korkeintaan noin 6–7 tuntiin, vaikka hän onkin iltaisin talossa se, joka sanoo nuoremmille, että nyt nukkumaan ja hiljaa.

– Myös henkisesti on koko ajan hirveässä paineessa. Minulle se on vielä ekstrahaastavaa, koska olen koko ajan vieraassa kulttuurissa. Olen myös muita vanhempi ja tottunut tekemään asiat itse. Yhtäkkiä en saakaan tehdä mitään itse. On monta juttua, jotka tekevät tästä haastavaa.

”Joka ikinen esitys, jonka olen saanut tehdä, on ollut täällä olemisen arvoista.”

Yhteiselon rasittavuudesta huolimatta Saaran kuvailee muiden osallistujien olevan kuin samaa perhettä, eikä kilpailua heidän välillään huomaa.

– En koe, että kukaan kilpailee kanssani samasta markkinaraosta ja on kilpailijani musamaailmassa, koska olen sen verran erikoinen, Saara arvioi omaa asemaansa yleisesti.

Saara kokee osallistumisen antaneen hänelle jo tässä vaiheessa paljon, vaikka hän ei saakaan vielä puhua mistään tulevista kuvioistaan.

– Joka ikinen esitys, jonka olen saanut tehdä, on ollut täällä olemisen arvoista. On siistiä työskennellä maailman huippujen kanssa.

Vuoristotaudista kärsineet morsian ja sulhanen vaihtoivat häätamineisiin jäisen kiven takana kymmenen asteen pakkasessa. 

Moni naimisiinmenoa suunnitteleva haaveilee destination weddingistä eli häiden järjestämisestä jossakin ihanassa, usein lämpimässä ja eksoottisessa paikassa. 

Myös Australiassa asuvalla suomalaisella Heidi Turusella, 32, oli tällainen haave. Hänen ja australialaisen Tom-puolison, 31, häistä tulikin melkoinen reissu – voisi sanoa destination wedding 2.0. 

Heidi ja Tomi tapasivat vuonna 2013 Australian Queenslandissa. Heidi oli lähtenyt yliopistosta valmistumisen jälkeen reppureissaamaan, päätynyt Aasian-vuosien jälkeen Australiaan ja havitteli uutta viisumia pidentääkseen oleskeluaan Australiassa. 

– Siitä asti olemme olleet yhdessä kuin paita ja peppu, Heidi kertoo sähköpostitse Australiasta. 

Pari alkoi seurustella pian ensitapaamisensa jälkeen, ja vuonna 2015 Tomi kosi Heidiä, kun he olivat viettämässä joulua Suomessa. 

Suunnitelmat käyntiin

Häiden suunnittelu sai sysäyksen helmikuussa 2017, kun Heidin päähän pälkähti idea Mount Everestin -reissusta. 

– Laitoin Tomille viestiä, että kiinnostaako lähteä Everestille tänä vuonna. Tunnin päästä siitä varasin meille lentoliput, ja aloimme innolla suunnitella reissua. 

”Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella,”

Pariskunnalta oli jo pitkään udeltu, missä häät pidettäisiin, sillä Tomin perhe asuu Australiassa ja Heidin Suomessa. 

– Idea pitaa häät Everestilla lähti aluksi vitsistä. Sen jälkeen aloimme miettiä, että niistä tulisi kyllä mahtavat häät. Voiko olla hienompaa paikkaa menna naimisiin kun maailman huipulla! Heidi muistelee.

Selvää oli, että kummankaan perhe tai muut läheiset eivät lähtisi hääparin mukaan vuorelle juhlimaan häitä, joten Everestin-reissun jatkoksi päätettiin järjestää pienimuotoinen hääillallinen Koh Samuilla Thaimaassa. 

– Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella, Heidi kertoo. 

Häitä ryhdyttiin suunnittelemaan samalle kesälle. Thaimaan hääillalliselle varattiin kaikenlaista valokuvaajasta kukka-asetelmiin, mutta Mount Everestin seremonian suunnitteleminen oli vaikeampaa, sillä vuorella vallitsevia olosuhteita ei voinut tietää varmaksi.

Heidi oli käynyt vuosia sitten Nepalissa Annapurna-vuoriston perusleirissä. Tomilla ei ollut lainkaan kokemusta vuorikiipeilustä. Pariskunta alkoi harjoitella tulevaa koitosta varten Australiassa, mutta siellä heillä ei ollut mahdollisuutta treenata 700 metriä korkeammalla. Happivaje ja siitä johtuva vuoristotauti eivät siis tulleet tutuiksi – vielä. 

Tomi ja Heidi halusivat kiivetä häävarusteineen itsenäisesti, ilman ulkopuolista kantoapua. Heidin avoselkäinen pitsimekko, pitkä huntu ja muu hääasu matkustivat Tomin 25-kiloisessa rinkassa, ja Heidin oma rinkka painoi noin 12 kiloa. 

Vuoristotautinen morsian

Heidin ja Tomin tavoite oli pitää häät Mount Everestin perusleirissä, joka on noin 5 380 metriä merenpinnan yläpuolella.

Parin päivän kiipeämisen jälkeen, kun pariskunta oli saavuttanut 4 000 metrin korkeuden, kumpikin sai vuoristotaudin oireita, kuten päänsärkyä. Erityisesti Heidin olo oli tukala.

– Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti. Päätimme aikaistaa häitä päivällä ja kiirehtiä ylös, jotta voisimme aloittaa matkan takaisin. En ollut valmis luopumaan haaveestani mennä naimisiin huipulla, Heidi kertoo.

Lopullisen päätöksen hän ja Tom tekivät Gorak Shepin kylässä muutama sata metriä perusleirin alapuolella. 

– Lounaan jälkeen päätimme, että this is it, tänään mennään naimisiin. Jätimme kaikki muut varusteemme Gorak Shepiin, pakkasimme hääpukumme ja aloitimme patikoinnin Everestin perusleiriin lumisateessa. 

Heidin olo helpottui yllättäen korkeammalle noustessa. 

– Olin kai niin motivoitunut häistä.

”Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa.”

Kiven takana hääasuun

Ylhäällä odotti yllätys: perusleirissä yli 5 000 metrin korkeudessa oli kyllä muitakin kiipeilijöitä, mutta kukaan heistä ei ollut pystyttänyt paikalle telttaa.

– Meidän ei auttanut muu kuin vaihtaa hääasusteisiin ison jäisen kiven takana. Tom suojasi minua takillaan, kun vaihdoin mekon päälle. Lämpötila oli noin -10 astetta, ja satoi lunta. 

Tom ja Heidi olivat kertoneet muille paikalla olleille menevänsä naimisiin. Kun he ilmestyivät häätamineissaan kiven takaa, lähelle oli kerääntynyt hymyilevä ja häämarssia hyräilevä yleisö. 

Heidi ja Tom lausuivat toisilleen kirjoittamansa häävalat ja vaihtoivat sormukset. 

Yleisö hurrasi, ja sitten otettiin kuvia. 

– Emme kumpikaan kuulu kirkkoon tai ole kovin uskonnollisia, joten seremonia maailman huipulla vuoristossa oli juuri meidän näköisemme juhla, Heidi toteaa. 

Kuvien jälkeen oli aika laittaa retkeilyvaatteet takaisin päälle ja aloittaa patikka alaspäin, takaisin majapaikkaan. 

Seuraavana aamuna Heidi ja Tom nousivat vielä hieman perusleiriä korkeammalle, runsaassa 5 600 metrissä olevalle Kala Pattharin huipulle ottamaan valokuvia. Sää oli niin kylmä, että rinkat jäätyivät, mutta maisemat olivat Heidin mukaan mielettömät. 

Seuraava huippu kiikarissa

Nepalin vuoristoisista maisemista tuore aviopari lensi Koh Samuille Thaimaahan. Siellä molempien perheet olivat mukana hääjuhlassa, ja Heidin isä saattoi saattaa Heidin alttarille – tai siis rantaan, jossa seremonia järjestettiin – kuten Heidi oli toivonut. 

Heidi oli alun perin ajatellut laittavansa meikin ja kampauksen myös Everestin-seremoniaa varten, mutta vuoristotaudin takia se jäi tekemättä. Thaimaassa aviopari pääsi nauttimaan spa-hoidoista ja laittautuminenkin onnistui paremmin. 

Kuva: Cherry May Ward Photography
Kuva: Cherry May Ward Photography

Reissuhäiden jälkeen Heidi ja Tom eivät lähteneet erilliselle häämatkalle. 

– Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa, Heidi sanoo patikoinnista Everestille. 

– Yövyimme erittäin vaatimattomissa paikoissa matkan varrella ja nautimme joka hetkestä ilman puhelimia ja sosiaalista mediaa. 

Häiden jälkeen pariskunta palasi arkeen Australiassa. 

– Vuorilla patikointi haasteineen toi meitä entistäkin lähemmäs toisiamme ja synnytti varsinaisen vuoristokuumeen. Suunnittelemme jo seuraavaa reissua Nepaliin ja kartoitamme seuraavaa valloitettavaa huippua, Heidi kertoo. 

Face palm

Suomalainen Heidi meni naimisiin Mount Everestillä yli 5 000 metrin korkeudessa: ”Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti”

Kukin tyylillään tietysti, mutta väkisinkin tulee mieleen, että joillain se erikoisuuden tavoittelu nyt vaan tuntuu menevän totaalisesti yli ja merkitsevän ehkä enemmänkin kuin se varsinainen asia eli tässä tapauksessa naimisiinmeno. Ja mahtoikohan tämä vuorella tapahtunut vihkiminen edes olla virallinen? Mutta kuten sanottu, kukin tyylillään... tyylejä vaan on niin monia, aina tyylittömyyteen saakka ;D
Lue kommentti

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.