Treenit ja ruoka määrittivät fitnessmalli Janni Hussin, 23, elämää vuosikausia. Sitten hän paloi loppuun.

Vuosi sitten heinäkuussa fitnessmalli ja treeniguru Janni Hussi koki loppuunpalamisen. Takana oli viisi vuotta tiukkaa treeniä erilaisiin fitnesskisoihin. Kaksi edellistä vuotta Janni oli lisäksi järjestänyt Suomen Fitnessmalli-kilpailua.

– Ainoa ajatus oli: en jaksa mitään, en pysty mihinkään, Janni muistelee nyt vuoden takaisia tuntemuksia.

Janni oli saavuttanut kaiken, mitä hän oli suunnitellut, mutta itsensä voittamisesta oli tullut loputon kierre.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Olin kadottanut liikunnan ilon ja vain suorittanut treenejä. En ollut koskaan luovuttanut missään, joten oli kova paikka lopulta myöntää, etten enää jaksa, hän kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Käynnistyi vuoden mittainen prosessi, jonka aikana Janni opetteli elämään ilman suorittamista ja sikspäkkiä.

Fitnesskupla syntyy

Yläasteikäisenä Jannille tuli ruuasta ja liikunnasta pakkomielle.

–Tulin siihen tulokseen, että ruoka on hyvää, kun se on vähärasvaista. Kun ostin kaupasta perus- elintarvikkeita, saatoin viettää tunninkin tutkaillen tuoteselostuksia.

– Lisäksi Kävin viisi kertaa futistreeneissä, joiden jälkeen saatoin tehdä vielä kymmenen kilometrin juoksulenkin. Lisäksi juoksin koulumatkat, vedin kaikki portaat sprintaten ja kävin viisi kertaa viikossa jumpassa. Koin onnistuvani, kun liikuin paljon ja söin terveellisesti.

18-vuotiaana Janni hurahti punttisalitreeniin. Lopulta se maistui liian hyvin: Janni urheili yhdeksän kertaa viikossa, koska hän sekä ohjasi tunteja että teki omat treeninsä.

–Olin koko ajan kammottavan väsynyt ja nälkäinen, Janni muistelee.

Vuonna 2010 Janni osallistui ensimmäisen kerran Fitnessmallikisoihin. Hän voitti kilpailun, ja alkoi janota lisää.

–Voitin itseni, ja minusta oli tullut paras versio itsestäni. En ollut koskaan aikaisemmin ollut niin timmissä kunnossa!

Mutta kireiden lihasten ja öljyrusketuksen alla piili mieli, joka ruoski Jannia ankarasti eteenpäin.

–Päivät treenasin ja yöt valvoin, koska olin koko ajan kammottava nälkäinen. Elämäni pyöri treenien ja ruokavalion ympärillä.

Janni jatkoi kilpailemista, mutta lopulta jatkuva dieeteillä oleminen ja treenaaminen olivat liikaa Jannin keholle. Hän havahtui väsymykseen.

– Olin elänyt vuosikausia itsekeskeisessä fitnesskuplassa, joka lopulta puhkesi. Olin perustanut identiteettini sille, miten fit olen. En halunnut elää sellaista elämää.

Millaista elämää Janni elää nyt? Millainen on hänen kauneusihanteensa? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 29/2015.

Nainen50

Eipä ihmetytä. Kun lehdistä lukee näiden liikuntaan ja "terveellisiin elämäntapoihin" hurahtaneiden juttuja, aina tulee mieleen, että kohtuus kaikessa. Ehkä olisi hyvä hankkia elämään muutakin sisältöä, niin ei ehtisi vahtaamaan itseään ja syömisiään koko ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla