Treenit ja ruoka määrittivät fitnessmalli Janni Hussin, 23, elämää vuosikausia. Sitten hän paloi loppuun.

Vuosi sitten heinäkuussa fitnessmalli ja treeniguru Janni Hussi koki loppuunpalamisen. Takana oli viisi vuotta tiukkaa treeniä erilaisiin fitnesskisoihin. Kaksi edellistä vuotta Janni oli lisäksi järjestänyt Suomen Fitnessmalli-kilpailua.

– Ainoa ajatus oli: en jaksa mitään, en pysty mihinkään, Janni muistelee nyt vuoden takaisia tuntemuksia.

Janni oli saavuttanut kaiken, mitä hän oli suunnitellut, mutta itsensä voittamisesta oli tullut loputon kierre.

– Olin kadottanut liikunnan ilon ja vain suorittanut treenejä. En ollut koskaan luovuttanut missään, joten oli kova paikka lopulta myöntää, etten enää jaksa, hän kertoo.

Käynnistyi vuoden mittainen prosessi, jonka aikana Janni opetteli elämään ilman suorittamista ja sikspäkkiä.

Fitnesskupla syntyy

Yläasteikäisenä Jannille tuli ruuasta ja liikunnasta pakkomielle.

–Tulin siihen tulokseen, että ruoka on hyvää, kun se on vähärasvaista. Kun ostin kaupasta perus- elintarvikkeita, saatoin viettää tunninkin tutkaillen tuoteselostuksia.

– Lisäksi Kävin viisi kertaa futistreeneissä, joiden jälkeen saatoin tehdä vielä kymmenen kilometrin juoksulenkin. Lisäksi juoksin koulumatkat, vedin kaikki portaat sprintaten ja kävin viisi kertaa viikossa jumpassa. Koin onnistuvani, kun liikuin paljon ja söin terveellisesti.

18-vuotiaana Janni hurahti punttisalitreeniin. Lopulta se maistui liian hyvin: Janni urheili yhdeksän kertaa viikossa, koska hän sekä ohjasi tunteja että teki omat treeninsä.

–Olin koko ajan kammottavan väsynyt ja nälkäinen, Janni muistelee.

Vuonna 2010 Janni osallistui ensimmäisen kerran Fitnessmallikisoihin. Hän voitti kilpailun, ja alkoi janota lisää.

–Voitin itseni, ja minusta oli tullut paras versio itsestäni. En ollut koskaan aikaisemmin ollut niin timmissä kunnossa!

Mutta kireiden lihasten ja öljyrusketuksen alla piili mieli, joka ruoski Jannia ankarasti eteenpäin.

–Päivät treenasin ja yöt valvoin, koska olin koko ajan kammottava nälkäinen. Elämäni pyöri treenien ja ruokavalion ympärillä.

Janni jatkoi kilpailemista, mutta lopulta jatkuva dieeteillä oleminen ja treenaaminen olivat liikaa Jannin keholle. Hän havahtui väsymykseen.

– Olin elänyt vuosikausia itsekeskeisessä fitnesskuplassa, joka lopulta puhkesi. Olin perustanut identiteettini sille, miten fit olen. En halunnut elää sellaista elämää.

Millaista elämää Janni elää nyt? Millainen on hänen kauneusihanteensa? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 29/2015.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.