Fitnesstähti Else Lautalan ura alkoi sattumalta mutta satumaisesti: hän voitti heti ensimmäisissä kisoissa MM-kultaa. Koulunkäynti ei napannut, onneksi itsensä
voi elättää sporttibisneksellä.

Else Lautala, 35, on kolminkertainen fitneksen maailmanmestari ja kansainvälinen sporttimalli. Nainen, jonka upea vartalo ja huimat hypyt ovat hurmanneet fitnesstuomariston jo viidentoista vuoden ajan.

Else on tottunut kuulemaan ylistystä kropastaan missä ikinä kulkeekin – jopa fitnessmekassa Los Angelesissa. Moni voisi saada siitä syyn omahyväiseen käytökseen, mutta ei Else.

Mustassa kevyttoppiksessaan ja harmaissa trikoohousuissaan hän sulautuuHelsingin katuvilinään. Tennareissaan nainen kipaisee nopeasti keskustan kodistaan punttisalille tai vaikka kuvauksiin, kuten nyt. Valo­kuvaajan studiolla Else saa kuvaustiiminkin tapailemaan venytysliikkeitä. Hän on yhtä hymyä ja hyvää energiaa.

Else inspiroi muita. Hänen vetämänsä fitnessvalmennukset täyttyvät samanlaista elämäntapaa havittelevista naisista, ja liikunta­bloggaajat kirjoittavat avoimesti ihailustaan.

– En silti tunne olevani erityinen, Else sanoo.

Ura alkoi sattumasta

Parikymppinen Else seisoi esittelemässä sporttivaatteita messuosastolla, kun yhdysvaltalainen fitnessvalokuvaaja kiinnitti huomiota hänen urheilulliseen ja aurinkoiseen olemukseensa. Mies tuli juttusille ja kehotti Elseä osallistumaan fitnesskisoihin Las Vegasissa. Else ei ollut lajista kuullutkaan, niin kuin ei juuri kukaan muukaan 2000-luvun alun Suomessa.

Googlaamalla selvisi, että kyseessä olisivat MM-kisat. Else päätti tarttua haasteeseen, koska laji vaikutti heti omalta jutulta. Vapaaohjelmassa hän pääsisi käyttämään pienestä pitäen hankkimiaan taitoja, tanssillisuutta ja koreografisia kykyjä, sekä ponkaisemaan gasellimaisiin hyppyihin.

Valokuvaajan ehdotus tuli juuri oikeaan aikaan. Elsen kilpa-aerobicryhmä kotikaupungissa Rovaniemellä oli hajoamassa. Sama tyttöporukka oli kahminut Suomen mestaruuksia ensin kilpavoimistelussa, sitten -aerobicissa. Nyt Else oli ensimmäistä kertaa elämässään jäämässä vaille tavoitteita.

Rohkea jatkaa jumppaamista

Kuusivuotiaasta asti Else on täyttänyt urheilulla kaiken vapaa-aikansa. Myös hänen kolme sisarustaan harrastivat liikuntaa, ja voimistelussa nuorempana kilpaillut isä kuskasi katrasta treeneihin. Joko Else oli liikuntasalissa harjoittelemassa ohjelmia tai keksi omia koreografioita kotona.

Tytön into ja kurinalaisuus saattoivat ihmetyttää ulkopuolisia.
Else ei kuitenkaan tunne luopuneensa urheilun vuoksi mistään. Hänelle koko ajatus on vieras – eihän hän tiedä muusta.

– Kaverini eivät ole bilettäneet sen enempää kuin minäkään. Kotona taas on herkuteltu säännöllisesti, joten en ole jäänyt siitäkään paitsi. Muuta en keksisi surra.

Aikuisena Else on alkanut ruokailla entistä rennommin.

– Söin kaverin hääkakkua, vaikka kisat olivat aivan ovella. Kokemus on osoittanut, ettei yksi jäätelö tai kakkupala sijoitusta ratkaise. Kisat voitetaan hyvällä fiiliksellä, jonka saan lavalla luotua.

Tähän päivään mennessä Else ei ole ollut valmis luopumaan treenaamisesta saamastaan ilosta. Kun muut aerobic-tytöt halusivat keskittyä opintoihinsa, Else ei kiinnostunut lukemisesta.

– Minä vain jatkoin jumppaamista, vaikka muut väsyivät, Else vitsailee.

Vanhemmat alkoivat kuitenkin huolestua tytön taloudellisesta toimeentulosta. Ei kai jumppaamalla aikuisena elä!

Elsen oli aika käyttää B-suunnitelmaa. Hän kouluttautui eräoppaaksi ja pestautui safarioppaaksi Rovaniemelle. Samalla hän pystyi jatkamaan tiivistä harjoittelua.

– En muista miettineeni tulevaisuutta sen kummemmin. Tein vain, mikä tuntui hyvältä.

Ammattina ulkonäkö?

Lajin ulkopuoliselle fitness näyttäytyy usein ulkokuoren ihannoinnilta: kiinteät naiset esiintyvät lavalla paljastavissa asuissa ja näyttävissä meikeissä. Else kuitenkin kieltää urheilevansa ulkonäön takia.

– Sillä, kuinka korkealle ponnistan tai kuinka monesti punnerran yhdellä kädellä, ei ole tekemistä sen kanssa, miltä näytän. Hikisellä rääkillä on henkisesti iso merkitys. En olisi jaksanut tätä näin pitkään, jos harjoittelisin kauneuden takia, Else pohtii 15-vuotista uraansa.

Urheilullinen vapaaohjelma esitetään fantasia-asuissa.

Jo uran alussa hän päätti, ettei muokkaisi kehoaan fitneksessä paljon käytetyin kirurgisin konstein. Silikonirintoja hän ei edes harkinnut eikä aineenvaihdunnan nopeutusta lupaavista pillereistä olisi hyötyä. Aerobinen liikunta on pitänyt Elsen hoikkana muutenkin.

– Silikonit eivät ole välttämättömyys, vaikka niin luullaan. Ne olisivat sijoitus, jos MM-voitolla saisi hankittua vaikka miljoonien kodin, jossa sitten eläisi lopun elämäänsä. Mutta kisoista saa vain pystin. Sellaisen voi kuka tahansa ostaa kaupasta. Ei sen takia kannata tehdä uhrauksia, jotka eivät tunnu itsestä hyvältä.

Kovan harjoittelun jälkeen Else tunsi olevansa valmis ensimmäisiin fitness­kisoihinsa vuonna 2003. Hän oli treenannut yksin, ja yksin hän lähti myös kisoihin. Paikanpäällä Las Vegasissa kuitenkin tapahtui jotain, johon Else ei ollut varautunut. Hän voitti ja pokkasi saman tien ensimmäisen MM-kultansa.

– Se oli minulle sokki. Olin luullut junnaavani ensimmäiset vuodet sijoilla seitsemän ja viisi.

Huimasta saavutuksesta seurasikin tyhjä olo: mitä seuraavaksi?

Rakkaasta tulee työpari

Juuri Helsinkiin muuttanut Else oli treenaamassa punttisalilla Eirassa, kun häntä paiskattiin märällä rätillä. Tarkasti ottaen rätti oli hikipyyhe, ja sen heittäjä esittäytyi Sami Vaskolaksi.

Samikin on entinen kilpa-aerobicaaja, joka nyt valokuvaa työkseen. Pyyhkeenheittotempullaan Sami sai Elsen huomion.

Pian Else ja Sami keksivät, että Elsehän voisi poseerata Samin kuvissa. Kuvat he voisivat myydä sporttimerkeille mainoskäyttöön. Elsestä ja Samista tuli paitsi rakastavaiset myös työpari.

– Olemme Samin kanssa hyvin toimiva tiimi, Else määrittelee nyt, 15 vuoden seurustelun jälkeen.

Mallikuvien ottaminen on osoittautunut edulliseksi tavaksi nähdä maailmaa. Kun Else ja Sami suunnittelevat reissua, he kertovat aikeistaan sporttimerkkien edustajille. Pari on juuri palannut kotiin Australiasta, jonka rannoilla he kuvasivat Elseä uusi urheilukello ranteessaan. Viime keväänä kuvausreissu suuntautui Palau-saarille, jossa kamera tarkentui urheiluliiveihin.

Reissussa pari viettää yönsä yleensä teltassa, autossa tai romanttisesti tähtitaivaan alla. Onneksi Else nauttii rantaelämästä ilman älylaitteita ja hotellin mukavuuksia. Luksukseen ei kuulemma olisi varaakaan.

– Fitneksessä maailmanmestaritkaan eivät tienaa sellaisia summia kuin monen muun lajin ammattilaiset. Jotkut ihmettelevät, että millä rahalla reissaan jatkuvasti, mutta totuus on, että elän pienellä budjetilla.

Sami ja Else Linnan juhlissa itsenäisyyspäivänä 2007. Kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari

Huikea menestys urheilussa on tuonut Elselle itsevarmuutta myös mallina. Omien sanojensa mukaan kuvauksissa Sami nappaa hänestä niin monta hyvää ruutua, että parhaan kuvan valitseminen tuottaa vaikeuksia. Joskus siitä tulee jopa erimielisyyksiä.

– Sami valitsee kuvat, jotka julkaisemme netissä tai lähetämme asiakkaille. Saatan ihmetellä, että tuoko on sinusta muka paras. Olen kuitenkin oppinut luottamaan Samin valintoihin. Hän näkee kokonaisuuden.

Joskus Elselläkin on silti päiviä, jolloin oma kroppa ei miellytä.

– Saatan ajatella, että vitsi, kun näytän pötikältä. Joskus yksikään vaate ei tunnu hyvältä päällä. Silloin haaveilen nollakropasta, jossa ei ole lihaksia.

Itsekritiikistä Else ei ole edes pyrkinyt täysin eroon, vaan kääntänyt sen voitokseen.

– Olen kilpaillut koko elämäni arvostelu­lajeissa ja oppinut, että oikeanlainen itsekriittisyys auttaa pääsemään uralla eteenpäin. Kehitys loppuu, kun luulee olevansa valmis ja täydellinen. Minä en ole täydellisyyttä vielä tavoittanut.

Tähänkö se päättyy?

Ainoa hetket, jolloin Else on kyseenalaistanut urheilu-uraansa, ovat olleet loukkaantumiset. Akillesjänteen katkeaminen vuonna 2005 ja välilevyn pullistuma muutama vuosi myöhemmin saivat harkitsemaan, kannattaako kisailua jatkaa terveyden kustannuksella.

– Pelkäsin, etten toivu enää kisakuntoon. Se oli ahdistavaa, enkä halua muistella sitä.

Lajissaan kansainvälisesti suvereenin Elsen oli pakko pysähtyä. Voisi luulla, että viimeistään loukkaantuminen olisi syönyt Elsen kiinnostuksen koko lajiin – olihan hän saavuttanut jo kaiken. Tilanteen pakottamana Else tuli ratkaisseeksi, millä elää, kun kroppa ei kestä urheilua.

– Huomasin, että voin tehdä fitnessosaamisestani bisneksen. Saan nimittäin jatkuvasti uusia koreografisia ideoita enemmän kuin itse pystyn käyttämään.

Else alkoi kouluttaa fitnessharrastajia perustamassaan Feel good fitness -urheiluseurassa. Lopulta hän kuitenkin toipui takaisin kisalavoille. Tauon aikana syntyneet viisi treeniohjekirjaa jäävät odottamaan julkaisuaan.

Myös suurin loukkaantumisista asti kytenyt haave toteutui tänä keväänä. Silloin Elsen ystävät ja tuntemattomatkin kisaajat lensivät Yhdysvalloista ja Japanista asti Helsinkiin Elsen järjestämiin kisoihin. Maailmalla Else saa majapaikan paikallisilta urheilijaystäviltään, ja nyt oli hänen vuoronsa majoittaa parhaat kisasiskonsa luokseen.

Nytkin Elsellä on kiire viemään japanilaista ystäväänsä lentokentälle.

– Ehkä lennän hänen luokseen katsomaan kirsikanpuun kukintaa, jos löydän halvat lennot, hän huikkaa mennessään

Lue myös:

Muotoa lihaksiin Else Lautalan loikkatreenillä – katso videot

Näin fitness-Else saavuttaa tavoitteensa

Vappu Pimiä muistelee menneitä Instagramissaan. 

Juontaja Vappu Pimiä, 40, julkaisi Instagram-tilillään valokuvan itsestään yli 20 vuoden takaa. Kuvassa juuri 18 vuotta täyttänyt Vappu hymyilee juomalasi kädessään.

– Sanotaan, et nainen on kauneimmillaan 17-vuotiaana.. No, en ehkä ihan allekirjoittais, mut ai niin, tossa mä olinkin just täyttänyt 18, Vappu kirjoittaa kuvan alla.

Kuvatekstin perusteella kuva on otettu 18 vuotta täyttäneen Vapun syntymäpäiväjuhlilla.

Kuvan kommenteissa monet kehuvat Vappua viehättäväksi. Joidenkin mielestä toukokuussa 40 vuotta täyttänyt Vappu näyttää nykyisin nuoremmalta kuin kuvassa. Kommenteissa nuorta Vappua verrataan esimerkiksi Marilyn Monroeen ja Armi Kuuselaan.

Suomalaiset julkimot muusikoista urheilijoihin ovat mukana jos jonkinmoisessa yritystoiminnassa. Ai missä muka? No ainakin näissä.

Maailman maineeseen noussut saunakokonaisuus

Näyttelijä Jasper Pääkkönen omistaa suositun Löyly-saunakompleksin yhdessä kansanedustaja Antero Vartian kanssa. Helsingin Hernesaaressa sijaitseva Löyly pitää sisällään kolme puulämmitteistä yleistä saunaa sekä ravintolan. Time-lehti listasi vastikään Löylyn yhdeksi maailman sadasta parhaasta nähtävyydestä tällä hetkellä.

Timen top 100 -listaukset ovat melkoinen käsite maailmanlaajuisesti, joten Löyly ja suomalainen saunakulttuuri saavat tätä kautta huomattavaa näkyvyyttä ympäri maailman, Pääkkönen kommentoi.

Perinteikäs hotelli

Pääkkönen ei ole ainoa matkailualalle lähtenyt julkkis. Kansainvälistä mallinuraa luonut Saimi Hoyer lähti silloisen aviomiehensä Thomas Hoyerin kanssa yrittäjäksi Punkaharjun Valtionhotelliin, nykyiseen Hotelli Punkaharjuun, alkuvuodesta 2016. Hän kertoi tuolloin Me Naisille aikovansa osallistua aktiivisesti hotellin toimintaan.

– Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin. Keittiöhommiin en kykene. Sienet ja marjat voin kyllä kerätä.

”Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin.”

Hoyerit hakivat tammikuussa eroa, mutta jatkavat siitä huolimatta hotelliyrityksen pyörittämistä yhdessä.

Kulttuurilla höystetty kartano

Myös Aikakoneesta tuttu Sani eli Saija Aartela häärää matkailun parissa. Pitkäaikainen haave majatalon pitämisestä muuttui todeksi, kun hän lähti viime vuoden lopulla luotsaamaan Nakkilassa sijaitsevaa Villilän kartanoa. Sanin myötä paikka sai nimekseen Villilän Kartano ja Kulttuurikeskus, ja sen varalle on suuria suunnitelmia.

– Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille. Myös teatteriesityksien pitäminen kiinnostaa, Sani kertoi Me Naisille helmikuussa.

”Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille.”

Lisää voimavaroja verkon välityksellä

Muillakin laulajilla tuntuu riittävän villejä visioita. Lauri Tähkä perusti kolme vuotta sitten Mielen Melodiat -yrityksen yhdessä fysioterapeutti Mari Ravattisen kanssa. Mielen Melodiat tarjoaa hyvinvointiin liittyviä verkkovalmennuksia sekä yksityishenkilöille että työyhteisöille. Ravattinen on kertonut Parempi bisnes -verkkomediassa, että yhteistyö sai alkunsa, kun Tähkä oli asiakkaana hänen liikuntakeskuksessaan. Valmennusmateriaalina on myös Tähkän itsensä lukemia äänitteitä.

Liikuntapäiväkoti luomuruualla

Jääkiekkoilijana uransa tehnyt Jere Karalahti ja tämän fitnessmallina tutuksi tullut Nanna-puoliso lähtivät alkuvuodesta mukaan yksityisen Aito-päiväkodin perustamiseen. Liikunnalla on olennainen rooli myös Aito-päiväkodissa. Tämän lisäksi päiväkoti panostaa ravintoon: oma kokki valmistaa ruuat luomutuottajien ja yhteistyökumppaneiden raaka-aineista, ja tarjolla on kokkikouluja.

Karalahdet lähtivät päiväkodin taustavaikuttajiksi, koska kokivat sen arvot omikseen. Se tuntui sopivalta paikalta pariskunnan 2-vuotiaalle Jax-pojallekin.

”Mietin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa.”

– Kun tulin vajaa kaksi vuotta sitten äidiksi, aloin kiinnittää enemmän huomiota kavereiden kertomuksiin päiväkotien ruuasta. Mietin jo tuolloin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa, laittaisin Jaxin sinne, Nanna kertoi Me Naisille alkuvuodesta.

Talojen piirtelyä

Kun televisiossa viime vuonna pyöri Laurin talot -sarja, nousi Lauri Ylösen innostus arkkitehtuuriin koko kansan tietoisuuteen. Ylösen perustama Alvardag-suunnittelu- ja kiinteistökehitysfirma vastasi ohjelmassa nähtyjen talojen toteuttamisesta. The Rasmus -yhtyeen laulajana maailman maineeseen noussut Ylönen avasi tv-sarjan tiedotteessa aluevaltauksensa taustoja:

– Talojen piirtely on ollut mulle harrastus ja tapa rentoutua musahommien lomassa. Mun kiinnostus arkkitehtuuriin heräsi varsinaisesti 2003, kun rakennutin ensimmäisen oman taloni Helsinkiin.

Koska Ylösellä ei ole arkkitehdin koulutusta hän on saanut osakseen myös kritiikkiä.

– Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni. Olen yrityksen luova johtaja, mutta meillä on paljon eri alojen osaamista. -- Minä ainoastaan johdan tätä laivaa enkä ole tituleerannut itseäni arkkitehdiksi kertaakaan, Ylönen kuvaili rooliaan Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni.”

Kansainvälinen kosmetiikkasarja

Entinen malli ja viime vuosina pääasiassa tv:stä tuttu Anne Kukkohovi perusti kosmetiikkayritys Supermoodin vuonna 2013.

– Minulta puuttui se oikea ura. Tein monia asioita ja energiani hajosi. Tv-tuotannot ovat väliaikaisia, halusin jotain pysyvämpää, kauneudesta ja hyvinvoinnista kiinnostunut Kukkohovi on kertonut Iltalehdelle.

Luonnonkosmetiikkaan keskittyvä Supermood teki jo pari vuotta sitten suomalaisen ihonhoidon historiaa, kun Space NK -ketju otti Kukkohovin tuotteet myyntiin. Nyt meneillään on Amerikan valloitus. Viime vuonna eronnut Kukkohovi pyörittää yritystä edelleen ex-miehensä Joni Kukkohovin kanssa.

”Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa.”

– Lähdemme kesällä kolmestaan messuille Las Vegasiin tapaamaan asiakkaita ja agentteja. Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa, Anne sanoi toukokuussa viitaten Joniin ja heidän yhteiseen poikaansa Miskaan.

Sielun ja ruumiin ravintoa

Parhaillaan Vain elämää -ohjelmassa nähtävä iskelmätähti Anne Mattila harrastaa intohimoisesti maalaamista. Hän ehti haaveilla kuusi vuotta paikasta, jossa esitellä öljyvärimaalauksiaan, kunnes avasi oman taidekahvilansa kotipaikkakunnallaan Karviassa vuonna 2014.

Mattila kertoo käsintehtyjä herkkuja ja taide-elämyksiä tarjoavasta yrityksestään myös Vain elämää -päivänään.

– Soitin äidilleni -- tästä tulee pikkujuttu vaan, pannulla keität sitä kahvia. Ensimmäisenä kesänä ihmiset löysivät sinne, ja äiti hiki hatussa keitti kahvia sillä pannulla. Muistaakseni siellä kävi muutama tuhat asiakasta ekana vuonna. Siellä kävi viime vuonna 33 000. Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut, hän kertaa ohjelmassa.

”Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut.”

Mattilan lisäksi nyrkkeilijä Eva Wahlström on hurahtanut maalaamiseen. Lapsuuden harrastuksensa uudelleen löytänyt Wahlström kertoo Helsingin Uutisten jutussa, että taiteen tekeminen on hänelle vastapainoa urheilulle, joka on ”niin saakelin kovaa, kylmää ja vaativaa”.

Viime keväänä taiteen kandidaatiksi valmistunut Wahlström myy teoksensa. Ensimmäisen näyttely Sielunpintoja on parhaillaan käynnissä Galleria Loopissa, Helsingissä.

Marco Bjurströmillä puolestaan on lusikkansa sopassa ruumiin ravinnon puolella. Hän on osakkaana veljensä Janekin ja tämän vaimon Laura Apukan Pompier-ravintoloissa. Bjurström kertoi kesällä Me Naisille roolinsa ravintoloissa olevan varsin pieni.

– Käyn ravintolassa lähinnä syömässä. Olen toki osakkaana ja suunnittelen uutta, mutta minun mielipiteilläni ei ole siellä hirveästi merkitystä.

”Käyn ravintolassa lähinnä syömässä.”

Treeniä sotureille

Toisenlaista kunnonkohotusta tarjoaa Elastinen. Räppäri on ollut mukana tuomassa Training For Warriors (TFW) -treenimetodia Suomeen. Ensimmäinen periaatetta noudattava kuntosali Suomessa avattiin 2014 ja nykyisin saleja on kaikkiaan kymmenen. Kotimaan TFW-treeneissä viljellään Elastisen samannimisestä hitistä lainattua “hallussa!”-tsemppihuutoa. Elastinen on osakkaana ja hallituksen puheenjohtajana kolme kuntosalia kattavassa TFW Helsingissä.