Janni pystyy jo vitsailemaan omasta ulkonäöstään. ”Huonoinakin päivinä ajattelen, että onneksi minulla on kroppa, joka toimii.”
Janni pystyy jo vitsailemaan omasta ulkonäöstään. ”Huonoinakin päivinä ajattelen, että onneksi minulla on kroppa, joka toimii.”

Janni Hussi kesti jatkuvaa nälkää ja uupumusta saavuttaakseen täydellisen vartalon. Sitten keho pakotti lopettamaan.

Käsi ei vain nouse, vaikka kuinka ajatus käskee. Miten ihmeessä on mahdollista, että en jaksa heittää koiralle tennispalloa, vaikka nostan rautaa vähintään viidesti viikossa?

On heinäkuun alku 2014, ja fitnessmalli Janni Hussi on avopuolisonsa, NHL-jääkiekkoilija Lauri Korpikosken ja villakoiransa Harrin kanssa koirapuistossa. Äkkiä Janni lysähtää puiston hiekalle ja alkaa itkeä.

– Ainoa ajatus oli: en jaksa mitään, en pysty mihinkään, Janni, 23, muistelee nyt vuoden takaisia tuntemuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Janni oli polttanut itsensä loppuun. Takana oli viisi vuotta tiukkaa treeniä erilaisiin fitnesskisoihin. Kaksi edellistä vuotta Janni oli lisäksi järjestänyt Suomen Fitnessmalli-kilpailua. Näiden päälle Janni loi uraa fitnessmallina, liikunnanohjaajana ja treeniguruna, jonka vinkkejä tehokkaisiin pakaraliikkeisiin janottiin ja jonka sporttiseen elämään haluttiin kurkistaa Tavallista elämää -tosi-tv-sarjassa sekä Instagramissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Janni oli saavuttanut kaiken, mitä hän oli suunnitellut, mutta itsensä voittamisesta oli tullut loputon kierre.

– Olin kadottanut liikunnan ilon ja vain suorittanut treenejä. Oikeasti olisin halunnut lähteä muiden kanssa Ruisrockiin, mutta jäin yksin nostelemaan kahvakuulaa. En ollut koskaan luovuttanut missään, joten oli kova paikka lopulta myöntää, etten enää jaksa, hän kertoo.

Käynnistyi vuoden mittainen prosessi, jonka aikana Janni opetteli elämään ilman suorittamista ja sikspäkkiä.

Portaat ylös sprintaten

En varmasti syö, siinä on rasvaa! Pekonipasta on kauhein kaloripommi, jota ihminen voi itseensä tunkea.

Näin ajatteli yläasteikäinen Janni, jolle ruuasta oli tullut pakkomielle. Terveellisen elämän tavoitteluun hän hurahti terveystiedon tunneilla.

– Kaivoin netistä tietoa mielestäni terveellisestä ruokavaliosta ja tulin siihen tulokseen, että ruoka on hyvää, kun se on vähärasvaista. Kun ostin kaupasta perus-elintarvikkeita, saatoin viettää tunninkin tutkaillen tuoteselostuksia.

Jannin äiti ja isä eivät säikähtäneet teini-ikäisen hysteerisen tarkkaa ruoka-valiota. Kouvolalaisen perheen arjessa kerma, pasta ja punainen liha olivat tavallista kaapintäytettä ja tyttären tiedonjanosta oltiin vain hyvillään: kiva, että joku perheessä oli kiinnostunut ruuan terveysvaikutuksista.

Todellisuudessa Jannin ruokavalio oli kaukana terveellisestä. Kanasalaatti, ruisleipä ja maitorahka eivät riittäneet poltto-aineiksi nuorelle naiselle, joka urheili kymmeniä tunteja viikossa.

– Kävin viisi kertaa futistreeneissä, joiden jälkeen saatoin tehdä vielä kymmenen kilometrin juoksulenkin. Lisäksi juoksin koulumatkat, vedin kaikki portaat sprintaten ja kävin viisi kertaa viikossa jumpassa. Koulussa saatoin mennä välitunnillakin tekemään vatsalihaksia vessaan. Hyvä, etten tehnyt pakarajännityksiä pulpetissa. Koin onnistuvani, kun liikuin paljon ja söin terveellisesti.

Jannilla ei ole koskaan ollut paino-ongelmia, joiden vuoksi hänen olisi tarvinnut tarkkailla syömisiään ja liikkumisiaan. Kaveripiiri olisi sallinut hänen olevan minkä mallinen tahansa. Epävarmuus omasta kehosta syntyi vertailemalla itseä langanlaihoihin malleihin ja kaveriin, joka sattui olemaan luonnostaan hoikka ja pitkä.

– Inhosin jalkapalloilijan paksuja reisiäni ja pohkeitani. Heiluttelin jalkojani äidilleni ja tivasin häntä katsomaan, miten ne hyllyvät. Todellisuudessa jalkani olivat pelkkää lihasta, Janni muistelee.

Timmin kehon ja superterveellisen elämän lisäksi Janni toivoi, että rakkaasta jalkapalloharrastuksesta tulisi vielä ammatti. Haave kariutui, kun hän 18-vuotiaana teloi kentällä polvensa pelikieltoon.

Korvaavan lajin Janni löysi punttisali-treenistä. Lopulta se maistui liian hyvin: Janni urheili yhdeksän kertaa viikossa, koska hän sekä ohjasi tunteja että teki omat treeninsä.

Samalla Janni tarkkaili ruokavaliotaan entistä järjestelmällisemmin, koska lihasmassan kasvattaminen vaati kaikkia ravintoaineita, myös rasvoja. Terveys-intoilun lisäksi lukioaikana Janni työskenteli viidessä paikassa: jumppaohjaajana, huoltoasemalla, Kouvolan Sanomien urheilutoimituksessa ja promootiohenkilönä sekä raviradalla kilpailusihteerinä.

– Joillekin teini-ikä on ihanaa aikaa, mutta minulle se oli raastavaa. Olin koko ajan kammottavan väsynyt ja nälkäinen.

Hopea on häpeä

 


Nyt Janni käy vaa’alla vain silloin tällöin ja treenaa silloin, kun siltä tuntuu. ”Aluksi en katsonut salikenkiini viikkokausiin”, Janni sanoo.

 

Sama nälkä ja väsymys ovat läsnä, kun Janni palkitaan Fitnessmalli -kilpailussa syksyllä 2010.

19-vuotias Janni on ensimmäisissä fitnesskisoissaan saavuttanut tavoitteensa: pystynyt samaan kuin idolinsa, fitnesslehden kansikaunotar Yasemin Kaymaz.

Kroppa on niin kuiva, että kieli on kuivunut kitalakeen. Se on kuitenkin tois-sijainen tunne, sillä adrenaliini kohisee suonissa ja ilon kyyneleet valuvat poskille. Hän on voittaja.

– Fiilis oli uskomaton! Voitin itseni, ja minusta oli tullut paras versio itsestäni. En ollut koskaan aikaisemmin ollut niin timmissä kunnossa, Janni muistaa.

Mutta kireiden lihasten ja öljyrusketuksen alla piili mieli, joka ruoski Jannia ankarasti eteenpäin.

– Voittaminen oli minulle tärkein tavoite. Päivät treenasin ja yöt valvoin, koska olin koko ajan kammottava nälkäinen. Elämäni pyöri treenien ja ruokavalion ympärillä. Sivuutin tapaamisia kavereiden kanssa, koska piti keittää parsaa ja olla salilla.

Kun melkein rasvattomaksi trimmattu keho palautui kisan jälkeen normaaliksi, Janni ei kestänyt muutosta.

– Koko kova työ valui silmissä hukkaan. Tuntui, että takapuoleen tuli viisi kiloa lisää vain siitä, että kävelin karkkikaupan ohi. Paino nousi 47 kilosta jopa 12 kiloa, ja sikspäkki katosi muutamissa viikoissa. Päätin alkaa treenata heti seuraaviin kisoihin, koska silloin normaali kroppa olisi vain ikävä välivaihe.

Mutta itsensä voittaminen ei Jannille riittänyt. Vuonna 2013 Janni sijottui fitnesskilpailussa kolmanneksi ja vuonna 2014 Bikini fitneksen nuorten SM-kisoissa toiseksi. Vaikka Janni hehkutti menestymistään kisojen jälkeen Instagramissa #hopeeeioohäpee -tunnuksella, oli hän todellisuudessa valtavan pettynyt.

– Olin niin hyvässä kunnossa enkä voinut ymmärtää, etten voittanut. Se oli todella kova paikka. Niinpä päätin aloittaa heti valmistautumisen seuraavan vuoden kisoihin.

Rytmihäiriö ei pysäytä

Jatkuva itsensä ylittäminen oli lopulta liikaa Jannin keholle. Viime vuoden tammikuussa hän alkoi kärsiä rytmihäiriöistä, samoista, jotka olivat vaivanneet jo teininä. Selitystä niille ei ollut löytynyt.

Jannin mieli ei kuitenkaan halunnut pysähtyä: Ylikuntoa se ei ole, ei voi olla. Vähän lepoa ja uuteen nousuun. Janni sivuutti rytmihäiriöt ja jatkoi itsepintaisesti tähtäämistä syksyn 2015 Bikini fitness -lavalle. Siellä hän voittaisi.

Mutta puoli vuotta myöhemmin Janni löysi itsensä itkemästä poikaystävänsä Laurin sylissä keskellä koiranpissaista hiekkakenttää.

–Olen aina ollut suorittajaluonne ja joko on- tai off-tilassa, Janni perustelee luonteenlujuttaan.

– Olin elänyt vuosikausia itsekeskeisessä fitnesskuplassa, joka lopulta puhkesi. Olin perustanut identiteettini sille, miten fit olen. Ei siinä ole järjenhiventäkään.

Kun hän lopulta tajusi oman väsymyksensä, ei elämänmuutos ollutkaan vaikea tehdä.

– Lopetin kisaamisen ja samalla ulkonäöstäni stressaamisen. Päätin, että on aivan sama, kuinka fit tai fat olen. Olin perustanut elämäni monta vuotta sille, miltä näytän. En halunnut elää sellaista elämää.

Kehu muita

Jos jollain on kivat lenkkarit tai nätti hymy, sen voi sanoa ääneen eikä vain ajatella asiaa. Tämän Janni on oppinut asuessaan kolme viime vuotta Arizonassa NHL:ssä pelaavan poikaystävänsä kanssa.

Kun Janni ja Lauri tulevat kesäisin Suomeen, samaa kehumiskultturia ei täällä ole.

– Arvostan ihmisissä hyviä tapoja ja kohteliaisuutta. Enää ei ole minulta pois, jos joku toinen näyttää hyvältä. Suomalaiset eivät osaa kehua toisiaan kuten jenkit, Janni sanoo.

Etenkin itsensä kehuminen voi olla vaikeaa. Janni ei ole päässyt täysin eroon ulkonäköpaineistaan, mutta hän on opetellut viihtymään kehossaan vähitellen. Se näkyy myös melkein 30 000 Instagram-seuraajalle, joista monelle Janni on treeni-idoli ja esikuva.

– Ajattelin teininä olevani ruma ja lihava. Nyt en määrittele itselleni minkäänlaisia kauneusihanteita. Haluan vain olla vahva ja terve, Janni sanoo.

– Instagramiin laitan kuvia itsestäni meikittömänä ja viisaudenhampaan poiston jälkeen, en täydessä tällingissä tai pylly paljaana. Haluan näyttää, että voi olla kaunis ilman filttereitä ja kuvankäsittelyä.

Vastuuntunto some-seuraajista on saanut aikaan muutakin. Missi ja malli Lotta Hintsan kanssa Janni on pannut pystyyn Girl Like Me -kampanjan, jonka tavoitteena on vähentää nuoriin naisiin kohdistuvia ulkonäköpaineita. Kaksikko kannustaa kaikkia naisia jakamaan somessa luonnollisen hymykuvan tunnuksella #uskallanhymyillä.

Syksyllä Janni ja Lotta kiertävät kymmenessä koulussa puhumassa yhdeksäsluokkalaisille itsetunnosta. Siihen vaikuttaminen olisi Jannille iso voitto.

– Nuorten ulkonäköä ja arvoa määritellään sillä, omistavatko he Michael Korsin laukun ja tykätäänkö somessa selfieistä. Se on todella riipaisevaa, Janni sanoo.

Jos viisi vuotta sitten Janni hölskytteli ja vihasi muka pulleita jalkojaan, nyt hän ei löydä itsestään virheitä. Se on merkinnyt hänelle aivan uudenlaista itsensä voittamista.

– Voi olla, että jonkun mielestä pienet rintani tai lyhyet jalkani ovat virheitä, mutta minä en näe sitä niin. Huonoina päivinäkin ajattelen, että minulla on kroppa, joka toimii.

Poikaystävänsä kanssa Jannilla on lupa vitsaillakin ulkonäöstä. Ammattijääkiekkoilija Lauri on Jannille ”ankanperse” ja taskuraketin kokoinen Janni Laurille ”veneentappi”.

– Itseään ei pidä ottaa vakavasti. Silloin elämästä pystyy nauttimaan.

Lue lisää:

Fitnessmalli Janni Hussi: "Kuvittelin, etten koskaan pompi miehen mukaan"

Janni Hussi: "Tästä syystä en ikinä ota silikoneja"

Janni Hussi tunnustaa: "Tästä paheesta en ole luopunut"

Tällainen on Janni Hussin ruokavalio – lue fitnessurheilijan ruokapäiväkirja

 

Janni Hussi

Fitnessmalli ja Fitnessmalli-kilpailun organisaattori syntyi Kouvolassa 14.9.1991.

Valmistunut liikunnan-ohjaajaksi.

Asuu poika-ystävänsä, NHL-jääkiekkoilija Lauri Korpikosken ja Harri-villakoiran kanssa Phoenexissa Arizonassa, kesät Turussa. Pari muuttaa syksyllä Kana-dan Edmontoniin, jossa Laurin ura jatkuu Edmonton Oilersissa.

Harrastaa luonnossa liikku-mista, omistaa myös metsästyskortin.

Pamppa

Naiset kuvittelevat olevansa haluttavia kun ovat laihoja ja lihaksikkaita, mutta harva mies pitää sellaista naista seksikkäänä, jolla on sikspäkki ja vinttikoiran rasvaprosentti. Miksi ihmeessä nainen haluaa näyttää nuorelta pojalta ja mitä liikkuu sellaisen miehen päässä joka sellaisesta kiihottuu...

Sisältö jatkuu mainoksen alla