Helena Sinervon uusi romaani Armonranta sai alkunsa isän kuolemasta. Kuva: Heli Blåfield
Helena Sinervon uusi romaani Armonranta sai alkunsa isän kuolemasta. Kuva: Heli Blåfield

Kirjailija Helena Sinervo luuli muuttuvansa täydelliseksi, jos vain voittaisi esiintymisjännityksensä.

Helena Sinervon teos Runoilijan talossa sai Finlandia-palkinnon vuonna 2004. Ura kirjailijana ei ollut hänelle itsestäänselvyys, sillä Helena opiskeli ensin pianonsoitonopettajaksi. Se oli hänelle valtava haaste.

– Pianistina minua vaivasi halvaannuttava esiintymisjännitys. Se oli oikeastaan yksi syy, miksi ryhdyin siihen. Se oli minulle suurin mahdollinen haaste, kirjailija kertoo.

– Nuori ihminen kuvittelee voivansa harjoituksella ja kovalla työllä muuttaa kohtaloaan. Minä kuvittelin, että jos muutun tässä asiassa ja voitan esiintymisjännityksen, muutun täydelliseksi muutenkin. Esiintymisjännityksestä tuli metafora kaikille omille peloilleni.

”Jännitys ilmeni suunnattomana vapinana.”

Helena Sinervo kertoo, ettei hän oppinut nauttimaan esiintymisestä missään vaiheessa. Koulutukseen liittyvät tutkinnot hän puski väkisin läpi. 

– Jännitys ilmeni suunnattomana vapinana. Pianoa soittaessa sormeni eivät toimineet tai olivat niin liukkaat, että lipesivät koskettimilta. Verenpainelääkkeiden ja hypnoosikasettien avulla selvisin.

Helena pääsi pelostaan lopullisesti irti, kun hän ymmärsi, että jännitys edusti hänen kaikkia muitakin pelkojaan.

Freud sanoo, että oire on metafora. Se on aika hyvä tiivistys. Esiintymisjännitys liittyi minulla pelkoon, voinko olla muiden edessä oma itseni. Kelpaanko, hän sanoo.

– Vajavaisuuden ja keskeneräisyyden pelkojen kanssa kamppailemisessa ja hyväksymisessä olemme kaikki samanlaisia. Erilaisuuden hyväksyminen, joka on nyt kynnyskysymys koko Euroopassa ja maailmassa, edellyttää samanlaisuuden tajuamista. Samanlaisuuden tajuamista siinä, että me kaikki olemme keskeneräisiä, vajavaisia.

Helena Sinervon uusi romaani Armonranta sai alkunsa oman isän kuolemasta. Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 19/2016!

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.