Jukka Viikilän Finlandia-palkittu romaani kertoo Engelin ajan Helsingistä. Hän omisti palkintosumman vaimolleen Maijalle. Kuvat: Milka Alanen
Jukka Viikilän Finlandia-palkittu romaani kertoo Engelin ajan Helsingistä. Hän omisti palkintosumman vaimolleen Maijalle. Kuvat: Milka Alanen

Finlandia-voittaja Jukka Viikilä ja hänen vaimonsa Maija eivät ole koskaan murehtineet liikoja, vaikka rahatilanne on vaihdellut. Pariskunta uskoo, että taiteilijaelämä on ollut suhteelle vain hyväksi. –Olemme olleet aika vapaita lintusia.

Tiistaiaamuna 22. marraskuuta kirjailija Jukka Viikilä, 43, ja hänen vaimonsa Maija Viikilä, 37, istuivat kotona ja odottivat. Ennen yhtätoista selviäisi, saisiko Jukan romaani Akvarelleja Engelin kaupungista Finlandia-palkinnon.

Kun puoli yhteentoista mennessä mitään ei ollut kuulunut, Viikilät alkoivat ajatella, ettei palkintoa tullut.

– Puhuimme, että oli tosi hyvä, että Jukan kirja oli päässyt ehdolle. Sekin oli jo huippujuttu, Maija sanoo.

Hän alkoi valmistautua töihin lähtöön ja meni kylpyhuoneeseen meikkaamaan. Silloin Jukan puhelin soi. Kylppäriin asti kuului, kuinka Gummeruksen kustannusjohtaja Anna Baijars ja muut kustantamon työntekijät huusivat suoraa huutoa puhelimeen. Voitto tuli!

– Olen kahdesti elämässäni ollut sellaisessa tilanteessa, ettei minusta tule kuin itkua ja naurua. Toinen oli se, kun tein raskaustestin, ja toinen oli tämä, Maija kertoo.

Hän hyppi ja huusi niin, että alakerran naapuri laittoi viestiä, saako tulla onnittelemaan. Ei saanut, sillä viralliseen julkistukseen oli vielä kaksi päivää. Seuraavaksi piti viedä päiväkotiin salaisuutta pitämään parin viisivuotias tytär, joka oli juuri nähnyt vanhempiensa sekoavan, koska isin kirja sai palkinnon.

– Ensimmäinen asia, jonka tyttö päiväkodin ovella sanoi, oli että isin kirja voitti, Maija nauraa.

”Olin kovasti runoilija jo silloin, vaikka kesti yli kymmenen vuotta ennen kuin julkaisin ensimmäisen kirjani.”

”Olemme aina puhuneet ihan koko ajan, ihan kaikesta”, Viikilät kertovat.
”Olemme aina puhuneet ihan koko ajan, ihan kaikesta”, Viikilät kertovat.

Boheemi taiteilija ja abityttö

Kaksi päivää myöhemmin Jukka otti Finlandia-palkinnon vastaan Kansallisteatterin lavalla Helsingissä. Hän omisti palkinnon kaikille ”tyhjäntavoittelijoille ja dropouteille”, jotka kirjoittavat silkasta kirjoittamisen ilosta ja lupasi palkintosumman, 30 000 euroa, vaimolleen.

– Kiitän rakastavaa vaimoani Maijaa, joka on seurannut kirjoitustouhujani kohta 18 vuotta. Alkuvuosina, kun olin kaiken ansainnan ulkopuolella, hän kantoi taloudellisen vastuun elämässämme, Jukka sanoi .

Parin suhteen alkuvuosina Jukka oli puheensa kaltainen tyhjäntavoittelija. Hän oli 25-vuotias boheemi taiteilija tavatessaan 19-vuotiaan abiturientti-Maijan veljensä synttäreillä alkuvuodesta 1999.

– Olin kovasti runoilija jo silloin, vaikka kesti yli kymmenen vuotta ennen kuin julkaisin ensimmäisen kirjani, Jukka muistelee.

Maija alkoi viettää paljon aikaa Jukan ja tämän veljen asunnolla. Maijan äiti soitteli veljesten lankapuhelimeen tyttären ylioppilaskirjoituksista huolestuneena.

– Selitin, että katsomme Ingmar Bergmanin elokuvia, ja opin siitä ruotsia, Maija sanoo.

– Kyllä mä näytin sulle järjettömän tylsiä elokuvia silloin, Jukka huokaa.

”Kivaahan meillä on ollut.”

Saman vuoden marraskuussa Maija ja Jukka muuttivat yhteiseen asuntoon.

– Ei siinä mitään etsikkoaikaa ollut, Maija miettii.

– Olimme aika vapaita lintusia. Ei siihen kuulunut ajatuksia siitä, että mitäköhän tulevaisuudessa tai miten vakavasti tässä ollaan.

Jukka vastusti kaikkea virallista – tutkintoja, virstanpylväitä, instituutioita – eikä suostunut kutsumaan suhdetta seurusteluksi. Mutta siitä lähtien yhdessä on oltu.

– Aika erikoista, että näin on käynyt. Kivaahan meillä on ollut, Jukka pohtii.

Ironisesti farmariautoisä?

Parikymppisen Jukan ystäväpiirissä oli tavallista elellä työttömyystuella ja vapaana kirjailijana. Mutta yhteisen asunnon vuokran maksamiseksi täytyi mennä töihin. Maija työskenteli kahvilassa ja Jukka päiväkodissa, kunnes päätti pyrkiä Teatterikorkeakouluun.

– Olin lopettanut muusikonopinnot enkä olisi pyrkinyt Teatterikorkeaan ilman, että Maija olisi patistanut.

Hän irtisanoutui kaksi kuukautta ennen pääsykokeita. 22-vuotias Maija jatkoi töissä ja elätti pariskuntaa.

– Se oli aika iso uhraus unelman eteen. Teakin alkuvaiheet olivat aika intensiivisiä, eikä siinä tullut kysymykseen olla duunissa, Jukka kertoo.

– Vierastan uhraus-sanaa, koska mulle Jukan pyrkiminen Teatterikorkeaan oli niin tärkeä asia. Varmaan toivoin, että siinä kävisi juuri niin kuin siinä kävi, eli että se sysäisi eteenpäin jotain isoa, Maija kertoo.

”Olemme tehneet vuosien varrella pieniä tekoja toinen toisillemme, ei niitä enää ajattele uhrauksina.”

On Jukkakin elättänyt kirjoitustöillään perhettä puoli vuotta, kun Maija teki sisustusarkkitehdin opintojen lopputyötä Aalto-yliopistoon.

– Kun olemme tehneet vuosien varrella tällaisia pieniä tekoja toinen toisillemme, niin ei niitä enää ajattele uhrauksina. Kaikki tulee kotiin päin, Maija toteaa.

Ei ole yllätys, että suhteen viralliset merkkipaalut, kuten kihlaus ja avioliitto, ovat olleet Maijan ideoita.

– Olin nuorena hyvin ylenkatseinen kaikkea tällaista kohtaan. Sovimme, että jos pääsen teatterikouluun, mennään kihloihin. Kun pääsin sinne, ei ollut vaihtoehtoja, Jukka muistelee.

– Menimme naimisiin vuonna 2005. Se oli ehdottomasti mun toive, Maija kertoo ja lisää:

– Pidän hirveästi romanttisista asioista ja teoista. En ymmärrä, miksi pitää vastustaa jotain sellaista, mikä on lähtökohtaisesti mukavaa ja kivaa.

Kun perheeseen syntyi viisi vuotta sitten tyttö, oli taiteilijaelämää viettäneestä kapinallisesta nuorukaisesta tullut puolivahingossa naimisissa oleva pohjoishelsinkiläinen perheenisä, joka kuskaa perhettä farmarimallisella Volkswagenilla.

– Näin on päässyt käymään. Ajattelen, että tämä on jotain ihan muuta kuin miltä näyttää, vain hauska kulissi vapaammalle elämälle, Jukka kuvailee.

Tosin kavereiltaan hän on saanut kuulla, ettei farmaria ajavan perheenisän rooli näytä muiden silmiin yhtään ironiselta.

”En ole tavannut toista ihmistä, joka pystyisi tuollaisessa tilanteessa keskittymään omiin tekemisiinsä olematta äkäinen.”

Töissä lapset selässä

Jos Jukka onkin lipsahtanut keskiluokkaisen perheenisän rooliin, on kirjailijantyö yhä yhtä täysivaltaista.

– Kirjoitan koko valveillaoloajan, mutta puolen tunnin pätkissä. Odottelen, ja kun tulee jotain mieleen, jatkan.

Kirjoituspäivä alkaa rauhallisesti. Kun tytär on päiväkodissa ja Maija töissä, Jukka kirjoittaa, nukkuu päiväunet perheen 14-vuotiaan kissan kanssa ja kirjoittaa taas. Päivää rytmittävät musiikin kuuntelu ja kahvin keittely espressokoneella.

Iltapäivällä tunnelma muuttuu. Naapurustossa on paljon lapsia, joten ovikello alkaa soida, ja siitä villiintyy perheen sekarotuinen koira. Tässä ympäristössä Jukka on kehittänyt rautaisen keskittymiskyvyn.

– Parhaimmillaan mulla on kolme lasta selässä roikkumassa. Ne katsovat Frozenia, ja minä kirjoitan.

– En ole tavannut toista ihmistä, joka pystyisi tuollaisessa tilanteessa keskittymään omiin tekemisiinsä olematta äkäinen, Maija sanoo.

Mutta vaaditaan kirjailijan perheenjäseniltäkin pinnaa. Mikä tahansa keskustelu tai yhteinen ateria saattaa keskeytyä kirjoittamisen takia.

– Ajatukset pitää kirjoittaa ylös. Se voi olla vähän rasittavaa perheenjäsenille.

– Rasittavaa on se, ettei koskaan tiedä, tekeekö Jukka töitä vai pelaako NHL-peliä. Ei tiedä, koska voi häiritä tai kysyä, Maija miettii.

Yhteisten vuosien ansiosta homma kuitenkin toimii.

– Olemme olleet niin pitkään yhdessä, että olemme kasvaneet toistemme tarpeisiin.

”Olemme aina olleet hirveän hyviä nauttimaan elämästä ja hetkestä.”

Elintaso vaihtelee

Lapsiperhearki ja kirjailijan työ ovat Jukan mielestä hyvä yhdistelmä. Kun lapsi oli pieni, Jukka oli hänen kanssaan vanhempainvapaalla.

– Pieni lapsi nukkui päivällä ihan hyvin, vaikkei yöllä nukkunutkaan. Pystyin siinä samalla kirjoittelemaan.

Romaanin kirjoittamista pidetään usein pitkäjänteisyyttä ja istumalihaksia vaativana hommana, joka ei hoidu lapsenhoidon ohessa kirjoittelemalla. Jukasta kirjoittaminen ei tunnu raskaalta.

– Engel-kirja ei ollut lainkaan työläs. Kirjoitin hyvin rauhallisesti, melkein nautiskellen. Se oli enemmän lauseiden rakentelua kuin koneen hakkaamista flow-tilassa.

Sen sijaan päivätyön ja kirjailijuuden yhdistäminen ei ole helppoa.

– Olin syksyllä kuukausipalkkaisessa opetustyössä, mutta koin sen mahdottomaksi ja jouduin irtisanoutumaan. Voi olla, että myöhemmin tulee aika, jolloin haluaa sentyyppistä taloudellista turvallisuutta.

Koska molemmat Viikilät ovat freelancereita, perheen rahatilanne vaihtelee.

– Olen erittäin huono varautumaan puskureilla enkä ole ikinä säästänyt. Se on sitten elintaso, joka vaihtelee.

– Rahatilanne alkaa hermostuttaa vasta sitten, kun rahaa ei ole kahvilla tai oluella käymiseen. On sellainen typerä luottamus, että en ole hirveän kova huolehtimaan tulevaisuuden asioista.

Myöskään Maija ei ole säästäjäluonne.

– Olemme aina olleet hirveän hyviä nauttimaan elämästä ja hetkestä, hän sanoo.

Maija uskoo, että turvallisuudentunne tulee läheisistä. Molempien vanhemmat ovat aina käytettävissä esimerkiksi lapsen hoitoon .

30 000 euron Finlandia-palkintosumman käytöstä Maija on jo päättänyt.

– Suurin osa menee asuntosäästötilille, koska asumme nyt vuokralla. Pienellä osalla hemmottelen itseäni, hän kertoo.

Hän aikoo jatkaa olkavarressaan olevaa tatuointia ja katsella joitakin kivoja saappaita tai laukkua – jotakin laadukasta, mutta ei mitään Vuittonia.

Juttelua ja ylianalysointia

Viikilät ovat aina viettäneet paljon aikaa kahdestaan.

– Meillä ei ole sellaisia rajoja, että sun aika ja mun aika tai sun jutut ja mun jutut, Maija sanoo.

– Minä käyn tasaisin väliajoin kavereiden kanssa Rytmi-baarissa. Se on sitten niin sanottua omaa aikaa, Jukka kertoo.

Hän on kotihiiri, joka ei kaipaa lomareissuja. Maija taas haluaa matkailla ja mökkeillä. Jukka ei ole juuri lomaillut kolmeen vuoteen. Kun Maijalla on lomaa, Jukka pyörii mukana vihkosen ja tietokoneen kera.

”Toinen elää kanssani, ja se on hänen ainutkertainen elämänsä.”

Vaikka yhdessä ollaan tiiviisti, Viikilät arvostavat myös omaa tilaa.

– Pitää huolehtia siitä, että kummallakin on riittävästi mahdollisuuksia toteuttaa sellaisia asioita, joita haluaa tässä elämässä tehdä, Jukka sanoo.

– Pitkässä suhteessa on tietynlainen vastuu. Toinen elää kanssani, ja se on hänen ainutkertainen elämänsä.

Maijan mielestä pitkän suhteen salaisuuksia ovat yhteenhioutuminen ja puhuminen.

– Olemme alusta asti puhuneet ihan koko ajan ihan kaikesta. Varmaan ylianalysoimmekin välillä asioita. Kompromisseja on ihan pakko tehdä, ei voi pitää vain omista ajatuksistaan kiinni.

Jukka on saanut puhumiseen mallin kotoaan.

– Mutsi ja faija ovat sellaisia juttelijoita. He vain istuvat pöydän ääressä ja juttelevat. Heillä ei ole radiokaan auki.

18 vuoden yhdessäolonsa aikana Viikilät eivät ole kertaakaan joutuneet miettimään eroa.

– Tietenkään meidän elämä ei ole aina auvoista ja kriisitöntä, mutta en ole joutunut sen ajatuksen kanssa vastakkain, Jukka kertoo.

– En usko, että kyse on meidän hyvyydestämme. Se on vain sattunut menemään niin.

Viikilät arvelevat, että taiteilijaelämä on ollut suhteelle hyväksi.

– On ollut niin vapaata, Maija sanoo.

Jukka on samaa mieltä:

– Mulla ei ole ikinä ollut vapauden kaipuuta, koska saan olla ja mennä ja tehdä tosi paljon. Sattumoisin elämä on kiemurrellut niin, että olen aika tyytyväinen tähän tilanteeseen.

Jukka ja Maija Viikilä

Jukka Viikilä on 43-vuotias kirjailija ja dramaturgi.

Maija Viikilä on 37-vuotias sisustusarkkitehti.

Asuvat Helsingissä viisivuotiaan tyttärensä, kissansa ja koiransa kanssa.

Maijan työ on Jukan harrastus ja toisinpäin: Maija lukee valtavasti, ja Jukka kerää klassikkohuonekaluja nettihuutokaupoista.

Tarja Smura on joutunut kohtaamaan seksuaalista häirintää läpi elämänsä. ”Ehkä pahinta oli missikiertueella uimapuvuissa tehdyt baarikeikat. Sanoin suoraan hipelöijille, että jos käyt käsiksi lyön!”

Tarja Smura, 47, on yksi kahdeksasta entisestä Miss Suomesta, joka on mukana missien elämästä kertovassa Kaunis elämä -ohjelmassa.

Tarjan lisäksi ohjelmassa nähdään Lenita Airisto, Riitta Väisänen, Lola Odusoga, Pia Lamberg, Lotta Näkyvä ja Karita Tykkä. Moni heistä nosti esille Me too -kampanjan hengessä seksuaalista häirintää, jota Tarja kohtasi ensimmäistä kertaa jo ala-asteella.

– Muutin ala-asteella paikkakuntaa ja jotenkin vaistosin, että yksi miesopettaja oli turhan kiinnostunut minusta. Ylä-asteella muutamat opettajat tulivat liian lähelle, koskettivat ohimennen. Omalla tavalla se ehkä huvitti, että mitä tuo ihminen oikein yrittää.

”Pahinta oli missikiertueella uimapuvuissa tehdyt baarikeikat.”

Tarjan oma tytär on nyt parikymppinen ja huoli asiasta nousi eri tavalla pintaan oman lapsen myötä. Missivuotena hän pelkäsi jäädä erään vaatetoimittajan kanssa samaan tilaan, koska tämä kävi iholle.

– Ehkä pahinta oli missikiertueella uimapuvuissa tehdyt baarikeikat. Sanoin suoraan hipelöijille, että jos käyt käsiksi lyön! En ole herkkähipiäinen, mutta kyllä nyt viimeistään naisten on aika pitää puoliaan. Jokaisella meistä on oikeus fyysiseen koskemattomuuteen.

Rankan eron jälkeen löytyi onni

Tarjan päivänä muistellaan tämän missivuotta, jolloin hänellä oli lyhyt romanssi elokuvaohjaaja Renny Harlinin kanssa. Tarja sijoittui Miss Universum -kilpailuissa kymmenen parhaan joukkoon.

– Suhteeni Rennyn kanssa nostetaan aina esille, vaikka suhteutettuna elämänkaareeni se on aika pieni, joskin hurja episodi. En ole itse jäänyt kuitenkaan junnaamaan siihen, nuoret ihmiset vain rakastuivat, ei siinä sen kummempaa. Elämässäni on tapahtunut paljon muutakin.

Tarja opiskeli sosionomiksi ja avioitui vuonna 1997. Liitosta syntyi kolme lasta, joista vanhin on 20-vuotias tytär ja nuorin 6-vuotias poika. Pari erosi vuonna 2012, kun mies ilmoitti haluavansa erota pitkän liiton jälkeen. Tarja kuvailee eroa rankaksi.

”Tunteita ei voi pakottaa ja niiden syntymiselle pitää antaa aikaa.”

Pian elämään astui hänen nykyinen puoliso Markus 6-vuotiaan poikansa. Markuksen vaimo oli menehtynyt pojan ollessa 4-vuotias.

– Kyllä hän on nyt minun lapseni ihan täysin. En tiedä, mistä sain silloin sen voiman, mutta näin heti, mitä lapsi tarvitsee. Hän oli menettänyt äitinsä, eikä hänelle oltu koskaan raskittu sen takia asettaa rajoja.

– Ehkä lapset olivat myös minulle kannatteleva tekijä eron jälkeen. Keskitin energian siihen, että he selviävät siitä.

Markus ja moni läheinen usuttivat, että poika sanoisi Tarjaa äidiksi.

– Olen tehnyt niin paljon töitä erityislasten kanssa, että tiesin, ettei se ole järkevää. Sanoin miehelleni, että Samuel sanoo minua äidiksi sitten, kun hänestä aidosti tuntuu siltä. Tunteita ei voi pakottaa ja niiden syntymiselle pitää antaa aikaa.

– Viimeiset vuodet hän on kutsunut minua äidiksi ja hän on minun lapseni siinä missä muutkin. Hän on äärimmäisen lojaali minua kohtaan. Meidän ei tarvitse kuin vilkaista toisiamme, kun tiedämme, mitä toinen tarkoittaa. Olen ollut hänen elämässä nyt pidempään kuin hänen oma äitinsä.

Kim Kardashian sai kolmannen lapsen, mutta kuka sen synnytti? Ei ehkä kuitenkaan Kylie.

Kardashian-Jennerin tosi-tv-perheen elämässä on riittänyt viime kuukausina säpinää. Vauva-aiheista säpinää.

Millon jonkun on huhuttu olevan raskaana, toinen on kertonut olevansa raskaana ja heti perään kolmas raskausvatsa on alkanut näkyä.

Etkö pysy kärryillä? Lue seuraavat kohdat, niin Kardashian-aiheiset kahvipöytäkeskustelut sujuvat kuin vettä vaan.

 1. Kim Kardashian West, 37, ja räppäri-muotisuunnittelijasiippa Kanye West saivat maanantaina kolmannen lapsen. Parilla on ennestään kaksi lasta, 2-vuotias poika Saint ja 4-vuotias tytär North. Tulokas on tyttö. Kim tiedotti lapsen syntymästä Twitterissä ja kotisivuillaan.

   

 2. Lapsen synnytti sijaissynnyttäjä. Kim on kertonut kärsineensä aiemmissa raskauksissaan pre-eklampsiasta eli raskaudenaikaisesta verenpaineen noususta, joka ennen tunnettiin myös raskausmyrkytyksenä. Lisäksi häntä vaivasi istukan poikkeava kiinnittyminen eli placenta accreta. Kolmannen raskauden riskien vuoksi pariskunta päätyi käyttämään sijaissynnyttäjää.
 3. Kimin ja Kanyen (eli Kimyen) käyttämän sijaissynnyttäjän henkilöllisyys on toistaiseksi pidetty salassa. Villeimmissä teorioissa on päätelty, että Kimin sijaissynnyttäjä olisi 20-vuotias siskopuoli ja meikkimoguli Kylie Jenner, jonka huhutaan olevan raskaana.
 4. Kylie ei ole vahvistanut raskauttaan ja on pitänyt vatsansa huolella piilossa sosiaalisessa mediassa. Kokovartalokuvien sijaan hän on julkaissut kasvokuvia sekä otoksia menneiltä vuosilta. Hänet on kuitenkin salakuvattu väljissä vaatteissa sen näköisenä, että hän saattaa hyvinkin odottaa lasta.
   

  so... the Holiday Collection launches today 🤩

  Henkilön Kylie (@kyliejenner) jakama julkaisu

   

 5. Viime viikon lopulla huhuttiin, että Kylien synnytys olisi alkanut ja hän olisi sairaalassa. TMZ-sivusto kiirehti kuitenkin kertomaan, että huhuilla ei ole perää – vielä. Sivuston mukaan Kylien laskettu aika on maaliskuussa.
 6. Kylie Jennerin mahdollisen lapsen isä on oletettavasti räppäripoikaystävä Travis Scott, 25. Kylie erosi edellisestä räppäripoikaystävästään Tygasta keväällä 2017 eli mitään varsinaista aikailua nuoret eivät ole harrastaneet.
 7. Kylie on myös kertonut haluavansa lapsia nuorena. ”Minusta tuntuu, että 30 on liian myöhään”, hän totesi Keeping Up With The Kardashian -realityn jaksossa vuonna 2016.
 8. Kolmaskin Kardashian saa lapsen! Joulukuussa myös Khloé Kardashian, 33, vahvisti odottavansa lasta. Hänen raskautensa on edennyt jo kuudennelle kuukaudelle.
   

  ❥ Officially 6 months ❥

  Henkilön Khloé (@khloekardashian) jakama julkaisu

   

 9. Khloén raskauteenkin liittyy pientä draamaa, sillä hän ja ex-puoliso Lamar Odom yrittivät saada lasta yhdessä ollessaan, mutta se ei onnistunut. Syntyvä lapsi on ensimmäinen Khloélle. Koripalloilijapuoliso Tristan Thompsonilla on edellisestä suhteestaan vuoden ikäinen poika.
 10. Muita Kardashian-Jennereiden synnytysikäisiä sisaruksia ovat mallina tunnettu Kendall Jenner, 22, jonka ei toistaiseksi tiedetä tai ole huhuttu odottavan lasta. Siskoksista vanhimmalla, Kourtney Kardashianilla, 38, on kolme lasta ex-puolisonsa Scott Disickin kanssa.

Siis täh? Jos mietit vieläkin, että ketkä Kardashianit ja kuka on kukin, tsekkaa tämä Refinery29-sivuston tekemä ansiokas sukupuu.