Fifty Shades toi esille Dakota Johnsonin komediennen taidot, roolissa on säpäkämpää huumoria kuin kirjoissa. "Ajattelen elämästä yleensäkin, että ihmisten pitäisi nauraa enemmän."
Fifty Shades toi esille Dakota Johnsonin komediennen taidot, roolissa on säpäkämpää huumoria kuin kirjoissa. "Ajattelen elämästä yleensäkin, että ihmisten pitäisi nauraa enemmän."

Filmitähtisuvun Dakota Johnson, 25, tiesi aina, että hänestä tulee näyttelijä. Nyt kun suunnitelma toteutuu, nuorta tähteä hirvittää.

Jos naisen on vaatevalinnoillaan tarkoitus kertoa jotakin, näyttelijä Dakota Johnsonin, 25, sanoma voisi olla tämä: tähdet, täältä tullaan! Tai: vain taivas on rajana! Dakota on valinnut haastattelupäiväänsä mekon muotitalo Valentinon tämän kevään avaruusaiheisesta mallistosta. Mekossa ja samaa kuosia toistavissa saappaissa vilisee tähtisadetta, kuunkaaria ja tähdenlentoja. Samanlaista tuiketta on luvassa Dakotan uralle nyt, kun nuoren näyttelijän ensimmäinen elokuvapääosa on saanut ensi-iltansa.

Anastasia Steelen rooli kohutussa Fifty Shades of Grey -elokuvassa oli kaikkea muuta kuin helppo keikka. Vinoutunut rakkaustarina vaati sukellusta synkkiin mielentiloihin, rankat seksikohtaukset kysyivät rohkeutta, ja kaiken lisäksi katsomoissa odotti alkuperäisromaaniin hurahtanut fanijoukko, josta jokaisella oli oma käsityksensä siitä, miltä elokuvan ja Anastasian kuuluisi näyttää.

– Tiedän, ettei minun pärstäni esiintynyt monenkaan mielikuvissa, mutta jos nyt edes jokunen tykkäisi, Dakota sanoo ujosti.

Yleisön inhoreaktiot ovat kuitenkin Dakota Johnsonin pienin päänvaiva. Paljon suurempi vaikutus on sillä, jos leffasta tulee superhitti: Dakota saa kannoilleen uteliaat ihailijat, kajahtaneet stalkkerit ja ahnaat paparazzit, joille pienikin vilaus tähden yksityiselämästä on kauppatavaraa.

– Olen miettinyt sitä paljon viime aikoina. Välillä tulee olo, että mitä helvettiä tulinkaan tehneeksi, Dakota tunnustaa.

Samaa naisen olemus kielii tänään. Dakota istuu miltei kyyryssä, kädet tiukasti sylissään, aivan kuin yrittäisi kadota nojatuolinsa syvyyksiin. Ääni on vaimea ja jännittynyt, ja jokaisen kysymyksen jälkeen Dakota särpii vesipullostaan kuin ostaakseen vähän lisäaikaa vastaukselleen.

– Olen niin innoissani työstäni ja siitä saamistani kiitoksista, mutta se kaikki muu… Tarvitsen aikaa tottuakseni kaikkeen huomioon ja siihen, että osaisin näyttää rennolta näissä tilanteissa.

Jos Dakota Johnson saisi valita, hän elelisi mieluiten maatilallaan Coloradossa, hoitaisi hevosiaan, poimisi omien kanojensa munia aamiaispannuunsa, kävisi välillä kuvaamassa leffan tai kaksi ja palaisi sitten maalle ja perheensä pariin.

– Jonain päivänä haaveeni vielä toteutuu, vaikka juuri nyt arkeni onkin tunnin tarkkuudella aikataulutettua.


Dakotan vanhemmat Don Johson ja Melanie Griffith tukevat tytärtään, vaikka isä-Don on kauhistellut tämän roolivalintaa. ”En halua nähdä koko elokuvaa”, Don on sanonut kohuleffasta.

Ammatti tuli geeneissä

Sukuvika. Dakotan mukaan se selittää hänen uravalintansa. Filmitähtien Melanie Griffithin, 57, ja Don Johnsonin, 65, ainoa yhteinen lapsi kasvoi kuvauspaikoilla, trailereissa ja hotelleissa.

– En oikein tiennyt muustakaan. Kaikki ammatit, joita lapsuudessani näin, liittyivät jotenkin elokuvantekoon. Aikuiset joko harjoittelivat vuorosanojaan, rakensivat kulisseja tai kiikuttivat ruokaa tarjolle catering-kärryistään. Maisemat vain vaihtuivat, kun muutimme aina kuvauspaikalta toiseen tai hotellista seuraavaan, Dakota muistelee.

Hänestä oli täysin luonnollista ryhtyä näyttelijäksi sukunsa jalanjäljissä. Mikään muu ei edes kiinnostanut.

– Jo ihan pikkutyttönä tiesin, miten elämäni suunnilleen menisi: kasvaisin vähän, hankkisin elämänkokemusta, sitten opiskelisin, oppisin miten elokuvia tehdään ja alkaisin kertoa tarinoita niiden avulla. Ja niinhän se meni, tässä sitä nyt ollaan.

Ei ollut tuskaisia pohdintoja siitä, kuuluisiko hänen tehdä jotain muuta, eikä kamppailua vanhempien esimerkkiä vastaan.

– Koen, että tätä minun kuuluikin tehdä.

Dakota väittää, ettei vanhempien supertähteys ole jättänyt jälkiä hänen aikuistumiseensa. Ei, vaikka Miami Vice -vuosinaan 1980-luvulla Don Johnson tunnettiin kaikkialla. Eikä siltikään, vaikka Melanie Griffithin avioeroja, lääkeriippuvuutta ja raitistumista on seurattu maailman medioissa.

– Lapsuudessani julkisuus kohdistui aina vain vanhempiini. Minut pidettiin useimmiten suojassa siltä, ja tunnen saaneeni kasvaa rauhassa ja turvassa, Dakota aloittaa.

– Siksi huomio tuntuu nyt pelottavalta, kun se yhtäkkiä kohdistuu juuri minuun.

Ehkä yllättäenkin Dakota kertoo, ettei ole saanut vanhemmiltaan sen ihmeempiä neuvoja navigoidakseen viihdealan myrskyissä.

– Perheeni on opastanut vain kuuntelemaan sydäntäni ja tekemään niin kuin minusta tuntuu oikealta. Emme juuri keskustele työstä tai viihdebisneksestä, meillä on arkisemmat puheenaiheet. Niin kuin vaikka se, millaisiin vaikeuksiin pikkuveljeni on taas hankkiutunut koulussa, Dakota nauraa.

Dakotan vanhemmat tutustuivat, kun Don näytteli samassa elokuvassa Melanien äidin, näyttelijä Tippi Hedrenin kanssa. Don oli 22-vuotias, Melanie 14. Kun Melanie täytti 15 vuotta, pari muutti yhteen, tämän 18-vuotispäivänä pari meni kihloihin ja puoli vuotta myöhemmin naimisiin. Liitto kesti kuusi kuukautta ja oli Donille jo kolmas: kaksi ensimmäistä oli pikaisesti solmittu ja mitätöity 1960-luvun lopulla.

Don ja Melanie kulkivat omia teitään reilun vuosikymmenen, rakastuivat uudelleen ja menivät naimisiin 1989, kun Melanie alkoi odottaa Dakotaa. Tällä kertaa avioliitto kesti seitsemän vuotta.

Dakotalla on isänsä puolelta neljä puolisisarusta: isoveli Jesse Johnson, pikkusisko Atherton Johnson sekä pikkuveljet Jasper ja Deacon Johnson. Melanien puolelta sisaruksia on kaksi: isoveli Alexander Bauer sekä pikkusisko Stella Banderas.

– Sisarukseni ovat luovia tyyppejä, mutta useampi on kiinnostunut musiikista kuin näyttelemisestä, Dakota kertoo.


Jamie Dornan ja Dakota Johnson saivat fanit kirkumaan Fifty Shadesin näytöksessä New Yorkissa.

Mormor on paras!

Vaikka Dakota ei näe mitään ihmeellistä elämässään, harvalla on sellaista Hollywood-sukutaulua kuin hänellä. Kaikki näyttelijän läheiset ovat jollain tapaa kytköksissä esiintymiseen tai taiteentekoon.

Kaveripiirikin koostuu enimmäkseen filmitähtien muksuista, niistä, joiden kanssa pikku-Dakota leikki kulisseissa ja kuvauspaikoilla. Dakotan bestiksiin kuuluvat esimerkiksi näyttelijä Reese Witherspoon, malli Kate Moss, muotisuunnittelija ja Beatles-tytär Stella McCartney sekä stylisti-suunnittelija Emily Ward.

Mutta sitten on yksi ylitse muiden: nyt 85-vuotias isoäiti Tippi on Dakotan suurin esikuva. Mummin ruotsalaisesta sukutaustasta johtuen Dakota kutsuu tätä mormoriksi, sujuvalla ruotsilla!

Mormorin peruina Dakota on saanut paitsi sisäpiiritietoa, millaista oli olla filmitähti jo Hitchcockin aikaan, myös kiinnostuksen muotiin ja mallinuralle sekä intohimon eläintensuojeluun. Tippillä on kotitilallaan muun muassa leijonia, tiikereitä sekä leopardi, kun taas Dakotan lapsuudessa hänen kotonaan hoidettiin huonoista oloista pelastettuja elefantteja. Vastikään Dakota itse osti 12 hevosta ja pelasti ne joutumasta teuraiksi.

– Minulla on valtavasti hyväntekeväisyysideoita, ja seuraavaksi yritän ratkaista, miten aikani käytän, Dakota innostuu ja alkaa kertoa ystävästään, joka on vuosia rahoittanut lastenkotia Ugandassa.

– Ystäväni muutti sinne ja pitää nyt huolta 50 nuoresta ja heidän koulutuksestaan. Mietimme, miten toiminta voitaisiin ulottaa muihinkin maihin. Tällaisiin juttuihin minut saa helposti mukaan, se on suorastaan velvollisuuteni.


Dakota kokee, että hänen roolinsa Fifty Shadesissa on väärin ymmärretty, jos Anastasian näkee uhrina. ”Että on seksileikeissä alistuja, ei tarkoita, että on muuten heikko ihminen.”

Giganttiset kehonosat

Dakota ei ole käynyt kotonaan Coloradossa melkein vuoteen. Elämä tien päällä, hotellista ja kuvauspaikasta toiseen, muistuttaa paljon lapsuusvuosia.

– Seuraavaksi olisi mahtavaa pitää vähän lomaa ja käydä kotona.

Yksi työ tuntuu avaavan oven seuraavaan, ja näyttelijällä on nyt kysyntää enemmän kuin koskaan. Ensin tuli pieni rooli Facebookin synnystä kertoneessa The Social Networkissa, sitten lisää huomiota elokuvissa 21 Jump Street sekä Viiden vuoden kihlaus. Tälle vuodelle on luvassa kolme muuta ensi-iltaa Fifty Shadesin lisäksi.

– On hassua, miten nopeasti roolistaan erkaantuu, kun kuvaukset päättyvät. Nyt vuosi kuvausten jälkeen pitää jo oikein muistella, millaista sitä tehdessä oli, Dakota sanoo.

– Tällä kertaa oman leffan katsominen oli outo kokemus. Kun näkee omat alastomat ruumiinosansa giganttisen kokoisina valkokankaalla, siinä on vähän vaikea keskittyä juonen kulkuun. 

Dakota Johnson

Näyttelijä ja malli syntyi Teksasin Austinissa 4.10.1989. Seurustelee Drowners-yhtyeen laulajan Matthew Hittin kanssa.

Valittiin Miss Golden Globeksi vuonna 2006. Dakotan isä, äiti ja isoäiti ovat Golden Globe -voittajia.

Esiintyy tämän vuoden elokuvissa Fifty Shades of Grey, Chloe and Theo, Black Mass sekä A Bigger Splash.

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.

avot on vaikeet iahan kamlan v...

Marja Hintikka palaa äitiyslomalta tähtiohjelmaan: ”Olen nukkunut viiden vuoden aikana vain parikymmentä kokonaista yötä”

TTK kirjoitti: Ihmeellistä valittamista. Eiköhän ole itse lapsienhankinnastaan päättänyt, vai vahinkojako ovat olleet. Jos näin, niin kannattaa varata aika valistukseen. Tuo on niin totta tekee itsestään martyyrin aina sama laulu mie mie ja mie ..väsyä valittaa silti tunkee joka ohjelman TTK..ssakin varmaan kertoo univajeestaan:)?Mein mummo lähti evakkoon paukkupakkaseen karjavaunussa kolmen allle kolmevuotiaan kanssa nuorin 2.kk ikinä en kuullut hänen valittavan tai vaikertavan asiasta...
Lue kommentti
maiju

Marja Hintikka palaa äitiyslomalta tähtiohjelmaan: ”Olen nukkunut viiden vuoden aikana vain parikymmentä kokonaista yötä”

Olen samaa mieltä. Ihme ruikutusta. Ei ole pakko lapsia tehdä. Hänellä ne ovat vielä ihan terveitä lapsia. Olis kiitollinen. Luuleeko olevansa ensimmäinen äiti maailmassa. Minulla 4 lasta, kaksi heistä siaraita. Silti ei tarvinnut ruikuttaa. Eikö se mies tee mitään? Siittääkö se vaan?
Lue kommentti
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Marita Taavitsainen on yksi syksyllä alkavan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kymmenestä kilpailijasta.

Marita Taavitsainen on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Kilpailu tulee laulajan mukaan hyvään saumaan, sillä Marita toipuu avioerosta. Laulajan entinen puoliso Tomi Natri muutti kesällä pois parin yhteisestä asunnosta Lapualle.

– Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin. Kun kotona vaihdan villasukkameininkiin, niin tuntuu, että jaksanko edes näitä perunoita keittää. Yöt itken kotona.

– Olen vähän on-off -tilassa. Odotan syksyä ja että saadaan uusi rytmi elämään, kun kuopuskin aloitti koulussa. Täytyy vain luovia ja löytää oma tapa elää tätä lasten kanssa tätä arkea. Ja eikö ne sano, että kuntoilu auttaa myös henkiseen vireyteen? Marita totesi ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Marita ja Tomi erosivat lopullisesti talvella, mutta he ovat hoitaneet taloon ja kahteen kouluikäiseen tyttäreen liittyviä asioita vielä saman katon alla.

”Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin.”

Ex-miehen muutto entisille kotikonnuille Pohjanmaalle oli Maritalle pieni yllätys.

– Tyttöjen osalta se tulee olemaan aika iso haaste. On hän aina siitä puhunut, että haluaa sinne muuttaa. Ehkä se on hänelle unelmien täyttymys.

Marita uskoo, että asiat järjestyvät.

– Luotan tukiverkkooni. Äitini on suureksi avuksi tässäkin, että pääsen keikoille ja sunnuntain suoriin lähetyksiin. Padit ja puhelimet on keksitty, niin voin hätätapauksessa ottaa tytöt mukaan harjoituksiin.

Ex-parin Nurmijärvellä sijaitseva talo on yhä myynnissä. Marita asuu siinä tyttöjen kanssa niin kauan, kunnes se on myyty.

– Onneksi on kesä. Nurmikon leikkauksen sain juuri ulkoistettua yhdelle kaverille. Ja on siinä niitä naapurin ukkoja, joiden tukat olen leikannut monta vuotta, niin minulla on siellä palveluksia varastossa.