Fifty Shades toi esille Dakota Johnsonin komediennen taidot, roolissa on säpäkämpää huumoria kuin kirjoissa. "Ajattelen elämästä yleensäkin, että ihmisten pitäisi nauraa enemmän."
Fifty Shades toi esille Dakota Johnsonin komediennen taidot, roolissa on säpäkämpää huumoria kuin kirjoissa. "Ajattelen elämästä yleensäkin, että ihmisten pitäisi nauraa enemmän."

Filmitähtisuvun Dakota Johnson, 25, tiesi aina, että hänestä tulee näyttelijä. Nyt kun suunnitelma toteutuu, nuorta tähteä hirvittää.

Jos naisen on vaatevalinnoillaan tarkoitus kertoa jotakin, näyttelijä Dakota Johnsonin, 25, sanoma voisi olla tämä: tähdet, täältä tullaan! Tai: vain taivas on rajana! Dakota on valinnut haastattelupäiväänsä mekon muotitalo Valentinon tämän kevään avaruusaiheisesta mallistosta. Mekossa ja samaa kuosia toistavissa saappaissa vilisee tähtisadetta, kuunkaaria ja tähdenlentoja. Samanlaista tuiketta on luvassa Dakotan uralle nyt, kun nuoren näyttelijän ensimmäinen elokuvapääosa on saanut ensi-iltansa.

Anastasia Steelen rooli kohutussa Fifty Shades of Grey -elokuvassa oli kaikkea muuta kuin helppo keikka. Vinoutunut rakkaustarina vaati sukellusta synkkiin mielentiloihin, rankat seksikohtaukset kysyivät rohkeutta, ja kaiken lisäksi katsomoissa odotti alkuperäisromaaniin hurahtanut fanijoukko, josta jokaisella oli oma käsityksensä siitä, miltä elokuvan ja Anastasian kuuluisi näyttää.

– Tiedän, ettei minun pärstäni esiintynyt monenkaan mielikuvissa, mutta jos nyt edes jokunen tykkäisi, Dakota sanoo ujosti.

Yleisön inhoreaktiot ovat kuitenkin Dakota Johnsonin pienin päänvaiva. Paljon suurempi vaikutus on sillä, jos leffasta tulee superhitti: Dakota saa kannoilleen uteliaat ihailijat, kajahtaneet stalkkerit ja ahnaat paparazzit, joille pienikin vilaus tähden yksityiselämästä on kauppatavaraa.

– Olen miettinyt sitä paljon viime aikoina. Välillä tulee olo, että mitä helvettiä tulinkaan tehneeksi, Dakota tunnustaa.

Samaa naisen olemus kielii tänään. Dakota istuu miltei kyyryssä, kädet tiukasti sylissään, aivan kuin yrittäisi kadota nojatuolinsa syvyyksiin. Ääni on vaimea ja jännittynyt, ja jokaisen kysymyksen jälkeen Dakota särpii vesipullostaan kuin ostaakseen vähän lisäaikaa vastaukselleen.

– Olen niin innoissani työstäni ja siitä saamistani kiitoksista, mutta se kaikki muu… Tarvitsen aikaa tottuakseni kaikkeen huomioon ja siihen, että osaisin näyttää rennolta näissä tilanteissa.

Jos Dakota Johnson saisi valita, hän elelisi mieluiten maatilallaan Coloradossa, hoitaisi hevosiaan, poimisi omien kanojensa munia aamiaispannuunsa, kävisi välillä kuvaamassa leffan tai kaksi ja palaisi sitten maalle ja perheensä pariin.

– Jonain päivänä haaveeni vielä toteutuu, vaikka juuri nyt arkeni onkin tunnin tarkkuudella aikataulutettua.


Dakotan vanhemmat Don Johson ja Melanie Griffith tukevat tytärtään, vaikka isä-Don on kauhistellut tämän roolivalintaa. ”En halua nähdä koko elokuvaa”, Don on sanonut kohuleffasta.

Ammatti tuli geeneissä

Sukuvika. Dakotan mukaan se selittää hänen uravalintansa. Filmitähtien Melanie Griffithin, 57, ja Don Johnsonin, 65, ainoa yhteinen lapsi kasvoi kuvauspaikoilla, trailereissa ja hotelleissa.

– En oikein tiennyt muustakaan. Kaikki ammatit, joita lapsuudessani näin, liittyivät jotenkin elokuvantekoon. Aikuiset joko harjoittelivat vuorosanojaan, rakensivat kulisseja tai kiikuttivat ruokaa tarjolle catering-kärryistään. Maisemat vain vaihtuivat, kun muutimme aina kuvauspaikalta toiseen tai hotellista seuraavaan, Dakota muistelee.

Hänestä oli täysin luonnollista ryhtyä näyttelijäksi sukunsa jalanjäljissä. Mikään muu ei edes kiinnostanut.

– Jo ihan pikkutyttönä tiesin, miten elämäni suunnilleen menisi: kasvaisin vähän, hankkisin elämänkokemusta, sitten opiskelisin, oppisin miten elokuvia tehdään ja alkaisin kertoa tarinoita niiden avulla. Ja niinhän se meni, tässä sitä nyt ollaan.

Ei ollut tuskaisia pohdintoja siitä, kuuluisiko hänen tehdä jotain muuta, eikä kamppailua vanhempien esimerkkiä vastaan.

– Koen, että tätä minun kuuluikin tehdä.

Dakota väittää, ettei vanhempien supertähteys ole jättänyt jälkiä hänen aikuistumiseensa. Ei, vaikka Miami Vice -vuosinaan 1980-luvulla Don Johnson tunnettiin kaikkialla. Eikä siltikään, vaikka Melanie Griffithin avioeroja, lääkeriippuvuutta ja raitistumista on seurattu maailman medioissa.

– Lapsuudessani julkisuus kohdistui aina vain vanhempiini. Minut pidettiin useimmiten suojassa siltä, ja tunnen saaneeni kasvaa rauhassa ja turvassa, Dakota aloittaa.

– Siksi huomio tuntuu nyt pelottavalta, kun se yhtäkkiä kohdistuu juuri minuun.

Ehkä yllättäenkin Dakota kertoo, ettei ole saanut vanhemmiltaan sen ihmeempiä neuvoja navigoidakseen viihdealan myrskyissä.

– Perheeni on opastanut vain kuuntelemaan sydäntäni ja tekemään niin kuin minusta tuntuu oikealta. Emme juuri keskustele työstä tai viihdebisneksestä, meillä on arkisemmat puheenaiheet. Niin kuin vaikka se, millaisiin vaikeuksiin pikkuveljeni on taas hankkiutunut koulussa, Dakota nauraa.

Dakotan vanhemmat tutustuivat, kun Don näytteli samassa elokuvassa Melanien äidin, näyttelijä Tippi Hedrenin kanssa. Don oli 22-vuotias, Melanie 14. Kun Melanie täytti 15 vuotta, pari muutti yhteen, tämän 18-vuotispäivänä pari meni kihloihin ja puoli vuotta myöhemmin naimisiin. Liitto kesti kuusi kuukautta ja oli Donille jo kolmas: kaksi ensimmäistä oli pikaisesti solmittu ja mitätöity 1960-luvun lopulla.

Don ja Melanie kulkivat omia teitään reilun vuosikymmenen, rakastuivat uudelleen ja menivät naimisiin 1989, kun Melanie alkoi odottaa Dakotaa. Tällä kertaa avioliitto kesti seitsemän vuotta.

Dakotalla on isänsä puolelta neljä puolisisarusta: isoveli Jesse Johnson, pikkusisko Atherton Johnson sekä pikkuveljet Jasper ja Deacon Johnson. Melanien puolelta sisaruksia on kaksi: isoveli Alexander Bauer sekä pikkusisko Stella Banderas.

– Sisarukseni ovat luovia tyyppejä, mutta useampi on kiinnostunut musiikista kuin näyttelemisestä, Dakota kertoo.


Jamie Dornan ja Dakota Johnson saivat fanit kirkumaan Fifty Shadesin näytöksessä New Yorkissa.

Mormor on paras!

Vaikka Dakota ei näe mitään ihmeellistä elämässään, harvalla on sellaista Hollywood-sukutaulua kuin hänellä. Kaikki näyttelijän läheiset ovat jollain tapaa kytköksissä esiintymiseen tai taiteentekoon.

Kaveripiirikin koostuu enimmäkseen filmitähtien muksuista, niistä, joiden kanssa pikku-Dakota leikki kulisseissa ja kuvauspaikoilla. Dakotan bestiksiin kuuluvat esimerkiksi näyttelijä Reese Witherspoon, malli Kate Moss, muotisuunnittelija ja Beatles-tytär Stella McCartney sekä stylisti-suunnittelija Emily Ward.

Mutta sitten on yksi ylitse muiden: nyt 85-vuotias isoäiti Tippi on Dakotan suurin esikuva. Mummin ruotsalaisesta sukutaustasta johtuen Dakota kutsuu tätä mormoriksi, sujuvalla ruotsilla!

Mormorin peruina Dakota on saanut paitsi sisäpiiritietoa, millaista oli olla filmitähti jo Hitchcockin aikaan, myös kiinnostuksen muotiin ja mallinuralle sekä intohimon eläintensuojeluun. Tippillä on kotitilallaan muun muassa leijonia, tiikereitä sekä leopardi, kun taas Dakotan lapsuudessa hänen kotonaan hoidettiin huonoista oloista pelastettuja elefantteja. Vastikään Dakota itse osti 12 hevosta ja pelasti ne joutumasta teuraiksi.

– Minulla on valtavasti hyväntekeväisyysideoita, ja seuraavaksi yritän ratkaista, miten aikani käytän, Dakota innostuu ja alkaa kertoa ystävästään, joka on vuosia rahoittanut lastenkotia Ugandassa.

– Ystäväni muutti sinne ja pitää nyt huolta 50 nuoresta ja heidän koulutuksestaan. Mietimme, miten toiminta voitaisiin ulottaa muihinkin maihin. Tällaisiin juttuihin minut saa helposti mukaan, se on suorastaan velvollisuuteni.


Dakota kokee, että hänen roolinsa Fifty Shadesissa on väärin ymmärretty, jos Anastasian näkee uhrina. ”Että on seksileikeissä alistuja, ei tarkoita, että on muuten heikko ihminen.”

Giganttiset kehonosat

Dakota ei ole käynyt kotonaan Coloradossa melkein vuoteen. Elämä tien päällä, hotellista ja kuvauspaikasta toiseen, muistuttaa paljon lapsuusvuosia.

– Seuraavaksi olisi mahtavaa pitää vähän lomaa ja käydä kotona.

Yksi työ tuntuu avaavan oven seuraavaan, ja näyttelijällä on nyt kysyntää enemmän kuin koskaan. Ensin tuli pieni rooli Facebookin synnystä kertoneessa The Social Networkissa, sitten lisää huomiota elokuvissa 21 Jump Street sekä Viiden vuoden kihlaus. Tälle vuodelle on luvassa kolme muuta ensi-iltaa Fifty Shadesin lisäksi.

– On hassua, miten nopeasti roolistaan erkaantuu, kun kuvaukset päättyvät. Nyt vuosi kuvausten jälkeen pitää jo oikein muistella, millaista sitä tehdessä oli, Dakota sanoo.

– Tällä kertaa oman leffan katsominen oli outo kokemus. Kun näkee omat alastomat ruumiinosansa giganttisen kokoisina valkokankaalla, siinä on vähän vaikea keskittyä juonen kulkuun. 

Dakota Johnson

Näyttelijä ja malli syntyi Teksasin Austinissa 4.10.1989. Seurustelee Drowners-yhtyeen laulajan Matthew Hittin kanssa.

Valittiin Miss Golden Globeksi vuonna 2006. Dakotan isä, äiti ja isoäiti ovat Golden Globe -voittajia.

Esiintyy tämän vuoden elokuvissa Fifty Shades of Grey, Chloe and Theo, Black Mass sekä A Bigger Splash.

Muusikko ja tutkija Linda Urbanskin isä lähti, kun Linda ja hänen kehitysvammainen sisarensa Sandra olivat pieniä. Siitä saakka Linda on miettinyt, missä menevät rakkauden ja anteeksiannon rajat.

Tutkija ja muusikko Linda Urbanski, 32, viettää tänäkin vuonna joulun kuten aina – äitinsä, tätinsä, isäpuolensa ja pikkusiskonsa Sandran kanssa.

Sandralla on Downin syndrooma. Siskosten välit ovat läheiset.

– Olisin sydämestäni toivonut, että Sandra olisi saanut olla terve. Toisaalta olen kiitollinen siitä, että hän on elämässäni juuri sellaisena kuin on. Hän on opettanut minulle suvaitsevaisuutta, armollisuutta ja hetkistä nauttimista, Linda kertoo.

Sandran Downin syndrooma todettiin heti synnytyslaitoksella. Vuosi Sandran syntymän jälkeen Lindan isä jätti perheensä. Tuli avioero, isä aloitti tahollaan uuden elämän.

– Isäni ei kestänyt erityislapsen syntymää. Isä oli minulle tosi rakas. Yhtäkkiä häntä ei enää näkynyt. Kaipasin isää hirveästi koko lapsuuteni ajan, Linda sanoo.

”On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään.”

Vuosia myöhemmin, kun Lindan isä oli vakavasti sairas, hän pahoitteli esikoistyttärelleen tapahtunutta.

– Perheen hylkääminen on äärimmäisen julma teko, mutta annoin sen isälle anteeksi. Halusin antaa hänelle rauhan. Mikä oli tapahtunut, oli tapahtunut, Linda Urbanski sanoo.

– Maailma ei ole mustavalkoinen. On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään. Anteeksianto on valtavan tärkeää.

Linda Urbanski kertoo, millainen hänen suhteensa pikkusiskoonsa on, millaista oli yhdistää tutkijan ammatti muusikon työhön ja miten Sandra auttaa häntä rentoutumaan Me Naisten uudessa numerossa 50–51. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.