Caitlin Moran opettelee krav magaa ja suunnittelee ranskan opintoja. ”Olen tosi innoissani uuden oppimisesta ja vihainen kuoleman ajatuksesta, sillä haluaisin kokea mahdollisimman monta elämää.”
Caitlin Moran opettelee krav magaa ja suunnittelee ranskan opintoja. ”Olen tosi innoissani uuden oppimisesta ja vihainen kuoleman ajatuksesta, sillä haluaisin kokea mahdollisimman monta elämää.”

Caitlin Moran oli oudon perheen kiusattu lapsi, josta tuli feministinen supertähti. Siihen tarvittiin lahjakkuutta, lujaa tahtoa ja mahtava parisuhde.

Talossa on kolme kerrosta, suloinen takapiha ja törkeä sotku.

Keittiön pöydällä, postin joukossa muhivat puoliksi syöty leipä, avattu pullapussi ja viinirypäletertun ranka. Kirjapinot kasvavat pitkin portaita ja käsinojia. Takan vieressä on parkissa imuri ja kyljessä tarra, jossa lukee: Don’t be a dick. Älä ole mulkku.

– Olisi kyllä ollut minun vuoroni siivota, Caitlin Moran, 39, sanoo ja hymyilee.

– Minä ja mieheni teemme molemmat töitä kotona. Siksi täällä näyttää välillä vähän tältä.

Kolumnistina ja tv-kasvona tunnetun Caitlin Moranin vuonna 2012 julkaistu Naisena olemisen taito on myynyt maailmalla yli puoli miljoonaa kappaletta. Hän on palkittu kirjoittaja ja vaikutusvaltainen twiittaaja, ja hän on kirjoittanut naisten itsetyydytyksestä vapautuneemmin kuin kukaan naismuistiin. Moranin toinen suomeksi käännetty kirja Näin minusta tuli tyttö ilmestyi maaliskuun puolivälissä.

Kolmen minuutin kuluttua Caitlin on keittänyt kupit teetä, vaihtanut vaatteet ja vetäissyt yläluomiinsa tutut, tuhdit rajaukset. Hän istuu alas tupeeraamaan hiuksiaan. Teessä on kaksi kukkuraista lusikallista sokeria. Betty-kissa kiipeää syliin.

Caitlin Moranin elämässä asiat tapahtuvat vauhdikkaasti.

Hippiperheen vanhin

”Kerjuri!” Kasa pikkukiviä rapsahtaa 13-vuotiaan Catherine Elizabethin paksun takin selkään. Lauma poikia ajaa häntä takaa pitkin Wolverhamptonin harmaita katuja. Caitlin on jäänyt kaksi vuotta aikaisemmin pois kunnan koulusta ja jatkanut opintojaan kotona.

Nyt hän juoksee kunnan vuokratalo­alueen halki, sulkee portin ja pyyhkii kyyneleensä ennen kuin astuu sisään. Kolmen makuuhuoneen koti alkaa olla ahdas: sisaruksia on jo viisi ja kaksi vielä tulossa. Huonekaluja on vähän, vaatteet lojuvat pahvilaatikoissa. Suihkun jälkeen Caitlin kääriytyy pyyhkeeseen, joka on vielä nihkeä edellisen käyttäjän jäljiltä.

– Wolverhampton oli vanha ja masentunut teollisuuskaupunki, ja me olimme sen ainoa hippiperhe. Emme sopeutuneet sinne, Caitlin kertoo.

– Emme olleet tyytyväisiä paikalliseen kouluun, joten vanhemmat kysyivät, haluammeko oppia kotona. He eivät koskaan tarjoutuneet opettamaan meitä, vaan meidän tuli opetella itse. Katsoimme kaiket päivät vanhoja musikaaleja, Väiski Vemmelsäärtä ja Ghostbusterseja, söimme valtavasti juustoa ja lihoimme kaikki, mutta meistä tuli tosi hauskoja.

Kohta pienen kodin sohvalle tunkee kaikkiaan kahdeksan sisarusta. Perheen irlantilainen isä on nivelrikkonsa takia käytännössä työkyvytön, mutta mieli on vahva, kun hän pauhaa politiikasta, historiasta ja feminismistä. Sisarusparven esikoinen Caitlin siivoaa, laittaa ruokaa ja auttaa pikkusisaruksiaan koulutehtävissä.

Nyt, yli kaksikymmentä vuotta myöhemmin, Caitlin näkee, että lähtökohdat olivat kaikesta huolimatta hyvät.

– Kotimme oli täynnä kirjoja. Saimme halun kyseenalaistaa ja muuttaa asioita. Vanhemmat patistivat meitä kirjastoon ja suhtautumaan maailmaan uteliaasti. Jos he olisivat olleet alkoholisteja tai huumeidenkäyttäjiä, lopputulos olisi varmasti erilainen.

Sisaruksista seitsemän päätyi opiskelemaan yliopistoon. Caitlin oli ainoa, joka päätti lähteä toiselle tielle.

– Halusin tehdä kirjan, joten tein sen. 16-vuotiaana päätin, että haluan kirjoittaa ja harrastaa seksiä poptähtien kanssa, joten ryhdyin musiikkitoimittajaksi. En viettänyt aikaa murehtien, vaan muutin asiat, jotka halusin muuttaa, hän sanoo.

– Teineille sanon aina, että he voivat olla mitä vain. Jos vihaatte itseänne, teeskennelkää olevanne sellaisia, joita rakastatte. Minä halusin olla Courtney Loven ja Elizabeth Taylorin risteytys ja esitin sellaista kolme vuotta. Ei ole isoa eroa, esittääkö vai onko oikeasti. Teininä et kuitenkaan tiedä, miten pitäisi olla. Yhteiskunnan tarjoamaa roolimallia ei tarvitse huolia.


Uutuuskirja Näin minusta tuli tyttö on osittain omaelämäkerrallinen. ”Olen poiminut tarinoita sieltä täältä kuten Laura Ingalskin. Monet päähenkilön Johannan kokemuksista ovat toisia kuin omani, hänellä on eri horoskooppi kuin minulla ja se jättipenis osui ystäväni kohdalle, ei minun.”

Pois alistavasta suhteesta

Esikoiskirja 14-vuotiaana. Muutto omaan kotiin Lontooseen 16-vuotiaana. Tv-ohjelma 17-vuotiaana. Oma kolumni The Timesissa 18-vuotiaana. Omaan nuoruuteen perustuva tv-sarja, tekeillä oleva elokuva, stand up -keikkoja ja yli puoli miljoonaa myytyä kirjaa 39-vuotiaana.

Menestyksensä materiaalin Caitlin on poiminut läheltä, omasta elämästään. Sen polttoaineena on ollut reipas, käytännönläheinen feminismi, joka kehottaa nauramaan naisiin kohdistuville typerille odotuksille. Seksismi on huonoa käytöstä, jota ei pidä hyväksyä. Kainalokarvat saa ajaa, mutta voi ne värjätäkin. Feministi on nainen, joka päättää itse, miten sukupuolielimiään käyttää – tai mies, joka sallii tämän naisille.

Tällaisella toiminta-asenteella Caitlin on saavuttanut kaiken, mistä oudon perheen kiusattu lapsi voi vain haaveilla.

– Olen tosi nopeatempoinen, hän sanoi.

– Kyllästyn olemaan surullinen puolessa tunnissa. Jos minua itkettää ja mies tulee halaamaan, nousen heti, lyön nyrkin pöytään ja olen, että nyt tiedän mitä teen tälle asialle. Tykkään muuttaa asioita ja ratkaista ongelmia.

Asiat ovatkin muuttuneet enemmän kuin Caitlin olisi osannut unelmoida. Ensimmäinen kustannussopimus 14-vuotiaana sai hänet tuulettamaan: Tässä se on! Minusta tulee miljonääri!

– Sitten kuulin, että saan 200 puntaa. Ostin sisaruksilleni kerrossängyn, pidin kiinalaiset noutoruokabileet ja ostin Dr. Martensit, hän nauraa.

– Mutta tätähän tapahtuu läpi elämän. Nuorena on vain niin tyhmä, ettei tajua sitä. Silloin luulee olevansa valmis.

17-vuotias Caitlin luuli olevansa myös rakkaussuhteessa, joka kantaa. Kesti pitkään ennen kuin hän ymmärsi, että suhde kymmenen vuotta vanhemman muusikon kanssa oli kurja ja alistava. Nuori Caitlin luuli, että on normaalia, jos rakkaus tuntuu pahalta.

– Olin suhteessa, jossa minua kohdeltiin huonosti. Hän ei suostunut lähtemään, eikä minulla ollut mitään paikkaa minne mennä. Mitä olisin tehnyt, jos minulla olisi ollut lapsia? Caitlin kysyy.

Kokemus henkisestä väkivallasta jätti halun auttaa. Nyt Caitlin kerää rahaa naisten ja lasten turvakotitoimintaan myymällä nimikkotuotteitaan.

– Ihmisten auttaminen on yhtä kivaa kuin ginin juominen! Siitä tulee mielettömän hyvä olo.

Rivo kosinta rantahiekassa

Roppakaupalla kauhotut kokemuksetkaan eivät riitä menestykseen, jos kuvio ei muuten ole kunnossa. Yksi merkittävä perusasia tuli Caitlinin elämään jo, kun hän oli 17-vuotias.

Kreikkalaisperheen poika Peter Paphides työskenteli myös musiikkitoimittajana. Kaksikolla synkkasi heti.

– Hän sanoi minulle fiksusti: Olet 17, sinulla on oma tv-show ja olet juuri tulossa kuuluisaksi. Nyt et voi vakiintua. Mene ja harrasta seksiä miesten kanssa, Caitlin kertoo hymyillen.

– Kului vuosi, ja menin anelemaan, että saisin tulla takaisin. Elämä tuolla on ihan kamalaa! Olemme olleet yhdessä siitä lähtien.

Caitlinin ja Peten suhde oli alusta saakka lujaa ystävyyttä. Suloista romantiikkaa heidän välillään ei ole nähty. Aluksi Caitlinin oli vaikea niellä sitä, ettei häntä kohdeltu kuin prinsessaa.

– Mutta nyt tiedän, ettei yliromanttinen suhde voikaan kestää, hän sanoo.

– Meillä ei ollut koskaan vaihetta, jossa olisin muuttunut kauniista prinsessasta jäkättäväksi äidiksi. Olemme ystäviä, joilla on seksisuhde. Olemme tiimi.

Naimisiin pariskunta meni vuonna 1999. Pete oli kosinut kirjoittamalla rantahiekkaan rivon viestin Caitlinin käydessä pissalla. Tähän kolmikerroksiseen taloon he muuttivat 12 vuotta sitten, kun esikoinen Dora oli kaksivuotias. Pikkusisko Eavie syntyi samoihin aikoihin.

– Haluan aidosti uskoa siihen, että naiset voivat tehdä mitä vain. Mutten olisi pystynyt tähän, ellei minulla olisi Peten kaltaista aviomiestä. Olisi kamalaa, jos aviomies olisi aivan paska, hän puuskahtaa.

– Monesti jos lapset ovat tehneet jotakin ikävää, mies kääntyy vaimon puoleen ja kysyy, mitä tämä aikoo tehdä asialle. Aivan kuin se olisi naisen vastuulla! Sydämeni pysähtyy, kun näen sellaista. Tajuan, miten raskas sellainen suhde olisi.

– Me tykkäämme olla kotona. Meistä on parasta, kun ihmiset tulevat tänne. Istumme tämän pöydän ääressä tai istumme tuossa pihalla ja juomme kännit. Jos juhlat perutaan viime minuutilla, olemme molemmat, että ihanaa. Ollaan vain kotona!

Perheen tytöt ovat nyt teinejä: herkkä ja rauhallinen Dora sotkee kylpyhuonetta samalla punaisella hiusvärillä, jota hänen äitinsä aikanaan käytti. Eavie soittaa pianoa tuntikausia ja rakastaa Amy Winehousea. Caitlin seuraa salaa lastensa käyttäytymistä Facebookissa ja on pakahtua rakkaudesta, kun tytöt keskustelevat naisen asemasta katsomissaan elokuvissa.

– Heistä minä olen vähän tyhmä ja vastenmielinen, mutta kaikkihan ajattelevat niin vanhemmistaan. Parikymppisenä he voivat sitten todeta, että äiti onkin ihan ok, Caitlin naurahtaa.

Tee outoudesta normaalia

Tänä aamuna Caitlin on herännyt tämän talon kolmannessa kerroksessa ja tarkistanut uniappsistaan, että on saanut nukuttua tutut kahdeksan tuntia. Hän on herättänyt tyttärensä ja kiivennyt mukaan kyytiin, kun mies on kuskannut lapset kouluun.

Sen jälkeen hän on tehnyt kuten joka aamu: uinut tunnin ja miettinyt, mistä kirjoittaa ja palannut kotiinsa, kävellyt mustissa Dr. Martenseissaan portaat ylös kolmanteen kerrokseen, avannut läppärinsä ja ryhtynyt töihin.

Viime kesänä Caitlin teki kuusi- tai seitsenpäiväistä työviikkoa ja istui takapihallaan tupakka suussa läppäri sylissä. Nyt savuke on vaihtunut sähkötupakkaan. Sen jälkeen kun Naisena olemisen taito ilmestyi, Caitlin on vastannut kaikkiin työtarjouksiin kyllä.

– Kyllä, haluan tv-sarjan, kaksi elokuvaa, tehdä stand upia, kirjoittaa toisen kirjan ja kiertää eri maissa puhumassa ihmisten kanssa, hän listaa.

– Hienoja juttuja tarjotaan silloin, kun olet kuumaa kamaa. Jos et suostu, tulet hulluksi, sillä niitä ei enää tarjota uudestaan. Nyt puran seurauksia muutamasta kyllä-vastauksesta. Kuin olisin harrastanut seksiä ja yhtäkkiä raskaana ja joutuisin kasvattamaan lasta seuraavat 20 vuotta. Minä olen kasvattanut uraani kahden viime vuoden ajan.

Caitlin Moran näkee menestyksensä tyttökirjaklassikkojen sankarittaren tarinana: hän on kuin Jane Eyre, Vihervaaran Anna tai Pikku naisia -kirjan Jo March. Työväenluokkainen tyttö, joka löysi paikkansa maailmassa toisenlaisella tavalla kuin muut odottivat.

Saattaa olla, että Wolverhamptonin kaduilla rähisseitä poikia nyt nolottaa.

– Teini-ikäinen tyttö voi ottaa oman elämänsä käsiinsä. Minä rakensin omani noiden kirjojen tytöistä ja rockista: kuuntelin Suedea, David Bowieta ja Manic Street Preachersia, jotka lauloivat siitä, millaista on olla outo, hän sanoo.

– Jos haluat muuttaa maailmaa, tee oikeasta asiasta siistiä. Kulttuuri muuttaa asioita nopeammin kuin politiikka, kestää pidempään ja on hauskempaa. Uskon kyllä politiikkaankin. Kaksi- ja kolmikymppisenä kannattaa tehdä taidetta, neli- ja viisikymppisenä politiikkaa. Se on minun suunnitelmani.

Ja koska kaikki tapahtuu Caitlin Moranin elämässä nopeasti, suunnitelmia on paljon. Caitlinilla on mielessään kuusi seuraavaa kirjaa. Hän on laatinut listan asioista, joita ei ole nähnyt naisten, lasten, köyhien tai transsukupuolisten koskaan tekevän elokuvissa, ja panikoi vain sitä, ehtiikö saada kaiken valmiiksi.

– Tulen hulluksi kun ajattelen, ettei meillä vieläkään ole kunnollista naisten tekemää pornoa, ettei naisten halusta kirjoiteta. Kaikki arkkityypit perustuvat kreikkalaisroomalaisiin myytteihin, joissa valkoiset heteromiehet tarinoivat tappamisesta ja sodankäynnistä, Caitlin sanoo ja hänen silmänsä palavat.

– Toivon, että saisin toteutettua listastani edes kolmanneksen.

Lue lisää:

Yksi maailman hauskimmista naisista opastaa: näin katsot yliseksikkäitä musiikkivideoita

Caitlin Moran: Tämän takia naiset ajattelevat seksiä enemmän kuin miehet

Caitlin Moran

Syntynyt 5.4.1975 Brightonissa Isossa-Britanniassa.

Kirjailija, kolumnisti ja tv-kriitikko.

Palkittu vuoden haastattelijana, kriitikkona ja kirjoittajana.

Asuu Crouch Endissä Pohjois-Lontoossa.

Aviomies on musiikkitoimittaja Pete Paphides. Tyttäret Dora, 14, ja Eavie, 12.

Osittain omaelämäkerrallinen Näin minusta tuli tyttö (Schildts & Söderströms) ilmestyi 13.3. Tekee kirjasta elokuvakäsikirjoitusta.

Muusikko ja tutkija Linda Urbanskin isä lähti, kun Linda ja hänen kehitysvammainen sisarensa Sandra olivat pieniä. Siitä saakka Linda on miettinyt, missä menevät rakkauden ja anteeksiannon rajat.

Tutkija ja muusikko Linda Urbanski, 32, viettää tänäkin vuonna joulun kuten aina – äitinsä, tätinsä, isäpuolensa ja pikkusiskonsa Sandran kanssa.

Sandralla on Downin syndrooma. Siskosten välit ovat läheiset.

– Olisin sydämestäni toivonut, että Sandra olisi saanut olla terve. Toisaalta olen kiitollinen siitä, että hän on elämässäni juuri sellaisena kuin on. Hän on opettanut minulle suvaitsevaisuutta, armollisuutta ja hetkistä nauttimista, Linda kertoo.

Sandran Downin syndrooma todettiin heti synnytyslaitoksella. Vuosi Sandran syntymän jälkeen Lindan isä jätti perheensä. Tuli avioero, isä aloitti tahollaan uuden elämän.

– Isäni ei kestänyt erityislapsen syntymää. Isä oli minulle tosi rakas. Yhtäkkiä häntä ei enää näkynyt. Kaipasin isää hirveästi koko lapsuuteni ajan, Linda sanoo.

”On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään.”

Vuosia myöhemmin, kun Lindan isä oli vakavasti sairas, hän pahoitteli esikoistyttärelleen tapahtunutta.

– Perheen hylkääminen on äärimmäisen julma teko, mutta annoin sen isälle anteeksi. Halusin antaa hänelle rauhan. Mikä oli tapahtunut, oli tapahtunut, Linda Urbanski sanoo.

– Maailma ei ole mustavalkoinen. On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään. Anteeksianto on valtavan tärkeää.

Linda Urbanski kertoo, millainen hänen suhteensa pikkusiskoonsa on, millaista oli yhdistää tutkijan ammatti muusikon työhön ja miten Sandra auttaa häntä rentoutumaan Me Naisten uudessa numerossa 50–51. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.